Grejdus Grejdus komentáře u knih

Den Trifidů Den Trifidů John Wyndham (p)

Perfektní, velmi čtivé dílo. Brzy uvidím, zda Noc trifidů naváže s grácií na tento vytříbený styl.

07.08.2013 5 z 5

Farma zvířat Farma zvířat George Orwell (p)

Příjemná záležitost na uplakané, nedělní odpoledne. Z 1984 jsem měl dost nepříjemný pocit, tady se nedostavil.

05.11.2013 5 z 5

1984 1984 George Orwell (p)

Smutné čtení o ponurém světě absolutní asimilace. Vždy jsem měl potřebu bouřit se proti "systému" a tato kniha mi odhalila množství znepokojujících detailů ze světa, ve kterém žijeme. Než se pustím do dalšího Orwella, dám si něco veselejšího na odlehčení napjatých nervů.

Zátiší s Datlem Zátiší s Datlem Tom Robbins

Jak jsem kdysi někde četl, dobré knihy si vás prostě najdou. Do téhle jsem se zamiloval už z úryvku na Wikipedii a po jejím přečtení propadl Robbinsově kouzlu. Existenciální romány jsou velmi čtivé, prokládané hlubokými myšlenkami, které čtete raději několikrát a snažíte se je vrýt do šedé kůry mozkové. Kniha je bohužel beznadějně vyprodána, dotisk se neplánuje.

Poslední aristokratka Poslední aristokratka Evžen Boček

Přečetl jsem bez většího zájmu a výbuchy smíchu se také nedostavily.

30.09.2015 3 z 5

Dlouhý, temný čas svačiny duše Dlouhý, temný čas svačiny duše Douglas Adams

Velmi příjemné čtení o svérázném detektivovi, do jehož případu se zamotá Bůh (Odin) s Thorem, pečení kanci a automat na Coca-Colu. Typický Adams, stránky sviští pod rukama a najednou je konec.

Dívka, která si hrála s ohněm Dívka, která si hrála s ohněm Stieg Larsson

Poněkud rozvleklé pokračování s neméně strhujícím obsahem.

06.01.2014 5 z 5

Muži, kteří nenávidí ženy Muži, kteří nenávidí ženy Stieg Larsson

Výborné čtení, napětí vydrželo do poslední stránky. Film je jen slabým odvarem se spoustou nepřesností.

20.11.2013 5 z 5

Jak neuloupit smaragd Jak neuloupit smaragd Donald E. Westlake

Výborně jsem se bavil, na westlakeův humor nesázím poprvé a vždy je z toho výhra. Jdu na druhou knihu o Dortmunderovi.

13.09.2013 5 z 5

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Čekal jsem větší dávku utrpení a vlastně jsem se celkem bavil. Chystám se na film, abych mohl porovnat.

25.06.2013 3 z 5

Velice humorná oddechovka, autorovi se dokonce podařilo vpravit do mne kus dějepisu, kterému jsem nikdy neholdoval. Laťku humoristické literatury u mne držel Donald E. Westlake, nyní ji převzal Jonas Jonasson.

24.04.2014 5 z 5

Pí a jeho život Pí a jeho život Yann Martel

Začátek mne moc neoslovil, ale od poloviny jsem dočetl jedním dechem.

02.04.2014 4 z 5

Midwichské kukačky Midwichské kukačky John Wyndham (p)

Mezi Trifidy a ostatními knihami autora je propastný rozdíl ve čtivosti. Polovinu knihy tvoří úvahy pana Zellabyho, druhou polovinu předvídatelný děj.

27.01.2014 3 z 5

Dívka, která kopla do vosího hnízda Dívka, která kopla do vosího hnízda Stieg Larsson

Spousta nových postav a rozvleklý děj, ale pořád jedna z nejlepších knih. Jsem zvědav na čtvrtý díl, dopisovaný po autorově smrti.

27.01.2014 5 z 5

Pavučina Pavučina John Wyndham (p)

První polovina byla celkem nudná. Pavučina byla má třetí kniha od Wyndhama a kvalitě Trifidů se neblíží ani vzdáleně.

05.11.2013 2 z 5

Ukradená banka Ukradená banka Donald E. Westlake

Pobavila, Dortmunder prostě nezklame.

21.10.2013 5 z 5

Kukly Kukly John Wyndham (p)

Oproti Trifidům mě kniha vůbec nechytla, chybělo mrazení v zádech, nedočkal jsem se ani odhalení příčiny Utrpení, ačkoliv se nabízí jaderná katastrofa. O kuklách ani zmínka.

04.09.2013 2 z 5

Noc trifidů Noc trifidů Simon Clark

O něco slabší, než Wyndham, ale stále dobře čtivé.

04.09.2013 3 z 5

Gulliverovy cesty Gulliverovy cesty Jonathan Swift

Nuda a šeď, dočetl jsem víceméně z povinnosti.

31.07.2013 2 z 5

Kmotr Kmotr Mario Puzo

Výborné čtení, jenž mi bohužel brzy došlo. Film je oproti knize velmi stručný.

31.07.2013 5 z 5