Jutyska Jutyska komentáře u knih

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Moje první kniha od této autorky. Četla se velmi dobře, mně osobně i vyhovovaly krátké kapitoly. Dějem se táhne linka zamilovaného vztahu dvou mladých lidí na pozadí opravdu temného období španělské historie a to období Frankovo diktatury. V tom vidím velký přínos knihy, poskytne mnoho historických informací, zároveň popisované hrůzy, všudypřítomný strach obyčejných lidí jsou aspoň trochu odlehčeny vztahem dvou mladých lidí. Konec jako přeslazený nehodnotím, nemusí vše skončit jen tragicky.
Jednu hvězdičku ubírám jen proto, že mi přišlo, že se příběh trochu táhl.

16.11.2024 4 z 5

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Krásná kniha, mistrné vyprávění o obyčejných lidech, i když velmi smutné. Četlo se jedním dechem. Během posledních kapitol jsem už cítila, že to nedopadne dobře, skoro se mi nechtělo číst do konce. Zvěrstva páchaná gestapem a masakr na Švédských šancích, z toho bylo člověku úzko. O to víc je nepochopitelné, že i dnes, skoro 80 let od konce 2. sv.v., se další války rozpoutávají. Na další knihu z historické trilogie této autorky si musím psychicky odpočinout, Páté jablko je zasazeno do 50.let, tak to bude taky síla.

08.11.2024 5 z 5

A proto skáču A proto skáču Naoki Higašida

Myslím, že tuto knihu mohou plně docenit lidé, kteří se s autismem potkali. Mám 5 letého vnuka autistu a kniha mi dala hodně odpovědí na jeho nestandardní chování jako neustálé skákání, opakování zvuků, záchvaty smíchu nebo naopak smutku bez zjevného důvodu, proč nereaguje na volání, proč se nedívá do očí atd. Velice mě zasáhla slova od jednoho čtenáře v předmluvě knihy: "N.H. mi udělil nakopnutí, které bylo třeba, abych se přestal litovat a začal přemýšlet o tom, o kolik obtížnější je život pro mého syna a co mohu udělat, abych mu pomohl". Proto by si měl každý, kdo má ve své blízkosti dítě nebo i dospělého s PAS, knihu přečíst. Vlastně asi úplně každý, pak by se možná lidé na děti s PAS nekoukali skrz prsty nebo dokonce neobviňovali rodiče, že mají nevychované dítě.
Já osobně mám po přečtení knihy zase ke svému milovanému vnukovi mnohem blíže.

20.10.2024 5 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Mám ráda styl psaní Petry Dvořákové a její knihy jsou opravdu ze života. Zdánlivě normální rodina, kterých je asi mnoho, rodiče, kteří se snaží dělat pro své dcery "to nejlepší" vytvoří nakonec nesnesitelné prostředí, z kterého nakonec obě dcery utečou. Nastavené zrcadlo, kdy jsem si uvědomila, že i já jsem občas dokázala doma děti prudit :-(

14.09.2024 4 z 5

Gazely Gazely Patrik Hartl

Po těžkých tématech pí Mornštajnové, Lednické, Dvořákové aj. jsem potřebovala nějakou oddychovku a to Gazely splnily na 1*. Četlo se skvěle, kniha má spád, žádná zbytečná omáčka. U Prvoka, Tečky... jsem měla úplné záchvaty smíchu, to tady sice ne, přesto je kniha velmi vtipně napsaná. A příběhy jsou opravdu ze života, všude jsou nějaké vztahové problémy, ale zde je příjemně popsáno, jak je vždy dobré pokusit se najít řešení. Takže za mě určitě doporučuji.

21.07.2024 5 z 5

Chci tě mít ve skříni Chci tě mít ve skříni Simona Votyová

Od této autorky jsem četla Myší díru a velmi se mi líbila, proto jsem sáhla po další knize. Líbí se mi její styl psaní. I když popisuje vážná témata, dovede být vtipná. Velmi dobře je popsán příběh a láska dvou mladých lidí, jejichž vztah je silně otřesen narozením autistické dcery a alkoholem. Z osobní zkušenosti vím, jak obrovská zkouška vztahu je autistické dítě, jakou dávku trpělivosti to chce, jak se Vám stále honí v hlavě...proč zrovna my? I když své dítě milujete, někdy jste na pokraji sil.
Kniha sice nekončí nějakým super happyendem, ale určitě nadějí, že to nakonec V+V zvládnou.

12.06.2024 5 z 5

Šikmý kostel 2 Šikmý kostel 2 Karin Lednická

Mám za sebou první dva díly a klobouk dolů. Množství informací a faktů, které musela autorka nasbírat a nastudovat je neuvěřitelné. Musím říct, že tuto část naší historie, leckdy velmi kruté, jsem neznala. Skvěle napsané a velmi poučné. Doporučuji přečíst každému, abychom si vážili toho, že se máme jako prasata v žitě.
Těším se na 3.díl, ovšem 50. léta, to bude asi emocionálni darda, tak si asi před tím dám nějakou oddychovku ;-)

27.04.2024 5 z 5

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

Způsob psaní M.Klevisové je prostě skvělý. Jak už bylo mnohokrát řečeno je mistr v popisu prostředí a vykreslení jednotlivých postav. Jen jsem měla na počátku této knihy trochu problém zorientovat se ve všech postavách, časové ose a množstvím zápletek. Vraha jsem sice neodhadla, přesto mi jeho odhalení a závěr knihy přišel trochu bez šťávy. Ale jinak určitě stojí za přečtení.

23.01.2024 4 z 5

Myší díra Myší díra Simona Votyová

Skvělá kniha! Zpočátku jsem si musela trochu zvyknout na myší vypravěčku, ale pak mě kniha úplně pohltila. Do útlé knížečky se vešlo mistrné vykreslení charakterů hlavních postav, jejich životních traumat a nakonec vzájemného pochopení. Úžasně napsané, místy i velmi humorné a jako bonus pozitivní konec.
Je to první kniha co jsem četla od této autorky a už se těším na další.

18.11.2023 5 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Detektivky od Michaely Klevisové mě baví, žádný drasťák, spíš detektivní román s perfektně vykreslenými postavami, mnoho podezřelých, napětí až do konce a překvapivý vrah. Epilog je pak příjemnou tečkou za celým příběhem. Prostě skvělé čtení.

15.11.2023 5 z 5

Kroky vraha Kroky vraha Michaela Klevisová

První kniha, kterou jsem od této autorky četla a četla se mi velmi dobře. Bavilo mě propojení detektivní zápletky s velmi dobře vykreslenými postavami, i když některé byly "na pěst". Zkusím další knihu, tentokrát Dům na samotě.

31.10.2023 5 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Kniha se čte velmi dobře, jako ostatně všechny knihy této autorky. Z médií jsem věděla téma knihy a dle recenzí jsem očekávala těžkou depresi, ale myslím, že knihu si může přečíst i slabší povaha. Silný příběh, který nutí k zamyšlení. Pro mě jako matku a babičku je nepředstavitelné, že se tohle může dít a v reálném životě i děje. Stále jsem čekala, že hlavní hrdinka aspoň v dospělosti sebere odvahu bojovat za spravedlnost, ale bohužel viníci zůstali nepotrestáni a oběti se nedočkali žádné satisfakce. To mě dost zklamalo.

21.10.2023 4 z 5

Hana Hana Alena Mornštajnová

Asi jedna z nejlepších knih, které jsem četla. Autorka je prostě skvělá spisovatelka, od jejích knih se nedá odtrhnout. Úžasně napsaný velice smutný příběh, který v člověku rezonuje ještě dlouho po přečtení knihy.

12.10.2023 5 z 5

Prvok, Šampón, Tečka a Karel Prvok, Šampón, Tečka a Karel Patrik Hartl

Kniha mě bavila, velmi vtipně napsané, místy jsem dostávala úplné záchvaty smíchu. Film byl také povedený, hlavně díky skvělému obsazení, ale kniha u mě vede.

12.10.2023 5 z 5

Co když se utopíme Co když se utopíme Sarah Sprinz

Z mé strany to bylo velké šlápnutí vedle, kniha možná pro teenagery, ale ne pro dospělého. Možná edice Red, znamená červenou knihovnu.
Dějová linka skoro žádná, Laurie střídavě šíleně miluje a nenávidí, myšlenky a dialogy se opakuji stále dokola, kniha nemá vůbec žádný spád. Kdyby měla 100 stran, tak to úplně stačí. Od poloviny knihy jsem se musela přemlouvat, abych ji vůbec dočetla. Vlastně ani nevím, za co jsem dala 2 hvězdičky, možná, že sem tam za inteligentní úvahu nad tragédií, která může člověka v životě potkat.

08.10.2023 2 z 5

Na plovárně s Markem Ebenem Na plovárně s Markem Ebenem Jiří Janoušek

Milé, zajímavé, inteligentní, vtipné... jako sám autor.

07.10.2023 5 z 5

Myšlenky za volantem Myšlenky za volantem Marek Eben

Už jen prolog je úžasně vtipný. Humor Marka Ebena mám moc ráda a knížka pohladí po duši.

07.10.2023 5 z 5