fruitbueno fruitbueno komentáře u knih

Fotr Fotr Ivan Landsmann

Fotr, Slávek, otec Ivana Landsmanna. Musím uznat, že jsem to přečetla na jeden dech. Ivan Landsmann je talentovaný autor, který mě prostě baví. Kontrast mezi vesnicí a městem, mezi vztahy na venkově a v Praze - ten zachytil tak, že líp by to neuměl ani barvoslepý malíř s největší představivostí na světě.

Deník Anny Frankové Deník Anny Frankové Anne Frank

Poprvé jsem knížku četla ještě na základní škole, kdy frčela éra druhé světové války. Jo, doslova frčela, hltala jsem Remarqua po stovkách a mezi ně zapadla i mamčina Anna Franková. Člověka napadnou tisíce otázek. Na které už těžko někdy někdo odpoví.

18.01.2014

Příšerně nahlas a k nevíře blízko Příšerně nahlas a k nevíře blízko Jonathan Safran Foer

Smutný příběh Oskara - chlapce tisíce tváří a talentů. Celou dobu jsem čekala, co z toho vyleze: a vylezl silný příběh o vině, odpuštění, minulosti a terorismu. Mimochodem, linka s dobrovolně oněmělým dědečkem mě dokáže spolehlivě rozsekat i při vzpomínce. To jeho mlčenlivé a přitom křičící ano-ne na dlaních... mrazí mě. Přesto je tahle knížka asi o krůček slabší než prvotina autorova, poněvadž mi asi trochu vadí ten americký patos a vztah k heroickým činům. Ale možná tomu nerozumím :)

Naprosto osvětleno Naprosto osvětleno Jonathan Safran Foer

Já bych na tomto místě chtěla vyzdvihnout jednu věc: překlad Richarda Podaného. Nečtu v originále, nikdy jsem nečetla a ani nehodlám, protože čeština je tak krásný jazyk a když ji uchopí schopný člověk (typu Podaného), člověk žasne. Je to překrásná knížka o putování za minulostí, odhalování minulosti, místy obtížně přístupná, ale o to parádnější je celkový dojem. JSF je nadmíru talentovaný autor a od této knížky ho mám v merku a sleduju každý jeho počin. Už zase čekám na něco nového...

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Jazykový klenot, ke kterému se poctivě vracím od střední školy. Každý rok minimálně jednou. Závislost, která neškodí :-)))

Dekameron Dekameron Giovanni Boccaccio

Italská renesance se představuje :))))) Nemám proč si ji neužít!

18.01.2014 4 z 5

Intimní schránka Sabriny B. (final cut) Intimní schránka Sabriny B. (final cut) Emil Hakl (p)

Já mám asi s touto tvorbou problém: ono je vidět, že ten autor je šikovný, umí, zná, vyzná se, jenže mě odrazuje ten stereotyp, vlastně jedno jediné žité schéma (ožrat se-s někým se vyspat-ožrat se-nejíst-někam jet-tam se ožrat atd.) a razance, s jakou je to čtenáři předsouváno. Chápu, že jde o určitou životní etapu, o obraz doby, ale asi jsem na to ocenit to moc mladá. Nebo moc normální.

18.01.2014 3 z 5

Babička Babička Božena Němcová

Jedna z nejlepších knížek 19. století vůbec. Moc nechápu zdejší hodnocení (a celkově hodnocení knih, které spadají to tzv. povinné četby), protože Babička je nádherné počtení, které mě vždycky spolehlivě dojme, rozpláče a zanechá hluboký dojem...

Vězení na svobodě Vězení na svobodě Ivan Landsmann

Jak byly Pestré vrstvy originální, tady už je to nuda. Řemeslo výtečné, obsah (a "morál") knihy hrůza. Takže průměr...

18.01.2014 3 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Jako malá jsme si se sourozenci, sousedy a sousedky na Děti z Bullerbynu hráli. Byla jsem Britta :)))))

15.01.2014 5 z 5

Na Větrné hůrce Na Větrné hůrce Emily Brontë

To si člověk říká: Jak můžu některou z postav takhle přes papír nenávidět? A je fakt, že tu nenávist tam schytá skoro každý... Od služebné přes Katku a postupně všichni další. Mistrovské dílo a zároveň knížka, kterou není radno vytahovat při podzimní depresi :)

15.01.2014 5 z 5