tonysojka tonysojka komentáře u knih

Králové Wyldu Králové Wyldu Nicholas Eames

Parta stárnoucích válečníků s bolavými kostmi,leností,alkoholismem a stoickým humorem je popsána tak,že jsem se stal jejím fanouškem.Asi to je také tím ,že se jim věkově blížím a to ,že žiju ,poznám podle toho ,že mě každé ráno vše bolí.
Jistě,je tam Abercrombie,trochu Pratchetta i Tarantina,dějově nic moc originální,ovšem chlapíci si jdou přes všechny své nedostatky za svým.Originální pro mne byly popisy některých stvůr i nestvůr,nezapomenu na dvouhlavého enta,jehož jedna hlava je slepá a ta druhá mu popisuje okolní svět.Nebo zombie,který bývá tímto oslovením uražen a dává přednost termínům revenant,nebo umrlec.
Jak někde níže psáno,skvělé béčkové fantasy pobavení.
I naznal jsem ,že ano,a přečtu si pokračování.

04.01.2021 4 z 5

Husovská dilemata Husovská dilemata Ctirad Václav Pospíšil

Děkuji Databázi za objev této knihy, vlastně je upravená do audiopodoby jako cyklus přednášek rádia Proglas.
Velmi významně obohatila mé znalosti o Husovi, jeho myšlení a době. Pomohla mi trochu pochopit, o co v Husově případě šlo.
Doporučuji vážným zájemcům o historii.

01.01.2021 5 z 5

Kdo ví, kde budu zítra Kdo ví, kde budu zítra Jindřich Šídlo

Posloucháno jako audiokniha a je to prostě skvělé!
Pan Etzler je prostě chlap ,který ,jak se říká,má koule a stojí si pevně za svými názory.Dokáže je prostě a jednoduše vysvětlit,takže třeba o problémech imigrace, islamismu,číňanovi Zemanovi ,nebo důvodech,proč vyhrál volbyTrump či Babiš,jsem se stručně a jasně dozvěděl víc, než z děl typu Prolomených bran,které mi akorát zamotaly hlavu.Jeho avizovanou knihu si určitě přečtu.

29.12.2020 5 z 5

Rozhřešení vraždou Rozhřešení vraždou Peter Tremayne (p)

Spíše než na detektivní příběh jsem byl zvědav ,co nového se dozvím o historii církve a Irska.A bylo toho spoustu,takže celkem jsem byl spokojen a přemýšlím o čtení dalších dílů.Až na ty jména.S těma jsem tedy zápasil hodně.

29.12.2020 3 z 5

Meditace Meditace Jan Čep

Pro mne to bylo setkání s krásou českého jazyka ,precizního a promyšleného vyjadřování,hloubkou myšlenek a zvláštní poetikou.
K níže uvedeným komentářům nemám co dodat.
Doporučuji.

29.12.2020 5 z 5

Prolomení hradeb Prolomení hradeb Petr Hampl

Hromada spekulací s minimem faktů z historie.
Myslím, že islám má jen jeden cil : dobýt celý svět za každou cenu. V knize "Inside IS – 10 dnů v „Islámském státě“ to potvrzují sami bojovníci.
Ale ne všichni imigranti jsou islámisti.
Na to jak je autor studovaný a vzdělaný jsem očekával odbornější zpracování.
Blízký je mi komentář uživatele lector i jeho recenze.

23.12.2020 1 z 5

Host do domu Host do domu Jiří Wolker

Mé první setkání s básníkem a byl jsem překvapen, jak moc se mi verše líbily.

Ukřižované srdce

Srdce ukřižované na dřevěném kříži
předvčírem zemřelo.
I sňali je a do země vložili,
slzami zalili
a srdce vzklíčilo
dnes ráno.

Červený květ
chodí po zemi a po nebi,
Pána Boha velebí
v nevěstincích a kasárnách,
v předměstských domcích a továrnách
a říká celému světu:

„Jsem láska a kvetu
ranou otevřenou,
aby všichni nevěřící
železným životem rozbití
mohli v ni prsty vložiti

Nádherné.

17.12.2020 5 z 5

Anežka Anežka Viktorie Hanišová

Problém touhy po dítěti a adopcí lépe ocení čtenářky, než můj mužský pohled, jsou k tomu jako ženy více kompetentní.
Myslím, že autorka nechala otevřenou otázku, zda by Anežce bylo lépe v ústavu, nebo u Julie, s níž vedla od počátku dospívání soukromou válku. Pro mne je na ni těžké najít odpověď.
Snad jen, že není možné aby Anežka jen tak zapomněla na dětství neposkvrněné poznáním své pravé identity, jež vedlo ke konfliktům s adoptivní matkou a okolím. Svůj díl viny má i Julie, více a více se zaplétající do pavučiny vlastních lží. Rasismus a šikana jen dokonávají (obrazně řečeno) dílo zkázy.
Zajímavá kniha vedoucí k bolestnému přemýšlení.

17.12.2020 4 z 5

Vražedné léto Vražedné léto Sébastien Japrisot (p)

Děkuji kapp 66,že mě svým reklamním komentářem zlákala na přečtení této antidetektivky. Jedná se o příběh o tom, jak tenká je slupka našich "civilizačních" ctností. Stačí jen trochu "horkých hlav", prostředí a žádostivosti a protrhne se, a ven se vyřine vše špatné, co chtějí lidé skrýt.
Že zlo plodí zlo a pomsta nemá smysl, lze ji také zpackat, a v důsledku pomáhá rozšiřovat další oběti.
Kniha nemá s detektivkou nic společného, je to spíš výborný psychologický román.

14.12.2020 5 z 5

Vila na Sadové Vila na Sadové Richard Sklář

Dva v jednom z Ostravy. Napsáno Ostravakem. Akční thriller z dnešní doby a výtečný příběh z doby okupace Ostravy. Kvalitu současného příběhu sráží přílišná popisnost konzumace, hygieny, zároveň občerstvuje místy použitá "ostravština". Příběh z doby okupace je napsán lépe, dobře zachycuje atmosféru stísněnosti, udavačství i osobní statečnosti obětí nacistického teroru. Kniha jako celek je poctou protifašistickému odboji a jeho obětem. Závěr ve kterém se současnost a minulost spojí, je za mne dostatečný a dojímavý.
Pro mne jako "moravoslezana" příjemné čtenářské překvapení.

11.12.2020 5 z 5

Drak spí Drak spí Michaela Klevisová

I když jsem nepochopil spojitost prologu s odvyprávěným příběhem, dávám za pět hvězd. Za mou nechápavost pravděpodobně může rychlost čtení, připomínající hltavost psa u žraní dobrého žrádla. Protože knihy paní Klevisové tímto pro mne jsou.
:-)

05.12.2020 5 z 5

Do světa Do světa Hana Machalová

Rady na levnou dovolenou, prošpikovány chválou internetu, sociálních sítí a Schengenu.
Nábádání k postavení se strachu cestovat sama (sám).
Některé stránky jsou dvakrát.

05.12.2020 3 z 5

Nebezpečné známosti Nebezpečné známosti Pierre Choderlos de Laclos

Kombinoval jsem četbu s audioposlechem,a musím se přiznat ,že audiokniha v tomto případě u mne zvítězila nad tištěnou knihou.A to vynikajícím obsazením Jiřího Dvořáka ,Kláry Issové a zejména famózní Vilmy Cibulkové ,jejíž přednes bezcharakterní a manipulátorské Markýzy de Merteuil je zcela excelentní.
Příběh sám o sobě je dobovým dokladem o tom ,že lidské touhy po moci nad ostatními se staletími nemění a že střety slabších či naivních povah s cynickými bezcitnými manipulátory končí špatně.
Autor byl zřejmě výborným pozorovatelem,že se mu tak přesně podařilo popsat a vykreslit charaktery postav.Pro mne čtenářský i posluchačský zážitek.
Doporučuji.

03.12.2020 5 z 5

Pištec na bráně k západu Pištec na bráně k západu Jaroslav Mostecký

Četl jsem před šestnácti lety asi jako první mix scifi a fantasy, tehdy ještě, tuším z edice Pevnost. Vzpomínám, že mne to nalákalo k přečtení Mosteckého vikingské série,která byla tak za tři.

30.11.2020 4 z 5

Dům na samotě Dům na samotě Michaela Klevisová

Já byl opět čtenářsky spokojen, jen se ptám jako ostatní, kteří si všimli (já ne), co se vlastně stalo s Radimem?

29.11.2020 4 z 5

Všechny barvy slunce a noci Všechny barvy slunce a noci Lenka Reinerová

Díky kapp 66 za skvělý komentář, který mne navnadil k přečtení tohoto nezahořklého a nepatetického vyprávění.
Doporučuji všem, kteří si stále myslí, že za komunistů bylo vlastně dobře.

27.11.2020 4 z 5

Rammstein: 100 stran Rammstein: 100 stran Peter Wicke

"My proti zbytku světa“
Tak by se dala charakterizovat skupina,o které je toto zajímavé čtení,jež by mohlo být pro mě ještě klidně delší. Okomentuji citáty,pozor mohou obsahovat spoiler:

"Možná by skupina měla své desky opatřovat varováním: „Pozor, za obsah je zodpovědný každý posluchač sám.“

V kapitalismu prokazatelně není o nic méně sviní než v socialismu. Odpor na Východě byl neohrabaný, na Západě je podlézavý.“

"Obsese přinášet na jeviště tajemnost, násilnost a perverzitu a tím i celý projekt Rammstein se koneckonců vysvětluje dilematem identity, rozervané mezi Východem a Západem.

"Neustálé rammsteinské provokace cílí na obscénní povrchnost společnosti, která se prohlásila za vítěze dějin, ale sama je plna děsivě hlubokých propastí. Chtějí se vlomit do svatouškovské fasády, za níž se skrývá opuštěnost, násilí, perverze a lačnost. Tím jsou také samozřejmě sami masivně přemoženi."

24.11.2020 5 z 5

Zlodějka příběhů Zlodějka příběhů Michaela Klevisová

To postupné odkrývání karet zamíchaných autorkou, podrobný popis postav a pomalé plynutí děje se mi líbí. Nevím, jak to spisovatelka dělá, ale i přes tu pomalost jsem se nedokázal od čtení odtrhnout.

23.11.2020 4 z 5

Oceán na konci uličky Oceán na konci uličky Neil Gaiman

Už je to hezká řádka let, co jsem se prostřednictvím Gaimana seznámil s tehdy ještě černobílým Sandmanem, Americkými bohy, Koralinou či Hvězdným prachem. Podlehl jsem tehdy zvláštnímu autorovu vyprávění, kouzelnému, poetickému a místy děsivému zároveň.
Oceán na konci uličky nezklamal a položil mne zcela na lopatky dokonalým vyvoláním emocí, které budou doznívat ještě dlouho.Popis setkání sedmiletého chlapce s násilím v realitě a mimo ni je zvláštním způsobem neuvěřitelný a přitom, pokud si vzpomeneme, jak jsme v dětství vnímali svět kolem sebe, pravdivý.
Zkrátka, strašidelná pohádka, co se mi moc líbila. Dávám sedm hvězd!

21.11.2020 5 z 5

Rabín v pátek zaspal Rabín v pátek zaspal Harry Kemelman

Díky výzvě jsem dostal velmi zajímavý vhled do života židovské komunity s detektivkou navíc.
Příklad, že ke kvalitní detektivce nejsou třeba hromady zohavených mrtvol a opilí či zdrogovaní vyšetřovatelé. Příjemné a poučné, klidné počtení.

20.11.2020 4 z 5