tonysojka komentáře u knih
Zcela se ztotožňuji s komentářem Hall 3006.
Jen dodám, že kdyby se vynechaly všechny opakující se pasáže o jídle, žízni, spánku a puchýřích,tak by zbylo vyprávění o tom, že v Turecku a Izraeli je horko a všichni lidé se kterými se autor setkal,byli nesmírně milí a pohostinní.
Humor, ironie a nadsázka mi prišly přiměřené jeho mládí.
Jediné moudro, které jsem zaregistroval bylo, že časem hezké vzpomínky zůstávají a nehezké jsou potlačeny.
A ty by mě zajímaly a ty v knize bohužel nejsou.
Trochu bizarní postavičky,trochu morbidní srandičky, taková zvláštní docela fajna legrace.
Podle toho co pan Štverák popisuje ve svých vzpomínkách si myslím, že bych v koncentráku nepřežil první den.
Ubíjení holí k smrti, věšení,střílení,zima, žízeň,hlad,nemoci.
Nepředstavitelné utrpení a přece občas ve vzácných chvílích záblesky naděje v dobrý konec, jehož se mnozí nedočkali.
Monumentální, epický, historický a čtivý román o ruském dobývání pohanských zemí a jejich národů na východ od Moskvy;mečem, ohněm a křížem.
Až neuvěřitelně podrobný v popisu pohanských praktik a prostředí.A mučednických smrtí misionářů, jejich zápasů o vymýcení pověr a bájí, které se tvrdošíjně nechtějí vzdát svých území;v těchto pasážích autor využívá fantasy prvky, které doplňují příběh.
Nechybí poetické pasáže,popisy přírody, hrdinství i zrady postav.
Pravdou je že některé pojmy jsem si musel najít na internetu, čtení vyžaduje čas a pozornost, obojího jsem měl v lázních dost i doma potom, odměnou mi byl čtenářský zážitek, který stál za to.
Moje já,tedy vlastně nějaký algoritmus vzniklý evolucí, nemající duši, protože ji vědci neprokázali; mající ale vědomí, které je podle vědců z hlediska evoluce zbytečná věc, názory v téhle knize nepobralo.....
"..Vědy o životě to popírají, podle nich je svobodný jedinec pouhá fikce z biochemických algoritmů...."
Snad jen na posledních stránkách knihy varování před mocí sociálních sítí a umělé inteligence,lehkomyslnému odevzdávání osobních dat za výměnu zábavy a potěšení ve virtuálním světě je zajímavé až alarmující.
Ano, opět King ve své podrobnosti a upovídanosti.Dobrou polovinu knihu jsem hodně nudil,pak se to rozjelo docela dobrým tempem,ale nic nového v žánru nepřineslo.Třeba takový Oceán na konci uličky je za mne magičtější, horrovější a hlavně kratší.
Překvapivě silný příběh o smrti, přátelství, lásce, křivdách a usmíření, vyprávěný vyzrálým vypravěčským stylem;poetika střídá popis syrové reality.
Jen toho ukřivděného bolestinství hrdiny, podporovaného alkoholem bylo trochu příliš.
Autor snad chtěl tím zdůraznit že chlastánim se ztráta milovaného vyřešit nedá a určitě ho nevrátí zpět mezi živé.
Na mne příliš odborné a podrobné, dokonale jsem se v knize ztrácel a nakonec jsem zjistil, že pro můj zájem probuzený titulem knihy by úplně stačilo číst si články na Wikipedii.
Jsem docela v rozpacích jak hodnotit tuto obrovskou hromadu argumentů proti myšlence, že všichni tady na východ od germánských, pardon, německých hranic, pocházíme z jednoho velkého dávného slovanského národa,s jedním jazykem, historií a sebeuvědoměním.
Na hodnocení mám málo vědomostí,ale kniha na mně působila celkem věrohodným dojmem.
Četl jsem před rokem v originále, zapůjčeno kolegou z práce.
Musím přiznat že po skvělé Třetí terapii (česky ještě nevyšla) a Jizvě zklamání.
I když jsem srdcař karvinský, tohle zpracování tématu komunistického útlaku v tomto regionu zdá se mi poněkud plytké a nedotažené a troufnu si říct "nepřesvědčivé"?
Nevím.
Kolega mně půjčil teď další knihu Chlupové v polštině, jejíž název by se dal velmi zhruba přeložit jako" Cesta, kterou se nikdo nechce dát."
Tak uvidíme.
Po přečtení těch méně odborných pasáží,prolistování těch hodně odborných a zhlédnutí nádherných fotografií jsem zjistil,jak málo vím o historii regionu,ve kterém žiju.
Pěkná dvoujazyčná publikace.
(SPOILER) Komentář 9095 skvěle vystihuje poslední díl a naprosto vyjadřuje mé pocity, nemám k tomu co dodat,nekomentoval bych to lépe.
Kniha přesně popisuje ,co se stane když se k moci dostane tzv."lid", ostatně v dějinách revolucí najdeme skutečnost předčící fikci.
".....Hlas lidu,to je.... spíš hluk.Jsou to žvásty bláznů v blázinci.Je to řev vepřů na jatkách.Je to chór šílenců.Vetšina z nich ani neví co chce, natož aby věděla jak se k tomu dobrat.Potřebují někoho,kdo jim řekne,co mají dělat....."
Ale,mord na to, noblesní odchod mé oblíbené postavy mě velmi zarmoutil,to mě opravdu zabolelo.
Tohle mi Joe neměl udělat.
Proto nedávám plný počet.
Až neuvěřitelně laskavé úvahy a zamyšlení na základě příběhů,z nichž je každý jedinečný,tak jako je člověk .
Autor nesmírně citlivě předává své žití vírou a s Bohem.
Jeho knihy si troufnu nazvat "polévkou pro duši", výživnou a dávající sílu a povzbuzení.
"...Jen vědomí, že nás samotné vidí ještě jiné oči, oči Boží, nám může pomoci unést to,co vlastně nikdy nemělo smysl.Jen musíme vědět, že jsme za každých okolností milováni,jen to smysl dává..."
"... Nejsme na této zemi sami, jen to možná někdy nevnímáme.Jsme navěky milováni, což je pro mne tou nejkrásnější definicí života..."
(SPOILER) Náročné čtení o výzkumu zážitků změněných stavů vědomí pod vlivem drog,holotropniho dýchání a jiných technik.Půjčeno kolegou, který se o tyto věci zajímá ale v mém případě jsou na okraji mých zájmů.
Kniha vede k teoriím o vzniku světa, stvoření a našem místě v něm.
Celkově jsem z ní pochopil , že vědomí je nad hmotou a že žijeme v iluzi tvořené nějakým Absolutním či Kosmickým vědomím, které hraje nějakou kosmickou hru z pro mne zcela nesrozumitelných důvodů.Tady jsem narazil na hranice mého chápání a protože si myslím, že chyba je na mé straně,nehodnotím.
Souhlas s kozel 89,trudoš a tanuki.
Tahle série opravdu vyvolává otázku zda je autor šílenec nebo génius.Sám jsem během let sérii několikrát zkoušel rozečíst a vždy jsem skončil s Měsíčními zahradami.Vypadá to že na Eriksona musí fanoušek fantasy jakoby tak nějak čtenářsky "dozrát."Ovšem tento díl jsem přečetl v pohodě a opravdu si ho užil.Ale vzhledem k počtu dílů a stránek přede mnou se obávám ,zda sérii na stará kolena vůbec stihnu dočíst.
:-)
Spíše více parodie než úcty obsahují tyto moderní příběhy a chápu že se fanoušků dotknou.Jako pocta RŠ a panu Foglarovi ani náhodou.
Nicméně držení bobříka slepoty jsem se od srdce zasmál a některým jiným příběhům také.
(SPOILER) Nemám co vytknout.
Tuhle tankovou jízdu územím připomínajícím "Zónu "z "Pikniku u cesty" jsem si opravdu užil.
Při čtení se mi vybavovaly vzpomínky na skvělý polský seriál ((i když ideově zkreslený) "Čtyři z tanku a pes.";nebo film "Železná srdce".
Je to v žánru zábavné "military fantasy“ ( mé osobní vymyšlené pojmenování)velmi detailně propracované dílo, svědčící o tom, že pan Žamboch miluje dobrodružství,čest a být na správné straně.
Postava Maxe Bronštejna ztělesňuje vlastně takového jakoby military fantasy rytíře,co se týče zodpovědnosti za ostatní, chování vůči rodině, ženám a nakonec vůči vlastnímu svědomí.
Jakoby rytířský kodex přenesený do žánru braku.
A proč ne.
Za mě velmi povedené.
A závěr ?
Měl jsem obavy aby nebyl laciný nebo snad ,nedej bože, nedokončený!
Ne.
Zvládnuto bravurně!
Odejít do záře zapadajícího slunce se dá i tak,aby se u toho neprskalo smíchy.
Silná místa knihy jsou popisy kombinace pohansko- křesťanského života poláků na začátku a vylíčení masakrů prováděných křižáky v závěru. Vyprávění o putování mě moc nezaujalo, snad trochu postava Petra Eremita nebo papeže Urbana. Vzhledem k tomu, že se tady v komentářích dočítám o historických nepřesnostech, uvažuji o nedočtení série ,i když jazykově se mi to docela líbilo.
Občas mi připadalo,že v popisu zvráceností,pornografie a bizarností postav autor trochu"tlačí na pilu",podle mne v zájmu šokovat a dobře prodat.Přesto lze v některých postavách a jednáních vypozorovat při čtení "klubání se " jakoby zárodků lidskosti a "normálního "jednání.
Jistěže tehdy byla drsná doba,drsní lidé a jejich jednání,ale jejich množství převažující nad slušnými a "normálními"se mi zdá přehnané.
Jinak mi to připomínalo "Bonny a Clyde " smíchané "Amarcordem.
:-)
Opravdu ucelenější a lepší než roztahané a neukončené Písně ledu a ohně.
Válečné vřavy, intriky, trocha nezbytných krutostí a hlavně mistrovské vyprávění.
Kladu si otázku, proč sága jako celek, nevychází v nějaké edici Mistrovská díla fantasy, ale skončila v Levných knihách....
Poslouchal jsem audioknihu načtenou Davidem Prachařem a panem Klímou.Zpracování se mi nelíbí,z Klímových otázek jsem zklamán,moc se nepředvedl.Šlachtovy odpovědi v podání pana Prachaře mi zněly jako příliš dlouhé monology a obhajoba práce "úooz" s takovým jakoby "mirekdušínovským"vyzněním.Velmi se mi líbily kapitoly o "albáncích " a "informátorech" a samozřejmě kauza "Nečas-Nagyová",při jejíž připomínce se mi chtělo po našemu "řygat".Za nástup "ANO" a odsouzeného estébaka do čela České republiky opravdu nemůže Šlachta ,jak je mu podsouváno ,ale tandem Nečas-Nagyová a jejich předchůdci.Ve zbytku vyprávění o soupeřeních mezi jednotlivými útvary jsem se ztrácel.
V žádném případě nechci shazovat práci pana Šlachty a jiných poctivých slušných pracovníků ve službě v boji s organizovaným zločinem a mafií v naší jakoby "demokracii",ale tohle audio mi nesedlo.