Racík komentáře u knih
Krásně napsaný životopis prokládaný ukázkami z nejznámějších knížek Astrid Lindgrenové. Některé životopisné údaje asi nejsou úplně přesné, ale z knížky dýchá pohoda dětských knížek paní autorky. I když neměla lehký život, dokázala si zachovat dětský pohled na životní těžkosti a peripetie.
Moc pěkné čtení.
Kniha se čte dobře, ale je lehce depresivní, rozhodně to není čtení na vylepšení nálady, spíš naopak. Hlavní hrdinku jsem moc nechápala, závěr příběhu to jen umocnil. Nicméně to asi odpovídá současné realitě a příběh je uvěřitelný. Možná by stálo za to na příběhu ještě zapracovat. Stálo by za to doplnit do příběhu některé drobnosti, které chybí, a příběh je v některých směrech z mého pohledu neuzavřený.
Pěkně napsané, čtivé oddychové čtení. Hlavní hrdinky řeší uvěřitelné problémy. A i když čtete o problémech, neupadáte do smutku a deprese, ale objevuje se před vámi víra v lepší budoucnost a v to, že jsou problémy řešitelné a že bude líp.
Jen řešení finančních věcí mi přijde trochu/hodně ideální a idealistické. To ale nemění nic na tom, že jsem si čtení odpočinkově užila.
Krásná knížka. Dávám 4*, ale je to asi moje chyba. Není to odpočinkové čtení a já na něj měla vždy jen chvilku času. Doporučuji po knížce sáhnout, až budete mít čas a budete správně naladění na životní rozjímání. Pak to bude rozhodně čtenářský zážitek. Ale i tak se mi příběh líbil, i když byl smutný a plný životního poznání. Láska a víra v sebe jsou základem našich životů.
Příběhů napsaných obdobným způsobem vychází v poslední době opravdu hodně. Byt nad Seinou určitě stojí za přečtení, protože je napsán velmi emotivně a čtivě. Některé dějové linky jsou sice jasné od úplného začátku, ale děj vás vtáhne, občas překvapí. Knížka se mi moc líbila.
Příjemně plynoucí příběh, který s klidem večer odložíte a druhý večer pokračujete ve čtení. Čte se hezky a klidně. Rozhodně to není kniha, kterou byste nemohli odložit a museli dočítat ve tři ráno. Ale příběh je to pěkný, o lidském odhodlání, lásce ke knihám. Asi by se z toho dalo vytěžit víc, příběh Graciiny lásky a kamarádství je tam řešen jen okrajově, stejně jako řada momentů v knihkupectví. Příjemná oddychovka, když si chcete počíst a nemuset přemýšlet.
Moc pěkné čtení, dala bych 4,5 *, ale vzhledem k tomu, že se jedná o prvotinu, dávám rovnou 5*. Mám ráda knihy, kde se vlastně mají všichni rádi -:). I tak přináší život spoustu starostí, problémů, těžkostí, nemusí to být vždy nějaký psychopat, který všechno zamotá, uškodí. Bylo to opravdu krásné a milé čtení, autorka je šikovná, a pokud píše dál, budu určitě číst i její další knížky.
Knížka je napsaná takovou reportážní formou, ale mně se četla dobře a bavila mě. Je pravda, že by z tématu šlo vytěžit asi mnohem víc. Ale i tak to bylo zajímavé čtení. Linda byla silná žena a díky tomu se dokázala vrátit zpátky do života. Obdivovala jsem její odhodlání a trpělivost získat svou holčičku a zároveň jí nezpůsobit velké trauma. Fandila jsem jí.
Čtivá detektivka. Dala jsem sice jen čtyři *, ale v podstatě je to moje chyba. Četla jsem totiž nejprve třetí díl a to mi zkazilo to pravé čtecí potěšení. Doporučuji číst opravdu podle pořadí dílů. Je to lepší! Ale jinak opět další super detektivní příběh, který vás vtáhne a nepustí.
Příjemné, i když spíš smutně laděné počtení. Docela by se mi líbilo, kdyby to v posmrtném životě fungovalo jako v této knize -:).
Kniha je napsaná velmi čtivě. Ze začátku mi vadila absence uvozovek u přímé řeči, ale rychle jsem si zvykla a přestalo mi to vadit. Čtyři * dávám jen kvůli celkovému vyznění knihy - smutek, depresivní pocit. Ale to byl asi autorčin cíl, vykreslit jednotvárnou a depresivní realitu. Takže autorka by * zasloužila 5, protože se jí to povedlo -:).
Čtivý příběh, plný emocí. Je to příběh lásky na celý žívot, ale hodně se dozvíme i o době, v níž se odehrává. Prolínání osudů, holocaust, Terezín. Určitě by stál za přečtení i z hlediska poznání právě této doby – je to přijatelná a čtivá podoba. Někde se malinko projevuje to, že autorka je Američanka – některé detaily jsou podány trochu zkresleně, ale to rozhodně neubírá knize ani příběhu na zajímavosti. Zajímavý je i pohled do života lidí, kteří přežili, ale válka je poznamenala na celý život, i když navenek se to ostatním tak nejeví.
Milé, ale smutné čtení. Ze začátku mi to trochu přišlo jako pedagogický deník, pak se příběh rozvinul a bylo to lepší. Hlavní hrdinky mi bylo líto, co všechno musela "v klidném" stáří řešit. Myslím, že málokdo v sobě najde sílu se k přicházejícím problémům postavit tímto způsobem.
Čtivě napsaný detektivní příběh z doby covidu s trochou psychologie. Příběh je tajemný, člověk postupně začíná tušit, v čem je problém.
Výborný dojem mi kazí, že některé věci jsou nereálné a ponechány tak trochu stranou, bez vysvětlení, jen s nadějí, že to dobře dopadne... Trochu jako pohádka, kde to pro ty, kterým fandíme, dobře skončí. To ale nic nemění na dobrém dojmu z přečteé knihy.
Opět se mi potvrdilo, že horory nejsou můj šálek kávy, proto tak nízké hodnocení. Ale jinak je to určitě napsané dobře. Knihu jsem přečetla, i když jsem si říkala, že ji vlastně číst nechci. Určitě jsem i já narazila na nějaké nesrovnalosti /viz komentáře některých členářů/, ale moc jsem je neřešila. Bylo to tajemné, děsivé, až moc...
Současný příběh, který navazuje na předchozí díl, i když by se dal asi číst i bez znalosti prvního dílu. Ale číst postupně je rozhodně lepší. V prvním díle jsem se ze začátku nemohla začíst. Druhý díl byl čtivý hned od začátku. Naopak, bylo to celé super. Příběh nutí k zamyšlení, ale má lehkost, humor, milé postavy... Tento díl i krásný a trochu až básnický jazyk. Opravdu krása. Autorka určitě "vyrostla".
Těším se, že bude ještě pokračování, protože některé dějové linky nebyly z mého pohledu ukončeny. Tak snad mě autorka nezklame.
Na hodnocení jsem si musela nechat odstup. Z počátku jsem se vůbec nemohla začíst, ale když vydržíte, určitě se začtete a nebudete se moci odtrhnout, i když je to smutné čtení.
Lea byla neskutečně silná a statečná holčička, dívka i žena. Unesla toho opravdu hodně. Její štěstí bylo po celý život vždy jen krátké a prchavé.
Kvůli tomu zmatenému začátku ubírám jednu *, měla jsem pocit, jako kdyby autora tlačily termíny a nestihl ten začátek knihy "uhladit", ale dvě třetiny knihy jsou napsané výborně. Chce to jen vydržet a zorientovat se v postavách.
Zvláštní kniha. Četla se opravdu dobře, ale ten závěr byl pro mě tak překvapivý, že se mi zdál až těžko uvěřitelný. Určitě je to ale příběh, který stojí za přečtení.
Kniha se čte moc dobře, jen zpočátku se mi zdálo, že postav je hodně a že se nemohu zorientovat. Ale děj vás vtáhne a brzy jste v obraze. Jinak je to ale smutné čtení, co všechno se může mezi lidmi, kamarády odehrát, jak může být přátelství silné, ale i zrádné a smrtící. Výborný čtenářský zážitek, napětí, obavy, úleva, ale i znechucení z toho, jak se mohou také chovat někteří "rodiče". Určitě zkusím další autorovy knihy.
Čtivě napsaný thriller, který vás vtáhne do děje. Ale konec příběhu mě zklamal. Navíc nemám ráda knihy, kde některý hrdina provede něco totálně přes čáru, ale projde mu to, protože je to vlastně pochopitelné, proč to udělal. Nebo se možná pletu. Závěr je takový, že se přímo nabízí pokračování příběhu. A tam třeba Miren dostihne spravedlnost. I když si vlastně přejete, aby se tak nestalo a Miren našla svůj klid a pohodu, kterou si zasluhuje.