PetkaS. PetkaS. komentáře u knih

Poslední přání Poslední přání Andrzej Sapkowski

Povinná četba pro všechny fandy Zaklínače, i když já se k ní dostala až nyní, když jsem dohrála 3. hru. :-) Po odehrání všech her a shlédnutí všech dosavadních sérií seriálu jsem sáhla po předloze. Za mě kdybych už něco o světě Zaklínače nevěděla a bylo to moje první setkání s Geraltem a spol., tak by mě to asi tak úplně nezaujalo. Takhle mohu srovnávat a knihy mi doplňují informace, které z her nebo seriálu (který víme, že se od knih velmi odklání) nebyly patrné, případně vysvětlené. Jediná škoda této knihy je, že jde o povídky, které na sebe nenavazují.

17.12.2024 4.5 z 5

Můj manžel a já Můj manžel a já Ingrid Seward

Tato kniha se mi poměrně špatně hodnotí, i když jsem si dala nějaký čas na vnitřní zpracování. Za mě, jakožto čtenáře neznající dobře Britské potažmo Evropské šlechtické rody, tam bylo příliš mnoho jmen, ve kterých jsem se ztrácela. Na druhou stranu tato kniha ukazuje, jak nesmírně těžký musel pro Philipa být život v královské rodině a jak obrovská láska k Alžbětě ho musela držet aby v ní setrval celý život.

17.12.2024 3.5 z 5

Vyhlídka na věčnost Vyhlídka na věčnost Jiří Kulhánek

Když už jsem Kulhánkovi jednou propadla, tak v něm postupně pokračuji. Po Nočním klubu jsem se vrhla na tohle a opět jsem nebyla zklamaná. Autor se stále drží svého stylu - kniha v podstatě bez kapitol, svérázný humor, atd. Pravda, oproti Nočnímu klubu se tady skáče v různých časových rovinách a dlouho se člověk úplně nechytá. Nicméně i tak mě to neskutečně bavilo. Jen škoda, že se tam některé postavy z Nočního klubu mihly vlastně jen tak jakoby náhodou...

Noční klub. Díl druhý Noční klub. Díl druhý Jiří Kulhánek

Když už si člověk zvykne na autorův styl a propadne mu, tak ho musí bavit i druhý díl této série. Vtipné, čtivé, neotřelé..za mě skvělé.

Noční klub. Díl první Noční klub. Díl první Jiří Kulhánek

Kulhánka jsem nikdy neměla v úmyslu číst. Většinou se (až na výjimky) vyhýbám našim autorům a ani co se žánru týče, zrovna tuhle knihu bych do ruky nikdy nevzala. Kdyby mi jí nedoporučil kolega, který o ní básnil... Řekla jsem si proč ne, třeba to nebude tak špatné. No..po pár stránkách jsem měla chuť jí kolegovi omlátit o hlavu. Jen se smál a říkal ať tomu dám šanci a vydržím. Nechtělo se mi, ale kousla jsem se. A dobře jsem udělala!!! Kniha se tak neskutečně rozjela a tak moc mě bavila, že jsem kolegovi nakonec poděkovala a po dočtení jsem samozřejmě hned musela přečíst i druhý díl. :-)

Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Další oddechovka mé oblíbené autorky, i když tentokrát lehce jiná, oficiálně psaná pro mládež. Vědecké prostředí vystřídalo prostředí profesionálních šachistů. Ačkoliv to nebyla ta obvyklá autorčina šablona, stejně se s tím za mě popasovala dobře. Opět nechybí humor, kniha má spád a i když je člověku jasné jak to dopadne, tak kniha stejně baví.

Hlava plná lásky Hlava plná lásky Ali Hazelwood

Rovnou říkám, že knihy této autorky miluji.
Tohle byla opět úžasná oddechovka, která mě nesmírně bavila. Člověku je ještě než knihu otevře jasné, jak to dopadne, ale stejně je zvědavý jaké překážky a nástrahy ústředním postavám autorka přichystala.

Půlnoční knihovna Půlnoční knihovna Matt Haig

Na tuhle knihu jsem se hodně těšila, ale zároveň trvalo dlouho než jsem na ní měla náladu. Doporučila mi jí kamarádka, která jí četla ve složitém životním období a byla z ní nadšená. Možná proto jsem čekala, že mě výrazně zasáhne. Nicméně to se upřímně řečeno nestalo...
Příběh je to zajímavý, o tom žádná. Nicméně, alespoň za mě, je poměrně průhledný a velmi brzy mi bylo jasné jak dopadne. Pak už to bylo vesměs stále o tom samém a čekala jsem jen na konec.
Rozhodně by to nemělo vyznít tak, že knihu nedoporučuji, to určitě ne. Pár zajímavých myšlenek v ní je. Ale asi jsem měla přílišná očekávání a ta se u mě nenaplnila.

13.08.2024 4 z 5

Šťastně až do smrti Šťastně až do smrti Julia Quinn

Vrátila jsem se k Bridgertonovým po nějakém čase, když jsem toužila přečíst si nějakou oddechovku po náročné sérii. No..úplně jsem to netrefila. Příběh Lucy a Violet byl silný a úplně mi nepomohl. Zároveň mě jednotlivé epilogy rozhodně nevtáhly do příběhů rodiny tak jak jsem od nich očekávala. Za mě trochu zklamání, ale zároveň přiznávám že je možná ovlivněno mým psychickým rozpoložením kdy jsem prostě očekávala že budu číst oddechovku a tou tahle kniha tak úplně není...

16.03.2024 4 z 5

Dokonalá lítost Dokonalá lítost Helen Fields

(SPOILER) Tak tohle byl hodně drsný závěr série. Musím říct, že ani několik dní po dočtení jsem to ještě úplně nepobrala...
Příběh drsný, ostatně jako vždy, tektokrát umocněný velkým pocitem nespravedlnosti a zoufalství.
Už začátek, kdy to vypadalo že zemřela Ailsa i Natasha (alespoň já jsem si to chvíli myslela), mě docela překvapil a po "vysvětlení" jsem v duchu tleskala autorce za skvělé napsání.
U vlastního příběhu jsem asi tak od poloviny knihy čekala že vrahem bude strýček Bobby, takže nakonec i tohle bylo vcelku překvapení (ne nelogické po dovysvětlení rodinné tragédie).
Ale tedy ten konec...
Objektivně řečeno konec naprosto korespondoval s příběhem, dokonale tam zapadl, asi nikdo to nečekal, takže šok na poslední stránce byl velký. Na druhé straně člověk 7 dílů doufá že si k sobě hlavní hrdinové konečně najdou cestu, překonají všechny překážky a vnitřní démony a najdou konečně svoje štěstí..a pak tohle...
Osobně ve šťastný konec nastíněné situace nevěřím a dost nepříjemně mě to překvapilo. V kontextu tohoto dílu by mě zajímalo, pokud by vyšel nějaký další, jestli by Ava nedopadla podobně jako otec Quinn.

25.02.2024 5 z 5

Dokonalé ticho Dokonalé ticho Helen Fields

Tenhle díl je opět brutální co se záminky a provedení týče, ale je naprosto skvělý. Překvapilo mě, že tam tentokrát nebyla žádná postava která by mě vysloveně iritovala. Asi i proto se mi to četlo lépe než předchozí knížky, dávám plný počet * a vrhám se na další díl.

13.07.2023 5 z 5

Dokonalá smrt Dokonalá smrt Helen Fields

Tento díl byl zatím z této série podle mě nejslabší. Co mě zaujalo byl motiv vraha, kterého hledali, protože to byl tak neskutečný a originální důvod proč vraždil, že se tomu těžko věří a zároveň člověka mrazí když by si měl připustit že by to mohla být realita.

12.06.2023 4 z 5

Dokonalá kořist Dokonalá kořist Helen Fields

Autorka má talent v každé knížce vykreslit postavu, která mě neskutečně irituje. Až mi to tentokrát trochu bralo chuť číst dál. Ale příběh je to opět drsný a zneklidňující, se strhujícím finišem a v úplném závěru nalákáním na další díl.

13.05.2023 5 z 5

Dokonalé stopy Dokonalé stopy Helen Fields

Tuhle sérii mám koupenou už delší dobu, jen na ní nebyl čas. Teď jsem se konečně rozhodla jí rozečíst a nelituji. Bavilo mě to, četlo se to hodně dobře. Určité postavy mě strašně pobuřovaly, ale to byl autorčin záměr. :-) Rozuzlení bylo poměrně rychlé, asi jsem čekala že to bude rozepsané víc, ale aspoň se to netáhlo. Za mě autorka píše stylem který mi sedí a rovnou jdu číst další díl.

31.03.2023 5 z 5

Hypotéza lásky Hypotéza lásky Ali Hazelwood

Tahle kniha na mě náhodou vykoukla v reklamě a nechala jsem se zlákat. Chtěla jsem nějakou oddechovku než se zase vrhnu na těžší žánry. Člověk od začátku ví že to bude slaďárna s happyendem, ale i tak jsem tenhle příběh prožívala víc než jiné oddechovky. Jakoby na mě dýchalo vnitřní osamění hlavních hrdinů. Nicméně se to čte moc dobře a velmi těžko se knížka odkládá, takže jí nedoporučuji číst po večerech (a následně nocích) uprostřed pracovního týdne. :-)

10.03.2023 5 z 5

Před svatbou Před svatbou Julia Quinn

Tenhle díl byl pojatý trochu jinak než ostatní. Autorka se snažila vymyslet něco nového, což se jí podařilo, nicméně nesedlo mi to tak jako předchozí díly. Stále je to ale nadprůměrná oddechovka.

24.02.2023 4 z 5

Poznáš to z polibků Poznáš to z polibků Julia Quinn

Vrátila jsem se k této sérii po přečtení jiné (detektivní) série a byla to opět krásná, vtipná a svěží oddechovka kterou nechcete odložit dokud jí nedočtete, ačkoliv od začátku jasně víte jak to dopadne, nicméně stejně potřebujete ten příběh mezi tím odhalit. :-)

08.02.2023 5 z 5

Šesté dítě Šesté dítě Jonathan Dylan Barker

Před chvilkou jsem dočetla a upřímně mám radost že to je za mnou. Po prvních dvou dílech této série, od kterých jsem se nemohla odtrhnout, jsem se k dočtení tohoto dílu musela opravdu hodně nutit. Zhruba 85% knížky mě vůbec nebavilo (čtu ve čtečce, takže jsem doslova odpočítávala procenta do konce). Až pak vše dostalo spád a dá se říct že závěr byl strhující. Nicméně stejně i po konci zůstává minimálně jedna otázka nezodpovězená (alespoň pro mě)...

26.01.2023 3 z 5

Pátá oběť Pátá oběť Jonathan Dylan Barker

Přečteno jedním dechem, konec nedává jinou možnost než jít hned na třetí díl.

01.01.2023 5 z 5

Čtvrtá opice Čtvrtá opice Jonathan Dylan Barker

Tak tohle byla síla. Myslím si že jsem poměrně otrlá co se popisu násilí týče, ale musím říct že tady byla pasáž kdy jsem opravdu byla ráda že nejsem zrovna po jídle... Nicméně parádní příběh který se čte skvěle a konec...no řekněme že jdu rychle na další díl... :-)

17.09.2022 5 z 5