Riccia Riccia komentáře u knih

Mucholapka Mucholapka Dominik Dán

Poutavý a napínavý příběh, který velice poctivě a mnohovrstevnatě ukazuje náročnou práci kriminalistů. Jen pořád těžko chápu, že slovenští kriminalisté tolik holdují alkoholu a to i během služby a pomalu "s jednou rukou na volantu" :-)

10.10.2024 5 z 5

Ve stínu Ve stínu Dominik Dán

Zajímavý a napínavý příběh. Jen si tak říkám, s jakým promile alkoholu v krvi se ta jejich mordparta průběžně prohání po silnicích. A nezdá se, že by měli abstinujícího šoféra...

30.09.2024 5 z 5

Vánoce po francouzsku Vánoce po francouzsku Fiona Valpy

Docela příjemná kniha o tom, že život není jen věčný karneval, ale přesto stojí za to jít dál, protože nikdy člověk netuší, "co přinese příští příliv"...

26.09.2024 4 z 5

Uvidíme se v srpnu Uvidíme se v srpnu Gabriel García Márquez

Tak nevím, asi to tak úplně nechápu. Je to na mě nejspíš příliš složité (pozor spojler): chlapa hned chce, hned zase nechce, pak zase chce, ale ne tohohle, pak naopak chce právě toho. Mezi tím pár symbolů a mrtvá matka, hřbitov a spousta hotelů a manžel, se kterým to není tak úplně, jak to nejdřív vypadá. Možná je madam jen citově a hormonálně ne zcela vyvážená, nebo jsem možná ke správnému pochopení tohoto díla ještě správně nedozrála :-)

31.08.2024 3 z 5

Syn pluku Syn pluku Valentin Petrovič Katajev

Knihu si pamatuji ze svých školních let a nyní, když jsem ji objevila při přebírání knihovny, jsem si jí přečetla znovu. Já bych v knížce propagandu nehledala. Vidím v knížce až nečekaně poeticky vyprávěný válečný příběh, který se klidně mohl stát. Válka byla strašlivá a způsobila spoustu bolesti. Myslím, že Valentin Katajev, sám kdysi voják, byl právem hrdý na sovětské vojáky, kteří dokázali agresora vyhnat ze své vlasti a s obrovskými ztrátami přispěli k ukončení 2. svět. války. Mám dojem, že v dnešní době už je takovéhle "vlastenectví" považováno za přežitek, ale v jejich době to bylo určitě jinak. Za mě velice lidsky napsaný válečný příběh.

20.08.2024 5 z 5

Cigaretka na dva tahy Cigaretka na dva tahy Dominik Dán

Moje v pořadí třetí "dánovka". Pěkné svižné čtení, jen jsem si chvíli nebyla jistá, na které straně zákona se vlastně některá policejní postava pohybuje. Ale závěr byl zcela jasný :-)

18.08.2024 5 z 5

Kniha Pastýřova Kniha Pastýřova Joann Davis

Kouzelná miniatura s velkou hloubkou myšlenek.

17.06.2024 5 z 5

Smrt šumavského poustevníka Smrt šumavského poustevníka Vlastimil Vondruška

Tenhle příběh jsem si opět užila. I když ve finále jsem opět chvilku malinko tápala v jednotlivých postavách a jejich vkladu do děje, ale nakonec jsem to ustála se ctí :-) Příběh byl uvěřitelný, pěkně promyšlený a propracovaný, těžko se mi od něj odcházelo. Nerozumím předchozím dvěma komentářům. Série Hříšní lidé Království českého snad ještě nekončí - 1. 8. 2024 vyjde další díl Nevěsta Kristova. Takže se můžeme těšit, nový příběh Oldřicha z Chlumu, jeho panoše Oty, Diviše a dalších už je na cestě...

05.06.2024 5 z 5

Mág z Monterey Mág z Monterey Nora Roberts

Nedávno jsem četla knihu Okouzlená šamanka a dozvěděla se, že patří do série Rodinný klan Donovanových, z níž už jsem před delším časem ozkoušela Mága z Monterey. I když jsem zjistila, že beru sérii vlastně od konce, rozhodla jsem se znovu si Mága osvěžit a stálo to za to :-) Velice příjemné čtení, zajímavá zápletka, prostě sympatický společník na několik předjarních večerů, kterého mohu jen doporučit. (A pro mě bonus navíc: již jednou přečtená kniha ze série - tj. splněný bod č. 11 z letošní výzvy. )

04.03.2024 5 z 5

Okouzlená šamanka Okouzlená šamanka Nora Roberts

I já si během této pohádky pro dospělé pěkně odpočinula. Občas to bylo sice na mou toleranci malinko příliš "nadpozemské", ale většina se "mezi mantinely" vešla. Asi se v knihovně poohlédnu po předchozích dílech.

17.02.2024 5 z 5

Sucho Sucho John Creasey

No, start byl docela zajímavý, vydrželo to do poloviny, pak se autor pokusil o "celosvětový dopad" a chvíli těkal po kontinentech, pro zvýšení dramatičnosti k suchu ještě přidal zemětřesení a následně mi přišlo, že už nevěděl, "co s tím". Závěru a vysvětlení jsem moc nerozuměla, ale co je důležité, podařilo se napárovat potenciálně perspektivní jedince, takže život bude zachráněn :-) Ne vážně, přes ty všechny "zápory", má kniha i své klady. Je velice inspirativní pro fantazii - ta knížka ve mě zanechala velice plasticky a barevně vyvedenou krajinu, která mě přitahuje i děsí...

04.01.2024 4 z 5

Podobizna Podobizna Nikolaj Vasiljevič Gogol

Skvělá :-)

31.12.2023 5 z 5

Jak vytrhnout velrybě stoličku Jak vytrhnout velrybě stoličku Marie Poledňáková

Dohledáno kvůli výzvě, ale rozhodně toho nelituji :-) Úžasný film a skvělá kniha, ze které film přímo dýchal. Každou chvíli jsem se přistihla, že čtu, ale přitom v hlavě slyším, jak to znělo ve filmu. Díky knížce jsem některé scény ještě lépe pochopila :-)

29.12.2023 5 z 5

Vetřelec Vetřelec Kristýna Trpková

Udělala jsem tu chybu, že jsem si tuhle knihu střihla po Lesu v domě. Po tamtom zoufalství tahle detektivka, jejíž čtvrtá pětina byla pro mě slzavým údolím. Takže žádná oddychovka. Jinak ale z mého pohledu skvělé, promyšlené a napínavé čtení. Jen kromě té "komplikace se Škodovkou", o které se zmiňoval/-a v předchozím komentáři hanzmb, mi nejde na rozum ještě jedna věc. Jak taková bravurní kriminalistka s tak excelentní intuicí může vyrazit na akci naprosto nevybavená a při takovém vývoji situace, jaký nastal, se chovat tak nedovtipně až laicky. Co se dá dělat. Nic. ještě štěstí, že si Laura vychovala zdatnou nástupkyni :-)

15.07.2023 5 z 5

Pečeť smrti Pečeť smrti Vlastimil Vondruška

Za mě skvělé čtení. Tenhle příběh patří k těm, které se mi z této "Oldřichovské" série líbily nejvíc. Oldřich byl jako vždy skvělý, Ota se tentokrát obešel bez sklepnic a že tam bylo malinko víc nadpřirozena, než je v realitě běžné, to mi zase nijak zvlášť nepřekáželo. Kdo ví, jak to vlastně "mezi nebem a zemí" přesně funguje :-)

29.06.2023 5 z 5

Les v domě Les v domě Alena Mornštajnová

V životě jsem nečetla tak depresivní knihu. Mockrát jsem jí chtěla vzdát a odložit, ale vždycky jsem se k ní musela vrátit a pokračovat, i když četba byla pořád těžší. Kniha je psána v "ich formě", jako výpověď děvčátka, které se dějí hodně zlé věci. Má to určitě svůj cíl a své výhody, jen mi úplně neseděly ty hodně "dospělé" a promyšlené důvody jednání u malého šestiletého dítěte. Proto dávám bodík dolů. Na rozdíl od dalších čtenářů, které v komentářích pode mnou mrzelo, že ani na konci nebyla jiskřička optimismu a naděje, tak já bych naopak řekla, že ta jiskřička naděje tam přeci jen byla. Jít s pravdou ven a začít situaci nějak řešit sice Cácoru nepřiměl Jakub, ale dokázala to situace malé sestry. Řešení bylo sice hodně dramatické, ale "vřed se otevřel" a třeba alespoň ta akce, kterou kniha končí, mohla nastartovat pozitivní změny.

17.06.2023 4 z 5

Vražda pro zlatého muže Vražda pro zlatého muže Václav Erben

Nalezeno mezi vyřazenými knihami v naší městské knihovně a po přečtení zařazeno do mého domácího "zlatého knižního fondu" :-) Vřele doporučuji pro klidné a pohodové večery a podvečery.

22.05.2023 5 z 5

Město plné oken Město plné oken Robert Pobi

Myslím, že líp, než předchozí Lamanai bych to nenapsala - až na ten závěr. Já nechám body všechny :-)

02.05.2023 5 z 5

Měla jsi vůbec někdy rodinu? Měla jsi vůbec někdy rodinu? Bill Clegg

Malá knížka - velké puzzle. Každá kapitolka je jako jeden dílek a ještě navíc osvícený z jiného úhlu a jinou intenzitou, tak jak měsíc postupuje svým cyklem. Chvíli se ztrácíte v množství postav, ale pak se najednou začne objevovat obraz, který vás chvíli vede k jednomu dojmu, ale s další kostičkou je všechno zase trochu jinak. Až s tím posledním kouskem je obraz úplný. Za mě úžasně propracovaný a promyšlený příběh.

22.04.2023 5 z 5

Záhada zlaté štoly Záhada zlaté štoly Vlastimil Vondruška

Bylo to super jako vždycky - královský prokurátor se svými pomocníky opět každou nepravost a záhadu, které mu přišly pod ruku, bravurně vyřešil, každému pomohl a to všechno s elegancí sobě vlastní :-) Jak já se ráda do téhle pohody vracím. Od knížky se příliš nedalo odcházet, všechno pěkně navazovalo a bylo to i docela uvěřitelné (až na osud pana Zdeňka - tam na mě bylo těch náhod až příliš, ale to panu Vondruškovi mile ráda prominu).

01.02.2023 5 z 5