Ramiel Online Ramiel komentáře u knih

Římská čest Římská čest Simon Scarrow

Kniha neurazí ani nenadchne, bohužel zase o něco málo horší než předchozí knihy v této sérii. Děj spíše rozvláčný, spousta stran na mě působila jen jako výplňová vata. A chování hlavních hrdinů bylo pro mě až příliš naivní a neuvěřitelné. Tuto sérii čtu už vlastně jen ze setrvačnosti. Snad jen s optimistickým očekáváním, že povstání Icenů by mohlo zvednout laťku zase hodně nahoru.

05.09.2023 2 z 5

Básník Básník Michael Connelly

Knihy s Harrym Boschem i Mickey Hallerem jsou pro mě mnohem zábavnější. U této knihy se mi nějak nepodařilo se začíst. Příběh je vystavěný vcelku dobře, gradace tu také nechybí, ale nějak mě to úplně nevtáhlo. Spousta rozhovorů mezi hlavními postavami mi přišla jen jako výplňová vata. A chování postav mi přišlo v některých situacích neadekvátní a vyumělkované. Pointa sama pak neuvěřitelná. Takže za mě spíše průměrná kniha. A na autorovi schopnosti až podprůměrná.

25.08.2023 3 z 5

Šelma Šelma František Šmehlík

Pecka!

30.07.2023 5 z 5

Chemie smrti Chemie smrti Simon Beckett

(SPOILER) Jakmile je v nějaké detektivce vozíčkář, který zaručeně nemůže dle všech doktorů už nikdy chodit, tak už dopředu tak nějak předpokládám, že chodí. Snad by mě autor mnohem víc překvapil, kdyby nakonec vážně nechodil.

15.07.2023 3 z 5

Bretaňské poměry Bretaňské poměry Jean-Luc Bannalec (p)

Vcelku povedená detektivka. Veškeré stopy jsou čtenáři předkládány hned. Stejně jako myšlenkové pochody vyšetřovatele. Což je dle mého velké plus (nemám rád detektivky, kde autorův hrdina něco odhalí, ale čtenáři zůstane zatajeno co). Prostředí Bretaně znám a za popis krajiny dávám také plus. Úplně se zase vidím v kavárničce na pláži. Mínusem pak pro mě je chování komisaře Dupina, který na mě nepůsobil zrovna sympaticky. Nesnáší chování svých nadřízených, ale k podřízeným a kolegům se nechová dvakrát dobře. Celkově ale za mě patří tato kniha k povedenějším v detektivním žánru.

06.07.2023 3 z 5

Digitální pevnost Digitální pevnost Dan Brown

Představy autora o fungování NSA a "špionážních" postupech jsou tak naivní, že jsem to v půlce knihy vzdal.

10.06.2023 1 z 5

Portrét neznámej ženy Portrét neznámej ženy Daniel Silva

Velký odklon od špionážního thrilleru. Zábavné, oddychové čtení bez nějakého většího napětí. Ale bavilo mě to. Akorát si marně lámu hlavu, kolik už vlastně tomu Gabrielovi je? 75 let? Jeho fyzické výkony v pranici i v posteli by mu mohli závidět muži polovičního věku...
Jako už tradičně si neodpustím výtku k vydavatelství HarperCollins, jelikož kniha opět obsahuje velké množství gramatických chyb. Jazykový korektor Jiří Chodil text buď nečetl, nebo je to lempl. Každopádně odvedl mizernou práci.

17.05.2023 3 z 5

Transatlantik Transatlantik Volker Kutscher

Nebavilo mě to ani zdaleka tak, jak první knihy série. Hlavní postavou je v této knize Charly. Také Fritze dostává spoustu prostoru, bohužel jeho dějová linka mě vůbec nebavila. I některé zvraty v ději mi přišly nelogické a absurdní.
Také mi vadilo, že zde opět byly některé věty, ba i celé rozhovory ponechány v angličtině, němčině a italštině. Nejvíce jsem si to uvědomil u nepřeložené věty v italštině. Angličtinu i němčinu ovládám, italštinu ne. A tak si říkám, jak se tato kniha asi musí číst někomu, kdo anglicky neumí???
Více mě bavily knihy s detektivními zápletkami a Gereonem jako komisařem. Kvalita je pořád dobrá, ale už ne výborná jako dříve. Už to není úplně ono, protože jako politický thriller mi to tolik nešmakuje.

14.05.2023 3 z 5

Holanďanka Holanďanka Ellen Keith

Velmi zajímavé téma, které mi ale v knize přišlo velmi nedotažené. Jako by se autorka bála vyobrazit hrůzy války, a pokud tak velmi útlocitně. Např. když v ději přichází na řadu mučení, tak se děj rychle přenáší k zotavování. Dvě dějové linie jsou spojeny až násilně a v podstatě spolu vůbec nesouvisí. Možná jako postupný děj by to bylo čtivější, ale nejlépe by to asi bylo jako dvě různé knihy. Takto to přeskakování působilo spíše rušivě.

26.12.2022 3 z 5

Rod zabijáků Rod zabijáků Larry Correia

Z první knihy jsem byl nadšen. U této druhé knihy jsem se místy i nudil. Theřinu zajetí bylo věnováno dle mého až příliš mnoho stránek, aniž by se díky tomu děj nějak více posouval. Stejně tak putování Ashoka a Jagdishe bylo natahované pořád se opakujícími filozofickými úvahami. Bylo upozaděno intrikování Omanda a Devedase. Laťka kvality se snížila z výborné na dobrou. A dobré je za 3*.

01.11.2022 3 z 5

Lars mele maso Lars mele maso Daniel Gris

Na rozdíl od předešlých dílů mě tento příběh vůbec nechytl, nemohl jsem se začíst. Lars možná mele maso, ale tak nějak bez šťávy. Nakonec jsem byl rád, když jsem dočetl, že to mám já i Lars zdárně za sebou.

09.10.2022 2 z 5

Hrobka Hrobka Howard Phillips Lovecraft

Proč je tahle knížka řazena do žánru hororu? Co je na nich hororového? Tak možná fantasy nebo satira. Jedině snad proto, že je horor to číst. Pro mě změť blábolů a celkově zklamání. Je to moje první seznámení s Lovecraftem. A vzhledem k tomu, jak je označován za mistra hororu, tak jsem měl asi příliš velká očekávání, která tato ubohá knížka nenaplnila ani kapkou.

27.09.2022 odpad!

Život válečníka Život válečníka Tomáš Němec

A já bych řekl, že ta hranice bohapusté krádeže byla překročena... Autor sám na konci vyjmenovává všechny možné autory, kterým prý vzdává poctu. Ale už při čtení mi v hlavě znělo jen jedno jméno Gemmel. To je prachsprostě vykradená Drenajská sága.

26.09.2022 1 z 5

Ďáblova čísla Ďáblova čísla Vlastimil Vondruška

Mám stejné pocity jako uživatelka cérka. Autor se již dlouhá léta veze na vlně popularity. Bohužel už dlouho chybí knihám jiskra a nápad. Moje nadšení z prvních dílů odeznělo a teď už autora čtu jen ze setrvačnosti.
Vyšetřování je i v této knize značně krkolomné. A kniha samotná nic nového nepřináší a nevybočuje tak z průměru. Jede se podle osvědčené šablony. Máme zde ostříleného staršího vyšetřovatele, který má morální kvality světce a aplikuje Aristotelovskou logiku lépe než Aristoteles. Dále mladého pomocníka, kterému holky samy lezou do postele a on s nadšením (teda pardon, tady se zprvu upejpá) vyhrnuje suknice. Nemůže chybět zlolajný místní mocipán. A ohromně chytrý vrah, na kterého by normálně nikdo nepřišel, jen kdyby zrovna ten mord nevyšetřoval Oldřich, teda vlastně Jiří Adam. Celkově kniha neurazí, ale ani nijak zvlášť nenadchne.

26.08.2022 2 z 5

Místodržící Místodržící Adam Przechrzta

Doufám, že už se intenzivně pracuje na překladu dalšího dílu.

09.06.2022 5 z 5

Zelená Zelená Martin D. Antonín (p)

Velmi netradiční kniha ze světa elfů a orků zejména díky skvěle promyšlenému jazyku orků, s kterým si autor doslova a do písmene vyhrál. Pojmenování inžinírských vynálezů a zbraní velmi pobavila. Také pohled na dobro a zlo je velmi neotřelý. Takže pro mě velmi dobrá fantasy.

26.04.2022 4 z 5

Nad českými zeměmi slunce nezapadá Nad českými zeměmi slunce nezapadá Jan Kotouč

Moje první setkání s tímto autorem a určitě ne poslední. Zajímavý nápad s katastrofou, která změnila svět a rozložení států a jejich vojenských sil. Děj je jednoduchý a přímočarý. Jednotlivé postavy nejsou zpracovány kdovíjak do hloubky ani originálně. Setkáváme se u nich spíše s klasickými klišé o pilotech, námořnících, slavných otcích a "nezvedených" synech. Ale vzhledem k celkovému vyznění knihy to vůbec nevadí. A rozhodně zde platí, že v jednoduchosti je síla.

23.03.2022 4 z 5

Lars útočí Lars útočí Daniel Gris

Zápletka uvěřitelná za přivření jednoho oka. Ale děj odsýpá, nechybí humor, silná auta, lepé děvy. Takže suma sumárum: líbilo se mi to, o čemž svědčí i to, že jsem to sfoukl za večer.

16.03.2022 4 z 5

Vražedná jáma Vražedná jáma Mick Finlay

Atmosféra doby a vykreslení jednotlivých postav jsou velmi dobré. Zápletka vlastně taky není až tak špatná. Ale prostě mi chyběla taková ta "lehkost čtení, nutkání po přečtení stránky otočit list a číst stránku další".

28.02.2022 3 z 5

Dvanáctá karta Dvanáctá karta Jeffery Deaver

Děj je příliš překombinovaný a velmi málo uvěřitelný. Když budu citovat z výše uvedeného popisku knihy: "Středoškolačka Geneva Settleová se stala terčem nelítostného profesionálního zabijáka, který ji má z neznámých důvodů zavraždit." Co jako na tom zabijákovi bylo profesionálního? Autor z něj naopak udělal neschopného břídila. A těch milion zástěrek odvádějících pozornost vyšetřovatelů... To jako vážně? Tohle se dle mého vůbec nepovedlo.

21.02.2022 1 z 5