MayaBu MayaBu komentáře u knih

Roviny života Roviny života Julian Barnes

Zajímavá kniha, která se skládá ze tří částí - odlišných, ale přece pospojovaných. Barnes píše nádherně, v prvních dvou částech knihy snad až s lehkou ironií, kterou ve třetí části (v jeho vlastní dosti niterné zpovědi) nahradí jakási hloubavost. Na málo stránkách hodně myšlenek a krásných vět.

17.01.2019 4 z 5

Siréna Siréna Kiera Cass

Taková hloupoučká romantika, kde příběh Kahlen a Akinliho (příšerné jméno) skřípe už od začátku, sama postava Kahlen mi byla upřímně lhostejná a děj byl plný klišé (jak už zmiňovali mnozí přede mnou). Kdyby tahle knížka nevyšla, svět by o nic nepřišel. Snad jediným plusem je, že je Siréna poměrně čtivá.

02.01.2019 1 z 5

Zámek v oblacích Zámek v oblacích Kerstin Gier

Bylo to kouzelné a výborné, prostě jako všechny knihy Kerstin Gierové, které jsem dosud četla.
Mám dojem, že i kdyby tahle autorka napsala 400 stránkovou knihu o ničem, stejně by mě to bavilo, protože její styl psaní a styl humoru mě zkrátka neomrzí.
Jistě, něco podstatnějšího se začalo dít až kolem strany 100, velkou roli hrály náhody, ale stejně jsem si Zámek v oblacích užila a určitě si ho přečtu znovu.

30.12.2018 5 z 5

Nesvá Nesvá E. Lockhart (p)

E. Lockhart podruhé, opět čtivá kniha (přečteno za den...), ale taky tajemná a zvláštní. Mně ovšem opět sedla a to možná i lépe než Ostrov lhářů.

Je to o lidské důvěřivosti, ambicích, svědomí (spíš tedy jeho absenci...), penězích, lžích... a o spoustě dalších věcí. Do příběhu se noříte postupně v retrospektivně vyprávěných kapitolách a stejně tak postupně poznáváte jednotlivé postavy a spojujete si informace. Na konci jsem měla dojem, že mě příběh už nemůže ničím překvapit... ale přesně to udělal.

Za mě by to byly moc hezké 4*... a nebo snad dokonce 5*? JENŽE to by to nemohl být okopírovaný Talentovaný pan Ripley (hezky se vším všudy, jen jména a pohlaví hrdinů autorka změnila). Film jsem viděla pár dní po dočtení knihy a jsem vskutku zklamaná. Ne tím filmem, ale touto knihou.

27.12.2018 2 z 5

Dash & Lily: Kniha přání Dash & Lily: Kniha přání Rachel Cohn

Milá knížka, u které se člověk prostě neubrání úsměvu. Na četbu během Vánoc naprosto ideální oddechovka.
Dashe jsem si zamilovala hned (kluk, co rád čte a sarkasmus mu není cizí, co víc chtít... :), Lily až tolik ne, ale úplně nesympatická taky nebyla.
Vyprávění dokonce nechyběl vtip (i když mám dojem, že jsem se chechtala i na místech, kde to nebylo autorem/kou přímo zamýšleno...).
Na 5* to není, třeba kvůli tomu, že mi v určitém momentu přišel děj opravdu přitažený za vlasy. Abych byla přesná (a teď tedy přijde menší SPOILER!) - ten incident se psem a následné zatčení? Bez toho by se to podle mě hravě obešlo.

25.12.2018 4 z 5

Jako zabít ptáčka Jako zabít ptáčka Harper Lee

Očekávání byla vysoká a proto musím přiznat, že jsem trošku zklamaná. Prokousávala jsem se tím dlouho, rychleji mi stránky ubíhaly pod rukama až ve druhé polovině, kdy jsem si k četbě pustila do sluchátek audio anglického originálu.
Čekala jsem, že mě příběh osloví a opravdu zaujme, jenže se tak nestalo, přestože k tomu měl potenciál. Snad jen Bubu Radley mě zajímal od začátku do konce. Ani Čipera mi jako hlavní hrdinka nesedla a mé sympatie si nezískala, naštěstí kolem ní bylo pár zajímavějších postav (ať už Aticus, teta Alexandra či jiní).
Váhám mezi 2* a 3*. Jsem ráda, že jsem si to přečetla, ale... čekala jsem prostě víc.

22.12.2018 3 z 5

Pygmalión Pygmalión George Bernard Shaw

Z nějakého blíže neurčitelného důvodu celkem zklamání. My Fair Lady mám velice ráda, ale tohle jsem si měla přečíst buď před tím, než jsem se s muzikálem poprvé potkala, a nebo předlohu úplně vynechat. Nedá se říct, že by to bylo nudné.. i vtip to má... prostě zůstanu u MFL s Audrey :)

13.12.2018 3 z 5

O myších a lidech O myších a lidech John Steinbeck

Na začátku jsem se upřímně celkem zděsila, protože se nic moc nedělo a rozhovory se mi zdály jako opakování téhož stále dokola. Jenže pak přišla druhá půlka a hlavně závěr, že. Přestože jsem to čekala, hltala jsem poslední stránky neuvěřitelnou rychlostí. Myšlenky autora skvělé, provedení už tolik ne. Bezprostředně po dočtení tedy 4*

10.12.2018 4 z 5

Hlavně to nikomu neříkej Hlavně to nikomu neříkej Miroslava Varáčková

Knížka až překvapivě čtivá, ale s romantickou linkou, která byla z mého pohledu absolutně nereálná (roky kolem Evy chodil a najednou prásk! z ničeho nic se zamiloval až po uši! Vážně!?). Navíc děj sám o sobě byl jednoduše předvídatelný.

O šikaně je nutné psát a je chvályhodné, že se do takového tématu autorka pustila. Na druhou stranu jsem při čtení tolikrát protáčela oči, že vyšší hodnocení prostě dát nemůžu.

26.11.2018 2 z 5

Veronika se rozhodla zemřít Veronika se rozhodla zemřít Paulo Coelho

Opravdu zajímavá kniha, která mě určitě překvapila, jen se rozhoduji, jestli víc pozitivně a nebo negativně. Asi bohužel spíš to druhé.

Kniha hodně o myšlenkách a často utíkající k filosofii, málo o ději. Příběh Veroniky byl sám o sobě dobrý, jenže se místy ztrácel ve zvláštních úvahách a situacích (třeba intimní zážitek hl. hrdinky...). Byla to kniha, která měla potenciál se mě dotknout, ale nakonec zanechala jen vlažný dojem.

22.11.2018 2 z 5

Žítkovské bohyně Žítkovské bohyně Kateřina Tučková

Kniha, na kterou jsem si dlouho brousila zuby a nakonec jsem si ji z knihovny vypůjčila jako audioknihu. Výborně načtenou audioknihu, nutno dodat.
Téma vskutku zajímavé, pro mě neznámé (stejně jako kraj, ve kterém se děj odehrával), bavilo mě to a rychle získalo. Byla jsem zvědavá, kam Doru pátrání zavede, rozplétala jsem nitky osudů spolu s ní a zároveň odhalovala temné kouty Dory samotné. Jen ten konec... poslední kapitola byla zvláštně useknutá, právě za ni o hvězdičku méně.

10.11.2018 4 z 5

Koruna tří: Prokletý král Koruna tří: Prokletý král J.D. Rinehart (p)

Knihu bych nečetla, kdyby se do ní nepustil můj mladší bratříček a upřímně - o nic bych nepřišla.

První polovina je relativně čtivá, čtenář se seznamuje s postavami (Galf mi byl nejsympatičtější, Tarlan se ukázal jako docela chladnokrevný zabiják a s Elodií jsem tedy měla problém až do poslední stránky...) a s královstvím. Jenže pak dojde k jistému podivnému zvratu, od kterého se děj ubírá neméně podivnou cestou a já zjistila, že mě vlastně vůbec nezajímá, jak to bude dál.

Co se dá dělat, jsem na tuhle knihu pravděpodobně příliš stará :) Pro čtenáře kolem 12 let asi atraktivní čtivo, jen je pravda, že v knize teče hodně krve (až zbytečně moc, řekla bych)

09.11.2018 2 z 5

Amerikána Amerikána Chimamanda Ngozi Adichie

Pohlcující vyprávění o lásce a štěstí, ale také rase a identitě, kterému jako kulisy posloužil horký Lagos, s ním silně kontrastující Spojené státy i nepřívětivý Londýn. Velice upovídaná kniha, přímo přeplněná slovy. Přiznávám, že mě Amerikána ke konci už tolik nebavila, osudy Ifem a Obinzeho v Americe/Londýně jsem ale hltala.

19.10.2018 4 z 5

Velký Gatsby Velký Gatsby Francis Scott Fitzgerald

Kombinace "nejdřív film a pak hned kniha" u mě fungovala perfektně. Film z roku 2013 se mi opravdu líbil a podle ohlasů jsem se bála, že kniha bude o dost horší. Nebyla. Při čtení jsem si vybavovala jednotlivé scény a přemýšlela nad tím, co sakra Gatsby vidí na té příšerné Daisy.
Fitzerald bezpochyby psát uměl - např. některé postavy (viz manželé Buchananovi) vás donutí nenávidět už prvním popisem a několika větami, které vypustí z úst. Navíc snová až magická atmosféra vyprávění (hlavně v první polovině knihy) může za to, že i když kniha místy nebyla nejčtivější, má ode mě 5*.Velký Gatsby stojí za přečtení i zamyšlení.

01.10.2018 5 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Můj vztah k Japonsku? No, veškerý žádný. Stejně jsem si ale tenhle příběh plný haiku užila. Jemné pohlazení se závěrem, který mě opravdu dostal.
(Navíc ta obálka? To je do-ko-na-lost :)

20.09.2018 4 z 5

Koruna Koruna Kiera Cass

Někdy už je cukrové vaty prostě příliš.
Oddechovější knihu si snad ani nelze představit - Koruna byla (stejně jako většina série) čtivá, nenáročná a hlavně sladká.
Bohužel pro mě byla tato kniha v podstatě zbytečná, protože se ukázalo, že jsem už v půlce minulého dílu správně odhadla, jak celá Selekce dopadne. Já si tak moc přála, abych se pletla! Příběh byl tedy průhledný a ani jistý "záporák" s tím nedokázal nic udělat. Nepatrným bonusem byla Eadlyn, o něco snesitelnější než minule. 2-3*

16.09.2018 2 z 5

Dopis Alexandrovi Dopis Alexandrovi Renata Laxová

Knihy popisující události a životy, které se skutečně staly, mají vždycky určitou "přidanou hodnotu". V tomto ohledu je třeba Dopis Alexandrovi ocenit, protože život paní Laxové nebyl jednoduchý. Bylo v něm plno dramatických chvil, nejen záchrana Nicholasem Wintonem v období před/na počátku druhé sv. války.
Problém je, že se kniha čte dosti špatně, obsahuje mnoho zbytečných popisů. Jsem tedy ráda, že jsem ji přečetla, ale znovu už ji číst nebudu.

14.09.2018 3 z 5

Dcera Dcera Kiera Cass

Moje druhé setkání s Dcerou dopadlo o poznání lépe než to první. Eadlyn je mi stále dost nesympatická, ale uvidím, třeba bude v závěrečném díle snesitelnější. Svůj tip na vítěze mám, ale ve skrytu duše doufám, že se pletu a autorka mě překvapí. Romantická oddechovka, co dodat. Ze 2* zvedám na 3*

27.08.2018

Watsonovi Watsonovi Jane Austen

Z mého pohledu nejslabší "austenovka", ale přičítám to hlavně tomu, že sama Jane knihu nedokončila a těch happyendů na konci na mě bylo prostě moc. Navíc byl příběh prvoplánový a souhlasím, že mohl být rozpracovanější. Žádná katastrofa to ovšem nebyla, spíš průměr.
(Abych byla upřímná, tuto knihu bych nevzala do ruky nebýt mylného dojmu, že jde o autočinu poslední knihu, kterou bych mohla zařadit do čt. výzvy.)

26.08.2018 3 z 5

Dvůr trnů a růží Dvůr trnů a růží Sarah J. Maas

Nebylo to úplně špatné, ale nijak ohromená nejsem. Nemám ráda, když je děj příliš předvídatelný, čemuž se u retellingů jaksi nelze vyhnout, tedy znáte-li originál. Takže jsem se alespoň utvrdila v tom, že nebudu úplně retellingový typ a už vůbec ne na pohádky.
Naštěstí byla tahle knížka čtivá, opravdu čtivá, ikdyž první polovina mohla být proškrtaná. Na Feyre jsem si musela chvíli zvykat, Luciena jsem si naopak oblíbila velice rychle a Tamlin? Takový nijaký, hlavně vedle Rhyse. Nestává se často, že bych měla bad boye v oblibě, ale ráda jsem udělala výjimku :)
Od knihy jako takové jsem ovšem čekala víc (třeba obtížnější hádanku, když na ní tolik záviselo...)

P.S. Když o tom zpětně přemýšlím, tak mi ta knížka přijde hloupější a hloupější...prostě je to oddechovka, nic víc

24.08.2018 2 z 5