AaandYs3k AaandYs3k komentáře u knih

Blízcí Blízcí Veronika González

Mezi nimi od autorky je jednou z mých top knih vůbec. Sice si tolik nepamatuju, jak to tam vše bylo (můj častý problém), ale pocit ze čtení si pamatuju velmi dobře.

Tady to asi do budoucna bude stejné. Máme tu adepta na top 2025!

Fotografka Bára se během covidu přestěhuje ke svému příteli na vesnici, a tím se dostane mnohem blíže k jeho rodině v čele s tchyní, které zrovna do oka nepadla.

Ve vyprávění se střídají dvě postavy. Obě jsou skvělé, i když jsou na první pohled jako den a noc. V životě se poněkud plácají a osud jim opravdu nepřeje. Velkým tématem knihy je kromě vztahů v rodině mateřství. Ostatně se můžete podívat na citáty dál.

Já vím, že někomu by část mohla připadat přehnaná a nedůvěryhodná. Mně ale ne. Všechny postavy byly tak ne/lidské, uvěřitelné a za mě se prostě v rodinách může dít kde co, i když to není vidět.

Já tleskám. Další brilantní kniha a můžu již s klidným srdcem říct, že knihy od Veroniky prostě miluju. Sedí mi její styl, témata i zápletky.

04.03.2025 5 z 5

Vynucených 7 dní Vynucených 7 dní Lenka Hnátová

Přiznávám, že obálka knížky se mi nelíbila, ale zaujala mě anotace. Proto jsem po štafetě skočila. A nakonec mi to sedlo a obálka vlastně opravdu odpovídá. Stále jsem na ni otáčela ujišťovala se v tom. :D

Je to humorný LGBT příběh s velkým věkovým rozdílem. Je ot přehnané, toxické, ale pokud člověk ví, co čeká a bere to jako fikci, proč ne. :) Mně to bavilo neuvěřitelně, ale nebude to pro každého. Na to upozorňuji rovnou.

Kdo má slabost pro yaoi a shounen-ai, ten si přijde na své. Od začátku do konce jsem z toho cítila ten vibe. Chování, situace, popis téměř čistě jen těch potřebných scén, do toho komiksové prvky, kresba na konci,… Žádný zdržování, jelo to jako šinkanzen. :D

Prolog pro mě byl trochu kostrbatější. Možná jsem si zvykala na styl? Nevím. Ale jakmile se Riki objevil v přítomnosti, nepřestala jsem se bavit. :D Za mě byl jen hodně přepísknutý konec. Až moc vyhrocené kvůli zbytečnému nedorozumění a tohle já nemám v knihách ráda.

Je to sice humorné, ale pronesena je spousta silných vět k zamyšlení. Pokud vám to podle popisu přijde sympatické, určitě vyzkoušejte, protože oddechovka je to skvělá. Já se podívám po dalších knížkách autorky. :)

20.02.2025 4 z 5

Nevěsta Nevěsta Ali Hazelwood

Tohle bylo ono! Přesně pro tohle jsem knížku četla. Dokonalá kombinace tvorby Ali a klasického romantiky mimo mládí - upíři a vlkodlaci. Máme tu upírku a vlkodlačího alfu. Ta upírka není úplně typická a budete ji milovat. Je vtipná, trochu ztracená, ale hrozně chytrá a taky to umí s počítači. Lowe je prostě úžasný.
Šablona knížek Ali zůstala a s tím fantasy světem to fungovalo úžasně.

01.02.2025 5 z 5

Magie pro každého Magie pro každého Jiří Pavlovský

Do této knihy/série jsem šla s velkým otazníkem. Nakonec jsem se rozhodla ji zkusit kvůli žánru fantasy, prostředí Prahy a zejména hodnocení. A vůbec jsem neudělala chybu! Kniha mě velmi mile překvapila. :) Akce od začátku do konce, vtipné postavy plné humoru a skvělých poznámek, a k tomu Praha mého mládí ( :D ), jen promíchaná s démony, mágy, inkvizicí, bývalou STB apod.
Musím se přiznat, že jsem se občas ztrácela v tom, kdo s kým peče, proč se co vlastně děje, ale opět jsem se zvládala chytat. Bylo toho hodně na velmi malém prostoru 200 stran, takže to nepustilo, bavilo, ale mozkové závity jely na plné obrátky. :D
Pokud si nejste jistí, doporučuji knihu zkusit protože ten první díl budete mít přečtený rychle a uvidíte sami, jestli vám sedne. :)
Hvězdička je taková záloha pro další díly, protože zde se mi ještě nestalo, že bych za postavy dýchala a opravu bych byla přikovaná a držela palce.
Moc děkuji nakladatelství za poskytnutí eknihy k recenzi.

27.01.2025 4 z 5

Hospodyně Hospodyně Joy Fielding

Kdysi jsem četla od autorky knihu Povídej, co vidíš a byla jsem nadšená! Tuším, že to pro mě byl vstup do psychothrillerů, takže první zkušenosti s tím, že vše nemusí být tak, jak se zdá a nikdy nevíte, komu můžete věřit (včetně hlavních hrdinů). Proto jsem šla do této knihy s velkým očekáváním kvalitního psychothrilleru.

Jodi je realitní makléřkou, matkou dvou dětí a manželkou slavného spisovatele, který ale 10 let nevyplodil knihu. Zároveň má dva rodiče, z nichž jeden je na tom zdravotně velmi špatně. K tomu si přičtěte velmi sebestřednou rozmazlenou starší sestru a máte situaci, kdy se hlavní hrdinka nemá kdy zastavit a vždy je pro někoho ta špatná. Rozhodne se najmout hospodyni a ona se najde úžasná světice. Ale je všechno zlato, co se třpytí?

Jako bylo to čtivé, moc mě to bavilo, ale nesedla jsem si z toho na zadek a to mě mrzí. Místo pořádného psychothrilleru, nebo alespoň thrilleru plného nečekaných zvratů jsem dostala trochu slabší rodinnou depku s nějakou tou mrtvolou. :D

Co se týká těch rodinných vztahů, byla jsem naštvaná a frustrovaná od začátku až do konce, takže z tohoto pohledu mi kniha vyhovovala. Dobře se to četlo, ale úplně jsem nedostala, co jsem čekala. :)

24.01.2025 3.5 z 5

Solitaire Solitaire Alice Oseman

Knížka byla opravdu čtivá, což jsem čekala, návrat k postavám z mých milovaných Srdcerváčů byl super, ale! Já čekala, že to bude pohled do mysli tiché Tori a on to byl spíš paralelní nervydrásající smutný vesmír. Co že to bylo za žánr?:D

Dostáváme se do období, kdy už Charlie chodí s Nickem a prochází si těžkým obdobím. Tori je velmi uzavřená, má opravdu depresivní pohled na svět, ale začne se kolem ní motat ne jeden, ale hned dva kluci, kteří moc a moc chtějí být jejími přáteli. Navíc se objevuje jistý Solitaire, který dělá různé pranky na školu.

Michael byl skvělý, úžasně knihu oživoval. Téměř detektivní zápletka se Solitairem byla zajímavá a to, kam až děj vyústil mě opravdu překvapilo, a já měla chvílemi nervy v kýblu. A pak jsem se smála při zjištění, že jde opravu o nějaký alternativní svět, kde jsou sice stejné postavy, ale dějí se nevídané věci. :D

Mělo to mušky, některé věci, chování i rozhovory mi přišly nelogické, přepísknuté, ale čtivé a akční to bylo. Nejsem si ale jistá, jak moc by mě kniha bavila, kdybych Tori neznala už dříve a nečekala na každou spojitost se Srdcerváči. Jako doplněk ale doporučit mohu. Budete to mít přečtené velmi rychle.

24.01.2025 3 z 5

Děti z Bullerbynu Děti z Bullerbynu Astrid Lindgren

Jak hodnotit takovou klasiku? Knížka nás se synem provázela velmi dlouho. Postupně jsme se jí kapitolu po kapitole pročítali a během toho syn xkrát slyšel audioknihu, která je úžasně namluvená, ale velmi zkrácená.

To dětství malých dětí v severské vesničce kdysi dávno je tak… krásné, dobrodružné, doopravdy dětské. Pro děti to může být úžasný vhled do toho, jak to kdysi bylo, jak se dá bavit bez technologií nebo rodičů, jak je to fajn ty kamarády mít.

Jako rodič jsem byla upřímně dost často v nervu z těch jejich dobrodružství. :D Ale například předposlední kapitola, kdy Lisa a Anna hlídaly malou Kerstin, byla prostě k popukání.

Knížka je psaná opravdu jednoduše. Sloh odpovídá tomu, že to vypráví malá holka, takže jsem to tak i trochu četla. :D

Určitě moc doporučuji.

24.01.2025 5 z 5

Jak si zamilovat Vánoce Jak si zamilovat Vánoce Karen Schaler

Jééééé, to bylo tak sladký. :) Kniha je to velmi předvídatelná, velmi přeslazená, ale takhle nějak si vánoční pohodovou romantiku představuju. :) Jméno Emmie mi přišlo takové moc dětské (hloupý, co?:D), hlavní hrdinové na mě působili mladší, než měli být. Chyběl mi nějaký důvod, proč byl Sam svobodný. Všichni se tam pořád dojatě objímali a vánoční mrzout tam byl jeden a půl. :D Ale četlo se to svižně, příběh byl opravdu vánoční až do morku zmrzlých kostí a já si tím prodloužila sváteční náladu. :) Obálka vzhledem ke knížce je TOP. V momentě, kdy se na scéně objevil Grant jsem se báječně bavila. Sladkost přešla do krátkého očekávaného bolu a to to oživilo. Navíc se v knize řeší vyrovnání se se ztrátou milovaných a pokračování ve svém životě. A autorka knihu doplnila o spoustu úžasných dodatků. :)

09.01.2025 4.5 z 5

Lásky čas Lásky čas Adéla Rosípalová

Ó, to zaś była krasną oddechovka. :) Přišlo mi, że jsem se musela trochu sžít s kluky. Příběh vypráví na střídačku Villy a Ten a asi mi nesedla ta jména v těchto podobách, protože jsem se často dívala, z kterého pohledu vlastně čtu. Villy mi přišel vůči Teovi až moc "hate", ale jak si k sobě kluci nacházeli cestu, začalo to být boží. :) Humor, hlášky a přestřelky super. Navíc se řeší i těžší věci, kterými si postavy prošly. Kniha mi vykouzlila úsměv na tváři a jakmile jsem překlenula začátek, nemohla jsem se odtrhnout. :) Na začátku jsem taky doooost bojovala s moravským nářečím v přímé řeči, ale mělo to tam své místo a zvykla jsem si. :) A co bych chtěla ještě pochválit, že jsem nenašla snad žádnou chybu v textu. :)

09.01.2025 4 z 5

Liška mění srst, ne povahu Liška mění srst, ne povahu Anna Hamšíková

Knížku jsem si pořídila na Pointě, abych podpořila českou autorku, jejíž popisy knihy mě bavily a víc jsem neřešila. První menší šok přišel, když dorazil takový sešítek o 80 stranách, ale co. Třeba knížka dokáže dobře popsat život několika sourozenců bez rodičů a ještě do toho zamotat fantasy apod… No ale bohužel za mě ne…

Já to možná jen nepochopila… Čekala jsem při té délce, že to bude svižné a na začátku to bylo v pořádku. Příběh skákal ve fragmentech časem a představoval nám soužití sourozenců, ale pak se začaly dít události a já moc nechápala vývoj, motivaci, kroky, vztahy a vlastně ani (ne)konec… Občas mi to nedávalo ani logiku, jednou se zvěř chovala tak, podruhé onak. Navíc se všechny postavy jmenovaly od 2 písmen, ale v tom se pořádek udělat dá, když to člověk přečte v jednom zátahu.

Neříkám, že je knížka špatná, hlavní pointa příběhu by určitě byla zajímavá, ale já bych potřebovala románovou formu s delším budováním postav, lépe propracovanou logikou, základem „světa“ a jasným koncem. Přijde mi totiž zvláštní, že by autorka k takhle krátké knize plánovala druhý díl...

PS: později jsem se dozvěděla, že se opravdu další díl píše...

29.12.2024 2 z 5

Adam Adam Mirka Rezlerová

Adam se mi četl hned od začátku úplně sám. Až mě překvapilo, jak jsem knížku slupla.
Moc mě Adamovy eskapády bavilo sledovat a čekala jsem, jak tohle asi může dopadnout. Adam je zajímavý hlavní hrdina, který prostě ani zdaleka není kladnou postavou. Zároveň tu máme množství super vedlejších postav, queer linky (to já můžu!), jednoho úžasného chlapečka a vývoj postav.
Ke konci se mi zdálo, že to na chvilku ztrácí dech, ale pak se zas něco nečekaného stalo a já moc potřebovala vědět, jak to dopadne. Nevím, čím to je, ale příběh mi přišel velmi blízký, dokázala jsem Adama chápat a přišla jsem si, jako bych četla o kamarádech, případně si vyprávíme u kafe. Navíc vypravěč muž, který si nebere servítky, byl osvěžující.

14.12.2024 4.5 z 5

Překvapivý následník Překvapivý následník Jax Calder

Jak já si tohle užila! Přesně takovou knížku si představím pod pojmem oddechová romcom. Znáte knížky Ali Hazelwood? Bavilo mě to stejně, jen tu máme dva muže a místo vědeckého prostředí britskou politiku a královskou rodinu.

„Když se ocitnete v soukromém tryskáči královské rodiny kdesi nad Atlantikem, dá se to brát jako dost spolehlivé znamení, že váš život nabral poněkud nečekaný směr.“

Mezi Callumem a Oliverem se vyvíjí vztah zlatě a hlavně uvěřitelně. Kniha je protknuta skvělým humorem i spoustou hloupých „ježatých“ vtipů. Je to čtivé, milé a sexy a i ta politika mi přišla zajímavá. Romantika z toho prýštila na všechny strany.

Nečekejte přímo erotický román. Sice se těchto scén dočkáme, ale je to pojmuté spíše jemněji. Musím říct, že jméno Oliver mi ale najednou přijde děsně přitažlivé.

Slupla jsem to a miluju to. Už jsem začala doporučovat po okolí. Přiznám se, že k Červené, bílé a královsky modré jsem měla výhrady, takže tahle knížka mi sedla více. Díky @ivka_s_knihou jsem zjistila, že budou další dva díly. Jupíííí.

Jediné, co mě v průběhu čtení napadlo, bylo to, že nad tím druhým oba přemýšleli stejně, ačkoliv jinak byl každý jiná povaha. A občas se objevil nějaký ten překlep, ale nic hrozného.

Kdo máte náladu na romantiku, motýlky v břiše, královskou rodinu a gay příběh k tomu, jen a jen doporučuji.

19.11.2024 5 z 5

Hra na přání Hra na přání Meg Shaffer

Tohle byla taková nádhera! :) Dojemný, milý, vtipný a místy i smutný příběh o knihách a lásce k nim. Střídají se kapitoly z pohledu Lucy a Huga, ilustrátora knih. Dostáváme také ukázky z knížky o Hodinovém ostrově. Příběh plyne a různé pohledy a vložky nutí číst dál a dál.
Máme tu pohádkové prostředí dětských knížek, srdečného autora, který miluje děti a hádanky, těžké osudy dětí i dospělých, kteří se snaží mít v životě lépe a bojovat se svými strachy.
Dočkáme se i jemné romantické linky a několika úžasných činů a vztahů. Nejsem na citáty a tady jsem lepila a fotila jako u Domu v blankytně modrém moři od Klunea. Mé oblíbené si můžete přečíst v komentáři.
Tuto knihu doporučuji každému čtenáři jako pohlazení po duši a podněty k zamyšlení. Osobně mi příběh velmi sedí do Vánočního období díky tomu svému pohádkovému pozadí.

04.11.2024 5 z 5

Marvel Loki - Román podle televizního seriálu Marvel Loki - Román podle televizního seriálu Hayley Chewins

Tato recenze je taková dvojsečná. Musím říct, že se knížka četla téměř sama. Jazyk je opravdu velmi jednoduchý, občas se objeví i kostrbatá věta či překlep, ale jinak to bylo velmi svižné, čtivé, akční a plné Lokiovského humoru a super postav. Je těžké hodnotit knihu, která je přepisem seriálu. Vše skvělé, co v knize najdeme má totiž původ právě v tom seriálu a ta literární přidaná hodnota v tomto případě není velká. Universe znám z filmů a seriál jsem zatím neviděla, takže nemohu posoudit, co nám k vývoji postav autorka přidala do knihy, ale z mého pohledu je to nej právě seriál a postavy a na této úrovni to mohlo přepsat mnoho lidí... Pokud ale chcete vyzkoušet, určitě litovat nebudete, protože to jde přečíst velmi rychle. Jsem moc zvědavá na více názorů. :)

13.09.2024 3 z 5

Léto mezi řádky Léto mezi řádky Alena Štraubová

Tohle jsem po pár náročných knihách potřebovala. :) Identifikovala bych to jako moderní queer lanczovku, a ty ja miluju. :)) Člověk by ani nečekal tolik hlubokých myšlenek z úst mladého kluka. Debaty o Dorianu Grayovi? Boží! Chemie! Na jedničku! Humor? Úžasný! Já se každou chvíli smála nahlas. Navíc mě kniha přenesla v těchto vedrech k moři. Mělo to všechno, co jsem čekala a ještě víc. Doporučuju :)

07.07.2024 5 z 5

Zamkni poslední dveře Zamkni poslední dveře Riley Sager (p)

Máme tu hrdinku v příšerné situaci. Přišla v jeden den o práci, přítele a tedy i bydlení, naspořeno nula prd. Taková ta klasická thrillerová postava, která vezme zavděk každou prací, pokud je s ní spojené ideálně i bydlení, že?

A taková nabídka se nečekaně objeví. Hlídání bytu v prominentním domě na Manhattanu za pohádkové peníze. Asi to nebude jen tak, viďte?

Od začátku mi byl každý podezřelý, a ti nejmilejší nejvíc. Netušila jsem, komu co můžu věřit. Nějak tušíme, že je tam „něco“ špatně, ale co to je? Kdo to je? Je to dům? Nějaký rezident? Celou dobu mě tedy příběh zajímal a já spřádala různé teorie a střídala hlavního podezřelého a případného komplice.

Co ale přišlo na posledních 100 stranách, to fakt klobouk dolů. Nemohla jsem knihu odložit a opravdu ji dojela do konce. Naštěstí byl Páťa ten den v chápavé náladě. Mé teorie vzaly za své a za mě to byl velmi originální příběh včetně jeho vyústění. Určitě doporučuju. Tohle si užijete.

16.06.2024 5 z 5

Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny Národní opruzení 2: Tajemství trnové koruny Karolína Zoe Meixnerová

Od začátku to na nás autorka valila. Všichni víme, že naši hrdinové to neměli v životě nejjednodušší. A já si říkala, co a jak se v tomto příběhu změní, doplní, protože mi ten začátek přišel celý až moc podle skutečnosti, a nakonec jsem „čuměla jak tele na nový vrata“.
Tohle se prostě nesmí brát moc vážně. Jen si příběh užijte a nechte se vést. Máme tu opět další osudy hrdinů z prvního dílu, nějakou tu dávku magie a duchařiny. Je to tragédie i komedie, k tomu nějaká ta láska, krásná přátelství,... Je to čtivé, skvělé a neskonale chytré
Bohužel jsem si i já všimla pár nepodchycených překlepů, které většinou nevnímám, ale to je jediná vada na kráse.

30.05.2024 5 z 5

Woodhill Woodhill Eleanor Corvin (p)

Chystáte se číst velmi doporučující recenzi. Já si zas jednou čtení knihy ohromně užila! Čekala jsem originální oddechovku, která je mixem žánrů a svým způsobem jsem ji dostala. Knížka mě chytla od prvních stránek a nepustila až do konce.

Na obálce se píše Romantasy s hororovými prvky. Já bych řekla spíše s mystery prvky, protože jsem se vyloženě nebála a to jsem posera. Máme tady ale romantiku, erotiku, detektivní zápletku, postapo svět po epidemii plicní chřipky a pádu opony mezi světem živých a mrtvých. Tím vším se dostaneme do světa, který kombinuje prvky starého, nového a fantasy. Jelikož dnešní lidé byli vhozeni do světa bez elektřiny, za to s agresivními duchy a smrtící epidemií kolem sebe.

Zní to zajímavě, že? A bylo. Všechno to spolu krásně fungovalo a nenechalo mě vydechnout. Těchto 400 stránek jsem si užívala a vůbec mi délka nevadila. Velmi jsem si oblíbila spoustu postav, což nebyl úplně nejlepší nápad… Ráda bych také zmínila ty úžasné myšlenky, které se v knize nejednou objevují. V této knize mi vnitřní monology hlavní hrdinky Lexi vůbec nevadily, naopak, a to se mi často nestává. Kromě toho je kniha plná mně blízkého humoru a vtipných slovních přestřelek. A prostředí? Autorka zasadila knihu do Lednicko-valtického areálu, který je sám o sobě prostě nádherný.

Já pořádně nevím, co vám říct, abych vás nalákala a neprozradila moc. Pokud máte rádi romantiku, fantasy, duchy, detektivky, všechno tu najdete a užijete si to. Tahle kniha je jízda. Jediná drobnost ke zpracování knihy, mrzí mě ten tenoulinký trochu průsvitný papír, ale víc jsem toho proste nenašla.

Knihu jsem četla v rámci spoluprace s KD.

23.05.2024 5 z 5

Kosti pod mechem Kosti pod mechem Zuzana Hartmanová

Tahle kniha si mě naprosto získala. Prve svou obálkou (už jste ji viděli v realitě?) a neotřelým tématem minotaurů. Potom propracovaností postav, světa a jednotlivých linek a motivací. Autorka vyprofilovala úžasně komplexní postavy, kterým rozumíte, i když vidí každá svět jinak. Tím se dostáváme ke světu jako takovému. Skvělý! Miluju, když se ponořím do propracovaného nového světa, který dává smysl a jako bych se v něm opravdu ocitla.

Upřímně bych raději chronologický pořádek, protože takhle přišlo to „bum“ velmi brzy. Ale na druhou stranu jsem věděla, k čemu spěji a dozvídala jsem se postupně to „proč“. Mělo to vlastně dost do sebe. Jen jsem musela hodně listovat zpět, neboť jména postav mi na začátku, kdy jsem věděla prd, splývaly. :D

Hrdinské fantasy na slovo vzaté. Tohle si dejte. Jen pokud máte někdy problém s pořádkem v postavách, vmete si pro jistotu papír a tužku k sobě. :) Je to první díl plánované duologie a já už nyní vyhlížím závěr.

Moc děkuji za poskytnutí výtisku k recenzi, protože jsem si čtení i rozplývání se nad obálkou velmi užila.

25.04.2024 5 z 5

Nikdy hrdinka Nikdy hrdinka Vanessa Len

Druhý díl začal stejně skvěle, jako ten první skončil. Bohužel mi přišel později takový celý utahanější. Moc často jsme slyšeli - později, později ti to vysvětlím. Navíc má díl o 120 stran víc než první.

Dělo se toho dost, to ano. Dostali jsme oblíbené postavy, úžasně třaskavý náboj v mém milovaném trojúhelníku, ač se vlastně mezi nimi nic neděje. :D Ale celé to bylo prostě nějak pomalejší. Neudrželo mě to u sebe našponovanou, jak jsem po Jenom nestvůře čekala. Za to srážím hvězdičku.

Konec byl ale opět skvělý, plný zvratů a nových informací, takže se těším na další, kde se to (doufám) už vše vyřeší.

Tuhle fantasy sérii o cestování v čase každopádně doporučuji všemi deseti.

05.04.2024 4 z 5