hanka_reading hanka_reading komentáře u knih

Škvíra Škvíra C. J. Tudor

Nejsem přívrženec povídek, ale vzhledem k ostatním autorčiných knihám jsem jim dala šanci. Nicméně pro mě povídky asi nejsou a potřebuji víc propracovaný a rozvedený děj.

30.06.2023 3 z 5

Návrat nežádoucí Návrat nežádoucí Lenka Potůčková

Hezký a zajímavý příběh o zdravotní sestřičce, která cestou domů z koncentračního tábora potká malou holčičku - té se ujme a přijme ji za svou. Spolu tak zvládají nelehká poválečná léta a zažijí spoustu okamžiků - hezkých i méně hezkých. Dozvídáme se, jak se žilo v pohraničí a jak se měnila politická situace a tím i život lidí a lidé samotní. Kniha se četla dobře, ale stejně mi v ní chybělo takové to "wau". Možná je to tím, jak rychle v příběhu běžel čas.

22.06.2023 4 z 5

Podezření Podezření Brianna Labuskes

Ač mám knihy tohoto typu ráda, tak zrovna tahle mi nesedla. Nevyhovovalo mi vyprávění proti času a tak celkově to na mě působilo nějak moc zamotaně.

10.06.2023 3 z 5

Když zpívá slavík Když zpívá slavík Suzanne Kelman

Krásná kniha o přátelství dvou naprosto odlišných žen během válečného období.

04.06.2023 5 z 5

Pražačka na vsi Pražačka na vsi Soňa Paleta

Autorka nás tak seznamuje s běžnými venkovskými peripetiemi. Je to taková oddechovka na odreagování u které se občas zasmějete. Kdo zná život na vesnici, tak ho některé situace nepřekvapí jako Brendu a její rodinu. Nesedla jména postav, ale to je asi můj problém.

28.05.2023 3 z 5

Vývrat Vývrat Tove Alsterdal

Zajímavý příběh, ale měla jsem problém s těmi švédskými jmény. A pak ten konec?

21.05.2023 4 z 5

Jiné místo Jiné místo Kateřina Karolová

Z knihy mám rozporuplné pocity a vlastně nevím, jak to bylo. Knihu jsem četla spíš ze zvědavosti a úplně mi nesedla. Souhlasím s tím, že stylem je podobná kniha dílům J. Kariky - milovníkům jeho děl se bude tato kniha určitě líbit.

20.04.2023 3 z 5

Okamžiky Okamžiky Veronika Jonešová

Poslední díl série je opět plný emocí. Tento díl je hlavně o Emmě, která se trápí a tak nějak proplouvá životem a hledá se. Také se dozvíme o dalších lidech a všechno se kompletně propojuje. Jako ostatní díly je i tento čtivý a jen tak vás nepustí.

09.04.2023 4 z 5

Vlaštovčí kopec Vlaštovčí kopec Donna Everhart

V knize se seznamujeme se životními osudy 3 lidí - Dela, Rae Lynn a Cornelie. Všichni se potkávají na Swallow Hill nebo-li Vlaštovčím kopci, tj. v táboře, kde se sbírá pryskyřice. Žijí v dost hrozných podmínkách a dřou od rána do večera. O to horší je to pro Rae Lynn, která se zprvu vydává za chlapa. Každý má svůj osud, svoje zážitky a zkušenosti z minulosti. A možná právě proto si tak rozumí a jejich osudy se protnou.
Úplně veselé čtení to není, ale i tak je kniha zajímavá a stojí za přečtení. Některé postavy jsou sympatické, jiní jsou zmetci a vyloženě si užívají svoji moc. Celkově se mi ale kniha líbila a podle mě stojí za přečtení.

27.03.2023 5 z 5

Mé přítelkyně z Ravensbrücku Mé přítelkyně z Ravensbrücku Magda Knedler

Řekla bych, ze pro Idu byl skoro až fanatismus hledání informací o přítelkyních vzhledem k tomu, kolik času jim obětovala.
Do knihy jsem se zpočátku nemohla začíst. Je to spíše vyprávění s minimem rozhovorů, někdy zbytečně až moc dlouhé. Nejdete tam ale spoustu myšlenek. Jako celek působí kniha zajímavě.
Ještě musím zmínit obálku knihy - ta se mi moc líbí.

15.03.2023 3 z 5

Jménem mojí sestry Jménem mojí sestry Barbora Linke

Život totiž není o tom, kolikrát spadnete, ale o tom, kolikrát se umíte zvednout. Přesně tak by se daly shrnout oba díly, které na sebe volně navazují. Knihy jsem četla v obráceném pořadí, protože se mi tak dostaly do ruky, ale nějak zásadně mi to nevadilo.
V tomto díle se seznámíme více se Soňou a jejím životním osudem. Popisuje svůj život během 2. sv. války, svoje vztahy, svoje radosti i starosti, ale i strach, co s ní bude dál.
Za mě jsou čtivé oba díly.

03.03.2023 5 z 5

Srdcem mojí babičky Srdcem mojí babičky Barbora Linke

Velmi čtivé vyprávění Ester, která popisuje svůj život během 2. sv. války. V té době žila u babičky a pracovala na poště. Seznámila se s Tondou, se kterým to ale nebylo vůbec jednoduché. Ester vypráví o životě své vnučce Kamile a krásně tak dochází k propojení se současností. Zprvu byla pořád negativní, taková zahořklá, ale postupně se změnila. Bohužel se mi dostala do rukou nejdříve toto volné pokračování, ale i tak si hodlám přečíst předchozí díl Jménem mojí sestry.

03.03.2023 5 z 5

Ne/promlčeno Ne/promlčeno kolektiv autorů

Až po přečtení této knihy jsem se trochu víc zamyslela nad promlčecí lhůtou. Některé příběhy mě opravdu děsily - hlavně ty z prostředí naší země. Cítila jsem tu bezmoc rodiny a zároveň naději, že viník bude dopaden. Je dobře, že tato kniha vyšla a že se tak mohou čtenáři zamyslet nad celým tématem.

30.01.2023 5 z 5

Za mříží Za mříží Michaela Boho

“Vězeň totiž můžete bejt a ani o tom nemusíte vědět…

“Tihle chlapi nejspíš nic moc hezkého v dětství nikdy nezažili, tak jak se pak měli v životě rozhodovat správně? Když často ani netušili, co to “správně vlastně je?!

Autorka nás prostřednictvím dvanácti příběhů seznamuje s osudy některých vězňů. Jsou inspirovány skutečnými lidmi a o to víc mě bavily.

Jako vychovatelka se vlastně neustále učila - když nějaký vězeň vznesl dotaz týkající se této oblasti, snažila se o dané problematice zjistit to potřebné. Nejen, že získala informace, které se jí hodily i později, ale díky tomu ji vězni začali brát a vážit si ji a to je za mě v tomto prostředí nejvíc.

Kniha mi ukázala, že vězni jsou pořád jen obyčejní lidé, kteří mají svoje trápení a starosti - tím nezlehčuji důvody jejich uvěznění. Několikrát jsem se zasmála, ale i zamyslela. Takže děkuji za náhled za zdi vězení a za čtenářský zážitek.

17.01.2023 5 z 5

Únikové cesty Únikové cesty Barbora Haplová

Tak nějak nevím, co si mám o knize myslet. Kamila ani Eda neměli lehký život, ani podmínky, ve kterých žili. Asi jsem čekala jiný závěr, než jak kniha končila. Celkově mi příběhy všech hrdinů přišly neukončené.

31.12.2022 3 z 5

Přitažlivost planety Krypton Přitažlivost planety Krypton Jiří Mádl

Zajímavý příběh Veroniky a Martiny, jejichž vztah trvá s přestávkami několik let. Potkávají se ve virtuální světě, na své planetě Krypton. Navíc si dají slib, že se nikdy nepotkají. Ani jeden z nich nemá lehký život, táhnou si své stíny z minulosti a každý se s nimi vyrovnává po svým.
Nevěděla jsem, co od knihy čekat a jsem mile překvapena - bavily mě obě postavy a moc jsem jim oběma fandila. Takže o to víc mě potěšil konec.

24.12.2022 5 z 5

Noc zázraků Noc zázraků Elizabeth Berg

Stejně jako Příběh Arthura Truluva je i tato kniha takové hezké pohlazení po duši. Potkáváme se opět s Lucillou a Mady, ke kterým se přidávají další sousedé. Jen mě trochu mrzí, že kniha konči podobně jako předchozí díl.

03.12.2022 4 z 5

Šepot z lesa Šepot z lesa Kateřina Surmanová

Nebylo to špatné, ale nejsem správná cílová skupina.

01.12.2022 4 z 5

Dům pod náměstím Dům pod náměstím Markéta Hejkalová

Na mě bylo v knize hodně postav a jak se různě střídali, tak jsem se ztrácela a nepobírala jsem souvislosti.

19.11.2022 3 z 5

Psáno s nadějí Psáno s nadějí Aly Martinez

Milovali se, nesnášeli se a zase se milovali. A do toho nečekaný zvrat v poslední části knihy.

12.11.2022 4 z 5