Galadwen Galadwen komentáře u knih

Případy královského soudce Případy královského soudce Richard Dostál

V exempláři knihy, který jsem měla půjčený z knihovny, někdo na titulní stránku dopsal poznámku: "O něco lepší než Vondruška. (Až na ty přechodníky!)" To je v podstatě výstižné, jenom dodávám dva postřehy: Autor moc neumí česky, jinak by ho krom přechodníků (v 95% použitých špatně) musela tahat za uši i slovní spojení typu "Kdyby jsi si..." "Aby jsi se...". No a za druhé, zjevně nejsem sama, komu se líbilo Tajemství jména Dalimil a Léč pána z Rožmberka (zejména druhá novela v knize připomíná "Léč" velmi zásadně). Zajímavé, jak obrovský vliv má paní Vaňková na autory historické prózy, a dokonce i chlapy :-)

17.12.2017 3 z 5

Klášter kostlivců Klášter kostlivců Jan Bauer

Absolutně spotřební záležitost, přečíst a zapomenout. Zápletka málo logická, děj dobrý pro ty, kdo doufají, že všechny ženské touží jenom po tom jednom, a rovněž pro ty, kdo rádi vidí hlavní postavu úpět v různých žalářích (nebo kvůli kocovince). Do tramvaje je to OK. Ale prosím redakci/autora, aby, pokud nejsou schopni rozlišovat Mikuláše od Matěje a neustále jim navzájem přehazují křestní jména, ať jednoho z nich pojmenujou třeba Silvestr - to už se snad plést nebude. 2,5 hvězdy.

16.12.2017 2 z 5

Černá věž Černá věž Louis Bayard

Svižné, čtivé, velmi zajímavá zápletka a věrohodné postavy. Jenom mi docela dlouho trvalo, než jsem se sžila s autorovým stylem vyprávění, převážně v přítomném čase.

13.12.2017 4 z 5

Nejkrutější měsíc Nejkrutější měsíc Louise Penny

Detektivka s prvky hororu - OK, proč ne. Ale i když mě předchozí díly docela bavily, tady jsem se musela v prostřední části překonávat, abych knihu neodložila. Zápletka je překombinovaná, vražda nesmyslně složitá a děj moc neodsýpá. Posledních 50 stránek bylo zase celkem čtivých, ale teď si asi dám od autorky delší pauzu.

11.12.2017 3 z 5

Třetí noc Třetí noc František Kožík

Krásný poetický jazyk, ale příběh za moc nestojí. Superrychlý psychologický přerod hlavního hrdiny mi připadal málo uvěřitelný. Ve srovnání s Městem šťastných lásek zklamání.

02.12.2017 3 z 5

Vražedný chlad Vražedný chlad Louise Penny

Podobně jako u prvního dílu, ale tady výrazněji: autorka pěkně vystihla atmosféru zapadlé kanadské vesnice (na konci příběhu zapadlé už i doslova) a uvěřitelně pracuje s charakteristikou postav, ale detektivní zápletka je slabší. Připadá mi zde poněkud překombinovaná (dvě vraždy, požár...), a co se týče vraha nesympatické CC, je to ten, koho jsem tipovala jako první, a detektivovi to přitom trvalo tááákhle dlouho a vzal to pořádnou oklikou.

21.11.2017 3 z 5

Zelený drak, karmínový lev / Před branou zázraků Zelený drak, karmínový lev / Před branou zázraků Františka Vrbenská

Svižně a profesionálně napsaná, ale jinak "spotřební" historická fantasy novela - hodně akce, ale málo propracované postavy a prostředí, což je škoda vzhledem k tomu, že autorka rozehrává příběh s osobami, které skutečně žily. Velkým plusem je zajímavá závěrečná studie Františky Vrbenské.

13.11.2017 3 z 5

Zátiší Zátiší Louise Penny

Vyloženě starosvětská detektivka připomínající klasickou britskou školu - bez potoků krve a množství nechutných detailů, vyřešení případu je hodně založené na znalosti lidí, všímání si drobností i intuici. Působí dojmem "starých časů", takže mě vždycky překvapilo, když se odněkud vynořil mobilní telefon nebo podobná moderní vymoženost. Podobně "své" vraždy řeší třeba Poirot nebo slečna Marplová. Jediné, co mě zarazilo, je, že se detektivové nedostali okamžitě po podezřelém úmrtí do domu oběti. To snad není možné ani v Kanadě?

09.11.2017 4 z 5

Pokušení a pomsta Pokušení a pomsta Zdeněk Pošíval

Za mne asi nejslabší z Pošívalových historických detektivek ze stejného prostředí, které jsem četla (tj. Satanovi koně a jejich volná pokračování s Jožíkem Bukovským). Podobně jako u ostatních i zde autor pracuje s vyprávěním ve více časových rovinách a navíc ještě střídá vyprávění ve třetí a první osobě, ale připadalo mi, že tentokrát to nějak nefunguje. Napětí nic moc, zápletka mě příliš nezaujala a některé motivy jako bych už u Pošívala viděla dříve. Na druhou stranu úplně špatné to není, autor pěkně pracuje s prostředím, jazykem a netečou tu potoky krve. Ve srovnání s jinými autory českých historických detektivek lepší průměr.

06.11.2017 3 z 5

Neviditelná chvíle rozhodnutí Neviditelná chvíle rozhodnutí Iain Pears

Pozoruhodná kniha, na které je velmi vidět, že ji napsal historik. Zpočátku relativně jednoduchý příběh nahlížíme postupně očima čtyř mužů, kteří byli jeho svědky (cizinec, duševně nevyrovnaný student, agent tajných služeb a historik - zaměstnavatel obviněné dívky), a s každým dalším vyprávěním se v něm otevírají nové vrstvy. Jednotlivé části románu jsou ovlivněny osobnostmi svých vypravěčů, časovým odstupem od událostí, subjektivním vztahem k jejich aktérům, předpojatostí, záměrným zatajováním faktů, představami i duševní chorobou. Stejně jako u "skutečných" historických pramenů si musíme položit otázku: Mohu věřit všemu, co čtu? Kde vlastně leží pravda a lze ji vůbec odhalit?

Kniha je poměrně členitá a složitá, s množstvím postav a jejich vzájemně se prolínajících osudů. Asi se nehodí pro čtenáře, kteří mají rádi prvoplánovité a jednoduché čtení na víkend. Nečte se také úplně rychle. Ale za mě je to jeden z nejzajímavějších románů, ke kterým jsem se v poslední době dostala.

02.11.2017 5 z 5

Katilinovo spiknutí Katilinovo spiknutí John Maddox Roberts

Pěkně zpracovaný a čtivý historický román - v podstatě téměř ne detektivní, obsahuje spíš spikleneckou či špionážní zápletku, protože už od školy člověk ví, jak to s tím Katilinovým spiknutím dopadlo. Nicméně pro toho, kdo se zajímá o římské dějiny, tehdejší osobnosti a politiku, je tohle výborná volba.

09.10.2017 5 z 5

Démoni apokalypsy Démoni apokalypsy Michael Weber

Popravdě úplně nevím, co si o této knize myslet. Objektivně je dost dobrá, stylisticky slušně podaná a velmi informativní pro zájemce o dějiny zejména Moravy v závěrečné fázi třicetileté války. Předchozí komentátoři mají rozhodně pravdu v tom, že v české historické próze moc podobných děl nenajdeme (pokud vůbec nějaká). Zajímavý je i úhel pohledu ze "švédské" strany, očima - přinejmenším z hlediska domácích obyvatel - "těch špatných". Je vidět obrovský kus práce, kterou autor při přípravě odvedl.
ALE! Co mi nesedělo vůbec a proč jsem uvažovala, že dám jen tři místo čtyř hvězdiček, je, že mi kniha připadala jaksi odosobněná. Vypráví se o krvi, násilí, hrůze, člověk by řekl, že něco takového na něj musí zapůsobit do hloubi duše... nicméně špatné spaní jsem z toho neměla, protože vše je podáno jen jakoby mimochodem: pohledem žoldáka uvyklého těmto věcem. Možná je to záměr, ale objektivizace vyprávění mu přinejmenším v této knize ubírá sílu opravdu osobního prožitku. Čtenář postupně vůči neustálému novému a novému (a dost podobně líčenému) násilí otupuje podobně jako hlavní hrdina. Coppyho občasné vnitřní pochybnosti i milostné vzplanutí, líčené s podobným odstupem jako válka, mu potom těžko věřím. Na škodu by podle mne nebylo ani mírné zkrácení textu hlavně v úvodní části, kde Švédové drží Olomouc, ždímají peníze z měšťanů a nic dalšího se vcelku neděje. Délka byla chvílemi ubíjející.

25.09.2017 4 z 5

Úkol pro šaška Úkol pro šaška Pavel Hrdlička

Pan Hrdlička opět dokazuje, že psát umí, a jak dobře. Kniha, podobně jako předchozí díly moderní a přitom historicky uvěřitelná, tentokrát (kromě úvodní epizody) postrádá detektivní zápletku, posunula se k historicko-"špionážnímu" románu. A hlavně - nechybí humor, který se mi na téhle sérii hodně líbí. Doufám, že bude nějaké pokračování.

14.09.2017 5 z 5

Záhady mozaiky Záhady mozaiky Giulio Leoni

Pozitivem knihy je věrohodná atmosféra a zajímavý nápad použít jako detektiva známou historickou osobnost v přelomovém roce jejího života. Nicméně nebavilo mě to. SPOILER! Děj je rozvleklý, nepřehledný a nesmírně upovídaný, což bych snad ještě překousla, kdyby měla logiku vnitřní motivace postav, zejména vraha - proč proboha kvůli tajemství zabije brutálním způsobem dva lidi, načež totéž tajemství dobrovolně vykecá detektivovi? Nadto je jak motivace vraha, tak jeho odhalení dost deus ex machina, čtenář se nemá skoro čeho chytit. Co mi ovšem vadilo nejvíc, byla samotná hlavní postava, protivný nadutý chlap pohrdající všemi ostatními. Těžko se s takovým ztotožnit nebo mu držet palce.

31.08.2017 2 z 5

Čarojízda Čarojízda Ben Aaronovitch

Komiks není špatný, ale asi slepnu, na písmenka aby si člověk vzal mikroskop.

20.08.2017 4 z 5

Golem a Sára - Záhadné vraždy v pražském ghettu Golem a Sára - Záhadné vraždy v pražském ghettu Vladimír Kavčiak

Tak přátelé, takhle ne. Přečetla jsem začátek a stylisticky odpovídá nejslabším kouskům z literární soutěže, kterou porotím. A vzhledem k tomu, že jsem jeden ročník soutěže nedávno dočetla, už mám pro tyto prázdniny špatně napsaných blábolů dost a nebudu tudíž s touto knihou dál ztrácet čas.

19.08.2017 1 z 5

Vraždy v norimberských ulicích Vraždy v norimberských ulicích J. Sydney Jones

Rozporuplné pocity. Na jednu stranu se mi velmi líbil autorův styl, čtivost i temná atmosféra poválečného Norimberka. Na druhou stranu se ovšem detektivní zápletka ve dvou třetinách bez varování proměňuje v thrillerovou, když se čtenář dozvídá, kdo je vrahem, mnohem dřív, než k tomu dojdou (nebo mají možnost dojít) detektivové. To je myslím u kriminálky dost závažná koncepční chyba. Z postav se mi nejvíc líbil a psychologicky je nejpropracovanější Beck, zatímco Morgan při připadal poněkud plochý a bezvýrazný.
Jako oddechové čtení lze doporučit, převrat v literatuře to nebude.

19.08.2017 3 z 5

Šepot podzemí Šepot podzemí Ben Aaronovitch

Série má jednoznačně vzestupnou tendenci. Tenhle díl potěšil - je přehlednější a přímočařejší než předchozí, což u této řady pokládám za plus (třebas v prvním dílu jsem se chvílemi ztrácela). O to víc jsem si užila kdejakých ironických a kulturních narážek.

10.08.2017 4 z 5

Vraždy ve znamení hvězdy Vraždy ve znamení hvězdy František Kalenda

Přečteno za den, čili čtivá oddechovka to je (a taky krátká - novelový rozsah nabádá k zamyšlení, proč tři zamýšlené díly vlastně nejsou v jednom svazku, nebyl by ani tak zvlášt tlustý). Jako "historická detektivka" mi text nepřipadal, spíš jde o moderní a moderně psaný thriller zasazený do historických kulis, o čemž svědčí jak jazyk, tak metody vystupujících osob (arcibiskupských agentů?). Mužské postavy jsou všeobecně zajímavější než ženské, ty mi připadaly celkem nudné a celá Rivčina linie víceméně nadbytečná. Vadily i různé podivnosti, třebas Siegfriedův zákrok u zdravotních potíží Anny Falcké hraničí se zázrakem - kdyby tohle dovedla moderní gynekologie, nepotřebovali bychom inkubátory. Shrnuto: celek je méně zajímavý, než slibuje anotace, za týden už nebudu vědět, o čem to bylo, ale k víkendovému odpočinku nad knížkou to jde.

06.08.2017 3 z 5

Sedlákův soud Sedlákův soud Martin Jensen

Čtivá, přímočará a docela zábavná oddechovka, ale jak píše Vojslava, vraha na základě nedostatku indicií čtenář neodhalí. Na rozdíl od Křivopřísežníka jsem se neztrácela v množství staroanglických jmen a připadá mi, že se zlepšil i překlad, takže za mne dobrý.

05.08.2017 4 z 5