hanka_reading Online hanka_reading komentáře u knih

Nabarvené ptáče Nabarvené ptáče Jerzy Kosiński

Tohle je opravdu silný příběh s autobiografickými prvky. Vůbec si neumím představit, že by se mohlo něco takového dít. Je až s podivem, že chlapec v těchto hrozných podmínkách přežil. Místy bylo vyprávění opravdu nechutné.

30.09.2020 5 z 5

Karanténa Karanténa Peter May

Určitě je dobře, že tahle kniha vyšla v koronavirovém období - dokážete se tak lépe vžít do celého příběhu, navíc některá opatření jsou stejná jako u nás. Jen doufám, že “naše” pandemie nedosáhne takových rozměrů. Knížka je čtivá, přesto mi v ní chybělo něco, kvůli čemu bych jí vychválila do nebes.

29.08.2020 4 z 5

Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

“Když se nám nelíbí v současnosti, můžeme se upínat ke vzpomínkám.”
Tahle knížka je neskutečně čtivá! Fandila jsem nejen Marii, která byla tak odvážná a statečná, ale i Tereze, aby konečně překonala svoje úzkostné stavy a začala žít bez obav a strachu. Určitě doporučuji!

27.08.2020 5 z 5

Pouta Pouta Delphine de Vigan

Théo, Mathis, Cécile i Hélène - čtyři hlavní postavy, které jsou vzájemně propojené a jejichž vyprávění spolu úzce souvisí. A hlavně všichni jsou svým způsobem spoutaní.
Pouta je druhá autorčina kniha, kterou jsem četla. První byl Vděk, který se mi líbil víc. Pouta jsou obsahově víc smutnější a vážnější. Myslím, že je potřeba mít tu správnou náladu na přečtení této knihy.

17.08.2020 4 z 5

Když zpívají cvrčci Když zpívají cvrčci Charles Martin

Ze začátku byl pro mě děj nezáživný, zdál se mi moc popisný a kniha mě moc nebavila. Až když Reese postupně odkrýval, co se stalo jeho manželce a jaký byl jeho život dřív, začala mě knížka víc bavit. Stejně tak začal být zajímavější také život Annie. A poslední část knihy byla neskutečná, takže jsem ji přečetla jedním dechem!

10.08.2020 4 z 5

Zapomenuté dívky Zapomenuté dívky Sara Blædel

Louise dostane za úkol zjistit identitu mrtvé ženy, jejíž tělo bylo nalezeno. Pro Louise je vyšetřování o to horší, že se jedná o oblast, odkud v mládí odešla kvůli nepříjemné záležitosti. Vzpomínky se jí vrací a Louise se jim snaží postavit čelem. Louise jsem měla ráda - uměla dobře svou práci, nebyla to žádná drsňačka, ale normální ženská, která si uměla přiznat svoje pocity. Kniha se mi dobře četla, děj hezky utíkal a napětí stoupalo. Je škoda, že se o téhle knížce nemluví, protože rozhodně stojí za přečtení.

28.07.2020 5 z 5

Úniková hra Úniková hra Megan Goldin

Pěkný příběh a stoupající napětí mi trochu kazilo proložení kapitol vyprávěním další osoby i přesto, že byli všichni vzájemně propojeni. Stoující adrenalin vždy narychlo skončil, ale já bych chtěla číst dál o tom, jak se děj vyvíjí ve výtahu. Ale i takhodnotím knihu kladně.

25.07.2020 4 z 5

Dobrodruhům Dobrodruhům Tereza Ramba

“Cestování mění život. Vytrhává nás z naší reality, nutí nás bojovat za sebe, rozšiřuje obzor. Živí duši.”
S Terezou a touhle knížkou procestujete celý svět! Bude vám horko, bude vám zima, sáhnete si na dno svých sil, ale vždycky nakonec budete šťastní, protože všude je s vámi láska!

23.07.2020 5 z 5

Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Já jsem hlad: Příběh o zápasu s mentální anorexií, hledání, cestě a návratu k ženské duši Petra Dvořáková

“Není tragédií, když člověk selže a zklame, ale když přestane své hranice uznávat. Když se pro něj samého stanou nehodné respektování.”
Detailní a věrohodný pohled do duše a života mladé holky, která propadla anorexii. Co může mít vliv, abyste do toho spadli a naopak co vás z toho může dostat. K tomu není potřeba víc říkat, to si musíte přečíst. Další z knih, která by neměla být opomíjena, protože je důležité o takovýho věcech mluvit.

18.07.2020 5 z 5

Bhútán, má láska Bhútán, má láska Tereza Boučková

“Člověk má a musí poznat svět. Aby si tím víc vážil svého domova, své kultury, svých přátel, své rodiny. Aby věděl, kam patří.”
Stovky kilometrů na kole, stoupání, klesání, někdy teplo, někdy zima, zajímavý místopis a spoustu zážitků k tomu - to je nová kniha Terezy Bouckové, kterou doporučuji ????

11.07.2020 5 z 5

Vzdelaná Vzdelaná Tara Westover

Příběh Tary je pro mě neuvěřitelný. Neumím si představit, že někdo může žít na šrotišti a že něčí rodiče, resp. otec, muže být takový fanatik do náboženství a ještě zakáže svým dětem chodit do školy, protože je to proti víře.
Krom bláznivého otce musí Tara ještě snášet bratra Shawna, který ji pro změnu týrá fyzicky. Otec s matkou to ale nechtějí vidět a tak ho omlouvají. To všechno se promítne do Tařina následného života - nevěří si, neumí si ani představit jiný život než ten jejich, všichni, kdo není zahalený až ke krku, ji připadají divní, jít k doktorovi, když vás něco bolí, je nepředstavitelný, je nespolečenská - zkrátka má velké problémy sžít se s okolím, kdyz opustí rodinu a nastoupí do školy. Rodinu ale neopustí úplně, na to nemá sílu, protože pořad ji s nimi něco spojuje. Při čtení téhle knizky jsem si celou dobu říkala, že přeci není možný, aby se tohle dělo. O to víc patří můj obdiv Taře za to, že se dokázala vzepřít, i když to mnohdy bylo dost náročné.

15.06.2020 5 z 5

Kdo šije u Podolské? Kdo šije u Podolské? Lucie Hlavinková

Pokud rádi čtete o lidských osudech, bude Vás knížka bavit. Děj se točí kolem lidí pracujících v salonu u Podolské v poválečném období, konkrétně v 50.letech. Salon je znárodněn a jeho původní majitelka se tak stává prodavačkou. Její syn chtěl emigrovat, ale nestihl to a dostává se do vězení. Přáním švadleny Květy je mít přítele a vdát se. Milena je mladá, trochu drzá, dívka, která se ničeho a nikoho nebojí a nad kterou drží ochrannou ruku nový zástupce ředitele. Ten se ale bojí, co se s ním stane, až někdo zjistí, že je žid. A takových osob je v knize několik. Kniha je rozdělena do krátkých pasáží, takže se nemusíte bát, že byste ztratili přehled. Je to čtivá knížka, kde se prolínají osudy těch, co měli štěstí s těmi, pro které je to spíš období utrpení. Mě se kniha líbila.

10.06.2020 5 z 5

Tři ženy Tři ženy Lisa Taddeo

Tři ženy, tři vztahy, tři pohledy do nitra těchto žen. Maggie popisuje vztah s jejím učitelem. Lina žije ve vztahu, který ji nenaplňuje a tak se schází s někým jiným. Sloane je spokojena v manželství, ale víc si užívá ve třech. Všechny ve svém vyprávění popisují, jak je ovládá touha a vzrušení.
Příběhy těchto třech žen jsou skutečné. Nejsou vyprávěny proto, aby z nich někdo něco získal, ale proto, aby byly ku prospěchu ostatním. Některé části jsou vulgární a tím vlastně dochází k odhalení jejich přání a tužeb. Mělo by být přirozené mluvit o našich pocitech a touhách, přesto ne každý to dokáže. Důležité ale je, abychom si alespoň sobě přiznali, co vlastně chceme. Pokud se tedy chcete seznámit s tím, co v ženách probouzí touha a chtíč a jak je mohou v daný okamžik změnit, přečtěte si tuhle zajímavou knihu.

09.05.2020 5 z 5

Jako v nebi, jenže jinak Jako v nebi, jenže jinak Aleš Palán

“Myslím, že všechny nemoci souvisí s tím, že nejdeš po své cestě.”
Další rozhovory, další samotáři, tentokrát nejen ze Šumavy, ale z celé ČR. Lidé v této knize se mi zdáli víc “při zemi” než v minulé knize, krom jedné výjimky, což bylo vidět i na obydlí, ve kterých žijí. Obě knihy jsou doplněny nádhernými fotografiemi. Určitě stojí za přečtení.

14.03.2020 5 z 5

Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Raději zešílet v divočině. Setkání s šumavskými samotáři Aleš Palán

“Každý si zadělává na nemoc svým způsobem života, člověk si chorobu prostě vytváří. Buď špatnou stravou, špatným stylem života, nedostatkem pohybu...Nemoc má proto, aby přišel na to, co dělá špatně.”
Příběhy lidí, kteří si vybrali dobrovolně žít mimo civilizaci a mimo lidi. Někteří žijí v maringotkách, chýších nebo starých domech, s minimem peněz. Ale tenhle styl života jim vyhovuje. Neumím si představit, že bych žila v těchto podmínkách. Na jednu stranu je obdivuji, na druhou stranu jsem měla pocit, že někteří se trochu “zbláznili”, protože jinak by to nemohli vydržet, obzvlášť když měli nějaké vidění nebo cítění. Každopádně je zajímavé přiblížení tomuto stylu života.

09.03.2020 5 z 5

Nezvyklý zájem o mrtvoly Nezvyklý zájem o mrtvoly Ann Granger

Pěkný a zajímavý příběh z Londýna se mi líbil. Elizabeth mi byla sympatická díky tomu, že se nebála říct svůj názor bez ohledu na to, jaké měla postavení ve společnosti.

07.03.2020 5 z 5

Houbařka Houbařka Viktorie Hanišová

Houbařka je příběh, nad kterým se určitě pozastavíte a budete Sáru povzbuzovat, že určitě zvládne pracovní pohovor a jinou práci než je sbírání hub. A že je schopná žít “normální” život. Je to další kniha, kterou můžu doporučit.

03.03.2020 5 z 5

Muffin a čaj Muffin a čaj Theo Addair (p)

“Když chceš získat něco, cos nikdy neměl, musíš udělat něco, cos ještě nikdy neudělal.”
Moje první knížka s LGBT tématikou. Je až neskutečný, jak někdo dokáže takhle popsat klučičí pocity-některé situace byly roztomilé bez ohledu na to, že probíhaly mezi klukama. V žádné knížce jsem se s tímhle ještě nesetkala, takže to musím trochu vstřebat, ale i tak to bylo fain čtení.

08.01.2020 5 z 5

Prostá pravda Prostá pravda Jodi Picoult

J. Picoultova je moje oblíbená autorka a jako obvykle se mi celkově knížka líbila..ze začátku jsem se nemohla začít, ale pak přišel jeden zvrat za druhým a děj začal mít spád. Ellie je neskutečná, fandila jsem ji.

11.08.2019 5 z 5

Heřmánkové údolí Heřmánkové údolí Hana Marie Körnerová (p)

Moc hezká knížka. Je až neskutečné, co všechno dokáže jedna mladá "holka" vydržet a co se dá zažít během jednoho života. Určitě stojí za přečtení.

21.07.2018 5 z 5