L.Helena komentáře u knih
Zajímavý příběh, ale nelíbilo se mi to zpracování. Knížku jsem přečetla, ale ten pravý čtenářský požitek z ní prostě nemám. Je tam spousta míst, kde je pouze popsán děj, který by určitě šel napsat poutavěji, např. ve formě dialogů nebo kratších a vygradovaných kapitol. Oproti tomu je v knize spousta nedůležitých detailů, a ty jsou zase až zbytečně barvitě popsané.
Dost povedené na to, že se jedná o prvotinu. Začetla jsem se prakticky ihned a to mě nepustilo až do konce. Líbí se mi ten styl, že napřed je něco jen naznačeno, pak se o tom píše trochu víc v jiné časové rovině, posléze se dozvíte naplno, co se doopravdy stalo, ale nakonec je to stejně všechno úplně jinak.
Těším se na autorčiny další knihy.
Dobrá knížka, napínavá, čtivá... Myslím, že už jsem před lety od autorky něco četla, no teď si určitě přečtu i další knihy. Překvapil mě její ročník narození, klobouk dolů...
Hodně dobrá detektivka, čtivá, napínavá...
SPOILER!!!
Hvězdičku strhávám za to, na čem je vlastně celý příběh postavený. Prostě mi nejde do hlavy, že ve třídě s dvaceti spolužáky je jeden, který je tak strašně nenápadný, že o něm nikdo ani neví.
Zajímavá kniha, která v sobě nese určité poselství. Celkově však dost depresivní. Do kapitol Signe jsem se hodně dlouho nedokázala začíst a navíc jsem až zas tak dobře nechápala její pohnutky. Příběh Davida byl oproti tomu čtivý, ale již od začátku se jevil nesmírně apokalyptický a beznadějný.
První půlka knihy dost nudná, vůbec jsem se nemohla začíst. Od půlky jakoby to začalo být úplně o něčem jiném a nakonec se z toho vyklubal docela zajímavý příběh.
Dávám čtyři *, ale s odřenýma ušima :-)
No, nevím. Nedá se upřít, že to bylo hodně čtivé a ti, co mají rádi až přehnanou brutalitu, si taky přišli na své. Ale přijde mi, že celá zápletka byla vystavěna na "hodně vratkých pilířích". (Možný SPOILER!!! Pomsta skoro po sto letech a pak ta okamžitá reakce na základě jakéhosi pochybného rodokmenu, mi prostě přišla přitažená za vlasy a hodně účelová. KONEC SPOILERU).
Ale nedá se upřít, že se to četlo dobře. Teď jsem četla dva díly hned po sobě a musím si dát na chvíli oddych, než se pustím do další dávky drsné brutality.
Opět drsný příběh vyvolávající polemiku, zda si to ty oběti vlastně nezasloužily. Poslední dobou jsem četla více knih různých žánrů s tematikou Magdaleniných prádelen a tady se opravdu jedná o jednu z těch, kde si uvědomíte, jak zrůdné muselo být fungování těchto klášterů.
Jelikož nečtu celou sérii hned po sobě, tak mi trochu vadí, že v každém pokračování je vždy něco nedořešeno a naopak se řeší či dořeší okolnosti z předchozích dílů, na které si už nevzpomínám, nebo jen matně. Např. na detektiva, který se objeví v samotném závěru tohoto dílu, jsem si už vůbec nepamatovala.
Právě jsem dočetla a mám chuť si to dát celé znovu ještě jednou od začátku.
Paní Mornštajnová prostě umí.
Knížka se četla dost dobře. Popisované situace se jevily jako dokonale promyšlený a provedený plán. Celou dobu jsem se však nemohla zbavit dojmu, že ve skutečnosti by vše až tak hladce prostě nemohlo projít. Takže ve výsledku jsem celou knihu brala jen jako jednu velkou nadsázku. Dějová linie s Chris mi proto do tohoto typu knihy vůbec nesedla.
Nicméně, i přes všechno to, co jsem zmiňovala výše, jsem se při čtení docela bavila. Jedná se o první knihu z řady Faye, takže jak vyjdou další, určitě si je přečtu.
Naprosto dokonalá kniha. Autorce se skvěle podařilo uchopit velmi závažné téma. Vlastně ani nejsem schopná napsat komentář, protože cokoli bych napsala, by jen nedokonale komentovalo skvělé dílo.
Dobrá a dost čtivá kniha. Líbí se mi, že čtenář má možnost poznat příběh nejen ze strany vyšetřovatelů, ale i ze strany pachatelů.
Hodně dobrá knížka. Autorovi se skvěle podařilo propojit literární fikci s historickými fakty a vyšel z toho úžasný příběh. Některé dramatické či emotivní scény jakoby postrádaly to pravé dramatično a je zde prostě jen až s jakousi strohostí uměřeně popsán děj toho či onoho okamžiku bez toho, aby to vyvolávalo ve čtenáři nějaké výrazné emoce. Vlastně ani nevím, jestli je to dobře nebo špatně. Možná to je právě to pravé, proč je ta kniha tak dobrá.
Moc pěkná knížka. Všechny ty hrůzy stalinismu a nástupu války viděné a popsané perspektivou malého chlapce zde mnohdy vyznívají spíše jako velké dobrodružství, ale je jasné, že ve skutečnosti jde o velmi těžké období minulého století.
Jo, bavilo mě to. Takové příjemné čtení o životě více postav různých generací v průběhu jednoho roku. Knížka se dobře čte, děj se pořád posouvá kupředu, takže se ani nenadějete a jste na konci.
Bohužel nikdo nedostane druhou šanci prožít své dětství. Malé Céline zničil dětství její krutý a nelítostný otec a matka tomu očividně nedokázala zabránit. Obdivuji Céline, že navzdory tomu dokázala vyrůst v láskyplného a spokojeného člověka.
Moje třetí kniha od Lenky Chalupové a určitě ne poslední. Pěkný příběh, který se moc dobře čte a postupně odkrývá rodinné vztahy i tajemství. V poslední třetině kniha nabere na dramatičnosti až téměř detektivní.
Těším se na další autorčiny knihy.
Začátek se strašně vlekl, vůbec jsem se do knížky nemohla začíst. Tak jsem začala poslouchat její audioverzi a nakonec se z toho vyloupla docela slušná detektivka.
Přestože tady jde o literární fikci, fakta o Magdaleniných prádelnách v Irsku, kterými se autorka nechala inspirovat, jsou prostě otřesná. Autorce se podařil na toto téma vymyslet a napsat moc pěkný a čtivý příběh. Hvězdičku však strhávám za závěr. (SPOILER! Podle mě je naprosto zbytečná a nelogická ta pasáž s únosem dítěte... KONEC SPOILERU!) Přišlo mi to jako snaha ještě na poslední chvíli tam za každou cenu vložit nějakou dramatickou scénu.