fruitbueno komentáře u knih
Moje státnicová otázka :) Kosmas nenapsal až tak čtivé a populární dílo jako jeho pokračovatelé, ale poněvadž někdo být první musí, dávám za pět!
Jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla. Útlá rozsahem, velká obsahem. Nádherná, úsměvná a prostě skvělá Poláčkova vzpomínka, na které mrazí o to víc, že ji psal těsně před nuceným odchodem do Osvětimi.
Zajímavý příběh, který mi však přišel velice nepravděpodobně zpracovaný. Ano, respektuju Malčinu povahu, její svérázný pohled na svět a život, ale přesto se domnívám, že člověk, který by prožil podobné věci, by v sobě po celý zbytek života měl mít kousek pokory, respektu a ohledu... Americký sen tak pro mě zůstává neupřímný, chladný a cynický.
Na knize je nejlepší vskutku nečekaný závěr, jinak bohužel nemám pochvalných slov. Jen dotaz: proč jsou hrdinkami tzv. ženských románů neuvěřitelné hlupky?
"Není-li krása uvnitř, nemůže být ani venku, anebo jen chladná a nudná, náhodná."
Myslím, že tato věta vystihuje veškerý můj dojem z četby. Dlouho jsem nenarazila na nic, co by mě takovým způsobem upoutalo. Pozoruhodný, čistý a krásný český jazyk dal vyniknout nevšednímu a přece tak lidsky zpracovanému příběhu. Autorovi všechna čest, nebýt závěrečné děj trochu retardující pasáže, je to plný počet bez mrknutí oka.
Popravdě řečeno, hrozně jsem se bála, že schéma "ujdu nějaký kus, hrozně u toho popřemýšlím, šíleně mě budou bolet nohy, namažu si je, ovážu je náplastí a půjdu dál" bude nastaveno pro celou knihu. Proto jsem byla příjemně překvapená, jak plastický, reálný a vskutku jímavý příběh autorka stvořila. Závěr naprosto masakrální a nečekaný (linka s Davidem mě dostala).
Již druhá kniha s podobným tématem v krátkém časovém sledu a zcela odlišné dojmy, i když zůstává společná (bohužel) kritika. Vypravěčku tvoří vlastně tři relativně samostatné texty: příběh současný, vyprávění válečné a fiktivní upírský příběh. Nejvyšší míru nesouhlasu ve mně opět vyvolává současná linie: je plná hloupých klišé a stereotypů bez jediné hlubší myšlenky (zohavená tvář vs. čistá duše, nepravděpodobná a naprosto okatá láska u postav, vztah s ženatým mužem, noční život hrdinky a šest tun dalších), které knize velmi výrazně škodí, podobně jako náznaky. Co se týče válečné linky, tj. stěžejního, nemám výhrad, psát o hrůzách spjatých s židovskou genocidou autorka dovede čtivě, poutavě, bez zbytečného patosu a s dostatečným odstupem, který neuvěřitelné hrůzy podává věcně, až střízlivě, a přitom velice lidsky, z optiky obyčejného člověka. Na druhou stranu - podobných příběhů je napsáno již hodně, nezaručuju tedy, že mi časem úplně splynou. Co musím nahlas a ráda pochválit, je Minčin fiktivní příběh; ač ho jako alegorii asi nevymyslela a nezapsala, zafungoval parádně, bavil mě nejvíce a upřímně řečeno - vyloženě jsem se těšila na pasáže psané kurzívou, protože stály za to. Palec hore za tuto fikci ve fikci.
Tak trochu netradiční příběh o ryze ženském tématu, o mateřství (a jeho různých podobách). Linie Dorothy se měla stát stěžejní linkou celé knihy. Byla jímavá, zajímavá, jiná, čtivá a hlavně - uvěřitelná. Druhá, Robertina, ve mně vzbudila spíš srandu a kroucení hlavou. Bohužel je to na výsledném dojmu dost znát...
Pořádně zamotaný příběh, který, ač působivý, si ke mně až tak silnou cestičku dojmů a emocí neprošlapal. Velký problém mi dělaly jednotlivé pasáže, promluvy a vyprávění různých postav, které jsem od sebe měla problém rozlišit. A ještě jedna věc mi vadila: autorka povýšila spojku ALE na funkci vět. Ne, že bych tuto pěknou českou spojku neměla ráda. Ale. Mi to vadilo. Děsně!
Zajímavé téma, které mě však svým zpracováním nijak nezaujalo. Příběh byl předvídatelný, naprosto průhledně čitelný a tím pádem trochu nudný...
S knihou jsem se trápila přes měsíc. Nedařilo se udržet pozornost, tak jsem to nakonec asi v polovině vzdala. Život je krátký na to s něčím se tak dlouho trápit!
Drogy, chlast, večírky - to je způsob, jak reagovat na rakovinu zemřelou manželku. Viz můj komentář k prvnímu dílu - kdo jsem, abych házel kamením? Stijnův australský výlet za poznáním mě bohužel až tak neoslovil...
Dlouho jsem přemýšlela, co o této knize napsat. Existuje určitě zástup knih s podobnou tématikou, mám však dojem, že Třetí poločas se svým způsobem hodně vymyká. Předně sledujeme autentické vyprávění muže, manžela, podnikatele - s trochu (velmi jemně řečeno) nestandardním životním stylem. Večírky, nevěry, převrácené hodnoty, brutálně upřímné komentáře a myšlenky, bez špetky přetvářky... A do toho přichází nemoc. Celou dobu jsem si říkala: jak se může takto chovat? Jak může myslet jenom na sebe? Až někdy hodně za polovinou knihy jsem si řekla: A kdo jsem já, že můžu soudit? Kdo ví, jak bych se zachovala já... (určitě jinak, ale viz první otázka :) Závěr knihy byl emotivní, Stijn šel do sebe a odráželo se to ve vyprávění znatelně. Kniha stojí za čtení, protože je velice svižná, děj se doslova valí dopředu, je bohatý na postavy, dialogy, humor - no zkrátka tak trochu jiné rakovinové čtení...
Nemám šajn, jak toto dílo ohodnotit. Prudce nesympatické postavy, jejichž minulost, přítomnost i budoucnost mi byla těžce ukradená, příběh (???) žádný, no opravdu nevím. Asi by se dala ocenit odvaha autorky, že text vznikl v době, kdy vznikl. Ale to je tak všecko...
Z knihy mám velmi rozporuplné dojmy. Začnu těmi negativními: jak již zde bylo zmíněno, kniha takto formálně vypravená do světa je na ostudu. Překlepy, gramatické chyby, nedůslednost - opravdu hanba. Více se rozpisovat nemá smysl, zmiňovali to jiní a jen bych se opakovala. Kniha by rozhodně zasloužila větší zájem editora, takto ji to zbytečně snižuje. Škoda. Ambice víc než velké. A to pozitivní - jednotlivé příběhy byly moc pěkné. Zachytit těžký život na vesnici se autorce podařilo bez patosu a přehnaných emocí, za což jí tleskám. Soustředění na ženské hrdinky mi přišlo vhod a je hrozně smutné celé to poselství knížky: ať je doba jakákoli (první válka, druhá válka, komunistický útlak i současnost), vždycky se lidé chtějí mít líp, chtějí žít jinak, lépe. A i když se mění vnější podmínky, ta vnitřní lidská nespokojenost je asi přítomná napořád...
Bohužel se nepřipojím k všeobecně kladnému názoru na tuto knížku. Jednoduše z důvodu, že kromě tématu (cityždímající rakovina) je kniha těžce průměrná: zachycuje teenagery ošlehané nemocí, jejich specifický slovník, rozhled a nálady. Neoslovilo mě to. Jedině holandská linka mě trošku chytla. Jinak ne-e.
Marta a její strasti plynně navázaly na předchozí přečtenou knihu (Zapomeň, řeko, téci Věry Stiborové). Nechápejte mě zle, oceňuju svěží deníkovou formu, břitký jazyk a nevšední komentáře. Palec hore rovněž dávám za to, jak se autorka snažila zachytit ten nesnadný přechod do světa dospěláků... Ale jsem dívka z vesnice s třemi křížky na krku (pomalu, ale jistě), které, ačkoli v letech hlavní hrdinky též kalila, chlastala, blila a zevlila, momentálně celé téma nesedlo.
P.S. Ve škole jsem se jenom posmívala tomu, čemu akademici říkají "ženské psaní". Už se nesměju. Jsem v zajetí textů ženských autorek a jak po smilování prahnu po literatuře psané chlapem!
Už dlouho se mi nestalo, abych u četby knížky bytostně nesnášela některou z postav. Bravo, paní Věro Stiborová, Vaši Agnes bych posranou metlou hnala pracovat na pole, až by se jí od úst prášilo!
Příběh, který není slzopudný a předkládá děj téměř bez emocí. Líbila se mi hlavní dějová linka, na níž se nabalovaly dílčí příběhy (postavy hlavních postav atd.); nijak to nerušilo, vše zapadalo a vytvořilo zajímavý příběh. Lehká výtka stran jednoho dílu knihy: útržkovité pasáže z jednotlivých předválečných let nezapadly, kromě toho, jak se autorce postupně podařilo přibližovat hustou hitlerovskou atmosféru jsem větší funkci nenašla. A celkově, viděno optikou německých hrdinů, jak už bylo stokrát řečeno, Češi si po válce v zlobě s Němci nemuseli připadat nijak pozadu... Zajímavý příběh, taková ženská sága první poloviny 20. století. Nelze nedoporučit ke čtení!
Text na jedno odpoledne... Téma, které se běžně nezpracovává, podané poměrně poutavou formou, přímočaře, výstižně. Velice oceňuju, že autorka nesklouzla ke kýči, k ubohému vydírání citů a přehnanému patosu. Vidím však i několik vad. Především nepřehlednost (hodně postav!, hodně úhlů pohledu, zkratkovité "přepínání" mezi jednotlivými příběhy, ač se všechny splétají do sebe) a hrozně mi vadilo to sekání konců vyprávění: naznačil se děj, usekl se, vyřešil se za deset stran "jen tak mimoděk". Takové těkání mě rozptyluje a knize nesluší.