Thalin Thalin komentáře u knih

Božští rivalové Božští rivalové Rebecca Ross

Do knížky jsem se pustila s vidinou oddechové fantasy s prvky válečné literatury. Ve finále mi to ale přišlo spíš naopak a na začátku jsem s knihou lehce bojovala a moc mě to nebavilo.
Teprve když se děj přesunul mimo redakci novin, tak mi přišlo, že se konečně něco děje a začalo mě to docela bavit.

Je to spíš taková válečná romance s pár prvky fantasy. Což je trošku škoda, když už se to odehrává ve světě, kde jsou nějací bohové, kouzelné stroje a podobně, tak bych čekala, že tam toho bude trošku víc než pár náznaků. Ale ani jako romance to není špatné.

Dobře se to čte a vztah obou protagonistů se hezky posouvá. Na můj vkus už pak trošku moc skokově, ale zase chápu, že během zuřící války si nebude nikdo s ničím dávat na čas.
Nejvíc mě na příběhu bavily dopisy a celá ta situace kolem nich. I když mi přišlo, že si Iris chvilkami sedí na vedení. Ale celkově vzato se mi to líbilo a druhý díl si už kvůli tomu konci chci přečíst.

08.01.2025 3.5 z 5

Hustej nářez Hustej nářez František Kotleta (p)

Mou první knihou od Kotlety byli Vlci, která mě nijak zvlášť nebavila a tak jsem si nebyla jistá, jestli mám vůbec nějakou další zkoušet.
Ale nakonec jsem sáhla po téhle. A nebylo to rozhodně takové zklamání, jako posledně. Sice je tu na můj vkus místy trošku moc vyšroubovaný takový ten styl "Jsem drsnej jak šmirglpapír" ale beru to tak, že to prostě patří k tomu stylu. Čte se to rychle, má to svižný děj a vcelku jsem se bavila. Na zadek mě to neposadilo, ale po dalším dílu ze zvědavosti sáhnu.

01.01.2025 3.5 z 5

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

O knihu jsem se začala zajímat až po filmu, který na mě jednu dobu skákal pomalu i z lednice a tak mě zajímala i předloha.
Jak už tu padlo, celému příběhu ubírá, že jde o fikci ne reální vzpomínky a tak to celé působí spíš jen jako snaha šokovat. Něco bylo hodně zvláštní, něco nechutné, ale ve finále to nebylo něco, co by mi v hlavě utkvělo nějak moc dlouho nebo bych si z toho sedla na zadek. Ale mělo to pár chvilek, kdy mě to opravdu zaujalo, třeba po jazykové stránce. Ale jednou stačilo.

31.12.2024 3 z 5

Život ve středověku Život ve středověku Vlastimil Vondruška

V podstatě takový slovník s pojmy ze středověku. Některé člověk zná, protože se dodnes běžně používají a jen neznal jejich historii, u jiných se alespoň přiučil. Historické romány čtu celkem pravidelně a tak jsem víceméně většinu názvů znala, ale ne u všech jsem znala jejich původ nebo přesnou definici. A tady jsem se dozvěděla spoustu nových informací. Abecední forma je přehledná a celkově je to psané čtivým a zároveň informativním stylem.

31.12.2024 4.5 z 5

Dcery čarodějného vrchu Dcery čarodějného vrchu Mary Sharratt

Vcelku zajímavá a čtivá kniha o nehezké a nezávidění hodné době, v které by určitě žádný moderní člověk nechtěl žít.
A tuplem ne žena, protože skončit obviněná z čarodějnictví bylo až příliš snadné.
Začátek se mi četl velmi dobře. Sedl mi styl, kterým to bylo napsané i vyprávěné. Ale u středové části se mi tempo jaksi zpomalilo a děj mě už tolik nevtahoval. Celkově vzato kniha nepojednává o něčem, co bych už někde nečetla a nějak to tady tím pádem uchvátilo. Hodně knih s touhle tématikou si je v mnohém podobných.
Tady se to jen víc točí kolem jedné rodiny a hlavně tři generace žen z ní. Ale pořád to beru jako fajn čtení na dané téma. Jen jsem už v tomhle žánru četla lepší knihy.

29.12.2024 3.5 z 5

Úsvit Onyxu Úsvit Onyxu Kate Golden

Vcelku příjemné, i když poměrně předvídatelné ya fantasy. Příběh je docela čtivý, ale středová část se mi lehce táhla a přišlo mi, že se děj nijak zvlášť neposouvá a vzal spád až ke konci. Není to kdo ví jak originální, hlavně pokud jde o vztah hlavních protagonistů, který má typický lovexhate průběh, ale v rámci žánru je to příjemná fantasy oddechovka.

26.12.2024 3.5 z 5

Elantris Elantris Brandon Sanderson

Moje první kniha od Sandersona a vlastně nevím, jestli se mi to líbilo ne. Místy jsem měla opravdu problém se začíst, jiné části mi zase rychle utekly a bavily mě. Ale celkově vzato to pro mě je kniha, kterou mi stačilo přečíst jednou a jsem ráda, že nemá víc dílů. Svět je sice docela promyšlený, ale způsob, jakým je to podané, mi přišel vcelku nezáživný.

26.12.2024 3 z 5

Tajemství pomocnice Tajemství pomocnice Freida McFadden

První díl se mi opravdu líbil i když to není žánr, který běžně vyhledávám a hned jsem se pustila do dvojky. Ta mi už ale nesedla tolik. Přišlo mi, že se děj lehce táhne a dlouho se pořádně nic neděje.
Opět je tu slušný obrat, kdy se ukáže, že je vše jinak. Ale právě to mě asi zklamalo. Jakmile se pohled postav otočil, tak mi to až moc v mnohém připomínalo první díl. Jen tentokrát s chabou mrchou. Konec mi pak přišel dost uspěchaný.
V pár chvílích jsem během čtení navíc nechápala Millie a její naivní jednání a hlavně neschopnost nechat si při takovém jednání nějaká zadní vrátka. Ale je mi jasné, že kdyby je měla, tak by se hodně událostí nestalo nebo by měly jiný průběh. Pro mě ale první díl nastavil určitou laťku, kterou tenhle nepřekonal. Pořád je to čtivé a vcelku zajímavé, ale nebavilo mě to už tolik.

19.12.2024 3 z 5

Krev & zrada Krev & zrada Frost Kay

První díl jsem sice přečetla rychle, ale něco mi tam chybělo. Přišlo mi to lehce ploché a málo propracované.
Ale i tak mě druhý díl zajímal a chtěla jsem vědět, jak se vše vyvine a jestli autorka nějak víc rozvine svět kolem nebo vztah hlavních protagonistů. A je to sice o špetku lepší než první díl, ale pořád mám pocit, že se to kdo ví jak neposunulo a vlastně by se oba díly daly klidně smrsknout do jednoho. Ale chápu, to se dnes nedělá, protože holt money money.

Tempest mi konečně přišla trošku víc bojovná, ale její věčná nerozhodnost okolo Pyra mi po chvíli lezla na nervy. Ta neustálá snaha utvrzovat jeho i sebe o tom, že ho určitě nechce, byla po chvíli tak trošku směšně otravná a hlavně je to klišé jako prase a každý čtenář už prostě ví, jak to bude.

Trošku mi ale připadalo, že se děj pořád plácá mezi dvěma stejnými body. Pořád prostě to samé dokola a posun se konal spíš milimetrovými kroky. Což je škoda, trošku spádu by tomu neuškodilo. Ale nedá se tomu upřít čtivost. I když bych asi ocenila víc z pohledu Pyra. Právě neustálá jednotvárnost u Kapitol s Tempest mi asi vadila nejvíc.

18.12.2024 3.5 z 5

Bylo nebylo jedno zlomené srdce Bylo nebylo jedno zlomené srdce Stephanie Garber

Že se pouštím do něčeho pohádkového charakteru jsem věděla a ze začátku mi to nijak nevadilo a vlastně jsem se na to těšila. Ale postupně jsem začala mít stejný problém jako PosPol.
Evangelína byla naivní, až to třískalo, místy mi její jednání a myšlenkové pochody připadaly přelétavé, až vyloženě hloupé. A ona sama se pro mě stávala poměrně otravnou hrdinkou. Na to, že padala z průseru do průseru, byla vyloženě nepoučitelná a mě tím akorát štvala.
Překlad je taky solidní přešlap. Tohle není Harry Potter, kde překlady jmen sedí. Slečna Ryšavá tu byla jako pěst na oko a celé to akorát sráželo příběh na úroveň pohádky pro sotva odrostlé holčičky.
Mezi Ev a Jacksem jsem během čtení nenašla náznak chemie. Provokace ano, ale chemie a přitažlivost těm dvěma chybí a vůbec se k sobě nehodí a nikam se ani jeden neposouvají. Jacks má být údajně úchvatný, ale za mě měl šarm vařené brambory. Jinak je příběh poměrně jednoduchý, sem tam zbytečná vata (Upíři? Asi jsem už vážně stará, ale za mě velký špatný) a celé to bylo dost předvídatelné. A ne takovým stylem, že vám to ani nevadí a chcete vědět, kdy se k tomu hrdinka taky dopracuje, ale stylem, kdy nad její hloupostí a jednáním protáčíte oči.
Celkově je pro mě kniha velikým zklamáním. Čekala jsem milý, lehce pohádkový příběh, ale dostala jsem akorát přehypovanou nudu. Dalo se z toho vytřískat mnohem víc.

15.12.2024 2 z 5

Tři temné koruny Tři temné koruny Kendare Blake

Zaujala mě ta anotace a myšlenka tří královen. Ale provedení mě vůbec nezaujalo. Trvalo mi dlouho se začíst, víc než sto stran a to je na můj vkus dost. A když se příběhu nepovede mne do té doby vtáhnout, tak se to obvykle už nestane vůbec.
A tady se to právě nestalo. Mělo to sice jistou osobitou chladnost a rozhodně se tam nikdo s nikým nemaže, ale to mi nestačilo. Žádná z postav mě nijak nezaujala, dějová linka se mi hrozně táhla a to střídání pohledů mi taky moc nesedlo. Za mě zklamání a na další díl mě to vůbec nenavnadilo.

15.12.2024 1.5 z 5

Caraval Caraval Stephanie Garber

Od Caravalu jsem asi měla trošku veliká očekávání a tak přišla lehce studená sprcha. Na to, jak to na mě jednu dobu všude skákalo, jsem čekala asi lepší příběh.
Námět jako takový je zajímavý, celé to prostředí má rozhodně potenciál, ale zpracování mi přišlo poměrně nedostatečné. Určitě se z toho dalo dostat víc.
Nejvíc jsem ovšem narazila u postav. Prakticky žádná mě neoslovila a nepřišla mi natolik zajímavá, abych jí fandila. Scarlet místy jednala podivně nelogicky a impulzivně a celé to pátrání a rádoby hra mi nefungovalo jako celek. Během děje vyskakovalo mnoho otázek, ale odpovědi jsem k nim nedostala a čím víc se blížil konec, tím spíš děj přišel nelogický a Scarlettino přemýšlení mi přišlo až hloupé. Nenavnadilo mě to na další díl.

13.12.2024 3 z 5

Pomocnice Pomocnice Freida McFadden

Pro mne první kniha od autorky a jsem příjemně překvapená. Celé je to psané čtivým a svižným stylem, nemá to hluchá místa a tak jsem knihu sjela pomalu na jeden zátah. Nina mi, asi jako každému, ze začátku neuvěřitelně lezla na nervy a říkala jsem si, jak takové soužití a práci může někdo snášet déle než týden, i když nemá moc na výběr. To raději žít v krabici od lednice, ale chápu, že tady to tak muselo být.
Zhruba v polovině jsem začínala tušit, jakým stylem se bude příběh ubírat, ale nijak mi to čtení nesráželo. Naopak jsem chtěla vědět, co bude následovat a jak to celé bude vysvětlené. Konec mi přišel trošku přitažený za vlasy, ale nad tím se dalo mávnout rukou, vzhledem k tomu, jak mě kniha celkově bavila. Takže se pouštím do dalšího dílu.

05.12.2024 4.5 z 5

Někdejší Betty Někdejší Betty Jiří Morava

Útlá kniha popisující život plný pádů a úskalí slavné autorky. V minulosti jsem už četla podobně psané knihy o jejím životě, takže jsem se dozvěděla spíš jen málo nových informací. Což by mi tak nevadilo, kdyby to celé nebylo pojaté tak suchou a zdlouhavou formou.

04.12.2024 3 z 5

Zima čarodějnice Zima čarodějnice Katherine Arden

Předchozí dva díly mě opravdu bavily a přečetla jsem je s chutí. U trojky jsem měla už trošku problém. Závěrečný díl se mi místy poměrně táhl a něco mi tam zkrátka chybělo a něco zase přebývalo. Líbil se mi tu ale vztah mezi Vasjou a Mrazíkem, to mi přišlo popsané moc hezky.
Celkově je trilogie zajímavá a dobře napsaná, ale třetí díl mě osobně bavil nejméně. Ale i tak jsem ráda, že jsem si ho přečetla.

02.12.2024 3.5 z 5

Dívka ve věži Dívka ve věži Katherine Arden

Začíst se do Dívky ve věži se mi povedlo rozhodně snáz než u prvního dílu, ale zase mě až tak nechytla středová část. Pořád je to ale velice povedený příběh s prvky fantasy odehrávající se v mrazivé Rusi, který má svůj styl a atmosféru.

24.11.2024 4 z 5

Nevesta Nevesta Ali Hazelwood

Před čtením jsem neměla žádná očekávání a o knize jsem vlastně věděla jen to, že je o upírech a vlkodlacích. Od autorky jsem navíc předtím nic nečetla a ani nevěděla, že píše hlavně romance.
A jsem opravdu příjemně překvapená.
Je to svižné, vtipné a sympatické.
Misery mi sedla okamžitě svým humorem, sarkastickými poznámkami a drzostí. Celkově se mi líbilo, jak se vypořádává se situacemi, do kterých byla vhozena.
Lowe si mě zase tolik nezískal, ale ani mi nijak nevadil. Víc jak první polovina knihy mi utekla lusknutim prstů a byla jsem nadšená. Druhá polovina knihy mi přišla lehce slabší, ale pořád dobrá a dostala jsem všechny odpovědi. Rozhodně příjemná fantasy romance, s trošku jiným nádechem a stylem než je u upířin obvyklé a snad i proto mě to tak bavilo.

20.11.2024 4 z 5

Železný plameň Železný plameň Rebecca Yarros

Musím říct, že druhý díl mi dal zabrat víc než Čtvrté křídlo. Dobrou polovinu knihy jsem se vyloženě nudila a čekala jsem na nějakou akci. Stejně jako Rowana bych knihu o něco proškrtala.
Z první poloviny jsem byla docela zklamaná a lehce naštvaná. Neustálé se plácání od ničeho k ničemu v knihovně, sem tam nějaké to cestování a jinak docela nuda. Pak se ale děj konečně přehoupl a já se víc začetla.
Ten příběh sám o sobě je svižný, pokud jde o boje, strategie a vše okolo draků. Žádná z postav si nemůže být jistá, jestli v další kapitole náhodou nezařve a většina z nich je i dobře napsaná.
Ale pokud jde o Violet a Xadena, nepřijde mi, že ti dva fungují dobře jako pár. Sice si v jednom kuse opakují, jak se milují, ale já nějak nepřišla na to proč. Přijde mi, že jediné, v čem jsou kompatibilní, je sex. Jinak se věčně dohadují, nevěřící si, mají před sebou tajemství. Tak si zdravý a láskyplný vztah teda nepředstavuju. Spíš to zní vcelku toxicky.
Ale konec mě rozhodně navnadil. Jsem zvědavá, jak se to všechno bude vyvíjet dál. Za mě je jsou to taky slabé čtyři hvězdy, takže solidní trojka. (Místo machinací s barvičkama a slovíčkařením s "odpadem" bych kruci mnohem víc uvítala možnost dávat půl hvězdy)

19.11.2024 3.5 z 5

Jméno růže Jméno růže Umberto Eco

Byť mám ráda historické romány a obvykle mi nevadí zdlouhavé, až básnické popisy, tak u Jména růže jsem vcelku narazila. Textem jsem se prokousávala pomalu a vcelku s obtížemi.
Zdlouhavé popisy a úvahy mi místy přišly až zbytečné a ztrácel se v nich děj. Rozhodně se nedá románu upřít jistá inteligence a hra s jazykem, ale osobně jsem se začala brzo nudit a detektivní linka mi upadala někam v dál. Nakonec jsem si pomohla audio knihou a musím říct, že to opravdu hodně pomohlo a nakonec, i když je běžně nevyhledávám a dávám přednost psanému textu, se mi to zalíbilo mnohem víc. Příběh jako takový je zajímavý, ale tahle kniha patří mezi ty, které stačí přečíst jednou, alespoň mě.

17.11.2024 3 z 5

Ohař & liška Ohař & liška Frost Kay

Chtěla jsem něco nenáročného, co se snadno bude číst a to jsem u téhle knihy určitě dostala. Zaujala mě anotace, ale na můj vkus byl celý příběh trošku dětinský a velice předvídatelný.
Čtenáře dávno bouchne do očí něco, co postavám dojde až za sakra dlouho. Tempest mi přišla vcelku naivní a nezkušená, na to, že má být členkou elitních Ohařů a mít údajně za sebou výcvik. Na mě působila jako nezkušená puberťačka. Lišák už byl trošku lepší, ale taky bych u někoho s takovou pověstí čekala hlubší charakter.
Příběh sám o sobě je docela svižný, ale kdyby tam bylo víc akce, tak by to knize jen prospělo. Taky mi tam zkrátka něco chybělo. Ale protože mám k dispozici i druhý díl, tak zkusím zjistit, zda to tam nebude lepší.

15.11.2024 3 z 5