Iwíček Iwíček komentáře u knih

Špulka modré nitě Špulka modré nitě Anne Tyler

Musím říci, že tato kniha mě naprosto nadchla a její příběh na mě silně zapůsobil. Kolik toho může jedna rodina zažít v jednom domě, který již obývá třetí rodinná generace? Kdo chce vědět, nechť si tento skvost přečte.

02.10.2016 5 z 5

Slezské písně Slezské písně Petr Bezruč (p)

Skvělá básnická sbírka, která si dle mého názoru doopravdy zaslouží zařazení do světového žebříčku nejlepší literatury.

10.07.2016 5 z 5

Stužkonoska modrá Stužkonoska modrá Petr Bezruč (p)

Skvělá básnická sbírka s úžasnými obrázky secesního malíře Maxe Švabinského.

26.06.2016 5 z 5

Podlaha z trávy, strop z hvězd Podlaha z trávy, strop z hvězd Iva Tajovská

Skvělý sociální román, který v sobě ukrývá mnohá ponaučení.

29.05.2016 5 z 5

Mrtvý posel Mrtvý posel Vlastimil Vondruška

Opět úžasná kniha. Díla pana Vondrušky mám moc ráda, mají hlavu a patu. Sice jsou hodně zasažené fikcí, ale je to beletrie a tím pádem je to zde na místě.

23.02.2016 5 z 5

Babička pozdravuje a omlouvá se Babička pozdravuje a omlouvá se Fredrik Backman

Musím říci, že se mi kniha líbila, jen mám docela problém s jejím zařazením jak žánrově, tak i tím, pro koho je kniha určena.

05.12.2015 5 z 5

Dva roky prázdnin Dva roky prázdnin Jules Verne

Kniha se mi velice líbila. Těším se na další autorovi knihy :)

10.04.2015 5 z 5

Zakladatelka rodu Zakladatelka rodu Cynthia Harrod-Eagles

Přečetla jsem sice zatím jen první díl, ale už se moc těším na další. Děj se mi moc líbil, jen se obávám toho, aby se po určité době nezačal opakovat. Přeci jen 34 dílů (teď už možná i více) dá docela zabrat.

26.03.2015 5 z 5

Zločin a trest Zločin a trest Fjodor Michajlovič Dostojevskij

Knihu jsem četla jako povinnou četbu a moc se mi líbila :). Je zde takový jiný pohled na život.

25.03.2015 5 z 5

Já chci přece žít! Naďa je HIV pozitivní Já chci přece žít! Naďa je HIV pozitivní Marliese Arold

Musím se přidat k Barbance. Také tomu nerozumím, děj je moc hezky napsaný, i když je životní příběh hlavní hrdinky zlý. Ráda bych doporučila tuto knihu jako prostředek osvěty pro dnešní teenagery...

19.03.2015 5 z 5

Kytice Kytice Karel Jaromír Erben

Klasika, která nikdy nezhyne...

08.03.2015 5 z 5

Mayday Mayday Thomas H. Block

Přečetla jsem ji na doporučení své mamky a velice se mi líbila. Napínavé čtení se zajímavou zápletkou, jen mě mrzelo jednání některých postav...

22.01.2015 5 z 5

Zavřu oči v modlitbě Zavřu oči v modlitbě Alex Ahndoril (p)

Druhý díl ze série o Julii Starkové je povedeným počinem, který osloví hlavně příznivce klasické detektivky a Agathy Christie. Manželská dvojice známá spíše pod pseudonymem Lars Kepler se v této sérii odkládání od žánru psychothrilleru a myslím si, že i tato poloha jim krásně sedí. Jedná se o velmi pěkné a do poslední stránky napínavé čtení. Do poslední chvíle nevíte, kdo za vším stojí.

28.10.2024 5 z 5

Do smrti daleko Do smrti daleko Michal Březina

Sbírka pěti kratších sci-fi povídek a novel od českého autora vás překvapí prostředím anglického Doveru. Příběhy mají často detektivní zápletku, protože hlavním hrdinou je soukromé očko Billy Cowen. Jedna z povídek dokonce zavání duchařinou. Četba byla příjemným zpestřením. Doporučit ji mohu zejména milovníkům sci-fi.

15.10.2024 4 z 5

Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny Karolína Zoe Meixnerová

Pokračování pro mě překvapivé knihy s názvem Národní opruzení nabídlo opět zajímavou zápletku. Čtenář je neustále nucen přemýšlet nad tím, s jakou překvapivou pointou přijde autorka ve svém vyprávění tentokrát. Čtení mě opět bavilo a závěrečný wau efekt se i tentokrát dostavil. Je to kniha, která vás vezme do doby národního obrození a nechá vás nahlédnout na životy tehdejších osobností z úplně jiné perspektivy. Mohu vřele doporučit nejen dospělým čtenářům, ale i těm školou povinným. Před autorkou smekám klobouk, protože se jí podařilo zaujmout nejen názvem série, ale také příběhem.

11.10.2024 5 z 5

Šumavský Děs: Paměti okultní Šumavský Děs: Paměti okultní Václav Votruba

Velice zajímavá, útlá, hororová knížka, která vás upoutá, ohromí a nažene husí kůži. Pro mě to bylo velké překvapení. Je to asi druhá kniha, kterou jsem z nakladatelství četla a musím říci, že jsem si povídky v ní opravdu užila do poslední stránky. Texty jsou nepředvídatelné a pointy doslova překvapivé a mrazivé. Postavy z některých povídek (možná spíše novel) se objevovaly i v jiných textech, autorovým oblíbencem je Ludvík. Každá povídka byla uvedena krátkým pojednáním o textu, to bylo vždy doplněno o dataci, kdy text pravděpodobně vznikl. Většinou se jednalo o formát měsíc a rok. Mohu vřele doporučit všem milovníkům hororových příběhů.

19.09.2024 5 z 5

Jana bude brzy sbírat lipový květ Jana bude brzy sbírat lipový květ Miloš Doležal

Sbírka čtyřiceti básní je lyrická a naplňuje ji smutek z odchodu nejbližšího člověka, který je v textu doslova hmatatelný. Život člověka je přirovnáván ke krásám přírody. Sbírka je rozdělena do několika oddílů, jež vždy uvádí báseň, která má v sobě zakódovaný Janin sen. První oddíl směřuje ke konci života Jany, jsou z něj citelné projevy každodennosti, v nichž není patrný radikální životní zvrat. Druhý oddíl v sobě odráží šok z náhlého odchodu ženy, dále je zachycen její pohřeb a rozloučení s ní. Třetí díl je pak bezesporu nejlyričtější, protože v sobě odráží smutek, zoufalství, hněv, skepsi, beznaděj a stesk. Čtvrtý oddíl je nasycen již ztišením emocí, meditací a hledáním útěchy. Pátý oddíl je melancholický a vyplňují jej vzpomínky na Janu. Poslední šestý oddíl je pak spojen s nadějí, duchovní oporou víry a důvěrou v Boha. Vše je propojeno s básníkovou rodnou Vysočinou, jež se do veršů neodmyslitelně propsala. Básně jsou plné metafor, přirovnání, personifikací. Je možné si v některých povšimnout volného verše, avšak jsou tu i takové, které mají pevně zakotvenou strukturu a pravidelný rytmus. Jedná se o povedenou básnickou sbírku. Doporučuji všem milovníkům poezie.

02.07.2024 5 z 5

Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Pokračování série o Alině Starkové mi přišla lepší, propracovanější a čtivější než jednička. Postavy jsou hmatatelnější a situace lépe popsané. Kniha se mi líbila mnohem více. Jsem již teď zvědavá, zda bude trend stejný i u trojky, na niž se teď chystám. Doporučuji všem čtenářům fantasy literatury a příznivcům autorky Leigh Bardugo.

15.06.2024 4 z 5

Kloktat dehet Kloktat dehet Jáchym Topol

Román z pera Jáchyma Topola s názvem Kloktat dehet je zajímavým kontrafaktuálním dílem. Celý příběh je vyprávěn očima hlavního hrdiny, kterému nikdo neřekne jinak než Ilja. Jeho životní cesty jsou spletité. I když uplyne na pouhých 235 stranách přes dvacet let, pořád je tu vyvolávána iluze toho, že je hlavní hrdina stále dítětem. Text románu sám o sobě působí jako překotný tok řeči vypravěče, čehož je dosaženo za pomoci užití neznačené přímé řeči a tzv. smíšené řeči, kde chvilkami může mít čtenář pocit, že neví, kdo zrovna mluví. Celý děj se odehrává v městečku Siřem a jeho přilehlém okolí v rozmezí let cca 1948 až 1968. V textu jsou zachyceny některé historické události, jako je např. akce Ř či vpád vojsk Varšavské smlouvy. V rámci kontrafaktuality se dá mluvit třeba o nebojácném postavení Čechoslováků, kteří se snažili bránit své impérium a sovětským vojskům se bez boje nepoddali. Všichni však víme, jak to bylo v aktuální (reálném) světě. Knihu bych doporučila všem, kteří si rádi přečtou texty naplněné fikcí z českého prostředí a jimž nevadí překotné a místy trošku hrubší vyjadřování vypravěče.

10.06.2024 4 z 5

Program Nosferatu Program Nosferatu Miroslav Pech

Tato útlá knížka, jež je 14. svazkem edice Zrnka temnoty od nakladatelství Golden Dog, je zajímavým a zároveň poněkud zvláštním počinem. Zpočátku máte pocit, jako by se o hororový příběh vůbec nejednalo, ale jakmile překlenete počáteční seznamovačku, tak se to rozjede. Abych pravdu řekla, v některých pasážích jsem se až divila, co autor dokázal vymyslet za zápletky. Když bych měla hodnotit titul jako celek, tak mi přijde v rámci hororového žánru specifický a hororoví příznivci by možná řekli, že se jedná o lepší průměr. Pro mě byla kniha zajímavým překvapení a už teď se těším na další setkání nejen s autorovými tituly, ale i s edicí Zrnka temnoty. Knihu mohu doporučit všem příznivcům autora Miroslava Pecha a hororového žánru, avšak i těm, kteří tento žánr teprve chtějí ochutnat.

30.04.2024 4 z 5