roso.mak roso.mak komentáře u knih

Bílá past Bílá past Maureen Johnson

Kdo vraždil ve 30. letech už víme. Teď už jen zbývá dostat vraha současného. Pro mě osobně byl konec překvapivý, ale dával smysl. Proč ne? Nemám ráda když se ukáže, že vrahem je nějaký cizinec z minulosti, který se tam za celou dobu nevyskytl. A tímhle neduhem to opravdu netrpí.

Němý viník Němý viník Maureen Johnson

Ke komentáři prvního dílu dodám snad jen: připravte si k ruce třetí (a poslední díl). Takhle kniha končí de facto v půlce věty.

Křiváci Křiváci Maureen Johnson

Docela hezké počtení, byť se autorka dost pomalu rozjíždí. Na straně 95 se hrdinka teprve dostává na školu. Ale když se tím nenecháte odradit, dostanete trilogii se sympatickými hrdiny, zajímavým prostředím (snad první kniha, která využívá tajných chodeb a nepůsobí to jako Deus ex machina) a zajímavou a přes svou fantastičnost uvěřitelnou zápletkou.

Autorka má dar vyprávění. Dokáže vymyslet postavy tak, aby byly opravdu charakterově různorodé, nesplývaly a zůstaly uvěřitelné. A smysl pro humor. Párkrát mě její hlášky opravdu pobavily.

Rok čarodějnic Rok čarodějnic Alexis Henderson

Ach jo. Nemám ráda knihy, co nemají smysl pro pořádnou pomstu.

A k napsání feministické knihy, jak knihu definují na obálce, je potřeba nejen vykreslit svět toho nejhnusnějšího patriarchalniho charakteru. Je potřeba ho také nechat padnout.

17.03.2024 3 z 5

Hlavu vzhůru Hlavu vzhůru Claudia Cross–Müller

Hm, to byla hodne stručná kniha. Asi ne úplně blbá, ale nevím, zda kvůli tomu stálo vydávat knihu.

05.03.2024 3 z 5

Celoroční průvodce houbaře Celoroční průvodce houbaře Jiří Baier

Kniha není klasický atlas. Pokud si extra nejste jisti v kramflecich, autor ma na kontě spoustu specializovanych knih. Ale jinak je to super. Jen je tezka do batohu.

03.03.2024 5 z 5

Sbíráme holubinky Sbíráme holubinky Jiří Baier

Skvěle zevrubná a přehledná kniha.

03.03.2024 5 z 5

Kdo chytá v síti Kdo chytá v síti Marika Pecháčková

Dobrá kniha.

Ze začátku to vypadalo, že půjde jen o přepisy rozhovorů s úchyláky, ale opak je pravdou. Kniha je to, co slibují - rozšíření dokumentu V síti. A dobrým.

Jen je potřeba nejdřív vidět film. Jinak si myslím, že i když kniha dokáže fungovat samostatně, nejlépe prostě fungují dohromady.

16.02.2024 5 z 5

Harry Potter & filozofie: kdyby Aristoteles byl ředitelem školy v Bradavicích Harry Potter & filozofie: kdyby Aristoteles byl ředitelem školy v Bradavicích David Baggett

Fuj a fuj zneužívat Harryho Pottera pro takovou bezúčelnost jako je filozofie.

Ani taková hitovka totiž nepovýší filozofii na něco, co by mohlo mít užitečnost větší než vyžvejkaná žvejkačka přilepená na botě.

Tato kniha budiž tomu důkazem.

13.01.2024 1 z 5

Dlouhá země Dlouhá země Terry Pratchett

Četlo se to dobře, moc mě bavil koncept Dlouhé země, ale...

Vůbec tam vlastně nebyla žádná pořádná zápletka. Nic, do čeho by se hrdina měl zakousnout a vyřešit to. Zpětně si říkám že se na to měli autoři vyprdnout a napsat to jako fantasy cestopis. Fungovalo by to myslím docela dobře.

05.01.2024 3 z 5

Jak si žijí nebožtíci Jak si žijí nebožtíci Mary Roach

Extrémně zajímavé, zábavné a přitom uctivé.

Jdu googlit jak věnovat tělo vědě.

05.01.2024 5 z 5

Smrtelné stroje Smrtelné stroje Philip Reeve

Na knize není skoro znát, že je psaná pro děti. Tedy, až na jedinou věc. Hlavní hrdinové, přesto že jdou za pomstou ,mají "soucit s nepřítelem", který by jim mohl závidět i ortodoxní buddhista. Jejich chování je tím pádem dost často nepřirozené a ruší ve čtení. Jinak to ale není špatná knihato ani pro dospělé.

23.11.2023 3 z 5

Otrok megaměsta Otrok megaměsta Tomáš Sekerka

Tenhle dil byl tak narvany akci, ze byl vlastne docela nuda. Četla jsem to jen kvuli tomu, ze jsem chtela vedet jen, co je clona a jak je to s tim virem.

A konec byl takovy neuspokojivy.

08.11.2023 2 z 5

Vypůjčený čas Vypůjčený čas Zuzana Strachotová

Přestože kniha splňuje všechny kvality správné oddechovky, hrozně to pokazil konec. Nechci tu psát spoiler, proto jen prozradím, že tam v rámci hraní na city čtenáře, udělají hlavní hrdinové naprostou kravinu, protože ve správné knize přece musí nějaká vedlejší postava umřít nějakým tragickým způsobem. A to, jak se tam vysvětluje původ hlavního zlouna, může směle závodit s logikou rekonstrukce Cimrmanovy operety Proso.

19.10.2023 3 z 5

Zlodějský tanec Zlodějský tanec Mary E. Pearson

Kniha o tom, jak se dva elitní bojovníci nechají zajmout naprostým amatérem a následně udělají při útěku naprosto nepochopitelnou chybu, aby mohla vzniknout lovestory.

Kladné postavy jsou takové superhodné nepodezíravé tetičky a všichni zlouni zase úžasně charakterově ploší.

Zase jedna kniha ve stylu: uděláme to jednoduchoučký pro jednoduchoučký teenagerský mozečky.

19.10.2023 2 z 5

Soumrak fotožurnalismu? Soumrak fotožurnalismu? Filip Láb

Přestože tato kniha má všechny znaky diplomové práce druhu kvalitativní analýza a případové studie, i tak je až lehce bulvárně poučná.

Rozhodně, poučit se o různých typech manipulace, které se doopravdy staly, bylo velmi zábavné.

08.07.2023 5 z 5

Zvuky probouzení Zvuky probouzení Petr Třešňák

Naprosto skvělá kniha. Na autorovi je velmi znát, že se psaním živí. Dokáže tak sdělit přesně to, co potřebujete.

19.04.2023 5 z 5

Předávání ohně Předávání ohně Peter Podlesný

Nevím. Z knihy jsem trochu rozpačitá. Byť její vznik musím ocenit. Dokážu si představit, že může být nápomocná.

Velké Plus: Není to návod jak být macho alfa samec vytahující svůj půlmetrový úd při každé příležitosti a vidící ženy pouze jako trofeje. (Nesmějte se a zkuste si vygooglit případ Liver Kinga.)

Nejvíc jsem oceňovala konec knihy, kde jsou reakce na situace ze života. Ty byly poměrně pravdivě a lidsky popsané.

Mírné mínus: Mám pocit, že v některých ohledech autor ve svém životě objevil Ameriku a v některých pohledech je jeho vidění situací (a žen) trochu zjednodušující.

12.04.2023 3 z 5

Čtyři tisíce týdnů Čtyři tisíce týdnů Oliver Burkeman

Knihou se line defakto jedna základní myšlenka zabalená do nestrukturovaného balastu, který připomíná beletrii mnohem víc, než něco, co má vzdělávat.

Nicméně jsem velmi ocenila, že autor silně kritizuje trend "zpenež svůj volný čas", který se teď velmi silně táhne mou sociální bublinou a neskutečně mě štve.

25.03.2023 3 z 5

Organická oprátka Organická oprátka Vilém Koubek

Autorův styl vyprávění je překvapivě poetický, na to jaký s sebou nese obsah.

Ze začátku se budete bavit, pak to časem budete muset vzdát a prostě se nechat unášet a nesnažit se to racionálně pochopit.

Ale to nevadí. Protože tahle knížka je jako pořádný trip, aniž byste se museli nastřelit nějakým doopravdovým svinstvem.

17.03.2023 4 z 5