Sabča92 Sabča92 komentáře u knih

Stvůra Stvůra Kristýna Trpková

Stvůra je původní česká detektivka, což je za mě první velké plus. Hlavní hrdinka Laura mi v ledasčem připomínala Eriku Fosterovou od Roberta Bryndzy. Další žena u policie, která není oblíbená a má v minulosti jisté stíny. Jejím novým parťákem se stává lehce divoký Adam Beneš, který byl v minulosti Lauřiným přítelem. Stvůra rozhodně není případ, ve kterém by byl prostor na nějakou romanci.Detektivka je rozdělená na tři části a má různě dlouhé kapitoly. Celá kniha je vyprávěna er-formou ovšem sledujeme osudy a myšlenky především jedné postavy, a to Laury. Hlavní hrdinka Laura mi neskutečně sedla. Její uvažování a pracovní nasazení mě bavilo a já se od knihy nedokázala odtrhnout. Četla jsem až do pozdních hodin abych odhalila, kdo je vrah. Sice se přiznám, že jsem vraha odhalila již v polovině, přesto jsem ale se samotným závěrem velmi spokojená.
Troufám si říct, že Stvůra není pouze čistá detektivka, proto jestli máte rádi thrillery, tuto knihu rozhodně nemůžete minout!

22.11.2021 4 z 5

Celou tu dobu Celou tu dobu Rachael Lippincott

Před dvěma lety jsem přečetla knihu Pět kroků od sebe kterou jsem si naprosto zamilovala. Od té doby jsem netrpělivě vyhlížela co nového od autorek vyjde.Celou tu dobu má naprosto dokonalý námět a zápletku. Jedná se o young adult contemporary velmi citlivého námětu vyprávěný z pohledu mužského hrdiny. Kyle je velmi zamilovaný a citlivý. Jeho ztráta životní lásky ho naprosto zničí a my postupně sledujeme, jak se snaží dát střípky svého srdce znovu dohromady. Ačkoliv vám kniha nastiňuje kam se děj bude dál ubírat, rozhodně neodhadnete, co se se z toho vyklube. Kniha obsahuje hlavně jeden zásadní zvrat, který mě naprosto bavil a mile překvapil. Bohužel se ale autoři rozhodli všechno trošku překombinovat a přidali další zvraty. Autorkám se skvěle povedlo vykreslit hlavního hrdinu Kyla. Za celou knihu se vyvíjel a dospíval. Na začátku příběhu to byl jen mladý teenager, ale postupně se zněl stal citlivý a odvážný muž. Celou tu dobu je o lásce, o ztrátě milované osoby a o hledání samu sebe.

11.11.2021 4 z 5

Poupátka Poupátka Hana Lehečková

Poupátka je kniha o velmi silném tématu. Od autorky jsem četla i její předchozí knihu, ale Poupátka jsou za mě daleko lepší. Je to velmi náročné téma a skvěle zpracované. Otevřené téma zneužívání je trpké, bolestné vnímané dětskýma očima. Co mě nejvíce šokovalo, byl fakt, jak to dospělí lidé přehlíželi. Bohužel se kniha zakládá na skutečných událostech. V knize mi chybělo ještě několik stran, potřebovala bych víc stran k nějakému rozuzlení.

11.11.2021 3 z 5

Po stopách Jacka Rozparovače Po stopách Jacka Rozparovače Kerri Maniscalco

Čtyřdílná série Po stopách Jacka Rozparovače na mě již roky všude číhá a láká mě na přečtení. Po stopách Jacka Rozparovače je naprosto perfektní young adult napínavá kniha, kterou jsem si naprosto zamilovala. Už dlouho se mi nestalo, že bych knize z tohoto žánru neměla absolutně co vytknout. Velmi oceňuji, že se autorka na devadesát procent držela skutečných okolností, včetně jmen obětí a jejich zohavení. Viktoriánská Anglie a děsivé tajemství velmi nebezpečného vraha nebylo nikdy vyřešeno. Tato záhada je sice hlavní zápletkou knihy, ovšem autorka si dala záležet i s vykreslením postav. Hlavní hrdinka Audrey Rose je sedmnáctiletá dívka, která je jiná než dívky v jejím věku. Thomas je mladý muž, který se také učí od strýčka Jonathana. Má nesmírný důvtip a dedukci, kterou mi připomínal Sherlocka Holmese. Mlžný opar vraha potulujícího se v temných uličkách viktoriánské Anglie, skvělý hrdinové, výborné dialogy. To je jen hrstka kvalit této knihy. Mezi Audrey Rose a Thomasem vzniká pomalá lovestory, která začíná pěkně od nenávisti a postupuje nesmírně pomalu.
Co se závěru týče, odhalení vraha, se musím přiznat, že jsem to v poslední třetině knihy uhodla dřív než hlavní hrdinové. I přesto mě to ale na radosti z knihy nijak neubralo.

08.11.2021 5 z 5

Říkali mi Leni Říkali mi Leni Zdeňka Bezděková

Na knihu mě před lety upozornila moje maminka, která ji četla a moc se jí líbila. Říkali mi Leni je velmi úspěšná kniha jak u nás, tak v zahraničí, kde sklidila celou řadu ocenění. Téma únosu a poněmčování je velmi silné téma, které jsem v knihách doposud asi neobjevila. Leni je desetiletá holčička, která přišla o tatínka ve válce. Žije v Německu s matkou, bratrem a babičkou a všímá si toho, že není ve své rodině zrovna miláček. Nejprve nechápe proč, ale velmi záhy začne pojímat podezření, že možná nežije se svou skutečnou rodinou. Odhalování těžkého tajemství pro malou holčičku není vůbec snadné. Pro mě je velmi ojediněle zpracované téma knihy, a hlavně určení pro děti. Je to velmi těžký námět a o to víc mi přijde zajímavé, že se autorka nebála dílo zpracovat pro děti. Existuje také pokračování. Závěr knihy mi způsobil husí kůži a rozhodně se jedná o knihu, kterou bychom si měli předávat z generace na generaci. Říkali mi Leni je přesně ta kniha, která vás v každém věku osloví jinak. Dětskýma očima objevíte první zákoutí válečných tragédií, starší čtenáři v ní najdou úzkost a hrůzu spojenou s krádežemi dětí. Zkrátka tato kniha je pro každého. Navíc je doplněna nádhernými ilustracemi, které celému příběhu dodávají tu pravou atmosféru.

08.11.2021 4 z 5

Medvídek Pú - Pohádky před usnutím Medvídek Pú - Pohádky před usnutím kolektiv autorů

Medvídek Pú patří mezi jednu z nejoblíbenějších Disney postaviček vůbec. Letos slaví krásné kulaté 95.narozeniny. Medvídek Pú Pohádky před usnutím je nová nádherná publikace obsahující šest krátkých příběhů s ponaučením. Kniha je vhodná jako první čtení, protože text není nijak náročný, má velká písmena a ztučněné poučné fráze. Jednotlivé příběhy jsou krátké, plné ilustrací a přinášení skvělý námět, ze kterého si dítě odnese to nejlepší. Pokud máte rádi Medvídka Pú a hledáte vhodnou knihu pro vaše nejmenší, rozhodně doporučuji. Jedná se o knihu skutečných hodnot, které si vaše dítě zamiluje a bude v ní nadšeně listovat. Vhodné i jako krátké čtení před spaním.

08.11.2021 4 z 5

100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny 100 přešlapů pro (ne)milovníky češtiny Červená propiska

Čeština je velmi náročný jazyk a ačkoliv se učí ve školách, troufám si říct, že školáci a posléze studenti neodcházejí s pocitem, že jazyk perfektně ovládají. Téměř na den přesně jsem vloni přečetla první knihu od dua Červená prospiska 100 perliček pro (ne)milovníky češtiny. Z knihy jsem byla natolik nadšená, že s pořízením dvojky jsem neváhala ani minutu. Malý měkký paperback se nese ve stejném duchu jako první kniha. Bíločerná kombinace doplněná červenou, nemám absolutně co vytknout. Je tady spousta slov, ve kterých se nesmírně často chybuje. Například slova fólie, jediný, měkoučký, tamější nebo co horší chybovost ve slovech my a mi. Za mě je toto nezbytnost pro každého, kdo chce vypilovat svou češtinu.

08.11.2021 5 z 5

Jizva Jizva Danuta Chlupová

Jizva je velmi krátký román odehrávající se ve dvou časových rovinách. O válečném masakru v Životicích jsem se díky knize Jizva doslechla zcela poprvé. Hlavní hrdinka Katarzyna je žena, která má dvě dospělé děti, manžela a práci. Má opravdu krásný vztah se svou tchyní. Je to obyčejná žena, která není ničím výjimečná, za to udělá správnou věc a chce se dopátrat minulosti své tchyně. Čím blíže je pravdě, tím více je to pro ni bolestné. Danuta Chlupová vystavěla opravdu povedený příběh s reálnými hrdiny, kde základem je tajemství, které se na konci dozvíte.
Líbilo se mi protkání dvou časových rovin, které dohromady tvořilo moc pěknou mozaiku. Ačkoliv jsou všechny postavy smyšlené válečné události jsou reprezentovány zcela pravdivě. Jizva je román o Životické tragédii a rodinném tajemství, které vás bude napínat až do samého konce. Jizva je poutavě napsaný román u kterého bych uvítala daleko víc stran. Pokud máte rádi historické romány a líbí se vám knihy Šikmý kostel nebo knihy od Aleny Mornštajnové, tak si tuto knihu bezesporu musíte přečíst.

Matčina panenka Matčina panenka Abby Davies

Matčina panenka je velmi mrazivá, temná a rozhodně nejstrašidelnější kniha, kterou jsem kdy četla. Takhle zlou postavu jsme v thrilleru a psychothrilleru ještě neměli.
Nicméně i přesto, že je nesmírně čtivá, akční, tak jsem s ní měla jeden malý problém, některé scény mi přišly příliš vyumělkované a přitažené za vlasy. Thriller je napsaný velmi jednoduše a ihned mě vtáhl do děje, nicméně mi chybělo více popisu. Na druhé straně je kniha o to více napínavá a čtenáři nedovolí ji odložit, takže jí to nijak neublížilo. Celá zápletka je přitom vymyšlená geniálně a bohužel si dovedu představit, že se něco podobného může stát. Psychický stav matky byl vykreslen velmi vyšinutě a nebudu zapírat, že mi z ní stály chlupy hrůzou. Na závěr je nutno říci, že na to, že se jedná o autorky debutový psychologický thriller, tak musím smeknout klobouk a těším se na její další počiny.

Noc nic nezadrží Noc nic nezadrží Delphine de Vigan

Od Delphine jsem prozatím přečetla tři knihy včetně této, a jejími dvěma předchozími knihám (Vděk a No a já) jsem byla naprosto nadšená. Noc nic nezadrží je odlišná od autorčiných knih. Autorka v knize jde doslova až na dřeň trápení své rodiny a čtenáře seznamuje s tragickou minulostí svých kořenů. Je až s podivem kolik toho jedna rodina dokázala vytrpět. Kniha v úvodu začíná traumatickým zážitkem, kdy hlavní hrdinka nachází svou matku mrtvou. Spáchala sebevraždu nebo se jednalo o náhodu? Delphine se pomocí deníků, nahrávek či lékařských zpráv snaží dát dohromady celistvý pohled na život své matky od jejího útlého věku až po poslední výdech.
Tento román sklidil celou řadu literárních ocenění. Není se čemu divit, je to opravdu výjimečná kniha ale na druhou stranu, pro leckoho horko těžko stravitelná. Sama se musím přiznat, že se mi nečetla vůbec lehce. Tolik trápení si snad jedna rodina nemůže zasloužit.

30.10.2021 2 z 5

Zvířátková sbírka pohádek Zvířátková sbírka pohádek kolektiv autorů

Zvířátková sbírka povídek od Walta Disney je další sbírkou v řadě za nejmilejšími, vánočními nebo postýlkovými pohádkami. Tato sbírka na výšku nižších knih je opět vytištěna na kvalitním křídovém papíře a obsahuje celkem 18 příběhů se známými hrdiny. Knihu otevírá příběh Odvážné Vaiany se jménem Pua a Heihei, který popisuje chaos na ostrově před jarní slavností. V této knize není nouze o klasické postavy z tvorby Disney jako jsou Dumpo, Lady a Tramp, Medvídek Pú, jako se můžete těšit na hrdiny z filmů nových - Vaiana, Ratatouille, či Coco. Pokud milujete vy nebo vaše ratolesti Disney příběhy, tato nádherná sbírka vás rozhodně nesmí minout!

Má cesta za štěstím Má cesta za štěstím Karel Gott

Unikátní autobiografická kniha, kterou napsal sám Mistr. Hudební ikona české ale i světové popmusic to neměl od dětství snadné. Karel o své biografii uvažoval řadu let, ale opravdovým iniciátorem se stal krutý verdikt v roce 2015, kdy mu diagnostikovali neléčitelnou nemoc. Má cesta za štěstím je dojemnou biografií, při jejímž čtení máte pocit, že slyšíte samotného Karla, jak vám svůj život vypráví. Stylizace textu není žádný odborný text, nýbrž se jedná o zcela přirozenou češtinu bez odborných termínů v takřka beletristickém pojetí. Zkrátka tak, aby se lidem kteréhokoliv věku dobře četla. Při čtení jsem měla několikrát slzy na krajíčku. Čím více stran obrátíte, tím více budete Karla znát.
Karel to neměl lehké a jeho cesta za štěstím nebyla zdaleka snadná a přímočará. O tom dobře svědčí i rozsah biografie, která čítá na 700 stran. Ačkoliv je v knize kolem 1 800 fotografií, tak se nemusíte bát toho, že by bylo textu nějak pomálu.
Má cesta za štěstím je autobiografickým počinem nejúspěšnější české hudební ikony. Vzpomínky jsou subjektivní, takže již nyní můžete narazit na internetu na zpochybňování věrohodnosti některých pasáží. Takhle si to pamatoval Božský Kája a takhle o tom vypráví.

06.10.2021 5 z 5

Bez dechu Bez dechu Jennifer Niven

Bez dechu je young adult contemporary plné hrdinčiných myšlenek. Claudine to nemá vůbec jednoduché, naprosto chápu, že se hroutila. Její myšlenkové pochody jsou také jeden velký zmatek, který si začne vynahrazovat tělesnou touhou. Není to láska v pravém slova smyslu, nebo možná ne jen z počátku. Bez dechu je plné sexuálních narážek. Hrdinka je zoufalá, její svět se zhroutí jako domeček z karet, a dívka najednou neví co by. Je zraněná a snaží se se vším porvat co to jen jde. Jedná se o velmi silný příběh, ale osobně musím říct, že jsem čekala asi víc. Začátek příběhu je velmi silný a slibný, ale potom děj tak nějak stagnuje a neposouvá se dál. Závěr mi také přišel víceméně ukončený bez nějakého většího významu. Autorka by mohla dále pokračovat, ale i nemusela.

05.10.2021 3 z 5

Cyklistka: Osud poslední baronky Cyklistka: Osud poslední baronky Jana Poncarová

Cyklistka je další román, který líčí osudy inspirované skutečnou žijící postavu české historie, Blanku Battaglia. Autorka se opět velmi pečlivě věnovala rešerši, kterou spojila se svou fantazií a vytvořila příběh Cyklistky. Poncarová je bezesporu autorka, která má neuvěřitelný cit pro psaní. První polovina knihy vypráví o mladé Blance, a jejích dvou největších životních láskách. Kniha je z devadesáti procent vyprávěna chronologicky ale sem tam se objevují kapitoly z přítomnosti, kde se setkáváme se starší dámou Blankou. Cyklistka v sobě ukrývá velmi jemnou romantickou linku. Není ničím náročná, ale spíše než popisování vzájemného poznávání a zamilovanosti Richarda a Blanky vypráví o jejich následcích. U společných momentů jsem se příliš neculila, za to u popisování stesku a bolesti ze ztráty lásky jsem se velmi vcítila do pocitů Blanky. Poncarové se nesmírně podařilo popsat tu nekonečnou prázdnotu a bolest ze ztráty milované osoby.
Anotace a kapitoly ze současnosti prozrazují příliš mnoho z děje. Celkově musím zhodnotit, že se mi první polovina knihy líbila víc. Celá kniha má nádhernou stylistiku, kterou je radost číst. Ovšem trošku mě mrzelo, že se autorka nevěnovala více postavám samotným. Postavy přicházejí a pak zkrátka mizí ze scény.
Cyklistka je jemný příběh dívky, která milovala pocit svobody na pedálech. Toužila být svobodná ale zároveň dovedla neuvěřitelně milovat.

05.10.2021 4 z 5

Srdcerváči. Kniha 4 Srdcerváči. Kniha 4 Alice Oseman

Po tři čtvrtě roce je tu předposlední setkání s chlapci Nickem a Charliem. Ačkoliv mě minulý díl lehce zklamal, nakonec jsem se pustila do dalšího dílu a musím říct, že se mi tento čtvrtý díl líbil nejvíc ze všech.Srdcerváči 4 vyprávějí zatím nejdelší časový úsek než v předchozích dílech. K některým pasážím se tu dostávám deníkovou formou v podstatě retrospektivně, což rozhodně příběh oživuje. Tento díl je zaměřený na Charlieho poruchou příjmu potravy. V zimním díle se autorka zaměřila na velmi silné téma a od toho se odvíjí i celá atmosféra příběhu. Ovšem autorka se stále všechno snaží řešit pozitivně. Ukazuje, jak je důležité o problému mluvit a nechat si pomoct i od cizího člověka.

14.09.2021 4 z 5

Princezna - velká kniha pohádek Princezna - velká kniha pohádek Walt Disney

Kniha obsahuje celkem 16 krásných pohádek ve kterých poznáte staré známé příběhy, které znáte z TV ale objevíte i celou řadu nových a neznámých příběhů. Pokud máte doma malou princeznu, rozhodně si knihu zamiluje, ať na listování, tak na poslech. Kniha začíná příběhem Královská svatba ze světa Na vlásku. Tento příběh můžete znát jako bonusový filmík k původní pohádce. Dále se objevují snad všechny známé princezny z Disney pohádek a představí se ve svých klasických pohádkách ale také v nových dobrodružstvích. Tato kniha je nutnost v knihovničce každé malé princezny!

14.09.2021 5 z 5

Bouře a vzdor Bouře a vzdor Leigh Bardugo

Griša s podtitulem Bouře a vzdor je druhý díl z trilogie a jako správný druhý díl neobsahuje příliš mnoho akce a napětí. Je to spíše taková příprava na doufejme velkolepé finále, které si tato série zaslouží. V Bouři a vzdoru poznáváme novou a velmi důležitou postavu prince Nikolaje, který se v knize objevuje v první třetině knihy. Jeho postava je pěkně sarkastická a musím říct, že mě velmi bavil. Naprosto nepochybuji o tom, že si jeho postavu zamilujete stejně, jako já. Obzvlášť poté, co mě čím dál víc začal iritovat Mal, který se rozhodl že jeho jedinou náplní děje bude žárlivost, scény a pokažení všeho, co jen mohl. V ději má velkou důležitost kniha Život svatých (která zatím nevyšla v češtině a nevím, zda vyjde). Tuto červenou "dětskou" knihu jste viděli i v seriálu.
Bouře a vzdor si ponechává veškerou akci na konec, která se objevuje zničehonic. Poslední strany jsem zhltla na jeden zátah a jsem ráda, že po přečtení dvojky mohu okamžitě navázat na trojku.

14.09.2021 3 z 5

Kačeří příběhy - Cesty za dobrodružstvím 1 Kačeří příběhy - Cesty za dobrodružstvím 1 Walt Disney

Cesty za dobrodružstvím je prvním dílem nové komiksové série, ve které budeme sledovat známé i neznámé Kačeří dobrodružství. Ačkoliv preferuji hardbacky tu jsem radši za paperback, který nejen že snižuje pořizovací cenu výtisku, ale umožňuje velmi příjemné čtení. První svazek v sobě obsahuje všech sedm kapitol ze série Hon na číslo jedno. Skrblík se zde setkává se svými dvěma největšími nepřáteli - čarodějnicí Magikou von Čáry a Hamounem, který chce Skrblíkův majetek a moc pro sebe. Skrblík to s nimi nebude mít vůbec jednoduché a chvíli se bude zdát, že je vše až beznadějné.Nebudou chybět ani rafani! Zkrátka a dobře, tohle je návrat do Kačerova jak má být! Já jsem si tento nostalgický návrat náležitě užila.
Teď v září vyšel i druhý díl a já doufám, že nám brzy vyjdou i další díly.

14.09.2021 4 z 5

Tchyně Tchyně Sally Hepworth

Od Sally Hepworth jsem před časem četla její Rodinu odvedle, která mě až tolik neoslovila. Za to Tchyně mě oslovila hned od přečtení samotné anotace a musím říct, že mě bavila po celou dobu čtení. V některých myšlenkových přestřelkách nebo typickém názoru jedné a názoru druhé jsem se dokonce sama poznávala. Ač jsem to nečekala, tohle byla kniha, kterou jsem nechtěla odložit. Tchyně se bude určitě líbit fanouškům knih Liane Moriarty.
Autorka píše vztahovky, kde se snaží udeřit na hlavičku problému. V podstatě se celý příběh točí pouze kolem šesti lidí, což je pro čtenáře rozhodně příjemnější. Celý příběh se odvíjí ve dvou časových rovinách, které se různě střídají. Sally si tentokrát nechala všechno rozuzlení až nakonec, a já sama byla nesmírně překvapená, protože jsem se vůbec netrefila se svými predikcemi.
Tchyně mě bavila, mrazila a ten závěr mě opravdu hodně překvapil. Ačkoliv ve vás zakončení může vyvolat nepříjemné pocity, tak za mě to není jen šokující ale také uvěřitelné.

08.09.2021 4 z 5

Se špetkou skořice Se špetkou skořice Elizabeth Acevedo

e špetkou skořice je netradiční young adult contemporary, která vypráví příběh dívky, která v prváku na střední otěhotněla. Kniha zbytečně nezabíhá do minulosti, Emoni vám v několika krátkých kapitolách sice shrne co se tehdy přesně stalo, ale není to to podstatné v příběhu. Naopak se zabývá tím, jak se s tím vypořádává hrdinka, která kromě péče o malou dcerku stíhá studium, práci a ještě má čas na kulinářské dovednosti. Příběh je to velmi povedený, je škoda, že ho autorka více nerozvedla. Má velmi krátké kapitoly, takže vám tu výmluva "ještě jednu kapitolu" moc nevyjde. Nicméně na mě jsou kapitoly až moc krátké. Někdy mi až přišlo, že se snad nejedná ani o kapitoly, jako spíš o nějaké pojmenované náčrtky děje, výpisky.
Pokud máte rádi young adult příběhy tato kniha se vám bude jistě líbit. V knize se nachází i romantická linka, která je ale pouze okrajově a nijak nekřičí na čtenáře.

08.09.2021 4 z 5