vihar vihar komentáře u knih

☰ menu

Dívka od vedle Dívka od vedle Jack Ketchum (p)

Tato kniha je opravdový masakr, a to je jen odlehčená verze skutečnosti, přesto je to prostě masakr. Jak se píše v předmluvě: "Tento román děs neslibuje, on ho skutečně přináší." – Stephen King. A je tomu opravdu tak. A taktéž platí: "Otáčet stránky se sice budete děsit, ale otáčet je přesto budete."- Stephen King

Dívka od vedle je neskutečně mrazivý příběh, který vás vtáhne a nepustí, i když máte pocit, že byste to radši vzdali. Brutalita a hrůza jsou tak reálné, že vás bolí nejen číst, ale zároveň vás něco nutí pokračovat.

Je to opravdu psychicky náročné čtení. Neskutečné – a přitom založené na skutečnosti!!!

29.09.2024 5 z 5


Zemři, Kaine: Stín Zemři, Kaine: Stín Ludmila Svozilová

Zemři, Kaine, zemři: Stín je přímé pokračování a bez znalosti prvního dílu se do toho jen těžko pustíte. A jestli byla jednička pro mě WOW, tak tohle pokračování je double WOW! Nemám slov, excelentní dílo!

Napětí a akce jsou zde ještě intenzivnější než v prvním díle, zápletka se prohlubuje a autorka skvěle navazuje na události z jedničky. Každá kapitola mě přikovala ke stránkám a jen málokdy jsem si mohl na chvíli vydechnout. Atmosféra je temnější a plná zvratů, které vás udržují v napětí až do samotného konce.

24.09.2024 5 z 5


Zemři, Kaine: Svatyně Zemři, Kaine: Svatyně Ludmila Svozilová

Tuto knihu jsem měl v merku od vydání, ale k přečtení jsem se dostal až teď. A výsledek: Jako WOW. Kniha vás neustále udržuje v napětí – co, jak, proč? Střídají se tu různé emoce, které vás doslova vtáhnou do děje. Zápletka je hodně tajemná a postupně se odkrývá, autorka skvěle pracuje s atmosférou.

Každá kapitola přináší nové zvraty a otázek je stále víc, takže čtenář prostě musí pokračovat. Jedním slovem: úžasná kniha! Už se vrhám na druhý díl!

21.09.2024 5 z 5


V zajetí hladu V zajetí hladu Lenka Oborná

Každá povídka má svůj vlastní styl – některé jsou více hororové, jiné méně, ale všechny mají skvělou atmosféru. Ať už jde o napětí nebo znepokojivý pocit, každá povídka si najde svou cestu, jak vtáhnout do děje.

I když jsou povídky krátké, rozhodně to neubírá na jejich čtivosti. Je to ideální knížka na chvíle, kdy si chcete oddechnout, a přitom si užít temnější příběhy. Některé povídky mi sedly víc, jiné míň, ale jako celek je to opravdu fajn zážitek.

16.09.2024 4 z 5


Holly Holly Stephen King

Stephen King je v nejlepší formě a kniha Holly to dokonale dokazuje. Už od začátku mě zaujalo, jak bravurně King propojil reálný svět pandemie covidu s fikčním světem plným děsu. Na to, že jde o detektivku, je příběh prodchnutý hororovými prvky, které působí neuvěřitelně intenzivně.

Atmosféra knihy je temná a znepokojující, a postupně přitahuje do děje, který zdaleka není jen o řešení zločinu. King dokáže mistrně budovat napětí a nejistotu, kdy se běžné, každodenní věci mění v něco mnohem zlověstnějšího. Detektivní zápletka se postupně prolíná s hororem toho nejhrubšího zrna, a výsledkem je příběh, který vás nenechá v klidu.

14.09.2024 5 z 5


Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

Knihu Ignis fatuus jsem si vybral, protože velice rád jezdím na Šumavu a mám rád její pověsti. Už samotná obálka mě zaujala a hned jsem tušil, že mě čeká něco mimořádného. A opravdu – kniha je skutečná jízda. Je to horor, jak má být, plný temných zákoutí a atmosféry, která vás vtáhne do světa šumavských legend a tajemství.
Příběh dokonale pracuje s prostředím mlhou zastřených kopců a lesů, které znáte, a právě to dodává knize tu správnou dávku děsu. Autorka bravurně mísí prvky nadpřirozena s místními pověstmi, což vytváří atmosféru, která je nejen strašidelná, ale i fascinující.
Po dočtení této knihy se na Šumavu jen tak brzy nevrátím bez toho, aby mi v hlavě nezůstávaly obrazy z tohoto příběhu. Je to rozhodně čtivé a skvěle zpracované, a pokud máte rádi horory, které se dotýkají místní historie a pověstí, určitě Ignis fatuus stojí za přečtení.

11.09.2024 5 z 5


I mrtví prahnou po pomstě I mrtví prahnou po pomstě Daniel Barták

"I mrtví prahnou po pomstě" je jednou z těch knih, které vás chytí hned od prvních stránek a nepustí až do konce. Napětí zde roste s každou kapitolou a ocitáte se ve stavu nejistoty – nevíte, co je pravda a co lež, což dodává příběhu fascinující atmosféru.

Je to přesně ten typ příběhu, kdy si nejste jisti, komu věřit, a každý zvrat vás přiměje přehodnotit své dosavadní názory. Autor skvěle míchá prvky tajemna a strachu, což dělá knihu nejen čtivou, ale i návykovou.

Příběh je napínavý, zamotaný a propracovaný do detailu, takže vás nutí přemýšlet nad každou situací a až do poslední stránky vás drží v nejistotě. Je to čtivé, poutavé a plné překvapení.

10.09.2024 5 z 5


V pekle jsme všichni Hébert V pekle jsme všichni Hébert Madla Pospíšilová Karasová

Kniha "V pekle jsme všichni Hébert" na mě udělala opravdu hluboký a nezapomenutelný dojem. Je to jeden z těch příběhů, které se vám zaryjí pod kůži a zůstanou s vámi ještě dlouho po dočtení. Už jen fakt, že je příběh založen na skutečných událostech, činí tuto knihu nesmírně odstrašující a mrazivou.
Autorce se podařilo bravurně zachytit temnotu a hrůzu, která se skrývá za křesťanskou brutalitou a zlem. Každá stránka je naplněná napětím a syrovostí, která vás nutí pokračovat ve čtení, i když se vám občas sevře žaludek z toho, co postava prožívá.
Nejvíce na knize mě zasáhlo vědomí, že to, co čtu, se skutečně stalo. Tato skutečnost dodává příběhu další rozměr hrůzy a zároveň vás nutí zamyslet se nad tím, jak daleko může zajít lidská krutost. Je to silné, náročné čtení, které rozhodně není pro slabé povahy, ale pokud jste připraveni čelit pravdě o křesťanských sirotčincích v Kanadě, tato kniha by ve vaší knihovně rozhodně neměla chybět.

04.09.2024 5 z 5


Pomiluj smrt Pomiluj smrt Veronika Fiedlerová

Po skvělých zkušenostech s trilogií Pozdravy záhrobí od stejné autorky, kterou považuji za absolutně nádherný hororový příběh, jsem se s velkým očekáváním vrhl na knihu Pomiluj smrt. A musím říct, že jsem nebyl zklamán – naopak jsem z příběhu absolutně nadšený!

"Pomiluj smrt" nás zavádí do temného a mrazivého prostředí Rakouska-Uherska, kde se odehrává příběh mladé dívky, která je vlkodlakem. Autorka opět ukázala svůj talent pro vytváření atmosféry, která vás vtáhne a nepustí. Její schopnost oživit prostředí a postavy tak, že máte pocit, jako byste tam byli s nimi, je fascinující.

Tento příběh mě zaujal svou hloubkou a temnotou. Není to jen horor o nadpřirozených bytostech, ale také hluboký příběh o identitě, osamělosti a boji s vlastními démony. Autorka výborně pracuje s tématy strachu, lidské zranitelnosti a osudu, což z tohoto příběhu dělá mnohem více než jen další hororový román.

Atmosféra knihy je skutečně mrazivá a temná, a přestože je příběh zasazen do historického prostředí, působí velmi aktuálně a živě. Pokud máte rádi horory, které vás zaujmou nejen dějem, ale i propracovanými postavami a silným příběhem, Pomiluj smrt je kniha, kterou byste si neměli nechat ujít.

Celkově jsem z knihy nadšený a rozhodně ji doporučuji všem, kteří mají rádi kvalitní hororovou literaturu.

03.09.2024 5 z 5


Ve spárech múzy Ve spárech múzy Tomáš Marton

"Ve spárech múzy" je pestrou sbírkou povídek, která mě příjemně překvapila svou různorodostí a schopností nabídnout čtenářům širokou škálu žánrových zážitků. Kniha obsahuje příběhy, které balancují na pomezí hororu a sci-fi, což z ní dělá velmi zajímavé čtení pro všechny fanoušky spekulativní literatury.

Nejvíce mě zaujaly povídky s hororovým nádechem – ty, které měly schopnost vyvolat napětí a mrazivou atmosféru.

I když ne všechny povídky byly podle mého gusta a některé mi připadaly slabší, celkově kniha stála za přečtení. Každý příběh přináší něco unikátního a i když se může stát, že ne všechny osloví stejně, jako celek tvoří sbírka zajímavou literární zkušenost.

02.09.2024 4 z 5


Zkazky z Nefritové knihy Zkazky z Nefritové knihy Eliška Drongová

Zkazky z nefritové knihy jsou sbírkou povídek, které čtenáře zavedou do světa plného magie, tajemna a záhad. Povídky jsou čtivé, místy přímo magicky mysteriózní a atmosféra některých příběhů skutečně připomíná Lovecraftův styl. Autorce se daří udržovat napětí a vytvářet zvláštní, tísnivý pocit z neznáma.

Povídky jsou kvalitní, i když ne všechny na mě zapůsobily stejně silně. Některé z nich vynikaly více a zanechaly ve mně hluboký dojem, zatímco jiné byly spíše průměrné. Celkově jsem si ale čtení užil a kniha mě příjemně překvapila.

Pokud máte rádi temnější fantasy s prvky hororu a jste fanoušky Lovecrafta, Zkazky z nefritové knihy vás určitě zaujmou.

01.09.2024 4 z 5


Němý křik Němý křik Madla Pospíšilová Karasová

Opravdu krásná fantastická, hororová sbírka povídek.

29.08.2024 5 z 5