slaska77

Pěkný příběh ze zapomenutého konce světa. Dora a její bratr Jakoubek se protloukají životem, do kterého zasáhly těžké rodinné vztahy, změny politických systémů i dávné msty.... O tom, jak moc její život ovlivňuje umění žítkovských bohyní, se dozvídá až studiem starých archívu pro psaní své habilitace... Dožene ji dávné prokletí? Skvělá knížka.

Také jsem poslouchala v audio verzi jako mnoho jiných čtenářů či hlavně čtenářek. Amálie je nešťastná, neví, co s vlastním životem, neví, co s muži a sama se sebou. Snaží se navázat vztah k matce, která ji dlouhodobě ovládá a vůbec nechápe. Zajímavé pro mě zejména z toho pohledu, co jako rodič můžeme svým dětem provést neuváženým slovem, činem nebo jeho absencí.

Trochu už přitažené za vlasy. Sice se Keplerky čtou vždy skvěle a děj krásně plyne, Sága i Jooona jsou sympatičtí detektivové, ale příliš geniální padouch, který je vždy o 5 kroků před celým světem, to už bylo trochu moc. Více mě bavily jiné jejich knížky, kde aspoň linka s Jurkem byla jen boční nebo nebyla vůbec, tak třeba příště. Není moc co citovat, příště.

Nevím, proč mě knihy Kateřiny Tukové zatím míjely, tahle si ale našla cestu z místní knihovny a rozhodně velký čtenářský zážitek. Osudy řeholnic odsunutých do integračního kláštera za horama, vodama... do Bílé Vody, osudy podzemní církve a její kněžky, příběh mladého otce Jana i průvodkyně celou knihou Leny, to vše umně propojeno do jednoho kompaktního celku. Úžasné. Rozhodně není potřeba se bát dotace téměř 700 stránek, rychle to uběhlo. Doporučuji!

Krásné, hořké, vtipné a zábavné, tak by se dalo shrnout neshrnutelné, i já se řadím k těm, kteří poslouchali jako audio počin, moc jsem si užila kombinaci češtiny a angličtiny a nadhled autorky, i když musím říct, že na mě je to i poměrně drsný popis reality.

K Polsku mám velmi blízko, proto mě zajímalo, jak autorka knihu pojme, poslouchala jsem jako audio a musím říct, že mě to celkem i bavilo. Spíš než příběh šeptuch je to tradiční vhled do života v odlehlých oblastech, který je často až univerzální, doporučuji poslechnout, i když český rozhlas bude asi nabízet už jen pár dní.

Malá osada, 5 domů, 3 kamarádky z dětství a poblíž vybydlená sudetská vesnice, to je mix, který Michaela vložila do stránek knihy a který rozhodně nenudil. Líbí se mi, že detektivka v jejím podání je vždy něco víc, tady třeba sonda do letitého přátelství Sandy a Natálie. Sympatické Sylvií tentokrát venuji citací ze str. 182: "Sylvie obvykle dělala všechno pro to, aby nikdy nezůstávala moc dlouho sama se svými myšlenkami."

Obdivuji houževnatost autorky. Co kniha, to úplně jiné téma, vždy skvěle a překvapivě zpracované. Zde jsem byla na pochybách, jak bude děj fungovat, když je vyprávěn netradičně odzadu, kupodivu to bylo fajn, protože autorka to měla skvěle promyšlené, pouze u dvou postav jsem se musela vrátit na začátek, protože jsem jejich osudy úplně nepobrala a v úvodní fázi, kdy si ještě čtenář postavy třídí, mi tam některé osudy unikly. Jinak to ale bylo zdařilé, velmi. Na závěr jako vždy citace ze str. 100: "Tohle není normální, co se ti stalo. Ty za to nemůžeš, říkal jí. Nereagovala. Nechovala se jako dvacetileté dítě. Nikdy jí nebylo dovoleno dvanáctiletým dítětem být."

Moc čtivé, děj plyne bez vytáček až k nemilosrdnému závěru. Marie, Alice nebo Anne Marie? Naivka z Londýna nebo francouzská studentka s výcvikem agenta? Clement nebo Benoit? Bezpečí nebo smrt? Odpovědi se nedozvíme, aspoň ne v 1. dílu série. Perfektně odvyprávěno a citace str. 245: "Znovu vyšle svou volací značku. Živě vidí, jak se antény otáčejí, jak naslouchají, jak se jako draví netopýři snaží zachytit ve večerním vzduchu ten nový zvuk, píseň nočního ptáka, který se bojí, že ho odhalí a chytí, ale zoufale potřebuje být slyšen."

Další skvělá kniha na doporučení Vás - čtenářů DK. Sice mi vůbec neseděl začátek a stále jsem se přesvědčovala, že vidím ty skvělé komentáře na přebalu, ale asi od str. 30 se to změnilo a knížku už pak nešlo odložit. Nádherně napsaný příběh lékařky Marion, která si až po dlouhých letech dovolí sama sobě hrůzné vzpomínky na své dětství a mládí, naději hledá v péči o autistického chlapce, kterého jí osud přivede do cesty. Moc krásný příběh, který mohu i já jen doporučit k přečtení. Citace str. 194: "Jistým způsobem a z jistého důvodu přežije. Vytvoří si existenci, která není život, ale matně ho připomíná."

Autorčiny detektivky považuji už za takovou českou klasiku. Tento temný román stojí však ještě o úroveň výš. Chytí a nepustí od první do poslední stránky. A i když je to fikce, klidně to může být realita. Starý deník, vztahy babiček, matek a dcer, dávná tajemství, do toho úžasný cit pro zkratku a vypravěčský talent autorky, prostě skvělá knížka, mohu jen doporučit a litovat, že se nedá dát více hvězd!

Po tématu darování orgánů, rasismu nebo holocaustu je tu něco zcela jiného, co prozradit a nespoilovat, je to prostě krásné. Citlivý vztah matek a dcer, ať už ve sloním nebo v tom lidském světě, tak poutavě popsáno, že se při čtení až tají dech, přečtěte si, je to nádhera. A trochu duchařská zápletka, ta vůbec nevadila, procítěné vyprávění, které rozhodně nenudí.

Na určitý standard jsem už tak nějak od autorky zvyklá. Není to její nej kniha, to byla pro mě až drásavá kniha Dilema anebo první Za zavřenými dveřmi, nicméně opět napínavé a opět téměř dokonale vystavěno. Trochu mě mrzelo, že motivy některých sousedů nebyly zpětně vysvětleny, ale nebylo by fair dát méně než plný počet hvězdiček, i když spíš tak 4,5 za mě. Určitě doporučuji všem milovníkům napětí.

Příběh sám o sobě byl dobře vybudovaný, četlo se to dobře, postavy byly fajn, chtěla jsem dát možná i 4 hvězdičky, ale mělo to svá ale. Nicméně určitě dám ještě autorce šanci, určitá lehkost čtení a talent bezesporu jsou velké.

Moje první setkání s panem Denkerem a hned velmi zdařilé. Příběh má svůj spád, kouzlo a je přehledný až do strhujícího závěru. Zhruba od půlky knihy mě nutil uvažovat o tom, která osobnost obviněného je vlastně ten hostitel, ale tudy cesta úplně nevedla. Ale není známkou kvality knihy, zda čtenář odhadne rozuzlení či nikoli, známkou může být třeba skutečnost, že od knihy se nedá odtrhnout ani v přeplněné tramvaji. Ovšem ze všeho nejvíc musím vyzdvihnout postavu otcovského soudce, který zásadně rozhoduje na své soukromé toaletě. Já to pořád říkám, že to místo se podceňuje.

Je zvláštní, když zde čtu komentáře, jak rozporuplná hodnocení kniha má. Já jsem moc ráda, že jsem si jí zde na databázi všimla a že jsem se ke čtení dostala. Zajímavý koncept dnes už neobvyklé jedné dějové linky, který mě moc bavil, čtenáři mají možnost aspoň trochu se vžít do kůže Chriss, která každý den od základů pátrá po svém životě. Díky deníku se dostává dál a dál, přemítá, čemu může věřit, kdo to myslí dobře a kdo ne, co je vzpomínka a co jen představa? V rámci žánru ženského trileru za mě super zážitek. Je dobré si uvědomovat, že i my obyčejní smrtelníci často podléháme jen konstruktům našich mozků ať už v běžných každodenních situacích, mezilidských vztazích nebo na úrovni o level výš - konspirací a bohužel dnes i desinformací.

"A tak pozvedám sklenku na lidský rozum. Ať nás všechny ochraňuje, černé, žluté a bílé. Ať nás vyvede ze stinného údolí strachu do Ráje plného míru a radosti." tak pravil Thomas Lieven, alias Peter Scheiner, alias Eugen Walterli, alias René Clairmont alias kapitán Everette nebo Monsieur Leblanc. Střeštěné příběhy proložené skvělým jídlem a poměrně sarkastickým humorem provedou čtenáře světem špionů v pozadí světových válek. Poměrně dlouhé čtení, ale velmi zdařilé. Doporučuji.

Krásný a dojemný příběh, který pobavil i rozplakal. Dostala jsem doporučení od kolegyně v práci, a tak děkuji a posílám dále. Možná je to japonskou kulturou, která umí vytvořit takto jemné, pokorné a milé příběhy? Napadá mě jedno přirovnání, když by tu snad byl někdo, kdo ještě pamatuje seriál Goro bílý pes, pak získá představu, jak krásná kniha je. Mohu a vlastně musím jen doporučit.

Aby to nevypadalo, že panu Backmanovi nadržuji, už jsem i jeho knihu rozečetla a nedočetla, ale to se stalo jen jednou, když už se člověk začte, stojí to vždycky zato. Prostě tak laskavé knihy s takovou hloubkou, ty umí snad psát jen pan Frederik. Opravdu. Babička s vážkou nemocí (tu najdete jinde), děti i rodiče posedlí sportem nebo téma sexuálních menšin (to také o kousek vedle), ale skvělý svébytný Ove, který tak rád rozkládá auta, opravuje kola a hlídá, aby se dodržovala pravidla, ten mě opět dostal. Jen ten kocour byl z jiného světa, takového jsem v životě nepotkala. Nicméně, opět plný počet, to jinak nejde. A citace: "Pak konečně nic nebránilo tomu, aby se vydal na inspekční kolečko. Jen proto, že dnes zemře, nemusí hned dávat vandalům volnou ruku."

Musím poděkovat vám, čtenářům z Databáze knih, neboť jen díky vašim profilům a zkušenostem nacházím místy nečekané skvosty, které překvapí, zaujmou i potěší. Tak jako Tkaničky. Knížka, která mě chytla od první strany a než jsem se nadála, bylo po ní. Opravdu hezký vhled do vztahů, netradičně zarámovaný i pohledem dospělých dětí. Snad zaujme i vás, za mě plný počet a doporučuji. A str. 100: "Připadala jsem si hloupá, nedokázala jsem odejít dřív než ty. A ze všech sil jsem tě chtěla přinutit k návratu, jen abych ti pak mohla říct: a teď odcházím já."