kedlis kedlis komentáře u knih

Opatství Northanger Opatství Northanger Jane Austen

(SPOILER) Za mě to byla fajn jednohubka, mám problém, že Pýchu a předsudek v mých očích Austen asi nepřekoná, každopáně mě to pořád bavilo víc jak Emma, protože se to tolik nevleklo.
Postavy mi k srdci bohužel moc nepřilnuly, ale pobavilo mě věčné drama vytvářené Johnem Thorpem a jeho sestrou, Austen prostě umí hezky vystihnout tehdejší smetánku a jejich výstřednosti.

21.08.2024 3 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

(SPOILER) Myslím že jsem ještě nebyla u žádné knihy tak rozpolcená, jako jsem u téhle, a to jsem si dala několik dní na promyšlenou. Nejdříve jsem byla trochu zmatená a nevěděla jsem jakým směrem se kniha bude ubírat, pořád jsem si nějak říkala aha, tohle je uvedení do děje a následně přijde klasické vyprávění, ale ono nikde. Pravou krásu téhle knihy mi pomohlo ocenit až uvědomění, že se na ni musím dívat jako na jakousi studii celého města. Jádrem jsou zde jednotlivé osoby a střípky jejich příběhů, které tvoří mozaiku komunity. Musíte tedy počítat s tím, že budete přeskakovat od jedné postavy ke druhé a ke třetí a zase k první.
Co se týče vykreslení hokejové kultury (mentalita všechno nebo nic, vyzdvihování zraněných hráčů co dohrají hru, hráči jako produkt apod.) a postoje maloměsta, kde je centrem dění právě hokej, tak to bylo naprosto skvělé. Dále zde hrají roli rasismus, homofobie, sexismus a třídní rozdíly, které značně ovlivňují osudy postav a jejich postoj k tomu, co se ve městě děje.
Příběh se posouvá opravdu po milimetrech a jak už jsem psala, hlavní jsou zde úvahy postav (a autora), což občas nepůsobilo zrovna organicky. Autor se především zaměřoval na to, co se zrovna v dané kapitole hodí za filozofování, jako když se Amat zamyslí nad tím, že jsou hokejoví hráči bráni ve městě jako bozi a pak se tak samozřejmě i chovají, těžko věřit že má v patnácti letech takovou schopnost reflexe něčeho, v čem aktuálně vyrůstá. Bojovala jsem s tím, zda mi je tohle filozofování sympatické, nebo mi přijde jen rádoby intelektuální. Opravdu mnohdy jednotlivé kapitoly působily jen jako prostor pro úvahy autora bez většího smyslu pro příběh.
Ale hlavně, o všem nám autor říká, ale málo toho ukazuje.
Na druhou stranu jsem několikrát brečela a co mi přišlo opravdu skvělé bylo přátelství mezi Mayou a Annou. Benji a Amat jsou další, kteří mi přirostli k srdci. Na některé jsem v průběhu přehodnotila názor, mezi ně patří Kira a Bobo.

"You may not be an angel, Benjamin, I know that much. But, dear God, you haven't lacked a role model. All your best qualities come from the fact that you've been raised in a house full of women."

29.03.2024 3.5 z 5

Cinder Cinder Marissa Meyer

(SPOILER) Po delší době kniha, která mě naprosto pohltila. Na začátku jsem o knize věděla jen to, že má jít o převyprávění Popelky, ale to je opravdu jen zrníčko celého příběhu. Autorka vůbec nešetřila a kolem jádra Popelky vystavěla zcela nový a velmi pestrý svět. Samozřejmě pokud bych se v tom chtěla rýpat, tak bych musela zmínit to, že tento pestrý svět je v mnoha věcích nedotažený. Konkrétně v tom, jak vlastně Cinder jako kyborg funguje, z jak velké části má zachovaný mozek a funkce člověka a kde je hranice mezi kyborgem a robotem. Proč jsou kyborgové tak utlačovaní, kde se vůbec vzali lidé na měsíci a proč se odehrává příběh v Pekingu, když to nemá na vykreslení atmosféry žádný dopad. Každopádně to na mě zkrátka zafungovalo a já se u čtení velmi bavila, autorčin styl psaní je velmi čtivý a samotný příběh je vcelku jednoduchý.

28.01.2024 4 z 5

Nedostatečný pocit vlastní hodnoty Nedostatečný pocit vlastní hodnoty Heinz-Peter Röhr

(SPOILER) Na to, abyste mohli přijít na psychoterapii s jasnou objednávkou je tato kniha ideální. Pokud jste někdo kdo je úplně na začátku hrabání se ve vlastní mysli, tak z knihy jistě něco pochytíte, nebo se jako u mě dostaví jistý "aha" moment.
Negativa: Autor dost věcí zjednodušuje a často se opakuje, rady ohledně vynechání cukru jako bílého jedu pro někoho trpící PPP jsou fakt gól.

17.10.2023 3 z 5

Převorství u pomerančovníku Převorství u pomerančovníku Samantha Shannon

(SPOILER) Po delší době jsem se chtěla vrhnout do pořádného fantasy a o tom, že tohle je pořádné fantasy není pochyb. Ze začátku jsem měla dost zmatek ve všech postavách, zemích a vztazích, ale to se dá asi očekávat. Upřímně mi žádná z postav nijak zvlášť nepřilnula k srdci, ale mrzí mě, že jsme neměli více času s Tané a její trénink byl docela odfláknutý, kde je nějaké seznámení s draky, co ten její spolužák/rival? Linka s Artelothem byla také vcelku zajímavá. Kdo mě opravdu štval byl Niclays, kterému jsem snad ani ten "šťastný" konec nepřála.
Trochu mě zklamal hlavní souboj, ke kterému vlastně celá kniha směřuje. Přišlo mi to mdlé a sakra krátké vzhledem k délce knihy. Hlavně jsem čekala na pořádnou spolupráci Tané a Ead, ale to se jaksi vůbec nestalo. Co si nemohu odpustit je to, že je zkrátka neuvěřitelné, aby všechny hlavní postavy přežily tak epický děj plný zvratů a nástrah.
Přes všechny moje výtky musím přiznat, že se mi to četlo vcelku dobře a některé zvraty mě překvapily.

*To že lidé z LGBTQ+ komunity existují kromě reálného světa i ve světě fiktivním opravdu není "propaganda"

29.07.2022 3 z 5

Čekanka Čekanka Julia Quinn

(SPOILER) Přečetla jsem si to kvůli lásce k seriálu a docela mě to zklamalo. I s ohledem na to, že už je to čtvrtá kniha v sérii a nevím jak byly postavy vykresleny v předchozích dílech musím říct, že je Colin extrémně nesympatický a otravný muž. Láska mezi ním a Pen byla jedním slovem "Meh" a to jsem si myslela jaká to bude pecka, všechno to bylo takové narychlo a téměř bez emocí. V první polovině knihy jsem se i docela bavila a četlo se to raz dva, ale celkový dojem z knihy to nezachrání.

10.04.2022 2 z 5

Zůstaň se mnou Zůstaň se mnou Ayobami Adebayo

(SPOILER) Bylo pro mě těžší se vžít do hlavní hrdinky a jejího příběhu kolem roku 1980 v Nigérii. Kniha určitě popisuje zajímavé věci jako je kontrast tradičních hodnot a zvyků s modernějšími věcmi. Zoufalství a nedorozumění, která by se dala vyřešit komunikací mezi manželi. Ale spousta momentů mi přišla naprosto mimo mísu, jako např. jak vystudovaná inteligentní dívka neví nic o tom, jak funguje sex ani několik let po svatbě. V určitých okamžicích mi Yejide bylo opravdu líto, ale nijak zvlášť mi žádná z postav nepřirostla k srdci.

19.07.2021 3 z 5

Můj brácha se jmenuje Jessica Můj brácha se jmenuje Jessica John Boyne

(SPOILER) Spoilery
Co je vhodné, co není, co je případná přehnaná korektnost? Sama s tím často bojuji. Čekala bych, že se autor přiučí a dá si pozor (ještě když na konci píše, že mluvil s mladými transgender lidmi). Už v názvu máme takový nešvar "misgendering/deadnaming" a opakuje se to v knize několikrát, dokonce i při "vrcholové" scéně.
V knize totiž podstatné věci vysvětlené nejsou. Viz misgendering, tranzice, opravdové pocity Jessicy. Místo toho tu máme knihu, která popisuje pouze jak je Jessica svou existencí všem na obtíž, sebelitování rodičů i bratra je extrémně necitlivé a v závěru vše pohádkově bez důsledků smazáno a zapomenuto. Samozřejmě psychologové "fušují" do traumat, avšak pokud je mi známo, za účelem pomoci s pokorou a vzděláním, což je úplně jiný případ.**
Rodiče hlavní postavy jsou naprosto hrozní, nejen co se přijmutí transgender dcery týče. Cenu rodičů roku by určitě nevyhráli, táta je prakticky jen občas zmíněná figurka a na konci mám uvěřit, že to jsou vlastně celou dobu milující rodiče? To je opravdu až moc fantasy, na nefantasy knihu. Osoba u které bychom asi měli zajásat, že je chápavá, je sexistický trenér fotbalu, který se navíc chová jako trouba. Aby toho nebylo málo, postava na jejíchž strastech je postaveno celé jádro knihy vlastně ani není přítomná a když ano, je z ní otloukánek.
Opravdu doporučuji přečíst si toto, pokud Vás zajímá jak to vidí transgender osoba: https://www.goodreads.com/review/show/2769337878?book_show_action=true&from_review_page=1
*upraveno

09.07.2021

Dlouhá trať Dlouhá trať Viktorie Hanišová

Upřímně, čekala jsem něco jiného. Některé příběhy mi přišly takové...podivné. Možná mi připadá, že moc tlačí na pilu.

01.07.2021 2 z 5

Pačinko Pačinko Min Jin Lee

Jedna hvězdička za historický kontext a náhled do vztahu mezi Korejci a Japonci. Každopádně zbytek knihy je dle mého katastrofa.
Neměla jsem šanci soucítit s žádnou postavou jelikož jich je tam tolik a každá kapitola představuje skok časem. I úmrtí jednotlivých postav je popsáno neosobně a je většinou odbyto jednou větou. Další věc která mě zarážela bylo popisování sexuální scén a poprsí veškerých ženských postav, tomu je věnována větší pozornost než budování vztahů mezi hlavními postavami.

19.07.2020 1 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

Na druhý díl jsem byla neuvěřitelně natěšená a musím říct, že nejsem zklamaná. Druhý díl nám dodává větší náhled do světa kde vládne Nimbus, nové postavy a nové zápletky byly zajímavé a překvapivé. Konec byl naprosto skvělý, už se těším až si budu moci přečíst třetí díl.

30.12.2019 4 z 5

Sůl moře Sůl moře Ruta Sepetys

Přeskakování z pohledu do pohledu dalo knize svižnost, ale ubralo to možnost se pořádně ponořit do příběhu - alespoň mně to tak připadalo. Samotná podstata příběhu je opravdu tragická a kdyby byly pohledy o něco delší mohla bych více soucítit s hrdiny, jedině u Alfreda mi délka vyhovovala. I tak mě posledních pár stránek naprosto dostalo. Poznámky autorky byly také smutné.

17.03.2018 3 z 5

Nebuď p*ča aneb Jak (ne)pracovat s dětmi: Příběhy z ústavní péče Nebuď p*ča aneb Jak (ne)pracovat s dětmi: Příběhy z ústavní péče Tomáš Morávek

(SPOILER) Psané zvláštní "jsem hrozně fajn týpek" formou, takže to nemusí sedět každému a mně to také nebylo zrovna sympatické. Příběhy jsou smutné, sama mám se ZDVOPem malou zkušenost, a tak se mi to během čtení vybavilo. Každopádně škoda, jak už tu někdo zmiňoval, že autor nepřidal příklad dobré praxe i od někoho jiného než od sebe.
Zároveň jsem moc nechápala v čem spočívá jeho práce, očividně vystřídal mnoho zařízení, ale nepíše proč. Také by mě zajímalo, proč musí zmínit, že prsa kolegyně jsou "povislá". Takže námět super, ale zpracování mi nesedělo a je to nedotažené.

"Nenaučíme dítě chovat se lépe tím, že ho donutíme cítit se hůře."

09.06.2024 3 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

(SPOILER) Starbucks ve fantasy světě. Příběh je to milý to ano, ale to mi bohužel úplně nestačí. Celou dobu jsem měla pocit, že se vlastně nic moc neděje, veškeré překážky byly vyřešeny během pár vět a vše se odehrává v kavárně. I prvek fantasy tak nějak upadá do pozadí a škoda že nebyl využit potenciál v podobě magických drinků či pochutin. Líbil by se mi prvek "found family", ale postavy mimo Viv nejsou vůbec prozkoumané, moc o nich nevíme a ani vzájemně spolu moc neinteragují, u Viv alespoň došlo k jistému vývoji charakteru.
Někoho kdo má rád pohodové čtení bez větších zápletek se špetkou fantasy to určitě potěší.

28.09.2023 3 z 5

Bál šílených žen Bál šílených žen Victoria Mas

(SPOILER) Líbil se mi náhled do Salpêtrière, ale doufala jsem ve více podrobností ohledně tehdejší společnosti a postavení žen obecně a žen nemocných. Škoda, že tam nebylo více z pohledu Charcota, dodalo by to knize hned jiný rozměr. Příběh Eugénie před hospitalizací byl zajímavý, ale krátký a upřímně s trochu podivným zvratem v chování babičky. Nadpřirozný námět příběhu spíše ubíral, ale to hlavně protože jsem měla jiná očekávání.
Samotný bál byl sám o sobě bohužel jen naznačen a konec byl tak prapodivně urychlen. Dokonce by mě zajímalo i jiné pojetí toho, jak by si Geneviève začala uvědomovat hrůzy, které se před ní celé roky odehrávaly. Nebylo to španté čtení, ale kniha měla určitě mnohem větší potenicál.

02.06.2023 3 z 5

Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Mezi dvěma Kimy: Na studiích v KLDR Nina Špitálníková

Měla jsem z toho podobný dojem jako z několika rozhovorů s autorkou, které jsem měla možnost slyšet a to tedy takové, že bych se chtěla dozvědět víc. Jako audiokniha se to poslouchalo velmi dobře a informace byly zajímavé, především osobní dojmy a zkušenosti, ale jak už tu bylo několikrát zmiňováno, chybí tomu ucelenější struktura. Takhle to působí jako úvod či ochutnávka něčeho většího a (nejen) proto se těším na Svědectví o životě v KLDR.

16.02.2023 3 z 5

Kde kvete tráva Kde kvete tráva Han Kang

Opravdu silný příběh od autorky z oblasti dění. Nevím zda si někdy zvyknu na tento styl psaní, každá kapitola úplně někdo jiný, žádné objasnění a du-forma. Jsem v každém případě ráda, že jsem to nevzdala a vydržela až do konce. Opravdu oceňuji epilog, který celý příběh semknul a také poznámku překladatelky, která celý příběh zasadila do zásadního kontextu.

22.06.2022 3 z 5

Lady Susan Lady Susan Jane Austen

Formou dopisů příběh plynul svižně. Musím říct, že mě to překvapivě bavilo, taková blbina, ale jako oddechovka to funguje skvěle.

22.01.2022 3 z 5

Dopisy Ježíškovi Dopisy Ježíškovi Robert Fulghum

Skvělý účel knihy, některé dopisy pobavily, jiné vykouzlily lehký úsměv. Byla jsem trošku překvapena tou dávkou náboženství, i když jsem to asi měla čekat.

09.01.2022 3 z 5

Digitální minimalismus Digitální minimalismus Cal Newport

(SPOILER) Newport představuje digitální minimalismus v éře sociálních sítí, influencerů apod. Je to určitě super úvod do problematiky, já osobně jsem o tom už něco věděla a proto pro mě nebylo vše nové a šokující. Ale jako souhrn to bylo bezva, neškodí si věci zopakovat a vidět to napsané černé na bílém. Kdybych měla vypíchnout co se mi moc nelíbilo, tak by to byly příklady ze života celebrit, prezidentů a lidí s pasivním příjmem, jelikož to je přeci jen trochu odklon od "obyčejných lidí" a hlavně mladých lidí v této době, jejichž život je prakticky od narození spojený se sociálními sítěmi.

08.10.2021 3 z 5