stejsdan komentáře u knih
Úžasné počtení, vůbec jsem se nenudila, bavilo mě to. Příběh s lidskou hloubkou, který se po 40 ti letech krásně uzavře. Moje první knížka od této autorky, ale hádám, že nebude poslední.
Čekala mě dlooouhá cesta vlakem a čtečka zůstala doma na botníku...Ale všechno je, jak má být - na nádraží byl výprodej knih a já narazila na tenhle klenot.
Cestou jsem ji zhltla skoro celou, skvělý příběh : trochu komplikované dětství ve Švédsku, útěk do Francie a dospělost v New Yorku. Žena ve středních letech řeší své osobní problémy návratem do minulosti, překonává předsudky a strachy ze setkání po dlouhých letech, setkává se se svým kamarádem z dětství až najde i sama sebe a cestu zpět ke svým blízkým.
Líbil se mi popis krajiny ve Švédsku, knížku rozhodně doporučuji.
Jak napsal čtenář kuruku: tahle knížka je jako limonáda, proteče a na chvilku osvěží. Příjemná, vtipná letní oddechovka na pozadí rodinného dramatu, Josefína mi byla sympatická, ale hlubší dojem ve mě knížka nezanechala.
Na čtení nové knížky od pana Vondrušky jsem se docela hodně těšila, kdysi dávno jsem ho přímo hltala, takže když jsem zjistila, že se mi hodí do ČV, neváhala jsem.
Setkání se starými známými hrdiny mě moc potěšilo.
Zápletka se mi líbila, ale trochu mě zklamal konec.
Bylo skvělé se v rámci ČV vrátit k jednoaktovkám V. Havla:). Jsou svým způsobem stále aktuální a inspirující, hlavně Vernisáž. Četlo se mi úžasně a jako perfektní bonus na konci mě potěšil docela podrobný životopis autora.
K V.H. mám nesmírnou úctu a určitě to nebylo poslední setkání s jeho skvělým dílem.
Krásný lidský příběh a navíc zajímavý náhled do duše psychicky nemocného člověka. Aza mi byla sympatická hned od začátku:) Čtivý příběh s dějovým spádem, nenudila jsem se ani chvilku. Rozhodně doporučuju.
Perfektní zápletka, vtip, švédský venkov i s jeho ikonickými figurkami, dvojice sympatických protikladných vyšetřovatelů, zkrátka čtení bez chybičky na dovolenou:)
Knížky paní Třeštíkové mě hodně baví. Tragikomický příběh několika rodin s detektivní zápletkou dávající prostor pro vlastní fantazii mě bavil a četlo se mi výborně.
Historickou detektivku jsem delší dobu nečetla, tak jsem se docela těšila. Bylo to náročnější čtení, hlavně ty dějové odbočky, ale Watson s Holmesem nezklamali, časem asi půjdu do další knížky, ale tuhle musím chvilku trávit. A konec se mi líbil hodně.
Tahle knížka mě docela zaskočila, čekala jsem něco jiného a to byla asi chyba...Po dvou přečtených knihách od tohoto autora, které byly doslova pohlazením po duši (Jsou světla, která nevidíme, Čtvero ročních období v Římě) a ještě ve mě dobu doznívaly, mě tenhle příběh moc nezaujal. Hned od začátku mi bylo tak nějak jasné, že hlavní hrdina je sociopat a není schopen normálního života. Přišlo mi to takové táhlé, skoro nudné. Na druhou stranu mě bavily popisy přírody a sněhových vloček. Asi jsem neměla mít takové očekávání..
Druhý díl se mi líbil více než ten první, děj nebyl tolik předvídatelný. Navíc je tam hezky a výstižně popsáno, jak se žilo za první světové války. Člověk už si ani nedovede představit, že ženy neměly volební právo, že nebylo běžné, aby studovaly a podobně. Hlavní hrdinka Marie je opravdu nadaná na všechno, dovede vést textilní továrnu, šít a navrhovat šaty, starat se o malá dvojčata a ještě všechny okolo utěšovat...Je to asi superžena:) Co mě trochu vadilo, je množství překlepů a nepřesností např. v přímé řeči. Lepší průměr. Uvidíme co třetí díl.
Moje první knížka od této autorky. Velice působivě popisuje moji oblíbenou Beskydskou krajinu, zápletka není špatná, ovšem chybělo mi napětí a taková ta správná "šťáva". Za mě lepší průměr.
Jestli potřebujete pohladit po duši, určitě sáhněte po téhle útlé knížce. Nejenom, že Vás potěší, ale najdete tam i životní pravdy, vtip, nadhled. Žiju s kočkami už víc jak 20 let, hodně mě naučily, pomohly, zahřály u srdíčka. Určitě doporučuji.
Přiznám se, že paní spisovatelku Ernaux jsem objevila až když dostala Nobelovu cenu. Tohle je už druhá knížka, kterou jsem od ní četla a zapůsobila na mě velice silným dojmem. Nebojí se popsat velice intimní a osobní situace že života, to není vůbec jednoduché, takhle se otevřít. Myslím, že je důležité psát o právu ženy na to rozhodnout se, zda si dítě nechá nebo ne. Připadá mi neuvěřitelné, že ještě v 60. letech 20 století byl potrat ve Francii nelegální. I první povídka o vztahu starší ženy s mladým studentem mě zaujala a velice doporučuji.
Můj oblíbený spisovatel dokázal, že kromě jiného je mistrem v psaní krátkých příběhů. Každý je jiný a každý je krásný něčím jiným, ale všechny do jednoho mě chytily za srdíčko. Úžasné počtení.
Knížka má na obálce napsáno, že je pro čtenáře knížky Kde zpívají raci a paní v knihovně mi dokonce řekla, že je to její pokračování...Takže nenechte se mýlit jako já, jde o úplně jiný příběh, co nemá s výše jmenovanou knihou nic společného.
Téma je hodně zajímavé, příběh hlavních hrdinů těžko uvěřitelný a závěr mi trochu zaváněl červenou knihovnu. I tak ale knížka stojí za přečtení.
Byla jsem zvědavá na "americký" pohled paní Albrightové na velmi složité období dějin naší země. Musím říct, že kombinace dějinných faktů s velmi osobním příběhem rodiny autorky byl čtivý a zajímavý.
Autorka se zaměřuje hlavně na osobu pana Beneše a v závěru na pana Masaryka, jehož smrt je stále neobjasněná. Dozvěděla jsem se spoustu nových věcí v nových souvislostech a kniha mi umožnila se na známá fakta dívat jiným pohledem, zamyslet se....
Obdivuji paní Albrightovou, že na prahu šedesátky, kdy se dozvěděla o svém židovském původu, dala se svým týmem dohromady ne vždy šťastné osudy tolika členů své rodiny, což pro ni nemohlo být jednoduché. Úžasná vzdělaná žena, diplomatka, politička, matka tří dcer a přitom plná pokory. Určitě doporučuji.
Na knížku jsem se těšila, obě dámy jsou mi velmi sympatické. Obou si vážím, navíc paní Kamila zažila rok 1968, kdy se nebála vyjádřit svůj názor veřejně. Navíc vychovala tři slušné lidi, celý život hájila pravdu, i když za to tvrdě zaplatila...Klobouk dolů, dámy!
Stromy života a rodokmeny mě přijdou jen jako seznamy jmen a dát narození a úmrtí. Co se skrývá za příběh za každým jménem? Jaký osud? Autor si dal tu práci a zmapoval životy svých předků, jejich nelehkou cestu životem, bez možnosti vzdělání, v chudobě a oni přece uspěli. Skvělá práce.
Moje první setkání s autorem a moc příjemné - francouzské vinice, charismatický vyšetřovatel se zajímavými vztahy k ženám, skvělá zápletka, napětí až do konce a špetka humoru. Co víc od detektivky očekávat:)