Pavlaj Pavlaj komentáře u knih

Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Všechny dosavadní díly se mi moc líbily. Tenhle vlastně taky, ale přece jen o trošku míň. Čte se lehce, zápletka je zajímavá a originální. Popis nebezpečí šikany na internetu a závislosti na digitálním životě má přesah nad rámec běžné detektivky.
Po pravdě už jsem ani nečekala, že by se vztah Strikea s Robin někam posunul. Ale i když jsem neměla žádná očekávání, všechna ta zdržení a důvody a argumenty, proč se oba stále míjejí, už mi přišly jako nastavovaná kaše. U Neklidné krve mi velký rozsah nevadil, tady mi poprvé přišlo, že knížka nemusela mít 1200 stran a že kdyby byla o čtvrtinu kratší, byla by lepší. Do dalšího dílu půjdu až za čas.

28.01.2025 4 z 5

Milostný příběh jednoho života Milostný příběh jednoho života Beth Morrey

Krásné a nečekané překvapení. Příběh Missy, čelící samotě stáří ve velkém prázdném domě, mě od začátku dojímal. Missy mě v mnohém štvala, hlavně svojí pasivitou, přesto mě bavilo postupně odhalovat její minulost. Komplikované vztahy s dětmi, neochota opustit dosavadní domov, neschopnost věcem čelit, to všechno mělo své kořeny v jejím velkém milostném příběhu. A na konec, úplně na konec, člověk pochopí, proč je jaká je, proč je tak těžké pro ni čelit realitě a že ten milostný vztah stále ještě je a bude středobodem jejího života.
Čím dál radši mám podobné výlety do netypických žánrů.
P.S. To vloupání, které autorka popisuje, je inspirováno skutečnou vlnou vloupání v UK, ke kterým docházelo v noci a v době, kdy byli majitelé doma. Lupiči se zaměřovali na seniory, u kterých asi neočekávali odpor.

10.01.2025 4.5 z 5

Síla psa Síla psa Thomas Savage

Chtěla jsem poznat předlohu filmu na Netflixu, ten mi přišel skvělý. Silný příběh, s temnou atmosférou, dramatickými postavami. I knížka je moc dobrá, oproti filmu mi ale nedala nic navíc. Může to být samozřejmě i tím, že jsem už z filmu znala (překvapivý) konec. Jsou ale knížky, které mě i přes znalost jejich filmového zpracování nadchly, buď jazykem, nebo hloubkou postav, více podrobnostmi. U Síly psa to tak nebylo.
Přesto hodnotím 80 %, knížka nemůže za to, že jsem si je s filmem dala v nesprávném pořadí.

10.01.2025 4 z 5

Lovci perel Lovci perel Colin Falconer (p)

Moje druhá knížka od autora a ta první, Velká láska malých rozměrů, se mi líbila víc. To byl opravdový historický román, Lovci perel jsou spíš dobrodružný příběh z exotického prostředí. Vykreslení světa sběračů perel i rivality národností na pobřeží západní Austrálie je hodně zajímavé, ale příběh a zápletka mě zas tak neohromily. Taky jsem teda dopředu nevěděla, že jsou dva díly a že tento díl má otevřený konec. Do dvojky se pustím, pokud mě někde v antikvariátu cinkne do nosu.

10.01.2025 4 z 5

Stopa legionáře II. Stopa legionáře II. Zdeněk Ležák

Pěkné. Zajímavé, jak se osudy jednotlivých legionářů po válce lišily, jak někteří z nich zůstali bojovníky za svobodu a někteří skončili na straně zla. Poučné.

10.01.2025 4.5 z 5

Dopisy, které nikdo nečetl Dopisy, které nikdo nečetl Iona Grey

(SPOILER) Na jednu stranu nijak výjimečná kniha (historická linka o nenaplněné lásce, linka ze současnosti s happy-endem). Na druhou stranu komentář píši s odstupem, od Dopisů jsem přečetla 6 dalších knih, a děj si přitom pořád dopodrobna pamatuji. Čtyři hvězdičky zaslouží určitě.
P.S. Někdy mě u všech těch nenaplněných příběhů štve pasivita hlavních postav nebo nepřesvědčivé argumenty, proč se nehledali (a nenašli) dřív. I před érou Googlu a sociálních sítí existovaly telefonní seznamy. Proč mu Stella prostě jednou nezavolala, aby popřála šťastný nový rok?

21.12.2024 4 z 5

Šikmý kostel 3 Šikmý kostel 3 Karin Lednická

Do třetice všeho zlého.
První dva díly pro mě byly historická četba – přiblížení událostí, o kterých se člověk učil nebo měl učit v dějepise. Třetí díl je pro mě osobně jiný, protože už líčí dobu „budování“ socialismu, kterou sama pamatuju: nadšení srdcařů-komunistů, kteří skutečně věřili, že budují novou budoucnost, rozčarování, když zjistili, že jim jejich sny ukradli kariérní sv*ně. Amatérismus, lajdáctví, šmíra. Rozkrádání všeho, protože to stejně nikomu nepatřilo a nikdo se o to nestaral. Pronásledování kněží, devastace kostelů a kulturních památek. Zamlčování, záměrné dezinformace. Děkuji paní Lednické za perfektní zachycení doby i za boj za záchranu kostela jako poslední připomínky staré Karwinné.
Silně na mě zapůsobil konec, kdy to vypadá, že se vše jakoby v dobré obrací, jenže vy víte, co se stalo v roce 1961 na Dukle a že se děj vrací spirálou na začátek prvního dílu :-(.

11.12.2024 5 z 5

Příběhy mého života Příběhy mého života Jean Marais

Maraise jako herce jsem nikdy moc neprožívala a k přečtení mě přivedlo nádherné představení Anděl v modrém ve Viole.
Marais se příliš netají tím, že se snažil vymanit z rozvrácených rodinných poměrů pomocí svého zjevu a jeho vyprávění je nejsilnější tam, kde si otevřeně dělá legraci z paradoxů svého osudu. Koncem třicátých let si téměř nevšiml, že přichází válka, protože se cele věnoval divadlu a intrikám při obsazování rolí, přesto se pak stal symbolem odporu, když byl Němci osočen z inscenování „homosexuálního“ představení. Získal válečný kříž za to, že se mu nechtělo ležet ve sněhu a šel si do auta sníst kompot. Především je ale knížka vyznáním osudovému příteli a milenci Jeanu Cockteauovi.
>> Jeane, miluji tě. V Orfeově závěti jsi napsal: „Dělejte, že pláčete, přátelé, protože básník jen dělá, že je mrtev.“
Jeane, já nepláču. Budu spát. Usnu s pohledem na tebe a zemřu, protože od nynějška budu dělat, že žiju.>>

07.12.2024 4 z 5

Druhá generace Druhá generace Howard Fast

I druhý díl série o osudech široké rodiny s italskými, židovskými a čínskými kořeny je skvělý. Děj se tentokrát odehrává během třicátých let, v době španělské občanské války a později druhé světové války. Fast se svým smyslem pro spravedlnost a lidská práva do děje vnáší i neznámé (nebo zapomenuté) události z té doby, jako je např. hladomor v Indii.
Moc mě mrzí, že první dva díly asi nevzbudily dostatečný ohlas u čtenářů, takže zbytek série už není do češtiny přeložen. Asi se budu muset hecnout a nakoupit na Amazonu originály.

07.12.2024 5 z 5

Třikrát černý Harlem Třikrát černý Harlem Chester Himes

Groteskní exkurze do pekla. Působivé vylíčení Harlemu, až tak působivé, že jsem se občas utíkala k jiným knihám a zpátky do Harlemu se mi nechtělo. První povídka mi přišla nejlepší, druhá stále ještě skvělá. Třetí už je dost popisná, s chaotickým dějem.

07.12.2024 4 z 5

Poslední Laponec Poslední Laponec Olivier Truc

Tohle byla detektivka podle mého gusta. Kromě vyšetřování a hlavní zápletky je tu spousta zajímavých informací o Laponsku, Sámech, jejich životě, zvycích a historii, o sobech, sámských bubnech a geologii. Krásné popisy přírody, tajuplná atmosféra polární noci, mně se to celé moc líbilo.

11.11.2024 5 z 5

Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Skvělé, fascinující. Po delší době knížka, která mě uchvátila.
Nevyhnu se srovnání s Kde zpívají raci. Obě napsané krásným jazykem, obě jsou o osamělých, silných hrdinkách a příroda je tu jedním z hlavních aktérů. Kya z Kde zpívají raci byla v bažině osamělá, bažina ji ale zároveň ochraňovala. V Buď jako řeka je Victorie obklopená přírodou stejně nemilosrdnou jako jsou lidé okolo. Tenhle příběh je smutný, chmurný, tragický a většinu času při čtení mi bylo do breku. Jeden z mých letošních nejsilnějších čtenářských zážitků, jen nedoporučuji číst, pokud se sami zrovna potácíte v chmurách.

11.11.2024 5 z 5

Kavky Kavky Ken Follett

Napínavé, četlo se jedním dechem. Přesto jsem možná čekala od Folletta o malinko víc. Bylo to trošku moc akční na to, aby bylo reálné. Takoví Dannyho parťáci s ženským obsazením. 80 % si zaslouží.

26.10.2024 4 z 5

Hortenziová zahrada Hortenziová zahrada Marie Lamballe (p)

Celkově se nejedná o žádné veledílo, běžný ženský román. Kate Morton píše lepší.
Stejně jako v Hluboké modři se vracíme do doby německé okupace Francie. Nelehká doba, kdy stejně jako u nás obyvatelstvo okupanty sice nenávidělo, ale podrobilo se a spolupracovalo. Někteří se stali součástí odboje, jiní udávali. A ti, co před Němci drželi pusu nejvíc, si po osvobození dokazovali odvahu šikanováním „padlých“ žen.
Líbilo se mi mystično, motivy z bretaňských legend a propojení minulosti a současnosti přes renovaci kláštera. Na odreagování od stresu to bylo fajn.

26.10.2024 4 z 5

Života sladké hořkosti Života sladké hořkosti Lída Baarová (p)

To se skutečně četlo jedním dechem. Žádná hluchá místa. Baarová se ve svém životopisu snažila ospravedlnit a některé věci si jistě „připoohla“ nebo zamlčela. To, že se dva roky scházela s Goebbelsem jen platonicky, jí tedy moc nevěřím (v knize Mraky nad Barrandovem je vzpomínka Svatopluka Beneše, kterému po návratu do Prahy o mileneckém vztahu s Goebbelsem vyprávěla) a ani by to vzhledem k následnému vývoji nedávalo smysl. Rozhodně ji ale nesoudím - nejspíš byla naivní, nezkušená, příliš ctižádostivá. Možná ho doopravdy milovala. Zaplatila každopádně až příliš draze a její život se stal (opět slovy Svatopluka Beneše) antickou tragédií.

Deset anglických novel Deset anglických novel * antologie

Zajímavý výběr. Některé povídky mi připadaly skvělé (Odplata za lásku, Ztichlý den), některé méně, což je asi normální. Rozhodně jsem ráda, že jsem se k přečtení odhodlala.

21.10.2024 4 z 5

Maják na útesech Maják na útesech Marie Lamballe (p)

(SPOILER) Z bretaňské trilogie mi Maják přišel jako nejslabší. Možná proto, že nejde o historický román (obálka trochu klame, celý děj se odehrává v současnosti). Je tu lehký náznak detektivní zápletky, ale v podstatě je to povídání o tom, jak popelka uzurpovaná svou bohatou, snobskou a studenou rodinou nachází štěstí u zemitých vesničanů v Bretani. Romantické skalnaté pobřeží, maják, trocha bretaňských legend. Odpočinkové čtení bez vyšších ambic, zápletkou vlastně dost plytké. Přiznávám ale, že jsem zrovna potřebovala pročistit hlavu od stresu i starostí a přenést se někam pryč, a k tomu zafungovalo docela slušně. Takže bych asi měla být vděčná a nekritizovat.

21.10.2024 4 z 5

Hluboká modř moře Hluboká modř moře Marie Lamballe (p)

Trochu se stydím, že občas potřebuju takovouhle ženskou oddechovku, ale jo, potřebuju. Děj je sice absolutně předvídatelný v obou časových rovinách, ale knížku zachraňuje atmosféra bretaňského pobřeží i vhled do nacionalistických nálad Bretaňců za války. Tohle ženské čtení řadím k těm lepším.

11.10.2024 4 z 5

Třikrát Steve Carella a spol. Třikrát Steve Carella a spol. Ed McBain

Ač čtu detektivky málo, tohle je stará dobrá klasika, která nezklame. Nádherný jazyk, vtip, satira, černý humor, chytré zápletky a fantastické dialogy. A série s Hluchým patří k nejlepšímu, co Ed McBain napsal.

11.10.2024 5 z 5

Stopa legionáře Stopa legionáře Zdeněk Ležák

Nejsem teenager a cílová skupina komiksů, ale za mě se tohle povedlo. Po přečtení jsem o dost vzdělanější a pokud jsem se někdy v ději hůř orientovala, tak to bylo hlavně tím, jaký byl po válce v Rusku zmatek a jak byli všichni proti všem. Tuhle knihu beru jako úvod a o historii našich legií si určitě přečtu i něco dalšího.

11.10.2024 5 z 5