LadyAnn LadyAnn komentáře u knih

Svatá hlava Svatá hlava Hana Lehečková

Bohužel se přidávám k těm, kterým se kniha nelíbila. Z nepochybně zajímavého námětu šlo vytěžit mnohem víc, autorka jakoby pouze klouzala po povrchu, při prozkoumávání psychologie postav se nepouští příliš hluboko, což vnímám jako nevyužitý potenciál... Příběh je navíc předvídatelný a forma, kterou je podán, po chvíli omrzí (postupem času mě už vyloženě otravovala).
Abych pouze nekritizovala - vyzdvihnout musím audioknihu, přednes v podání Jakuba Albrechta je skvělý!

05.08.2021 2 z 5

Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Autorka těží ze silného námětu, problematika popsaného zneužívání je alarmující a osvěta tohoto typu na místě. Knize ovšem musím vytknout přehnanou vulgárnost (např. zbytečné nadužívání sprostých slov či opakující se zmínky o různých tělesných projevech) a jistou primitivnost dialogů. I přes očividný záměr vykreslit psychologii ve vší ryzosti na mě působí postavy ploše. Je mi líto, ale nelíbilo.

02.08.2021 2 z 5

Už ráno začal večírek Už ráno začal večírek Pavel Šrut

Jedna z nejlepších sbírek autora, čirá radost číst!

18.07.2021 5 z 5

Jeden den Jeden den David Nicholls

Prosté, ale krásné, citlivé, dojemné... věřím, že každý, kdo má v životě "svého" Dexe nebo Em, se v téhle knížce najde a nikdy na ni nezapomene.

01.07.2021 5 z 5

Hlava nehlava Hlava nehlava Augusten Burroughs

Tak tohle byla jízda! Neskutečně zábavné a barvité vyprávění, navíc opravdu velmi čtivé. Příběh hlavního hrdiny je tragikomický a vesměs bizarní, ale přesto je podán... tak nějak “mile”. Příjemné překvapení, moc se mi to líbilo.

27.06.2021 5 z 5

Smrtholka Smrtholka Lucie Faulerová

Slabé, egocentrické, pseudohluboké. Bohužel z knihy cítím pouze jednu velkou pózu.

17.06.2021 1 z 5

Život na našej planéte Život na našej planéte David Attenborough

Povinná četba. Kniha srozumitelně pojednává o alarmujících tématech, která jsou sice obecně známá, ale rádi před nimi zavíráme oči. Autor se nesnaží moralizovat, věcně popisuje současný stav a přináší i možnosti řešení, jak blížící se katastrofě čelit. Kéž by byl vyslyšen...

13.06.2021

Jak to vlastně bylo? Jak to vlastně bylo? Julian Barnes

Výjimečný román, strhující nejen formou, ale i obsahem. Silný příběh od začátku do konce, který nutí k přemýšlení a bude mnou rezonovat ještě dlouho po přečtení. Souhlasím s předchozími komentáři - Barnes zde sám sebe překonává a nabízí skutečně kvalitní čtenářský zážitek.

13.06.2021 5 z 5

Eseje Eseje Michel Houellebecq

Protože je Houellebecq moje láska, zcela nekriticky přiznávám, že i kdybych četla jeho nákupní seznam, budu nadšena. Tahle sbírka různorodých textů je nicméně osvěžujícím doplňkem k jeho románům. Autora představuje z trochu jiného pohledu, ale přináší zároveň všechno, co je pro jeho tvorbu typické. Velmi bych také uvítala možnost seznámit se v překladu s jeho poezií, snad se dočkám!

22.05.2021 5 z 5

Muž bez jazyka Muž bez jazyka Matěj Dadák

Příjemné překvapení! Soudobá sonda do života nepříliš sympatického hlavního hrdiny. Dějová linka sice není ničím převratným, stále ale jde o zábavný a osvěžující román, který má spád i vtip a dobře se čte.

19.05.2021 4 z 5

Boží políčko Boží políčko Erskine Caldwell

Na jednu stranu opravdu slušně bizarní, na druhou naprosto uvěřitelný příběh rednecků, který se čte i přes své stáří díky vynikajícímu překladu lehce a svižně. Moc mě to bavilo!

01.05.2021 4 z 5

Listopád Listopád Alena Mornštajnová

Jak je u Mornštajnové zvykem, i tato kniha je řemeslně dobře zvládnutá a čtivá. Nápad zasadit příběh do alternativní doby a prostředí vítám, ale nemám pocit, že výsledek dopadl dobře. Naopak, vše vyznívá velmi nevěrohodně, autorka tlačí se na pilu, vyprávění chybí lehkost a plynulost. Ani k postavám jsem si nenašla cestu. Bohužel, celkově hodnotím jako slabší průměr.

25.04.2021 3 z 5

Pálenka: Prózy z Banátu Pálenka: Prózy z Banátu Matěj Hořava (p)

Ach, tohle byla taková nádhera číst!

27.03.2021 5 z 5

Slova pro věčnost / Forever Words Slova pro věčnost / Forever Words Johnny Cash

Krásné texty, které se dotýkají duše. Silné, dojemné, citlivé, opravdové. Díky za ně, Johnny.

12.03.2021 5 z 5

Tři! Tři! Anna Luňáková

Experimentální až na dřeň. Nepochopeno.

22.02.2021 1 z 5

Zvon zrady Zvon zrady P. E. Caquet

Doporučuji! Čtivé, přehledné a poskytující veškeré podstatné souvislosti. Vše důležité je opravdu dobře podáno i napsáno a knížka je tak vhodná jak pro ty, kteří se s (naší) historií teprve seznamují, tak pro všechny, kteří si ji chtějí připomenout.

05.12.2020 5 z 5

Plavec ve tmě Plavec ve tmě Tomasz Jedrowski

Intenzivní, silné, upřímné a citlivé vyprávění, ze kterého není cítit kalkul, ale pouze ryzí emoce. Na debut neobyčejně vyzrálé, opravdu stojí za přečtení. Škoda kratšího rozsahu, nechtělo se mi s knihou tak rychle loučit... doufám, že se s autorem brzy opět setkám.

28.11.2020 5 z 5

Občan 865 Občan 865 Debbie Cenziper

Zajímavé téma, srozumitelně a čtivě podáno, ale ze zpracování jsem trochu rozpačitá. Jde o beletrizovanou literaturu faktu, kde hlavní linii vyprávění protíná mnoho roztříštěných příběhů, které s dějem často nijak zvlášť nesouvisí. Knihu nedokážu vnímat jako čistou non-fikci, ale ani jako román inspirovaný skutečnými událostmi, což kazí celkový dojem.

17.11.2020 3 z 5

Lovci hlav Lovci hlav Jo Nesbø

Uf, Nesbø si něco šlehnul, ne? :( Tady je všechno špatně, bohužel to nemá kvalitu a místy ani úroveň - kapitola Metan; to snad žádný spisovatel nemá zapotřebí.

05.11.2020 1 z 5

Lustr pro papeže Lustr pro papeže Jan Tománek

Tak já nevím... samozřejmě, že námět a prostý fakt, že se u nás něco takového dělo, je šílený. Pokud ale budu hodnotit samotnou knihu, na víc než tři hvězdičky to bohužel opravdu není. Autorův styl je velmi jednoduchý a nepřináší žádný hlubší zážitek ze čtení. Své hodnocení srážím také z důvodu velkého množství překlepů (e-kniha), kvůli kterým mám pocit, že text neprošel důkladnou redakcí a korekturou. Osud inspirovaný životem hlavní postavy by si zasloužil mnohem lepší románové zpracování.

06.10.2020 3 z 5