marketa1860 marketa1860 komentáře u knih

Lichožrouti Lichožrouti Pavel Šrut

Krásná kniha s nádhernými kresbami. Přečetla jsem s dětmi a moc se mi líbila. Něžný příběh v prostředí moderní Prahy, moc hezké. Viděla jsem i film, ale v knize je příběh intimnější, romantičtější.

30.05.2024 5 z 5

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Krásná, silná kniha o vztazích v rodině, která (jak doufám) není úplně běžným prototypem rodin. Ať už v minulosti nebo v současnosti. Nezájem, nepochopení, ignorace, pohrdání, dokonce neláska, to provází život Pavlíny a její sestry. A nese si to s sebou celý život. Ať chce nebo nechce, kořeny jsou vrostlé příliš hluboko.

12.02.2024 4 z 5

Neviditelné kořeny Neviditelné kořeny Hynek Čapka

Překrásná knížka plná dobových reálií a historických informací. Příběh rodiny v období celého století, osudy rodičů, dětí, prarodičů. Krásně napsáno a přesto, že mi první třetina knihy připadala zdlouhavá, tak zbytek svištěl v průběhu dějin, kterými se jako linka proplétal život hlavních postav až do velkého finále.
Moc se líbil jazyk, kterým autor píše. Srozumitelný, uhlazený, ale žádné kudrlinky.

13.06.2023 4 z 5

Popravčí Popravčí Chris Carter

Skvělý Carter, jako vždycky.
Po delší době další jeho kniha a byla přečtená za víkend. Mám ráda jeho styl psaní, jeho logické postupy, dedukce.
Brutální způsoby vražd berou dech, ale motivy a pátrání jsou bravurní.

06.12.2021 4 z 5

Sochař smrti Sochař smrti Chris Carter

Parádní kniha, jak jinak od Cartera.
Jen mi malinko vadí neustále se opakující detaily z Hunterova života, insomnie, druhy whisky, popis jeho bytu..., ale to je asi úděl všech, kteří čtou celou sérii od začátku do konce.

18.01.2022 4 z 5

Loutkové divadlo Loutkové divadlo M. W. Craven

Velká spokojenost, výborná kniha. Velice zajímavá zápletka, kterou rozplétá duo nesourodých detektivů, aby vám na konci vyrazili dech.
Určitě si přečtu další díly:-)

08.08.2024 4 z 5

Anglická zahrada Anglická zahrada Petra Klabouchová

Neskutečná kniha. Petra Klabouchová je vynikající spisovatelka.
V polovině knihy mi to nedalo a zjišťovala jsem na netu víc informací o příběhu chlapečků, což jsem samozřejmě neměla dělat, protože při čtení jsem pořád nějakou jiskřičku naděje, že to nemusí dopadnou úplně špatně měla...
Moc se líbilo zpracování autorky - vyprávění očima malého chlapce, smutné.
Bylo to silné, dojemné, neuvěřitelné. Kolotoč osudových chyb, přešlapů, nezájem příslušných institucí, opovržení ostatních lidí, tolik zničených lidských životů.... neskutečné.

16.05.2024 4 z 5

Pamatuj na smrt Pamatuj na smrt Aleš Novotný

Nejprve mě zaujala obálka v knihovně, tak jsem si knihu půjčila, i když není úplně pro mou věkovou kategorii. A byla jsem příjemně překvapená. Nesmírně bohatý jazyk autora, zápletka, rozuzlení, bylo to napínavé. Místy přitažené za vlasy, ale chápu, že dnešní generace je někde jinde, než jsme byli my:-)
První setkání s autorem, ale určitě ne poslední.

15.02.2024 3 z 5

Nenávist Nenávist Chris Carter

Parádní, jako vždycky:-)
Trochu jsem se bála po přečtení anotace, jestli to nebude na Cartera slabé, když jde vlastně o osobní příběh a pomstu, ale žádný strach. Hunter se zase předvede v plné parádě:-)

15.05.2023 4 z 5

Noční lovec Noční lovec Chris Carter

Carter je mistr strachu a hrůzy. Zůstávám mu věrná!

18.01.2022 4 z 5

Promlčení Promlčení Jiří Březina

Parádní svižná detektivka z českého prostředí, s kapkou historie a překvapivým koncem. Zavede nás do příhraničních Paseček a vyprávění nám zprostředkovává nynější politik, který si tím možná ulevuje svědomí.
Moje první kniha od pana Březiny a už teď se rozhlížím po další:-)

15.11.2024 4 z 5

Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Veliká spokojenost, jak ostatně u paní Klabouchové vždycky. Její vytříbený jazyk, perfektní popisy míst, postav, psychologie povah...parádní.
Horory mám ráda obecně, ale většinou ve filmové podobě. Ovšem tato kniha mě dostala. Propracovaný příběh v několika časových rovinách doplněný o "oficiální zprávy" výzkumných pracovníků mě od návštěvy Šumavy nadlouho odradil.
Mělo to nápad, mělo to spád, závěr excelentní.

11.11.2024 5 z 5

Někdo z nás Někdo z nás Kristýna Trpková

Veliké překvapení, přečteno za dvě odpoledne. Za mě nejlepší autorčina kniha. Přestože je v knize větší množství osob, snadno se zorientujete. Originální zápletka, kolem které krouží osudy všech zúčastněných.

29.07.2024 4 z 5

Jablka ze stromu nepadají Jablka ze stromu nepadají Liane Moriarty

Přes ne příliš pozitivní recenze se mi kniha líbila. Mám přečtené skoro všechny knihy Laine Moriarty a tato se nijak nevymyká. Bravurní psychologie jednotlivých postav, výjimečná zápletka, odvážné rozuzlení.

08.07.2024 3 z 5

Země Země Marek Epstein

Po dlouhé době dávám plný počet hvězd. Nádherná kniha, která ve mně dlouho zůstane. Dostala jsem se k ní náhodou a jsem za to moc ráda!
Příběh Ley, která se neskutečně statečně pere s životem. Od raného dětství musela být silná a možná právě proto má neobyčejnou vlastnost - fyzickou sílu, která ji nejednou pomůže přežít. Její dospívání, setkání s krutostí války, pár let u milovaných pěstounů, převýchova v poválečném období, nekonečné perzekuce komunistického režimu, odloučení od dcerky..., všechno společně spěje k nevyhnutelnému konci.
Marek Epstein je vynikající spisovatel, který používá překrásný jazyk. Tématem silná, stylem písma něžná Země se dostává do žebříčku mých nejoblíbenějších knih:-)

08.12.2023 5 z 5

Zloba Zloba Chris Carter

Parádní kousek, typické pro Chrise Cartera.
Kniha se liší od jeho předchozích spojením pachatele a detektiva, nicméně zápletka, děj i rozuzlení je naprosto originální jako vždycky u Carterových detektivek.
Jeho série je neskutečná a já jdu na další knihu.-)

09.05.2022 5 z 5

Až uvidíš moře Až uvidíš moře Scarlett Wilková

Zážitek. Jak ostatně u této autorky vždy. Paní Wilková si vybírá pro mě neobvyklá témata, která umí podat naprosto bravurním stylem.
Příběh řeckých dětí, které ve 40-cátých letech utekly nebo byly odvezeny z občanskou válkou zmítaného Řecka do Československa a jejichž osudy se navzájem prolétají. Některé z nich se rozvíjí, jiné končí v šedivém komunisty ovládaném Česku.
Citlivé vyprávění o pocitu vyděděnosti a prázdnoty, kam člověk patří, kde je jeho domov. Uvádí se, že až 25 tisíc takto přemístěných dětí skončilo v Československu. Některé z nich jejich rodiče po válce vyhledaly, většinu z nich ne.

21.11.2024 4 z 5

Medvědín Medvědín Fredrik Backman

Krásná kniha, která se kromě hokeje:-) věnuje složitosti vztahů. Mezi manželi, rodinou, sourozenci, přáteli, kolegy... Oddychovka na dovolenou.

07.08.2023 4 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

Šílené téma, krásně citlivě zpracované, ale přesto mámraději autorčiny předchozí knihy. Hana je nezapomenutelná.

04.05.2023 3 z 5

Prokletý kraj Prokletý kraj Michaela Klevisová

Dobrá kniha, ale jen "dobrá". Začátek velmi pozvolný, zápletka pro mě místy zmatená a nepřehledná, rozuzlení slabší. A přitom téma slibovalo pořádnou jízdu. Krásné vykreslení prostředí zapomenuté zapadlé vísky, příroda, les, atmosféra. Postavy méně uvěřitelné. Námět měl potenciál, ale z mého pohledu zůstal nevyužitý.

26.10.2021 2 z 5