alzbeta4340 alzbeta4340 komentáře u knih

Slunce nad zátokou Slunce nad zátokou Phillipa Ashley

Rose po zvládnuté těžké nemoci přijíždí pracovně na místo, kde by mohl žít její dárce kostní dřeně. Seznamuje se se dvěma bratry pracujícími v rodinné loděnici, může být dárce jeden z nich?
Bavil mě hlavně začátek příběhu - vzájemné poznávání, to bylo v takto nastavené situaci zajímavé. Milostné city byly posléze předvídatelné, ale to k tomuto žánru patří. Hezké čtení, doporučuji.

18.03.2025 4.5 z 5

Rozsudek smrti Rozsudek smrti Anthony Horowitz

Mám přečtený i předcházející případ této dvojice, a proto mě autorský styl zapojení skutečné postavy spisovatele do děje a míchání fikce a reality už nešokoval. O to víc jsem si tuto knihu vychutnala. U takto s nadsázkou psané kriminálky oceňuji hlavně dobrou zápletku, hodně podezřelých a logický konec. Případ zavražděného právníka mě bavil.

18.03.2025 5 z 5

Neblahé vedlejší účinky srdcebolu a magie Neblahé vedlejší účinky srdcebolu a magie Breanne Randall

Už jsem četla několik jiných románů, ve kterých majitelka kavárny využívá magii. Zřejmě se má v autorských kruzích za to, že pečení zákusků a příprava kávy se dobře hodí ke kouzlení. Tato kniha je, myslím, docela povedeným zástupcem tohoto žánru. Příběh z maloměsta plný rodinné a sousedské pospolitosti. Originální je kletba, která sužuje Sadie, totiž nechá-li si čtyřikrát zlomit srdce, přijde o svoje magické schopnosti.
Kniha obsahuje recepty, na jídla zmíněná v ději.

16.03.2025 4 z 5

S láskou z parku S láskou z parku Jules Wake (p)

Mile napsaná odpočinková kniha, romantika je zde jen na doplnění, i když mě byli Claire i Ash docela sympatičtí. Důležité postavy jsou zde malé neteře Poppy a Ava a také vitální stará dáma Hilda.

11.03.2025 4.5 z 5

Kdo mě vzal prvně za ruku Kdo mě vzal prvně za ruku Maggie O'Farrell

Zajímavý román, předvídatelný jen z části a s krásným, bohužel poněkud hořkosladkým koncem. Mám ráda silné ženské hrdinky a Lexie i Elina mě oslnily obě, i když každá jinak.

09.03.2025 5 z 5

Tajně tvá Tajně tvá Tessa Bailey

Lehké, povedené čtení. Oba hlavní hrdinové Julian a Hallie mi byli moc sympatičtí. Oba dost svérázní, i když každý jinak. Nějakou dobu jsem ovšem nechápala, proč tolik rozčarování kvůli dopisům, ale nakonec se to nějak vysvětlilo.

07.03.2025 4.5 z 5

Na balvanu Na balvanu Fred Vargas (p)

Adamsberg řeší případ sériového venkovského vraha využívajícího pověst o vesnickém strašidle a do toho se připlete i místní kápo zločinného gangu se svými komplici. Děj je tradičně pomalý, plný odboček o jídle a s mnoha vedlejšími postavami. Literární kvality textu jsou jasné, postupně se ovšem kniha stává spíše čtení pro radost ze čtení - o kriminální pátrání tu příliš nejde. (Za oslíka na konci dávám půl hvězdičky navíc.)

05.03.2025 4 z 5

Dívky ve sněhu Dívky ve sněhu Stacy Green

Solidní, čtivá detektivka. Agentka FBI Nikki Huntová se vrací do městečka svého dětství, které má spojené se vzpomínkami na vraždu svých rodičů. Postupně se vyšetřování smrti dvou mladých dívek začne podezřele dotýkat její dávné osobní tragédie. Nikki jsem držela palce a v této sérii budu určitě pokračovat.

28.02.2025 5 z 5

Všechny cesty vedou k tobě Všechny cesty vedou k tobě Mariana Zapata

Příjemně pomalá romantika, která mě hodně bavila. Zábavný byl kontrast - muž "morous" versus společenská žena. Aurora se navíc chce usadit v malém horském městečku, když předtím byla zvyklá na svět celebrit.
Další povedený román od paní Zapaty, který můžu k oddechovému čtení vřele doporučit.

26.02.2025 5 z 5

V jediném okamžiku V jediném okamžiku Jo Callaghan

Detektivní pohádka, ve které policistka Kat vyšetřuje případy dvou nezvěstných mladých mužů za pomoci imaginárního detektiva umělé inteligence. Není to vlastně až tak neuvěřitelné, spíše to vzbuzuje obavy nad budoucím právním řešením soukromí nás všech. Zločinná zápletka je dost jednoduchá, ale nevadí, čtenář má i tak nad čím přemýšlet.

23.02.2025 4 z 5

Bílá paní Bílá paní Roman Kulich

Podle skutečné události a téma je navíc moc zajímavé - záchrana mladé dívky uvízlé ve sněhové vánici. Nadpřirozené prvky mě ale překvapily a nemyslím, že by se do příběhu dobře hodily.

21.02.2025 3 z 5

Evžen Oněgin Evžen Oněgin Alexandr Sergejevič Puškin

Oněgin je rozhodně chytřejší a plastičtější dílo než jsem měla zafixováno z dávných úryvků v čítance.
Všem budoucím čtenářům ale doporučuji vybrat si novější český překlad než jsem měla k dispozici já, a ten byl od Josefa Hory.

18.02.2025 5 z 5

Hluboké soutěsky Hluboké soutěsky Arnaldur Indriðason

Velmi pěkná detektivka zcela ve stylu tohoto autora. Téma je tíživé a chmurné, ale je popsané se zvláštním odstupem, takže jsem se při čtení nebála ani neslzela, nýbrž spíš kroutila hlavou nad tím, čeho jsou lidé schopni.

18.02.2025 5 z 5

Psala jsem pro tebe Psala jsem pro tebe Jaromíra Kolárová

Spíše taková čtenářská kuriozitka. Prvotina paní Jaromíry Kolárové, autorky známých Holek z porcelánu a Léta s kovbojem. Tenhle útlý románek, fiktivní deník mámy pro dceru, ještě není úplně ono, chybí humor a celé je to dost melodramatické. - Přesto určitá čtivost je jasně patrná.
Zaujal mě také doslov 2. vydání, kde se píše, jak špatně byla kniha přijatá kritikou ve vydání prvním v roce 1946. Ona ta literární maminka byla dost na chlapy a přestože svoji dcerku varuje před ženskou přelétavostí, zřejmě se to neslučovalo s novou poválečnou morálkou :-).

15.02.2025 3.5 z 5

Jedno temné okno Jedno temné okno Rachel Gillig

Povedená fantasy pohádka, kterou jsem s chutí rychle přečetla. Netvor, který posedl Elspeth byl docela sympatický ( na netvora), i když žádný dobrodinec to tedy nebyl. Atmosféra celé knihy se mi nezdála smutná, jak je psáno v některých komentářích - spíše chladná a syrová, tak jako mlha obestírající království Kiks. Docela dramatický a působivý konec zatím nic neřeší, takže se opravdu těším na další díl.

14.02.2025 5 z 5

Jen drápkem uvízneš Jen drápkem uvízneš Josef Klíma

Docela čtivá detektivka, hodně se probíral osobní život policistky Radové, který byl ale pěkně zakomponovaný do děje. Jakmile ovšem přišla na řadu politika, bylo nutné se více soustředit. Příběh není příliš dlouhý, ale je dost zamotaný.

12.02.2025 4 z 5

Vražda v rodině Vražda v rodině Cara Hunter

Hodně jiné než předcházející knihy od paní Hunter. Cítila jsem hlavně snahu o dokonalou formu detektivky se známým omezeným okruhem možných pachatelů. A je fakt, že z tohoto formátu umí C.H. vyždímat maximum. Čeho je ovšem moc, toho je příliš, což dokonale platí o zvratech v ději. Když připočtu všechny zřejmě úmyslně nesympatické postavy, dávám tentokrát jen čtyři hvězdy.

08.02.2025 4 z 5

Horké polibky Horké polibky Donna Hay

Vybráno do ČV jako kniha z knihobudky, resp. v mém případě jako kniha vyřazená z knihovního fondu určená k volnému rozebrání. A byla jsem spokojená, je to veselá romance z hereckého seriálového prostředí. Vzhledem k tomu, že zde nejsou otevřené erotické scény, hodí se pro čtenářky všeho věku.

07.02.2025 4.5 z 5

Zářící hvězdy: Třpyt na tvé kůži Zářící hvězdy: Třpyt na tvé kůži Gabriella Santos de Lima

Tato autorka má originální a svébytný autorský styl psaní, který ne každé čtenářce vyhovuje. Mě osobně se ale velmi líbí. Děj se rozhodně nehrne dramaticky kupředu, ale soustředí se na myšlenky a pocity hlavních hrdinů. June a Ridge, letuška a letecký dispečer, jsou křehcí a zároveň i vnitřně silní hrdinové bojující se svými traumaty (a že jich je). Jejich atraktivní povolání hraje v příběhu jen jakousi kulisu, důležitější je soukromý život a bývalá sportovní kariéra. Prostřednictvím jejich myšlenek se dozvídáme spoustu zprvu nejasných zápletek. Některé se dají odhadnout dost rychle a jiné se objasní až na konci - důležitá je trpělivost čtenáře.

05.02.2025 5 z 5

Eva tropí hlouposti Eva tropí hlouposti Věra Němotová

Těžko hodnotit. Ve své době byl tento románek určitě komediální hit, navíc podpořený vynikajícím filmovým zpracováním. Dnes je to naprosté retro - jak po obsahové, tak i stylistické stránce. Nicméně příjemný přednes pana Zadražila v audioknize nakonec způsobil, že jsem si na styl textu zvykla a docela se bavila.

04.02.2025 4 z 5