simona8022 komentáře u knih
Škoda, že pan Eben nepíše víc, třeba i jen sebrané fejetony, povídky..sedlo by mu to :)
Děkuji za nemálo zpříjemněných chvil s knihou!
Knihy popisující dlouhá období nejsou úplně můj šálek kávy, ale tady musím smeknout. Jsem autorce neskonale vděčná za poctivou rešerši, na styl jsem si časem zvykla a už se těším na druhý díl.
Tak ta se povedla! Nanešla jsem žádné mezery v příběhu, zhltla jsem ji jedním dechem. Na styl autorky jsem si už zvykla, s žádnou z postav se nesmím moc sžívat, protože nikdy nevím, na koho přijde řada.
Konečně mi bylo blízké prostředí a typ lidí, tak dávám o hvězdu víc, než minulým dílům. U Klevisové mám ten problém, že rozjíždí na intimnější rovině osudy v podstatě všech zúčastněných, takže až do konce nevím, s kým se ztotožnit, komu "fandit", koho brát jako "hlavního hrdinu". A to asi dělá její knihy tak chytlavé :)
Ale jo. Stále lehce naivní příběh autora, ale je pravda, že odtrhnout se od něj nedalo. Velmi slibný a pro milovníka Krušných hor vtahující začátek, nicméně bohužel na takovéto v knize popsané přerody charakterů moc nevěřím :(
Mrazivé, skvělé, bohužel člověk tuší, že příběhy nemůžou skončit pěkně.
Další věrně popsané atmosférické místo naší vlasti. Opět 2 roviny, popis prostředí a života v něm, zároveň detektivní příběh. Doporučuji milovníkům Beskyd.
Kniha má dobře našlápnuto, ale příběh i popis prostředí jen kloužou po povrchu. Škoda, že se autorce nepovedlo vytvořit mráz po zádech, naježené chloupky na předloktí, strach dojít si večer na záchod, což od zvolených kulis a popisu historických souvislostí člověk tak nějak očekává..
Snaha začít autorku číst hezky popořádku vedla ke koupi dalšího dílu, což asi mluví za vše :)
Geniální, geniální, geniální! Asi jsem zaujatá (stejným koníčkem), ale čtu stále dokola v průběhu celého roku. Stále dokola prskám smíchy, podávám si s autorem imaginárně ruku a říkám mu: taky to tak mám! Jazyk Čapkův je dalším z pohlazení po české duši.
Čtu knihy od Zibury v dané časové posloupnosti a musím říct, že zraje po stránce spisovatelské (ač si samozřejmě volí svůj osobitý styl, který nemusí všem vyhovovat), tak po stránce lidské (=stárne). Čím starší a zkušenější, tím více pokory před světem i lidmi.
Tento díl byl pro mne takovým sladkým bonbonkem v trpkých a pošmourných dnech velmi pomalu odcházející zimy. Evropa a Evropané mi byli tak nějak blízcí, neznámě známí a pochopitelní, přestože každý z nich je odlišný.. Asi proto, že my Češi sídlíme tak nějak uprostřed toho všeho :)
Pomstít, nebo odpustit??? Mezi stovkami nešťastných konců v tomto příběhu je alespoň jeden dobrý. Vyhraje totiž naštěstí odpuštění.
Nejsem historik, být jím, možná najdu nějaké nesrovnalosti a dám o hvězdu méně, takto plný počet. Ač se mi při čtení nejednou otevírala kudla v kapse. Člověk ty dějiny zná, ale když je prožívá spolu s hrdiny knihy, je to takové víc autentické. A bolavé.
Deprese z příběhů minulých i těch ze současnosti, skutečných i smyšlených. Nicméně Vás autorka nenechá vydechnout. Zajímavý styl psaní, zajímavě poskládané kapitoly.
Moje první kniha od autorky, chvíli mi trvalo zvyknout si na styl psaní, nicméně 2 dny nemoci mi to pěkně zkrátilo. Neskončit ale většina osudů pozitivně, chytnu z nich depku ;)
Klasická čtivost té povedenější části Mayova díla se ani této knize upřít nedá. I když zase v zásadě nejde o detektivku v pravém slova smyslu, napětí z ní sálá, a vy se nedokážete odtrhnout od paradoxně nijak povedeného osudu party "kluků". Nejsilnější části, jak už to bývá, přicházejí v závěru knihy.
Čapek ve vší své literární síle. Tak realisticky útrpné povídky, že Vám z nich mráz ze zad plíživě zaleze do každého kouta těla. Číst v podvečer neradno.
Kniha vyšla zrovna v roční době, ve které se "příběh" odehrává. Takže si užíváte reálií, atmosféry, historična, skutečných příběhů v pozadí, jazyka..a do toho všeho máte pocit, že Vám ta všudypřítomná mlha za oknem nepozorovaně vklouzla škvírkou v okně do pokoje a snad i pod peřinu..brr!