666Jitka
![Milostný dopis klínovým písmem Milostný dopis klínovým písmem](https://www.databazeknih.cz/img/books/59_/5922/milostny-dopis-klinovym-pismem-IdR-5922.jpg?v=1542736518)
Příběh obyčejných lidí, jejichž osudy a životy poznamená nejenom doba, ve které žili, ale hlavně lidská bezohlednost, pomstychtivost a zvůle z rukou člověka, kterému byla svěřena pokřiveným systémem moc nad ostatními a ten jí plnými hrstmi využívá k tomu, aby lidem ubližoval a sám tak živil své opovrženíhodné ego. Autor se zabývá mezilidskými vztahy poznamenanými lží, nevěrou, zradou a taktéž myšlenkou nad láskou, raněným srdcem, tvrdohlavostí a odpuštěním. Poslouchala jsem jako četbu na pokračování na radiu Vltava.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Fantastické povídky Fantastické povídky](https://www.databazeknih.cz/img/books/12_/129910/fantasticke-povidky-Llm-129910.jpg?v=1513334139)
Různorodé povídky opředené mystikou, magií, tajemnem, často též s vědecko-fantastickým nábojem jsou napsány čtivě, popisně a zajímavě. Příběhy napsané formou odpovídající své době mohou dnes čtenáře tohoto žánru možná trochu nudit, ale to rozhodně neplatí u mě, neboť velmi ráda čtu tyto pro dnešní dobu již staré mistry pera a chápu, proč se Leopoldovi Lugonesovi přezdívá argentinský E.A.Poe.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Před povodní Před povodní](https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450433/pred-povodni-8Ts-450433.jpg?v=1599650807)
Osobitě a svébytně sepsaný mysteriózní příběh Anny Bolavé člověka opět zvláštním způsobem zhypnotizuje již na začátku a ve víru událostí ho unáší čím dál divočejší rozvodněnou řekou až na úplné dno, do tmy úplně jiného světa než je ten lidský. Životy, osudy a dávná tajemství hlavních postav jsou postupně čtenáři odhalovány až do překvapivých skutečností, které jsou opepřeny mezilidskými vztahy, jimž dává punc rozmanitost až šílenost povah jednotlivců, o nichž tento počin vypráví.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Dítě tmy Dítě tmy](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/432966/dite-tmy-rBS-432966.png?v=1580928434)
(SPOILER) Stará opuštěná továrna, kterou obestírá tajemná a děsivá atmosféra, je podivným místem, kterému se raději vyhýbají dospělí natož děti, sehraje spolu s jejími obyvateli zásadní roli v tomto napínavém příběhu. Přátelství dvou malých kluků a jejich spolužáků nám dají nehlédnout do myslí adolescentů a jejich nelehkých až frustrujících životů - v případě Vaška až hnusu a zvrhlosti plnému přežívání, kterému musí tento malý chlapec za přispění a pod tlakem vlastních odporných rodičů čelit. Trochu více informací jsem očekávala o Martinovi a jeho původu a životu/neživotu. Poněkud mě zaskočilo, jak se nechal tento x stoletý tvor/netvor jednoduše zlikvidovat úplným novorozencem svého druhu, jemuž byl sám stvořitelem. Prostor v knize dostává také zvrácená a děsuplná umělecká kreativita, které se evidentně meze nekladou.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Program Nosferatu Program Nosferatu](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/531712/program-nosferatu-65c51cd362e97.jpg?v=1707416787)
(SPOILER) Další příběh z mé oblíbené edice Zrnka temnoty, tentokrát z pera Miroslava Pecha, se četl velice dobře. Autor hororových až bizarních příběhů a jeho dcera mají k sobě velice blízko a to i po nečekaném odchodu Goblina z tohoto světa. Dceřina oddanost otci je až na pováženou a člověk by si měl rozmyslet, zdali má přijmout pozvání k ní a tatínkovi domů... Hororová jednohubka nepostrádá napětí, spád a úbytek krve, ani nevíte, jak jste se ocitli na konci pozoruhodného Programu Nosferatu.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Malé ženy (převyprávění) Malé ženy (převyprávění)](https://www.databazeknih.cz/img/books/43_/435649/male-zeny-AjF-435649.jpeg?v=1583324426)
Nepatřím ke čtenářům knih "pro ženy" a tuto knihu jsem zvolila pouze proto, abych splnila bod čtenářské výzvy "Kniha, jejíž název (či autor) zazněl v seriálu Přátelé". Uvědomuji si, že jsem četla zkrácenou verzi, ale na mou osobu je to ažaž. Viděla jsem nejméně dvě filmová zpracování této knihy, takže mi převyprávění v knižní podobě nevadilo. Ve své době byl román zcela určitě pro něžné pohlaví knižním hitem a věřím, že dokáže zaujmout i dnes, ale zkrátka moje parketa to opravdu není. Tím však nechci příběh o čtyřech sestrách a jejich blízkých nijak shazovat a hanit, jen to není nic pro mě.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Betonová zahrada Betonová zahrada](https://www.databazeknih.cz/img/books/31_/31277/betonova-zahrada-1ZR-31277.jpg?v=1549992993)
Neotřelý psychologický příběh, při jehož čtení člověka celou dobu lehce mrazí. Autor obnažuje společenská tabu jako je incestní sex a násilí, díky čemuž se může někomu zdát příběh dosti perverzní, obzvlášť když vezmeme na vědomí, že knihu vydal v roce 1978, kdy musela být pro některé lidi doslova šokující. Dokáže však velmi silně zapůsobit i dnes. Na pouhých 128 stranách dokáže McEwan rozehrát kuriózní hru, která je na hraně etiky a morálky, jež ve své době vyvolávala ve společnosti velmi žhavou diskusi.
slovy autora:
“Chtěl jsem být šíleně inovativní a ano, za tím se možná skrývala má touha čtenáře posunout až na okraj jejich možností a přenést je do myslí těch nejpodivnějších lidí, jaké si umíme představit.
Myslím, že se mu to vskutku podařilo.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Král cizinec (1309 – 1333) Král cizinec (1309 – 1333)](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495506/kral-cizinec-1309-1333-DRG-495506.jpg?v=1652215758)
Na další z Vondruškových epopejí jsem se moc těšila, zvláště pak proto, že toto období naší země je jedno z mých nejoblíbenějších. Autor nás záživnou formou provede obdobím nástupu Lucemburků na trůn až do roku 1333 a velmi zdařile vykresluje politickou situaci a mocenský boj nejenom u nás, ale v celé Evropě. Kniha se moc dobře čte, ale musím říci, že např. oproti Přemyslovské epopeji mi tam něco chybí.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Magořina Magořina](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/495348/magorina-0N1-495348.jpg?v=1654685555)
No to byl zase excelentní úlet, který vrchovatě naplňuje název této perverzní zvrácenosti. Magořina je totiž naprosto trefný titul pro tuto nadmíru ujetou záležitost, při jejíž četbě má člověk pocit, že si z něj snad Mellick III dělá prdel. Dost dobrý béčkový horor-slasher prošpikovaný nejrůznějšími zvrhlostmi, které může vymyslet pouze chorá mysl - v dobrém slova smyslu. Chtěla bych se na chvíli mrknout do Carltonovy hlavy - to musí být bezbřehá šílenost. Každopádně jeho knihy čtu, abych vypnula a pobavila se a to se mi opět povedlo :-)
Opravdu správný čas, kdy oznámit holce, že se s ní kluk rozchází:
"Chceš se na mě vysrat, když seru ?" :-))
Co mě dost tahalo za uši, byl mohawk, myslím, že by v českém překladu lépe sedělo jednoduše číro.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Král Krysa Král Krysa](https://www.databazeknih.cz/img/books/54_/544/asijska-saga-kral-krysa.jpg?v=1732384807)
Bravurně sepsaný román na základě autorových osobních zkušeností ze zajateckého tábora Čangi je skvostným dílem válečné literatury. Je k neuvěření, jak neskutečně autenticky a přitom bez většího vykreslování brutalit, James Clavell popsal tak strašné místo, kde museli zajatci žít v hrozných podmínkách a nakonec přežilo pouhých 7 % ze 150.000 lidí !!! Autor se zaměřuje hlavně na podstatu člověka, jehož úplně změní boj o holý život a touha přestát tyto hrůzy - pak jdou stranou morální zásady, není úplně zřejmé, co je dobré a co špatné, hlavní je přežít další den a nepomást se na rozumu. Toto vynikající dílo o vůli člověka k životu a proměnlivosti žebříčku lidských hodnot by mělo být v povinné středoškolské četbě. Ještě dlouho ve mně budou rezonovat zvláštní pocity z této knihy.
![Staré řecké báje a pověsti Staré řecké báje a pověsti](https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/34649/stare-recke-baje-a-povesti-bhP-34649.jpg?v=1601811139)
K této knize se vždy ráda vracím a četla jsem jí x krát, ať už tuto Petiškovu verzi nebo verzi pro dospělé, kde bohům není vůbec nic cizí a některé zápletky a situace jsou více než peprné a nestydaté. Každopádně staré řecké báje patří ke kulturnímu dědictví nejen Helénů, ale celého západního světa. Tentokrát jsem poslouchala audio verzi, ve které nám tyto nesmrtelné příběhy velmi pěkně čtou Taťjana Medvecká, František Němec a Petr Pelzer.
![Mnoho povyku pro nic Mnoho povyku pro nic](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/485631/mnoho-povyku-pro-nic-SOk-485631.jpg?v=1639134156)
(SPOILER) Typická shakespearovská komedie z konce 16. století plná patosu, šílených lásek, bláznivých zápletek a lstivých intrik, které se rozjedou po vypuštění jedné zlé pomluvy, která zamotá životy několika do té doby spokojených lidí. Prohnaného úskoku je však zapotřebí, aby se vše vysvětlilo a bylo uvedeno na pravou míru. Jako vždy je děj vyhnaný až do extrémů a komedie je jaksi až ztřeštěná přesně tak, jak si žádala doba.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky (převyprávění) Vraždy v ulici Morgue a jiné povídky (převyprávění)](https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/487984/vrazda-na-ulici-morgue-prevypraveni-YEx-487984.png?v=1641896630)
Myslím, že pokud je pro školáky četba povinná nebo doporučená, měla by odpovídat jejich věku a tudíž i jejich schopnosti přečíst knihu v jejím původním rozsahu. Zrovna E.A.Poe je mistrem popisu a jeho výjimečnost pramení obzvláště z jedinečné schopnosti rozpitvat detaily jak pocitové, tak popisné. Dokáže čtenáře neskutečně napínat a zároveň ho nenudit, než nechá příběh vyvrcholit a rozuzlí jej. Nemohu si pomoci, ale toto mi připadá jako velmi stručný výtah do čtenářského deníku, který nemá absolutně nic společného s Poeovo mistrovským stylem psaní. V podstatě Vám někdo během pěti minut bez jakékoliv umělecké invence prozradí o čem mistrovy detektivky jsou a pro to člověk přeci nečte. Čteme právě pro ten úžasný pocit z četby jako takové, z toho napětí a vzrušení z různých příběhů. Četla jsem již několik zkrácených verzí knih, ale toto mi přišlo osekané až přespříliš. Pochválit však musím pěkné ilustrace, které zabírají více než polovinu místa v této útloučké knížce.
![2 z 5 2 z 5](img/content/ratings/2.png)
![Volyňská rapsodie Volyňská rapsodie](https://www.databazeknih.cz/img/books/51_/516782/volynska-rapsodie-ukU-516782.jpg?v=1684677255)
(SPOILER) Velmi stručně, ale přitom opravdu velice dojemně a bolestivě sepsané osudy volyňských Čechů. Život plný dřiny, který přinesl kýžené ovoce ve zúrodnění pasek, začnou ovládat změny politického systému, vznik kolchozů a válka, po jejímž konci se navrátí do Čech v očekávání lepších zítřků, které se však s nástupem komunismu a rokem 1948 rozplyne jako sen. V knize jsou zaznamenány strašlivé události, které se odehrávaly v těchto místech, obzvláště pak ta v Českém Malíně. Lidé zde žili v neustálém strachu, protože je neustále někdo ohrožoval, vraždil a okrádal, ať už to byli komunisti, němečtí fašisti nebo banderovci. Je hrozné si jenom představit, co museli lidé nejenom v minulosti vytrpět a je úplně nepochopitelné, že se dnes opět začínají na Ukrajině stavět Banderovi sochy !!! Z knihy pro mě plyne ponaučení: Nikdy nezapomínat, jak dokáže být člověk "lidský", zvláště má-li pocit, že má požehnání "vyšší" moci a vážit si toho, co máme, i když často nejsou věci ideální, ale vždy může být nesrovnatelně hůř. Poslouchala jsem v působivém zpracování na MůjRozhlas.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Architekt temna Architekt temna](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/490619/architekt-temna-8Up-490619.png?v=1644925181)
Tajemná a strašidelná atmosféra se táhne celou knihou, postupně se rozvíjí klubko záhad a čtenář může nahlédnout do strach nahánějícího tajemství, které obestírá starý činžák a jeho záhadné nájemníky. Horor mě rozhodně zaujal a oceňuji, že autor čtenáře neutápí v řekách plných krve - u hororu upřednostňuji hlavně napětí, překvapení a temnou náladu, to vše jsem v Hautalově Architektovi našla.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Mrazení Mrazení](https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/424565/mrazeni-6573754c351bc.jpg?v=1702065484)
Povídková kniha se dobře četla a zpříjemnila mi jeden podvečer. Povídky jsou napsané jednoduchou formou a každá je z jiného soudku. Mrazení jsem zaznamenala pouze mírné, ale nemohu říci, že by se mi jednotlivá vyprávění nelíbila, naopak byla vcelku nápaditá a nenudila. Zaujala mě obálka knihy, díky níž jsem knihu zakoupila.
![4 z 5 4 z 5](img/content/ratings/4.png)
![Nádherná vada Nádherná vada](https://www.databazeknih.cz/img/books/76_/76259/nadherna-vada-qlL-76259.jpg?v=1542739613)
(SPOILER) Poslouchala jsem jako pro mě odpočinkovou četbu na pokračování na Čro. Takové neurazí ani nenadchne. Doposlouchala jsem knihu celou, ale rozhodně bych v jejím hodnocení nepoužívala slova jako fascinující tak, jak je to v anotaci. Takový trochu jiný milostný příběh, který nekončí jako v klasické červené knihovně. První velká láska, jež nedošla naplnění, kterou Giacomo Casanova vnímal jako zradu a zásadně ovlivnila jeho budoucí vztah k ženám.
![3 z 5 3 z 5](img/content/ratings/3.png)
![Baron Trenck: Až na hranici pekel Baron Trenck: Až na hranici pekel](https://www.databazeknih.cz/img/books/53_/537623/baron-trenck-az-na-hranici-pekel-66333e362d2f5.jpg?v=1714634244)
Výborná kniha o dobrodružném a nebezpečném životě kontroverzní a nepřehlédnutelné osobnosti 18. století, kterou baron Franz von Trenck dozajista byl. Myslím, že zpracováním jeho životopisu Františkem Niedlem, získalo toto nezkrotné a energické chlapisko další obdivovatele. Kniha je napsána čtivou formou tak, jak jsme na to ostatně u autora zvyklí. Potěšilo mě, že jsem si mohla doplnit své velice povrchní znalosti o tomto výjimečném muži a těším se na další pokračování o jeho životním údělu. Jediné, co bych knize vytkla, je korektura.
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Americká noc Americká noc](https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/275818/americka-noc-Dw5-275818.jpg?v=1467219518)
Bloumavá, skeptická, filozofická, rozháraná, tajemná, uhrančivá, zmatená, temná, hrubozrnná, úzkostná, neuchopitelná, mrazivá, jímavá, snivá, pesimistická, nespoutaná, jedinečná a do morku kosti se vpíjející poezie Jima Morrisona zanechá nespočet prazvláštních pocitů a otázek, které ještě dlouho rezonují člověku v hlavě i v duši. J.M. byl komplikovaná osobnost, hledající sama sebe až za branami pochopitelného světa, člověk přemýšlivý a zároveň divoký a nezkrotný, což je v jeho poezii a jejích fragmentech velmi silně cítit.
"Nestřídmost hvězdice
svěrací kazajky
pro hosty ?
ano máme"
![5 z 5 5 z 5](img/content/ratings/5.png)
![Sestra Sestra](https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/4925/sestra-4925.jpg?v=1243145071)
Tentokrát jsem tuto, (jak jsem již psala), dekadentní, šílenou, do jisté míry až drastickou, expresivní, bizarní, zároveň hluboce emocemi napěchovanou zpověď plnou vášnivých prožitků, představ, snů, halucinací a dojmů poslouchala na radiu Vltava ve vynikajícím podání Tomáše Pavelky.