tami1 tami1 komentáře u knih

My proti vám My proti vám Fredrik Backman

Fantastická! Úplně se mi zadřela pod kůži.

16.07.2019 5 z 5

Dívka ve vlaku Dívka ve vlaku Paula Hawkins

Kniha se vleče a vleče...
V půlce jsem to vzdala a šla se raději projít, než zabíjet čas touhle hovadinou.

07.08.2017

Divoká Afrika Divoká Afrika M. K. Hardy

Moc nadšená nejsem.
Trochu překombinované, nelogické a plytké. Ani mezi ústřední dvojicí to bůhví jak nejiskří. Takže nic moc.

20.10.2024 3 z 5

Noční agent Noční agent Matthew Quirk

Spiknutí, které prorostlo do nejvyšších pater Bílého domu. Perfektně napsaný špionážní román, ve ktrém je spousta napětí, vražd, tajností a zvratů.
Nebudete se nudit ani pokud jste viděli seriál na Netflixu. Děj se od něj liší dostatečně.

25.05.2024 4 z 5

Persepolis 2 Persepolis 2 Marjane Satrapi

Autorka nás v obou dílech komiksu seznamuje se svým životem od dětství až po dospělost. Její život v Íránu je všechno, jen ne poklidný. Do osudů celé rodiny zasáhne revoluce, politická zlovůle a nakonec i válka. Tím, že pochází ze svobodomyslné rodiny intelektuálů a dostalo se ji jistého vzdělání, je schopna nastavit pomyslné zrcadlo nejen fundamentalistickému režimu, ale i demokratickému západu.

Není to moc veselé čtení, přesto doporučuji.

03.12.2020 4 z 5

Couchsurfing v Rusku - Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi Couchsurfing v Rusku - Aneb jak jsem málem začal rozumět Putinovi Stephan Orth

Kniha má skvělé tempo, je vidět, že je autor novinář. Je zábavné sledovat jeho putování po různých zapadlých regionech Ruska a vidět ten střet kultur, který zákonitě nastává. Autor si ovšem jako své průvodce nevybírá typické představitele zdejšího etnika, ale spíš excentrické, někdy extrémně vzdělané a vyhraněné osobnosti. Takže o normálním životě Rusů se toho moc nedozvíme.
Od půlky už tam na mě bylo nějak moc politiky a propagandy.

18.05.2020 4 z 5

Úsměvy smutných mužů Úsměvy smutných mužů Josef Formánek

Hořká zpověď z prostředí protialkoholní léčebny. Krátké historky ze života čtveřice mužů, kteří se i přes své vzdělání, rodinu, kariéru a zázemí nechali vtáhnout do spárů závislosti.
Chyběla mi větší sebereflexe a reakce rodin, které to dle mého názoru mají těžší než samotní alkoholici. Vadila mi jedna z kapitol, ve které zazněla věta: "Alkohol je prostě droga chráněna českým státem..." Podle mě je to jen hloupá výmluva, jako spousta jiných.

14.02.2020 3 z 5

Malé černé a devět žen Malé černé a devět žen Jane L. Rosen

Knížka mi připomíná film Láska nebeská. Příběh skládající se z mnoha nádherných milostných historek - někdy romantických, někdy smutných, někdy pošetilých. Žádná nepostrádá svůj osobitý humor. Všude kam se podíváte vidíte lásku a malé černé.

02.02.2020 5 z 5

Loď v Bretani Loď v Bretani Marta Davouze

Čtivá, útlá knížka o pozdní lásce, zralém přátelství a velké radosti ze života. Děj se odehrává většinou v Bretani, Praze a nebo na lodi. Krátké příhody jsou plné laskavého humoru, rodinného popichování a škádlení a občas také břitce jedovatých poznámek. Autorka vše popisuje s nadhledem sobě vlastním.
Příjemné odpočinkové čtení. Krásný kultivovaný jazyk.

26.12.2019 4 z 5

Zeď vzpomínek Zeď vzpomínek Anthony Doerr

Anthony Doerr je prostě PAN SPISOVATEL.
Ať už se děj jeho povídek odehrává v Africe, USA, Číně nebo v Německu a vypráví příběh ze současnosti nebo historie, jsou jeho postavy tak živé a uvěřitelné, jako byste je znali.

21.11.2019 5 z 5

Zimní voják Zimní voják Daniel Mason

Právě začala 1. světová válka a Lucien, který studuje medicínu se nechá dobrovolně naverbovat. Už ho nebaví stále studovat a přitom se nesmět k pacientům ani přiblížit. Je přesvědčen že na frontě bude umístěn ve standardní nemocnici, kde bude moci získat od kolegů lékařů spoustu zkušeností.
Když je poslán na východní frontu do divokých Karpat, je v koncích. Celou nemocnici tvoří zabavený kostel, rázná řádová sestra Margaret, dva invalidní zřízenci a spousta pacientů s tyfem. Díky Margaret se stává zručným chirurgem a snad i chlapem.

Začátek byl trochu suchopárný a popisný, ale pak se kniha četla skvěle.

16.11.2019 4 z 5

Gulag: historie Gulag: historie Anne Applebaum

Z této knihy mám husí kůži i po letech.

15.02.2017 5 z 5

Skleněný trůn Skleněný trůn Sarah J. Maas

Na tuto sérii se chystám už opravdu dlouho a jsem ráda, že jsem začala.

Svět je zajímavý, nechybí temné zlo, zajímaví hrdinové ani rodící se láska. Moc se těším na další díly.

01.10.2024 4 z 5

Temné ozvěny Temné ozvěny Loreth Anne White

Moc dobře napsané pokračování. Nenásilně se znovu setkáváme s Olivijí a její dcerou Tori. Děj je stejně propracovaný a napínavý jako v Temném vábení. Rozhodně se z Loreth Anne White stala má oblíbená autorka.

22.05.2024 5 z 5

Náhradník Náhradník Princ Harry (p)

Musím říct, že nejsem velkým fanouškem Harryho a Meghan, takže jsem od knihy čekala jen kňourání o tom, jak jim celý svět ubližuje.

Po přečtení této knihy, jsem částečně změnila názor. Změnil se především můj pocit z jejich vztahu. Podle mě ho Meghan zachránila. Ano ovlivňuje co říká a dělá, ale díky ní působí, jako by měl nějaký názor a zájem. Harry na mě působí jako naprosto nevyzrálý a najivní kluk, který nechce dělat nic jiného než cestovat a pařit s kamarády.
Je evidentní, že královská rodina je naprosto dysfunkční a každý z nich je už od dětství vystaven šílenému tlaku a všudypřítomnému dohledu veřejnosti. Je trestuhodné, co vše si mohou média dovolit a to teměř bez trestu. Tohle by se zdravou kůži nevydržel nikdo. Bylo by to k nežití i kdyby Harry velmi přeháněl. Je také zarážející, že se rodina nestmelí a není schopná proti tomuto hroznému vměšování zasáhnou a ochránit alespoň ty nejzranitelnější.
Na druhou stranu tak trochu tomuhle ubulenému příběhu nevěřím. Zaráží mě především naprostá naivita a neznalost protokolu, kterou Harry ve svém vyprávění prezentuje. To nevěděl, že musí babičku žádat o povolení k sňatku? Nevěděl, že jeho chování má následky. Kdo z nás by byl schopen vyrazit na maškarní v nacistické uniformě?
Samostatnou kapitolou je ta šílená rivalita, která v rodině panuje. A i když si na ní Harry pořád stěžuje, sám se jí učastní. Šíleně mě štvalo, jeho věčné upozorňování na to jak ho tisk vykresluje a shazuje a vzápětí je schopen shazovat, pomlouvat a zesměšňovat kohokoli, koho právě potkal a on mu neprokázal patřičnou úctu a respekt. Zaráží mě absence sebereflexe.

Celkově je kniha sice čtivá, ale naprosto neautentická a vyumělkovaná.

29.04.2024 3 z 5

Dům v Bretani Dům v Bretani Marta Davouze

Autorka se v této knize prezentuje jako takový všeználek. Dost mi tím lezla na nervy. Všechno vím, všechno znám, všechno umím a hlavně všechny znám. Kniha nemá děj, je to spíš soubor historek.

29.03.2020 3 z 5

Zahráváš si s ohněm Zahráváš si s ohněm Nora Roberts

Typická Robertsová. Láska, pomsta a vraždy.
Seznámíte se s tím, jaké je to být hasičem a dennodenně bojovat s ničivými, lesními požáry. Hrdinka je odvážná, mladá dáma, která ví co chce a ví jak toho dosáhnout.

19.01.2020 5 z 5

Muž, který se směje Muž, který se směje Victor Hugo

Nemilosrdná sonda do Anglie na přelomu 17. a 18. století. Doba je specifická tím, že nezáleží na tom jak vypadáte, jak se chováte a ani na tom, co umíte. Jediná věc, která vás specifikuje a vyslouží si úctu a obdiv okolí je vaše jméno, postavení a titul.

01.11.2019 4 z 5

Obnažená Obnažená Sylvia Day

Páni - tak tohle byla vážně jízda!
Skvělá oddechovka. Přesně tohle jsem zrovna teď potřebovala.

29.09.2019 5 z 5

Podivuhodný život osamělého pošťáka Podivuhodný život osamělého pošťáka Denis Thériault

Uf! Tak tohle bylo vážně dost podivné.

Bilodo je zvláštní nekňuba, který rezignuje na svůj život, aby se mohl zmocnit existence cizího, mrtvého muže. Vše dělá proto, aby mohl pokračovat v dopisování se Ségolen. Její dopisy už nějakou dobu tajně otevírá a čte. V druhé části knihy, kdy se z nevinných Haiku stává erotická poezie, se čtenář nedobrovolně ocitá v kůži stalkra. Připadala jsem si provinile, jako bych tu cizí poštu četla sama.

Obálka knihy je opravdu nádherná.

04.09.2019 2 z 5