Klamm Online Klamm komentáře u knih

Kurz duševní rovnováhy Kurz duševní rovnováhy Michaela Peterková

Dobré tipy pro zlepšení životního pocitu, ve čtrnácti lekcích. Tradičně jsem opět četl pouze teoretickou část a praktickou minimalizoval na pouhé přemítání nad danými informacemi. I při nedodrženém doporučeném dávkování na mě působil text blahodárně.

28.11.2017 3 z 5

Sedm němých let Sedm němých let Wencke J. Seltzer

Ono v tom dětství se dá nasekat spousta paseky. Když pak člověk vyroste, tak má šrámy na duši hezky potlačené, vytěsněné a jen se žasne, jak že se to chová. A teď babo raď, jak hledat jehlu v kupce sena, jak rozmotat to klubko zauzlené...
75%

09.11.2017 4 z 5

Buddhismus nejen pro chlapy: Příručka pro neohrožené Buddhismus nejen pro chlapy: Příručka pro neohrožené Gerry Stribling

Tak hele chlapy, byl jednou jeden týpek a ten zjistil, že život je utrpení. To utrpení má svou příčinu a jde odstranit. Popsal nám dokonce cestu, vedoucí ke štěstí. Když po ní půjdeme, tak bude pohoda.
Buddhismus vyložený mariňákovo hantýrkou. Stribling se snaží být vtipný (já se nesmál) a věc brát s nadhledem. Nejedná se o nic hlubokého, ale ani plytkého. Jako seznámení se s tématem dostačující.

09.11.2017 4 z 5

Kurz zdravého sebevědomí Kurz zdravého sebevědomí Michaela Peterková

Spousta zajímavých informací a tipů pro zvednutí sebevědomí. Autorka doporučuje číst jednu kapitolu denně, rozjímat nad ní a plnit stanovené úkoly. Ze mě by ale radost neměla. Nedbal jsem ničeho a nacpal do sebe hned čtrnáct dní najednou. Pochopitelně jsem dané domácí úkoly přeskakoval, takže žádná euforie.
Jsem hold více teoretik než praktik a času je málo... :-)

03.11.2017 3 z 5

Cesty z úzkosti a deprese Cesty z úzkosti a deprese Heinz-Peter Röhr

Když mi někdo vysvětluje něco složitého, mám rád přirovnání a metafory. Postupovat dle Komenského rady od jednoduchého ke složitému. Röhr na to jde od lesa a pozvolna. Jeho pararela pohádkového příběhu s duševními neduhami a bolístkami mi přišla čtivá, povzbuzující a teoreticky lehce uchopitelná. Ovšem prakticky...

25.10.2017 4 z 5

Manželé odvedle Manželé odvedle Shari Lapena

Tepová frekvence zůstala v normálu, ale i tak mě to docela bavilo. Příjemná oddychovka a odreagování.

04.10.2017 4 z 5

Poutníkova kuchařka Poutníkova kuchařka Roman Žižlavský

Říkal jsem si, proč tak laciný název? Při četbě jsem pochopil. Roman vás v knize provede dnešním duchovním supermarketem a pomůže vám vybrat vhodné ingredience pro správné kynutí vašeho duchovního těsta. Výhodou je, že pak nemusíte péct dort jako pejsek a kočička po kterém je vám akorát blbě. Další výhodou je, že kuchařku sepsal člověk z naší rodné kotliny. Tedy s podobnou mentalitou, přehledem současného duchovního dění a s názory které jsou mi velmi blízké.

28.09.2017 5 z 5

Úzkost a její smysl Úzkost a její smysl Verena Kast

Neuchopitelné stavy úzkosti a její možné prameny vměstnané do slov.
Skvělá práce!

02.09.2017

Pokrok v pěstování vhledu Pokrok v pěstování vhledu Sayadó Mahási

Příručka meditace od jednoho z nejvýznamnějších mistrů 20.století Mahasi Sayadaw. Jedná se o pojednání určené pro pokročilé žáky a popis základního cvičení zde najdete opravdu jen stručně. K úvodu do praxe může posloužit jeho druhý titul Praxe meditace vhledu - Základní a pokročilé stupně nebo Buddhova meditace všímavosti a vhledu (Mirko Frýba). A nebo nejlépe navštívit meditační zásed pod vedením zkušeného učitele, kde se teorie uvádí rovnou v praxi.

19.08.2017

Buddhova meditace všímavosti a vhledu Buddhova meditace všímavosti a vhledu Mirko Frýba

S mindfulness se dnes roztrhl pytel a příruček jak být všímavý se vyrojilo jako hub po dešti. Meditace se stává normálem a praktikující už nejsou zas až tak ,,divní patroni“, jako před dvaceti lety. V kdejakém laciném časáku je možno spatřit osobu sedící v lotosovém sedu s blaženým výrazem na tváři. Na jednu stranu je to dobře, na druhou je třeba oddělovat zrna od plev. Spousta autorů se rádi svezou na módní vlně, kdy klidně opomenou původy vzniku této jedinečné metody.
Mirko Frýba k žádným rychlokvaškám nepatřil a jako jeden z prvních se zasloužil o uplatnění všímavosti v psychoterapii. V této knize přináší podrobný popis, jak praktikovat meditaci vipassana, dle původního Buddhova učení. Máteli tedy zájem o Buddhovo medicínu, tak zde je příbalový leták.
A čtěte pozorně, prosím!

19.08.2017

Gump & Co. Gump & Co. Winston Groom

V prvním díle mě bavilo kamarádství Forresta s opičákem Sue a ted se k tomu ještě přidala svině Wanda. Kámoši k pohledání. Prostě vrána k vráně sedá...
Životní osudy tohoto drobečka, který měří 205cm a váží 120kg, jsou prostě neuvěřitelné. Je třeba to brát tak, že Groom se nechtěl se svým miláčkem rozloučit a tak ho ještě chvíli nechal smýkat se osudem. Nad výsledkem, který působí až křečovitě a fantaskně, se musí pro dobro věci přihouřit očko.

06.08.2017 4 z 5

Forrest Gump Forrest Gump Winston Groom

Nevzpomínám si, že by si Forrest někdy na něco vyloženě stěžoval, nadával a hledal chybu v druhých. Občas si jen povzdechl, že je asi opravdu fakt idiot, ale jinak bral život tak, jak přicházel. Někdy mi přišel jako takový Yes man, co kývne na všechno. Oproti filmové verzi je to sice takový hrubší balvan, ale má moje sympatie.

30.07.2017 4 z 5

Knulp / Knulp (dvojjazyčná kniha) Knulp / Knulp (dvojjazyčná kniha) Hermann Hesse

Knulpe, Knulpe. Kdybys býval zůstal doma, člověče, a kdybys býval řádně dělal a měl ženu a děti a večer lůžko, pak by to bylo s tebou jinačí…

Ale zase bys postrádal volnost, hrátky s lesní zvěří a bezstarostné toulky krajem…

Nu což, zanechme lamentování a buďme spokojeni s tím co bylo a je. Je jedno kudy půjdeme, cesta stejně vede všude.

Všechno je dobře a v pořádku...

29.07.2017

Narcis a Goldmund Narcis a Goldmund Hermann Hesse

V první třetině jsem měl pocit jako bych četl červenou knihovnu či Dekameron. Vadil mi příliž úzký citový vztah mezi Goldmundem a Narcisem, hraničící až z homosexualitou. Později naštěstí došlo ke zlomu a vyšlo najevo, že je to o protikladech, bez kterých by ve světě nebylo ničeho.
Je to duchovní příběh o hledání smyslu života, ze kterého na mě dýchlo kouzlo starých časů.
85%

11.07.2017 4 z 5

Podzimní vražda Podzimní vražda Mons Kallentoft

,,Není na světě bolest, se kterou by se člověk nenaučil žít. Jen ji musí nějak kompenzovat, ventilovat na někom jiném.“

Třetí díl v sérii nepřináší nic nového ani překvapivého. Stejné tempo, schéma a vývoj. Od předchozích dílů, se změnily snad jen kulisy a počasí.
Jo a ještě přibylo vsuvek o nábytkářském řetězci Ikea. Bud cílená reklama, nebo Kallentoftova potlačené trauma z dětství. :-))

11.06.2017 4 z 5

Letní smrt Letní smrt Mons Kallentoft

Pomalu si zvykám na autorův styl a začínám mu přicházet na chuť. Tedy kromě nudných a zbytečných vsuvek záhrobních hlasů. Bez těch by se to klidně obešlo.

Co se děje týče, tak opět rozervanost, deprese a brutalita. Stejně jako v Zimní oběti si zde hříchy a zvěrstva napáchané v minulosti vybírají svou neúprosnou daň.

16.05.2017 4 z 5

Zimní oběť Zimní oběť Mons Kallentoft

Tak nebylo to špatné, ani mě to nijak nedrásalo. Promluvy zemřelého mě ze začátku přišly zajímavé a originální. Zhruba od poloviny ale začínaly rušit. Do čtení jsem se přesto nutit nemusel a docela jsem se na něj i těšil. Bral jsem to jako takovou oddychovou detektivku. Chyběly mi akce a napětí na jaké jsem zvyklý od mistra Davida Morrella, kde to pěkně odsejpá. Tady mi vyšetřovatelé přišly jako panáci, bezprizorně přešlapující sem a tam. O Malin Forsové, se mi zatím zdát asi nebude. Třeba se ale více odhalí v Letní smrti, až nám v cestě nebude stát tak hrozná kosa!
60%

24.04.2017 3 z 5

The Dracula / Dracula (převyprávění) The Dracula / Dracula (převyprávění) Michelle Smith

Filmové zpracování Draculy s Gary Oldmanem v hlavní roli, prostě žeru!
Tato publikace mi posloužila jako další stupínek k tomu, že si za čas vyhrnu rukávy a dám si konečně Draculu v originále.

,,I am Dracula and I welcome you to my house. Enter freely!"

15.04.2017

Svědectví o zármutku Svědectví o zármutku C. S. Lewis (p)

Zhmotnit své bolesti duše na papír, je jedna z nejúčinějších svépomocných terapií. Byla by škoda, pro tak zkušeného spisovatele této zbraně nevyužít ve vyrovnání se s hlubokým žalem...

,,Vzhlížím k nočnímu nebi. Je snad v tom nekonečném prostoru a čase něco jistějšího než to, že i kdybych vše probádal, nikde bych nenašel její tvář, hlas a dotek? Zemřela. Je mrtvá. Je tak těžké to slovo pochopit a vštípit si je do paměti?"

09.04.2017

Ze zoufalství Ze zoufalství David Morrell

Skvělý název a obal!
Obsahem je docela dobré schéma, oddychového politického thrilleru, protkaného melancholií nad ztrátou autorova syna. Akce mi tam nepřišly zas až tak bravurně popsané, oproti jiných Morrellovkám. Nicméně, opět vhodný námět pro béčkový filmeček s Brucem Willisem v hlavní roli.

08.04.2017 4 z 5