dzejn187 komentáře u knih
Nesedl mi autorův humor a příběhy už byly po čase hodně repetetivní. Každopádně jsem se dozvěděla něco nového o životě řidiče autobusu, což byl hlavní důvod, proč jsem si knihu chtěla přečíst a některé poznatky mě zaujaly. 2/5
Desítky krátkých příběhů obsahující tajemství lidí kolem nás. Nejvíc mě bavila ta různorodost a některá tajemství byla fakt oči otevírající. Moc doufám, že bude ještě alespoň druhý díl, protože se to četlo samo. 5/5
(SPOILER) Autorka popisuje příběh Petry, která se živí jako pokladní, a zároveň bývala studentkou umění. Oba obory prolíná a s citem řeší i mezilidské vztahy. Zejména se mne dotkl Petry boj s bratrovým osudem, a také každodenní vyčerpávající práce pokladní tváří v tvář předsudkům společnosti.
Kniha je souborem krátkých kapitol, ve kterých se pravidelně střídají obě autorky a přispívají zde svými myšlenkami a zážitky, za mě to bylo pohlazení po duši. Souzním navíc také s jejich pohledem na postavení žen v současné společnosti. 5/5
Dějová linka nikterak složitá, prostě je to oddechovka. Četlo se to samo, ale nějak mi v tom prostě chyběla hlubší myšlenka. 3/5
Kniha obsahuje krátké příběhy z běžného života, který je ovlivněn autorčinou rodinou plnou psychologů. Většina postav se v příbězích objevuje vícekrát, ať už se jedná o příbuzného či sousedku. Řekla bych, že si zde každý najde nějakou myšlenku či příběh, který mu ukáže, že podobné věci neprožívá sám. 4/5
"Dvacet let myslel jen na návrat. Ale když se vrátil, s údivem pochopil, že jeho život, sama podstata jeho života, jeho střed, jeho poklad tkví mimo Ithaku, v těch dvaceti letech jeho bloudění."
Kundera se v jeho původně zamýšleném posledním románu vrací zpět do Čech a filozoficky rozjímá nad smyslem návratů a nostalgie. Ač je děj zasazený do období po sametové revoluci, kdy se hlavní protagonisté, emigranti, vrací po dlouhých letech "domů", je možné se s mnoha myšlenkami i dnes ztotožnit. Ráda bych vyzdvihla filozofické pasáže a konverzace mezi emigranty a jejich známými z dob před normalizací, na druhou stranu mi tolik nesedly hlavní postavy a popis některých událostí. 3/5
Pana Honzáka respektuji a líbí se mi jeho literární tvorba, ovšem tato kniha mi příliš nesedla. Příklady mi přišly velmi stereotypní a zastaralé, ovšem některé myšlenky byly obohacující. 3/5
Lucie Macháčková zkrátka ten humor umí. Skrze své historky vtipně popisuje události, které se více či méně dotýkají svateb, a nebojí se zabrousit i do svých osobních zážitků. Díky za super oddechovku a těším se třeba někdy naživo na stand-upu!
Vojtko prostě opět nezklamal. V knize byly srozumitelně popsány nejrůznější typy vztahů včetně příkladu z terapeutovny. Zároveň si moc vážím, že pan Vojtko otevřel i svůj osobní příběh a přeji mu v životě jen to nejlepší. Opravdu svou činností pozitivně ovlivňuje životy druhých a zaslouží si za to velký dík.
Citlivě psané básně o neveselém životním období. Autor popisuje autentické pocity a zážitky, do kterých se člověk dokáže dobře vcítit. Snad bude brzy druhá sbírka!
Neskutečně citlivé a krásné básně, které chytí za srdíčko. Těším se na další počiny mladého a talentovaného básníka!
Dr. Filipitch to se slamem fakt umí. Citlivé, vtipné, experimentální.. Všechno tam je!
Autor otevřel a popsal stěžejní témata týkající se duševního zdraví. I přes nutnou odbornost je kniha psána přívětivým jazykem a přináší spoustu praktických informací a rad. Osobně jsem si velkou část z nich zaznamenala a těším se na diskuze ohledně popsaných témat s okolím!
Upřímně mě překvapilo, kolik palčivých a stále aktuálních témat tato krátká knížečka zvládla obsáhnout. Části, kde vystupuje Stanley, se mi těžko četly a pociťovala jsem u nich silnou úzkost. Ovšem promluvy Blanche jakožto hlavní postavy ve mně zanechaly silný dojem a celkově mi příběh obou sester přišel celý nešťastný. Příběh prostě hraje na city a ještě ho budu mít pravděpodobně dlouho na paměti.
Líbí se mi, jakým způsobem autor zpracoval tak specifické a konkrétní téma jako je hygge. Zároveň cením i grafické zpracování knihy, které plně koresponduje s tématem. Pokud hledáte užitečné a konkrétní tipy na to, jak udělat svůj život o trochu útulnějším, tato kniha vám zajisté poradí.
Upřímně jsem měla od této knihy poměrně nízké očekávání a spíše jsem ji četla kvůli procvičení angličtiny a zvědavosti. Možná i proto dávám trochu vyšší hodnocení. Princ Harry se ve své otevřené zpovědi především zabývá svým celoživotním bojem s tiskem. Myslím, že je důležité, jakým způsobem poukazuje na nekalé praktiky bulváru. Detailně také popisuje svůj předem nalinkovaný život jakožto služebníka monarchie. Samozřejmě se ledasco musí brát s rezervou, protože některé věci se prostě nedají ověřit. Na druhou stranu se jedná o jedinečnou knihu z prostředí, do kterého lze jen velmi těžko proniknout. Jsem ráda, že jsem knize dala šanci a mohla se obohatit o kompletně jiný úhel pohledu.
Velmi oceňuji, jak moderně a hravě Rooney pracovala s textem. Vizuální stránka i časté retrospektivní vyprávění patří k poznávacím znakům této knihy. Hlavní hrdinové otevřeně a detailně popisují své prožitky a pocity, které působí velmi realisticky, což je v moderní literatuře jen a jen dobře.
Dobrodružství Lucky a jejího ultra těžkého batohu opravdu stojí za přečtení. Svým charakterem a svou bezprostředností rozesměje svými každodenními příspěvky z trailu nejednoho čtenáře. Především je ale Lůca ohromnou inspirací a živým důkazem, že když člověk chce, tak to prostě jde.
Honza Vojtko jako vždy bravurní. V každé kapitole se věnoval jedné konkrétní pasti, která na nás může ve vztazích číhat. U každé z nich uvedl několik otázek, které zajisté rozproudí diskuzi a my tak můžeme polemizovat nad daným tématem, což je prostě super.