veruptackova veruptackova komentáře u knih

Havran Havran Daniel Cole

Ano, možná trochu na hraně reálností, ale tak dobře promyšlené a návykové..

celá recenze v záložce RECENZE

12.11.2024 5 z 5

Schůzka se smrtí Schůzka se smrtí Agatha Christie

Ač nejsem fanynkou belgického detektiva a dávám přednost jiným postavám Agathy Christie, musím přiznat, že s každým jeho dalším případem si ho vždy oblíbím zase o trochu víc. O tom, že je excelentní vyšetřovatel totiž nemůže být pochyb a já opravdu miluju, jak autorka rozsévá nepatrná vodítka v rámci celého příběhu.
Tentokrát mě opravdu nadchlo exotické prostředí, do kterého je detektivka zasazená a hlavní záporná postava, kterou prostě musíte nenávidět od prvních stran.
Věřím, že pro spoustu čtenářů, mohou být detektivky Královny zločinu náročnější na první zorientování, protože oplývají poměrně velkým počtem postav a detektiv přichází na řadu až po nějaké době. Já naopak oceňuji, jak se její knihy liší od současných detektivek, které jsou mnohdy prvoplánové. Schůzka se smrtí je skvěle promyšlený příběh, u kterého můžete mít hned několik tipů na pachatele, ale garantuji vám, že toho skutečného vraha jen tak snadno neodhalíte. Mě samotnou pachatel i motiv opravdu překvapily, což se mi často nestává a je to hlavním důvodem, proč tak ráda čtu knihy právě této autorky. Závěrečné rozuzlení považuji za jedno z nejpřekvapivějších, které jsem od Agathy Christie zatím četla. Doporučuji.

31.10.2024 4 z 5

Cesta je cíl Cesta je cíl Chris Saunders

Takhle novinka z Pikoly mě na první pohled zaujala svými ilustracemi. Co na ní ale opravdu oceňuji je veršované příběh, který dává smysl a má krásnou myšlenku. Přiznejme si totiž, že verše mohou být pro překladatele oříšek a tady se to povedlo opravdu na jedničku.

Pokud hledáte milou dětskou knihu, Cesta je cíl by mohla být pro vás to pravé. Doporučuju zejména pro ty z vás, kteří začínáte s předčítáním a vaše dítě ještě neudrží dlouho pozornost. Díky rozložení textu je podle mě právě na tohle ideální. Přečtete ji do 10 minut a dítě se u poslechu může kochat překrásnými ilustracemi. U nás doma kniha opravdu zabodovala a četly jsme ji s dcerou tři večery po sobě.

Rozhodně doporučuju!

Věkové doporučení je uvedeno 4+, ale nebála bych se knihu pořídit i mladším dětem.

22.10.2024 5 z 5

Krvavá spása Krvavá spása Lisa Regan

Tento případ mi přišel v rámci série trochu slabší, i tak si drží laťku hodně vysoko a těším se na další díl.

Celá recenze v záložce "Recenze".
3,5*

22.10.2024

Sběrači borůvek Sběrači borůvek Amanda Peters

Kniha, která možná nepřekvapí, ale rozhodně chytne za srdce.
Celá recenze v záložce "Recenze".

11.10.2024 4 z 5

Prokletí rodu Prokletí rodu Ilona Dobrovolná

Perfektně vystavěná detektivka. Navíc skvěle načtená. Celá recenze v záložce "Recenze".

11.10.2024 5 z 5

První slovo platí První slovo platí Ashley Elston

Jsem naprosto nadšená! Letošní jednoznačně nejlepší thriller a trochu se bojím, že nic lepšího už nepřečtu.

27.09.2024 5 z 5

Vražedná kombinace Vražedná kombinace Ashley Weaver

Příjemná historická detektivka. Jsem zvědavá na pokračování

27.09.2024 3 z 5

Tajemství Chimneys Tajemství Chimneys Agatha Christie

Další skvělá audiokniha!

27.09.2024

Astrid Lindgrenová Astrid Lindgrenová Susanne Lieder

Úžasný životopis ženy, která se nesmazatelně zapsala do srdcí dětí po celém světě.

Celou recenzi naleznete v záložce "RECENZE".

01.09.2024 5 z 5

Svatojánské ořechy Svatojánské ořechy Lenka Chalupová

Tahle série si opravdu drží laťku vysoko. Všechny tři díly doporučuji všem milovníkům historických románů, které jsou založené na skutečných událostech. A těm z vás, kteří pocházíte z Moravy dvojnásob.

Celou recenzi na Svatojánské ořechy najdete v záložce "Recenze".

23.08.2024 5 z 5

Kyselé třešně Kyselé třešně Lenka Chalupová

Naprosto úžasná historická série, která je dokonale interpretovaná paní Černou. Celou recenzi na skvělý první díl Kyselé třešně najdete v záložce "Recenze".

23.08.2024

Úklid pro klid - Tipy, které šetří čas, nervy i peníze Úklid pro klid - Tipy, které šetří čas, nervy i peníze Kateřina Brožová

Úklid pro klid na IG sleduju už nějakou dobu a moc ráda se u Katky nechávám inspirovat jak vyčistit některé zdánlivé věci. Už dříve jsem se při úklidu snažila používat hlavně přírodní čističe a právě díky tomuto profilu zjistila, že takhle cesta nemusí být jen fajn pro nás a přírodu, ale může být opravdu efektivní.

Na knihu jsem se tedy opravdu těšila a jsem nadšená z jejího zpracování. Je totiž vylaďěná do posledního detailu (grafická stránka knihy se opravdu povedla). V knize je jednoduše a stručně vysvětleno, co, jak a hlavně proč. A co si budeme povídat, možná jste stejně jako já prováděli pravidelný týdenní úklid a ono to fungovalo dobře. Jenže s příchodem dětí jsem zjistila, že tento způsob uklízení už nefunguje jako dřív a naopak mě stresuje. Moc tedy oceňuji tipy, rady a hlavně to-do listy v téhle knize, které určitě ušetří spoustu nervů a ve výsledku i času. A to bez ohledu na to, jestli žijete v jednočlenné nebo třeba čtyřčlenné domácnosti.

Osobně jsem si založila i pár uklízecích tipů a ke knize se určitě vrátím, protože třeba digestoř rozhodně neumývám denně. (Jo a taková poznámka pod čarou - v případě některých domácích spotřebičů mě překvapilo, co vše jde rozmontovat.)

Nejvíce však oceňuju část věnující se zapojení dětí do úklidu. Celkově mi tento přístup k úklidu dává smysl a děkuji autorce, že vrhla trochu toho systému do našeho domácího počínajícího chaosu.

07.08.2024 4 z 5

Páté jablko Páté jablko Lenka Chalupová

Nevím jak vy, ale já se toho ve škole o únoru 1948 moc nedozvěděla. Období po druhé světové válce se většinou už moc nestíhá a je spíše nutné se ponořit do samostudia. Ano, základní fakta znám, ale opravdu pochopit tuhle dobu mi pomohla až audiokniha Páté jablko. Perfektně totiž zachycuje to, co touha po svobodě může udělat s životy vašich blízkých. Lenka Chalupová opět přenesla na papír (a Dana Černá i do uší) komplikované osudy běžných lidí. Skvělé postavy, jejichž jednání budete naprosto rozumnět. Jedním z hlavních témat je emigrace, na kterou je tu pohlíženo z mnoha úhlů a já si díky tomu mohla udělat opravdu komplexní obrázek, co to tehdy pro některé muselo znamenat. Opět smekám a rozhodně audioknihu doporučuju. Celá takhle série mě okamžitě vtáhla a já hned pokračuji dalším dílem, který je opět načtený paní Černou.

Série Kyselé třešně je dostupná v rámci Audioteka klubu.

02.08.2024

Odvaha Odvaha Markéta Lukášková

Odpověď, která dokáže změnit život.

Moje druhá kniha od autorky a opět jsem nadšená!
4,5* a celou recenzi najdete v záložce "recenze"

03.07.2024 5 z 5

Vila v Itálii Vila v Itálii Julie Caplin

Jeden z nejlepších romantických útěků. Doporučuji a celou recenzi najdete v záložce "recenze".

03.07.2024 4 z 5

Sloník Abebe Sloník Abebe Adrián Macho

Sloník Abebe je jednou z těch knih, která v knihkupectví okamžitě upoutá vaši pozornost. Nová kniha od ilustrátora oblíbené Gerdy vypráví o slůněti, které se vydá ve vyprahlém dni hledat vodu.

Kniha je doporučovaná pro čtenáře od 6 let, ale s tím bych si dovolila nesouhlasit. Osobně si myslím, že s porozuměním příběhu nebudou mít problém i mladší děti (vyzkoušeno na čerstvě čtyřleté a určitě bych se nebála číst i s mladšími :-) ).

A doporučila bych ji těm z vás, kteří chcete dětem předčítat knihy, ale dítka zatím neudrží pozornost. Příběh sloníka Abebeho totiž není nijak složitý a je poměrně krátký, aby i neposednější dítka vydržela poslouchat. Tomu rozhodně pomohou i překrásné ilustrace, které jsou hlavním plusem knihy. Samotná zápletka je opravdu jednoduchá, ale umožní zavést s dětmi debatu na důležitá témata jako je třeba globální oteplování. Vzhledem k velikosti a celkovému množství textu bych se nebála knihu pořídit i na jedno z prvních čtení.

30.06.2024 3 z 5

Žena ve mně Žena ve mně Britney Spears

Prostě musthave pro všechny mileniály :-)
Celá recenze v záložkách "RECENZE".

30.06.2024 4 z 5

Na ledě Na ledě Hannah Grace

Na ledě má toho spoustu, co mě obvykle na knihách tohoto žánru štve a přesto tady to nějakým způsobem funguje. Bavilo mě, že to není jen romantika, ale i ta pořádná dávka erotiky z příběhu udělala kousek, který vystupuje z davu.

17.06.2024 4 z 5

Anděl smrti Anděl smrti Robert Bryndza

Osmý případ Eriky Fosterové tentokrát začíná nalezením těla vysoce postaveného politika. Přestože se evidentně nejedná o přirozenou smrt, podle vedení Metropolitní policie není potřeba dalšího vyšetřování. Jakmile se však objeví i další tělo, Eričin tým se pustí do pátrání po pachateli.

Vyšetřování v této knize plyne poměrně pomalu a je poznat, že Robert Bryndza využil pár znalostí z nedávno vydaného standalone thrilleru Tíživé ticho, což nepovažuju za mínus, ale je to tam prostě trochu znát.

Co musím pochválit je rozhodně zápletka a způsob, jakým vrah maskoval svou totožnost. Naprosto nejvíc mě však nadchl samotný epilog. Určitě knihu a celou sérii doporučuju.

Série s Erikou je mojí srdcovkou, protože mě přivedla ke čtení současných detektivek. Proto jsem opravdu ráda, že se autor k této postavě vrátil a vždy si s chutí přečtu její další případ. Je to totiž jako potkat známou, kterou jste roky neviděli.

17.06.2024 4 z 5