p.stranska p.stranska komentáře u knih

Odnes můj žal Odnes můj žal Katěrina Gordějeva

Audiokniha Čro. Uff, právě jsem doposlechla a teď to rozdýchávám. Silné příběhy, syrově zdokumentované. Děkuji autorce, díky její knize jsem si trochu poopravila názory na to, co se na Ukrajině děje, na samotné Ukrajince i na obyčejné Rusy. Válka je vůl .

07.03.2025 5 z 5

Rok na vsi Rok na vsi Vilém Mrštík

Audiokniha Čro. Tahle knížka je pohlazení po duši, zvlášť ve výsostném přednesu pana Martina Růžka. S chutí si to poslechnu ještě jednou a až na tenhle skvost narazím v obchodě, určitě si ho koupím, abych si ho mohla i přečíst.

06.03.2025 5 z 5

Návrat zmizelého Návrat zmizelého Philip Gray

Prvních 150 stran je o ničem. Pak už je to jenom o hnijících mrtvolách. Odkládám nedočteno, je na světě tolik jiných, hezčích knížek, které čekají, až si je přečtu. Jednu hvězdu dávám jen za to, že jsem se vydržela trápit skoro dvě stě stran.

06.03.2025 1 z 5

Hory zpívají Hory zpívají Nguyễn Phan Quế Mai

Krásná kniha, smutný příběh. Nádherně vykreslený život ve Vietnamu. Jeho bolestná minulost, důsledky války, sny a naděje obyčejných lidí. Evropané by se mohli učit od Vietnamců tu rodinnou sounáležitost, pokoru ke svým příbuzným, lásku k předkům. Toto byla další z řady knih, které mě obohatily o vědomosti a donutily mě se zamyslet. Plný počet bodů si určitě zaslouží.

05.03.2025 5 z 5

Zahrada Zahrada Petra Dvořáková

Audiokniha, moc hezky načtená.
Tenhle příběh se mnou zamával, nevěděla jsem, jestli mám být zhnusená a naštvaná nebo jestli mám cítit lítost. Petra Dvořáková to s emocemi prostě umí. Navíc to téma - málokomu se chce psát o takových věcech, určitě není jednoduché napsat o tom knihu, která nepobuřuje a nestaví autora do pozice,,úchyla,,.

03.03.2025 5 z 5

Za dveřmi číhají přízraky: Německé rodinné drama poválečné doby Za dveřmi číhají přízraky: Německé rodinné drama poválečné doby Florian Huber

Krásná kniha, jejíž obsah vás donutí přemýšlet. Děkuji autorovi, že si dal tu obrovskou práci s tímto dílem, o těchto věcech se toho člověk jinde moc nedozví. Knihu můžu jedině doporučit, i o takovéto historii by měli lidé vědět.

02.03.2025 5 z 5

Pokojík Pokojík Marie Stryjová

Audiokniha Čro. Deprese, nic jiného jsem v tomto díle neobjevila, žádné moudro, žádné ponaučení, nic k premýšlení, jen deprese. Depresivní je hlavní hrdinka příběhu, v depresi byla autorka, když knihu psala, deprese na mě útočila, když jsem to poslouchala. Brrr, nikdy více.

27.02.2025 2 z 5

Dny opuštění Dny opuštění Elena Ferrante

Audiokniha. Uf, to byla jízda. Hodnocení napsala skvěle Dela111, já nemám, co bych víc dodala, jen to, že na rychlost čtení jsem si zvykla a po krátké době mi to už vůbec nevadilo. Poté, co jsem doposlechla tuhle knížku, jsem se musela dávat chvíli dohromady, byla jsem psychicky naprosto vyždímaná. Elena Ferrante opět dokázala, jak rozumí ženskému nitru. A zase jsem blíž přesvědčení, že pseudonym skrývá ženu, protože není možné, aby toto napsal muž.

25.02.2025 5 z 5

Propast času Propast času Roman Bureš

Zajímavé téma, jen to zpracování je takové nanicovaté...ale ano, tři hvězdy si to určitě zaslouží, už jen za tu autorovu znalost historie. Ale po dalších dílech rozhodně nesáhnu, tolik mě to zas nebavilo.

23.02.2025 3 z 5

Promlčení Promlčení Jiří Březina

Audiokniha. Šílená nuda se táhne dvěmi třetinami knihy. Konec je zajímavý, ale než přišel, několikrát jsem knihu chtěla odložit. Ne, nelíbilo se mi to.

23.02.2025 2 z 5

Uzel Uzel Dominik Dán

Audiokniha Čro. Excelentní detektivka s nadstavbou. Nejednom, že jsem už dlouho neslyšela tak bravurní přednes audioknihy, jako teď od pana Stacha. Taky jsem dlouho nepotkala detektivku, která mě chytla natolik, že jsem ji celou poslechla na jeden zátah. Ta nadstavba v podobě slizkých praktik STB je třešnička na dortu tohoto díla. Určitě se na autora zaměřím a pustím se i do dalších jeho děl.

23.02.2025 5 z 5

Dívka s perlou Dívka s perlou Tracy Chevalier

Velmi jednoduché čtení. Žádné veledílo to není, ale čte se snadno. Můžeme si představovat, jestli je příběh alespoň z části pravdivý, můžeme fandit utajované lásce, takže jako letní čtení na dovolenou je to fajn. Mě to aspoň donutilo otevřít Wikipedii a přečíst si, co tam o Vermeerovi píšou.

18.02.2025 3 z 5

Tsunami Tsunami Karin Krajčo Babinská

Audiokniha. I když se Richard Krajčo celkem dobře poslouchá, kniha sama o sobě je slátanina. Nezaujalo mě vůbec nic, příběh mě nedokázal upoutat, o jakémkoli vtáhnutí do děje ani nemluvím. Nuda. Jedním uchem tam, druhým ven. Nedoposloucháno, byla by to ztráta času.

18.02.2025

Vyhoďme ho z kola ven Vyhoďme ho z kola ven Ken Kesey

Vyčnívat z davu se nevyplácí. Film jsem viděla několikrát, přesto mě kniha chytila a nepustila. To nádherné proniknutí do duše hlavní postavy, krásně zpracovaná složitá povaha velké sestry, to zlo, které se plazí všude kolem, nespravedlnost tak jasně uchopitelná, to všechno mě uchvátilo. Audiokniha je mistrně načtená a já za to děkuji. Panu Formanovi děkuji za skvělý výběr předlohy pro svůj film a panu Nicolsonovi za dokonalé ztvárnění hlavní postavy. Tady se prostě všechno povedlo a já si to moc užila.

14.02.2025 5 z 5

Temná dcera Temná dcera Elena Ferrante

Audiokniha, výtečně načtená. Další krásná kniha od této autorky (či autora, ale je vůbec možné, aby se muž tak skvěle vcítil do těla a myšlenkových pochodů žen? ). Vše už tu bylo napsáno, ale ať už si o hlavní hrdince myslím cokoliv, její vnitřní svět je tu popsán tak přesvědčivě, až mám pocit, že je to moje kámoška a že ji trošku chápu a odpouštím tu sebestřednou sobeckost... prostě jsem si řekla, že každý jsme jiný a nikde není napsáno, kdo je dobrý a kdo je ten špatný. Knížka se poslouchala krásně a přinutila mě přemýšlet, moc jsem si ji užila.

09.02.2025

Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Podnikání pod Davidovou hvězdou: Bondy - Kolben - Popper - Petschek - Löw-Beer - Auerbach - Waldes - Reich - Tugendhat Pavel Kosatík

Audiokniha Čro. Velice zajímavé téma, hezky sepsané. Líbilo se mi to a donutilo mě to googlit, to je přidaná hodnota.

08.02.2025 4 z 5

Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Audiokniha. Přednes Marthy Issové se mi tak moc nelíbil, že jsem nebyla schopná to doposlouchat. Možná si knihu někdy přečtu, zatím nehodnotím, abych nebyla nespravedlivá.

08.02.2025

Pláňata Pláňata Petra Dvořáková

Audiokniha, moc hezky načtená. Jsem plna dojmů. Vrátila jsem se ve vzpomínkách do časů dětství a dospívání, bohužel jsem si připomněla i rodinné klima v tomto období. Znovu jsem zažívala pocity po revoluci, autorka jako by je ode mě opisovala. Všechny ty niterní pocity mladé dívky jsem kdysi prožívala podobně, jako hlavní postava. Děkuji autorce za tenhle výlet do minulosti, není od věci si ji občas připomenout.

07.02.2025 5 z 5

Pavučina lží Pavučina lží Dan Brown

Audiokniha. Daň Brown je pro mě šíleně složité čtení. Vysoká politika, vesmír, podmořská hlubina, Arktida... samá pro mě dost těžko uchopitelná témata. Byla jsem v tom zamotaná, ale vydržela jsem až do konce, kde se to všechno pěkně propojilo. Lépe by se mi určitě koukalo na film, stejně jako Šifra a ostatní Brownovy knihy...tak třeba se někdy dočkáme filmového zpracování.

06.02.2025 4 z 5

Tanec trosečníků Tanec trosečníků Iva Procházková

(SPOILER) Tohle se četlo samo, já to zvládla za dva dny. Jako mnoho ostatních čtenářů nechápu, s jakou přesností trefila spisovatelka pozdější dobu covidovou. Půl hvězdičky strhávám za toho přemoudřelého a tak vyspělého osmiletého kluka, to se mi zdálo dost nepravděpodobné.

04.02.2025 4.5 z 5