Knihokraj Knihokraj komentáře u knih

☰ menu

Dny v knihkupectví Morisaki Dny v knihkupectví Morisaki Satoši Jagisawa (p)

Tahle novela možná není plná vzrušujících zvratů nebo výrazně hluboké psychologie, místo toho vás však donutí na chvíli se zastavit a ponořit se do půvabného světa knih. Je to dojemný, odpočinkový a jednoduchý příběh, který může někomu připadat až příliš prostý, nicméně je plný krásných citátů, metafor, kapky filosofie, životních mouder a odkazů na asijskou literaturu, zvyky a další kulturní aspekty. Ukazuje každodenní život zcela obyčejných lidí a zaměřuje se na všední dny, aby nám představil rozličná dilemata, která řešíme nehledě na to, kde žijeme, a hledání útěchy v tom, co je podstatné.

Doporučuji každému, kdo hledá útěk z uspěchané reality do světa, kde knihy hrají hlavní roli a kde každá stránka přináší pohlazení.

30.07.2024 4 z 5


Prokleté královny Prokleté královny Catherine Doyle

Přikláním se k názoru, že tento díl je lepší než prví. Se začátkem jsem sice bojovala, ale po necelých 100 stranách se to konečně rozjelo a já si vychutnávala klišovitý, ale zábavný, akční a romantický příběh plnými doušky. Pohádkovou atmosféru tu a tam protnula jímavá akce, v jedničce vybudované vztahy rozhodně nejsou statické a nudné, naopak mají vývoj a osud oběma párům hází pod nohy pořádné klády.

Ačkoliv nejsem milovníkem milostných trojúhelníků a dost často se jim i cíleně vyhýbám, v tomto případě jsem si vyloženě přála, aby přišel. :D Chemie byla takřka hmatatelná, elektrizující a já stejně jako jedna z královen propadla kouzlu toho druhého.

Jsem více než zvědavá, kam sestry zavane třetí díl. :)) Mustread pro každého, kdo ještě nevyrostl z pohádek.

26.07.2024 4 z 5


Každý den je Valentýn: Láska kvete po celý rok Každý den je Valentýn: Láska kvete po celý rok Aneta Kollerová Mašková

Milé, humorné a krásně oddechové počtení. :)

22.07.2024 4 z 5


Příběh samurajů Příběh samurajů Roman Kodet

Graficky velmi krásně zpracované, informace podané jímavě i zajímavě, s přístupností i pro naprostého laika. Určitě doporučuji každému milovníkovi Japonska a jeho nejslavnějších bojovníků!

04.06.2024 5 z 5


Jako tygr ve sněhu Jako tygr ve sněhu Juhea Kim

Nádherné, lyrické, bolavé, skličující. Pravda, trošku hutnější, místy rozvláčnější, stále však působivé a strhující vyprávění, které ukazuje odvrácenou tvář jednoho období korejské historie a předkládá poutavé, leč strastiplné osudy tehdejších lidí.

02.05.2024 4 z 5


XOXO XOXO Axie Oh

Pokud milujete zakázané a zároveň sladké teen romance, propadli jste trendům young adult literatury a k-popu, líbil se vám netflixový seriál XO, Kitty (který mi připadá atmosférou velmi podobný) či si jen chcete odpočinout u nenáročné knížky, tuhle určitě doporučuji. :)

10.04.2024 4 z 5


Elektrickej strom Elektrickej strom Jarmila Kašparová

Pokud si myslíte, že spojení "rocková space opera" je vhodnější spíš pro mužské spisovatele, Jarmila Kašparová vás hned vyvede z omylu. Neskutečně skvělé, povedené, vtipné, feel-good počtení prošpikované lehkým filosofičnem a odkazy na nejslavnější operně-rockovou kapelu všech dob.

Kromě barev, bláznivého počasí, hudebních narážek, Pozemšťany (skoro)zkrocených planet či hudebních narážek mě osobně potěšila (a překvapila zároveň) skvěle zpracovaná soudobá témata - od dezinformacemi posedlých věřících přes společenské škatulkování až po hranice mezi pruzením a diktaturou. Přes to všechno se mi Elektrickej strom četl jedna báseň - krásné popisy, trefné metafory i příjemný humor.

Je až neuvěřitelné, že tenhle poklad je prvotinou!

03.04.2024 5 z 5


Kateřina v říši kimči Kateřina v říši kimči Kateřina Kang

Roztomile kreslený komiks s vtipnými zážitky a zkušenostmi z J. Koreje. Nutnost pro všechny hltače k-dramat a jejich romantizaci korejských mužů. :D Určitě by dílku pomohlo lepší uspořádání, třeba do tematických kapitol (ty, které tam jsou, mi připadaly dosti nahodilé), takto to působilo poněkud chaoticky. Přesto to bylo velmi milé počtení. :)

21.02.2024 4 z 5


Na neVěčné časy Na neVěčné časy * antologie

Příjemná a čtivá jednohubka o různých podobách lásky. Pohladí na duši, pobaví, potěší nápaditostí. <3 Já se rozhodně zamilovala!

14.02.2024 5 z 5


Spřízněné duše Spřízněné duše Susan Lee

Za mě velmi milá oddechovka s letmým přídavkem zákulisí k-dramat. Romantická linka mi přišla roztomilá a uvěřitelná, stejně tak ústřední dvojice. Bonusem je příjemný styl psaní - jednoduchý, čtivý, protkaný lehkým humorem.

16.01.2024 4 z 5


Zazářit Zazářit Jessica Jung

Na jednu stranu příjemná oddechová četba, na tu druhou vskutku znepokojivý náhled za oponu jihokorejského zábavního průmyslu.

13.01.2024 5 z 5


U Jedné náušnice U Jedné náušnice Tereza Kučírková

Milá, jednoduchá jednohubka na jedno dvě odpoledne. Dokonalé oddechové čtení, které mě příjemně a nostalgicky vrátilo do dob takových těch nevinných dívčích románů z časů Stanislava Rudolfa či Lenky Lanczové, zároveň to ale bylo okořeněné soudobostí. Kavárna U Jedné náušnice měla velmi zajímavý koncept, Matylda byla uvěřitelnou hrdinkou.

12.01.2024 4 z 5


Beyond the Story: Příběh 10 let BTS Beyond the Story: Příběh 10 let BTS Myeongseok Kang

Krásná kniha nejen obsahem o jedné z nejslavnějších hudebních skupin moderní scény, ale i provedením. Cením QR kódy odkazující na různá videa či články, i rozhovory s jednotlivými členy. Musthave pro všechny fanoušky - klidně i nefanoušky.

27.12.2023 5 z 5


Pláč němého boha - 2. svazek Pláč němého boha - 2. svazek Tereza Matoušková

Bohové, mocenské boje, intriky, zrady, láska... Vše, co se v předešlé části pomalu rozebíhalo, v pokračování Pláče němého boha doslova strhlo lavinu. Příběh příjemně graduje a v průběhu nabere strmý spád – napětí, které v předešlé části spíše doutnalo, se tu pořádně rozhoří a s jednotlivými osudy se zamíchá jako s balíčkem karet.

Čtivé, temné, originální. Uvěřitelní hrdinové, jedinečný svět. Velice krásný jazyk, díky němuž je i čtení popisů skvělým zážitkem.

09.11.2023 5 z 5


Krámek s fantazií Krámek s fantazií Tabitha Bird

Zahřálo a rozesmutnilo zároveň. Neskutečně citlivé čtení.

02.11.2023 5 z 5


Moc Moc John Gwynne

Z Moci mám velmi rozporuplné pocity - na jednu stranu se to po překousání chaotického začátku doslova přeplněného postavami četlo skvěle, stránky pak ubíhaly a konec navnadil na pokračování, na tu druhou to bylo až bolestně předvídatelné, temné a zároveň podivně naivní a v podstatě to nepřineslo nic moc nového. Přečtení ale nelituji - po konci věřím v zajímavé boje a zápletky!

10.10.2023 3 z 5


Magie havranů Magie havranů Margaret Rogerson

Slabé i na YA.

01.10.2023 2 z 5


Pláč němého boha - 1. svazek Pláč němého boha - 1. svazek Tereza Matoušková

Tereza Matoušková vedle fascinujícího prostředí a nečernobílých postav, které si snadno (ne)oblíbíte, rozehrála byť pomalu se rozjíždějící spletitou mocenskou hru plnou intrik, čar a doutnajícího nebezpečí. Na výraznější akci a jasnější směry jednotlivých dějových linek si sice budeme muset počkat do druhé části, přesto Pláč němého boha mohu jedině doporučit jedná se o skutečně kvalitní kousek na poli (nejen) české fantastiky.

24.09.2023 4 z 5


Královská spravedlnost Královská spravedlnost Richard Swan

Královská spravedlnost není dokonalá. Možná ani není dokonale promyšlená. Ale je to zatraceně čtivé a člověka to vtáhne, ani neví jak. Nudnější pasáže? Jo. Zdlouhavé pátrání po pachateli? Možná. I navzdory tomu se ale jedná o neotřelý počin na hranicích několika žánrů, na jehož pokračování se třesu jako osika.

02.09.2023 4 z 5


Ti předurčení 3 Ti předurčení 3 Nikol Wolfová

Ti předurčení mají bezpochyby vzestupnou kvalitu. Díl od dílu jsou propracovanější, temnější, akčnější i dramatičtější. Je napínavé čekat, co si na nás N. Wolfová vymyslí příště. B-)

V Předurčených 3 je znát neskutečný autorčin posun. Text krásně plyne, stylistika se vytříbila a dialogy, okořeněné peprnějšími výrazy a drsnou mluvou, působí svěže, uvěřitelně a vyspěleji než v předchozích částech.

I zde je citelná láska k přírodě, životu i svobodě či silné mateřské pouto. Nechybí ani různé legendy či příběhy, které pomáhají blíže poznat slovanskou mytologií inspirovaný svět. Sérii určitě doporučuji. :)

31.07.2023 5 z 5