houdkic

(SPOILER) Já nevím. Fakt nevím, co k tomuhle říct.
Protože Mýtonoši byli bezpochyby tím nej… horším, co jsem za dlouhou dobu četla. Pokud jsem si myslela, že nic horšího než After nepřijde, tak tohle, tohle mu hodně šlape na paty.
Bylo to příšerně, ale fakt příšerně nudný, přečetla jsem 250 stran na kterých se vlastně nic wow nestalo a za boha jsem se nemohla začíst. Do každé další strany jsem se musela až do konce nutit. Časem jsem zjistila, že jsem měla s četbou takový problém, protože to bylo jako číst encyklopedii. Pořád nějaké vysvětlování, tisíce názvů… Už od začátku mi byl Nickův táta divný, wow, to jsme ale všichni na konci překvapení, že je to záporák. A páni, Isaac se tam objevil, to asi nebude náhoda. Jé, no to jsem překvapená, že Briannu hned unesl a je to záporák. Páni, to jsem teda fakt nečekala. (Tohle všechno byla ironie, aby mě někdo nebral za slovo).
Popisy různých akcí a situací mi přišly, bez urážky, fakt debilní, protože jsem jim vůbec nerozumněla, nevěděla jsem, co se děje a vůbec jsem si nedokázala představit, jak to v tu chvíli vypadá. A to si myslím, že mám představivost dobrou až až.
No a to nejhorší nakonec - postavy. Příšerný. Fakt strašný. Takhle otravné postavy jsem snad nezažila. Briannino neustálý zmiňování rasismu mi přišlo úplně mimo mísu, protože upřímně řečeno? To, jak se k ní ostatní chovali rozhodně nebylo kvůli tomu, že je černá, ale že byla fakt na ránu, neustále uražená, výbušná a chovala se jak malý děcko.
Ještě bych ráda promluvila o pojetí černošské komunity v této knize. Viděla jsem mnoho názorů, že je to znázorněno perfektně a v tomto teda musím opravdu nesouhlasit. Být uražená, že před x stoletími byli moji předci otroci, mi přijde úplně na hlavu, protože takhle to prostě bylo a nic se s tím nedá udělat. Moji předci měli taky skončit v koncentráku a jsem z toho uražená? Ne, protože s tím prostě nic neudělám. V dnešní době už rozhodně černoši nejsou tak utlačování a to, že se na ně někdo špatně podívá, tak to neznamená, že je to hned rasismus. Kolik z nás se podívá po úplně random lidech venku a je jedno, jakou mají barvu pleti?
Takže za mě rozhodně nejhorší kniha letošního roku. Jsem ráda, že to mám za sebou, protože to bylo strašné utrpení a už nikdy ji nechci vidět. Děkuju.

Joo, tohle bylo hezky! Zezacatku jsem se nemohla moc zacist, ale pak to bylo moc fajn. Porter byl naprosto fantastickej, dlouho jsem se nepobavila nad jeho hlaskami.

Druhy dil se mi libil o dost vic nez Illuminae. Hlavni postavy mi jsou o dost sympatictejsi, obzvlast Nik a Hanna jsou proste skveli. Pribeh byl taky skvely, plny napeti. A to propojeni dvou realit bylo taky dobry tah.

(SPOILER) Po přečtení recenzí si říkám, jestli jsem četla stejnou knihu jako všichni ostatní? Od Penelope jsem četla už všechno, co v ČR vyšlo a ačkoliv jsem počítala s tím, že tohle bude moje autorka, tak se nestalo. Mně prostě její knihy z nějakýho důvodů nesedí a nevím, jestli to je samotnou autorkou nebo překladem. Často mám pocit, že některý situace nedávají úplně smysl a přistihnu se, že vlastně vůbec nevím, co se děje. Proto možná zkusím nějakou knihu v originále a uvidím.
Celá Devil's Night je v knižním světle oslavována, ale mě to upřímně řečeno vůbec nebavilo. Celková zápletka mi přišla unylá, to jak se k ní chovali a co jí říkali a pak najednou byli nejky a všichni se milujem?! Jako co to bylo, vždyť normálně smýšlející člověk nebude vůbec nad nějakým udobřováním přemýšlet. Rika je podle mě hloupá a naivní a i když se snaží sebevíc osamostatnit, tak jí to těžce nejde,
No... konec na lodi asi nebudu vůbec komentovat, to mi přišlo hodně mimo :D :D Na to, že jsou to ve výsledku čerstvě dospělí lidi, tak si myslím, že to bylo hodně přepálený.

Za mě jedna z nejlepších knih letošního roku. Hltala jsem stránku za stránkou a hrozně mě fascinoval život June. Krádež identity, pomalý namotávání se do lží... Skvělý, skvělý, skvělý.

Skvělá kniha, až bych řekla jedna z nejlepších, jaký se mi letos dostaly do rukou. Příběh Summer a Aidena mě moc bavil, bylo to vtipný, dojemný, lidský, Zakázané uvolnění má fakt všechno, co od skvělý knihy čekáte. Navíc to je extra čtivý, stačily dva dny a kniha byla přečtená. Jediný, co mě zklamalo byl epilog, ale to je čistě můj osobní názor, jelikož epilogy ve většině případů fakt nesnáším.

S knihami od Mariany Zapaty je to jako na horské dráze. Jednou je to bomba a podruhé si přeju, aby už byl konec. A bohužel tady se jednalo o druhý případ. Na příběh Zaca jsem se moc těšila, ale bohužel mě kniha velmi nudila. Nelíbilo se mi neustálé zmiňování těch stejných skuteční dokola viz. "já na tebe nezapomněl, Bianco" a celkově byl pro mě Dvojitý zásah velkým zklamáním.

(SPOILER) Babylon je za mě skvělá záležitost, která me vtrhla téměř od začátku. Užívala jsem si každé slovo, žasla nad rozmanitou slovní zásobou a čekala, co mě čeká dál. O obsahu celé knihy jsem měla trochu vědomí, ale moc jsem si nepročítala recenze, takže jsem byla tak napůl připravená, o čem to vlastně bude. Musím říct, že R. F. Kuang v téhle knize vytvořila naprosto skvělé prostředí, které je především originální a neskutečně mě fascinovalo její vědomí o historii slov apod. Byla bych dala 5 hvězd, ale po obsazení věže mě to přestalo trochu bavit a celkově mě tenhle odbojový zvrat moc nenadchnul. Za mě ale parádní, ačkoliv trochu náročnější kniha.

V novém roce uběhlo teprve pár dní, ale Prokletou už teď pasuju na jednu z nejlepších knih letoška. Marissa Meyer totiž opět ukázala, že je královna všech retellingů. První díl mě úplně moc nebavil, ale druhý nabral takové obrátky, že jsem ho zhltla během několika dní. Pro mě osobně byl o dost čtivější, akčnější a naplno mě vtáhl do děje - narozdíl od Zlaté. Takže tahle duologie za to rozhodně stojí!

Až na tu část ve Španělsku, která mě opravdu bavila, byla celá kniha neuvěřitelně zdlouhavá. Postavy mi nebyly sympatické, děj taky moc nebavil. Čekala jsem větší pecku, ale fakt dlouho jsem s knihou bojovala a dokonce ji během čtení odložila. Nicméně nakonec hodnotím trochu horším průměrem a uvidíme, jak se autorka vyšvihne v dalších knihách...

(SPOILER) Na muj vkus az zbytecne rasisticky zamereny - ackoliv napad s “tradici” je vskutku originalni, ale i tak to vidim jako az prilis velke kopani do “nas” belochu. Nehlede na to, ze zrejme poznamky typu “belosska skola” a “skola plna belochu” apod. zrejme nejsou brany jako rasismus a jsou zcela prijatelny. Navic jsou oba hlavni hrdinove homosexualove, coz mi rpijde, ze zrejme nemuze v zadne knize chybet a patri to snad do kolonky “povinne” pri psani knihy. Mne to prislo jako mix Pretty Little Liars a Jeden z nas lze, s tim ze PLL je lepsi a Jeden z nas lze zas horsi.
Nicmene ctive to bylo tak zhruba od pulky, jak jsem jiz zminila, tak napad byl taky neotrely, ale jinak me to neoslovilo tak moc, jak jsem dle recenzi ocekavala.
Jo a ze v tom nejak jede Belle mi bylo jasne od chvile, kdy se tam furt zminovaly blondate vlasy.

Na každou další knihu od Kristoffa se těším jak malý dítě. Protože tak nějak víte, že zrovna on je vaším autorem kvality. Říše upíra mě samozřejmě nejdřív polekala svou tloušťkou, ale nakonec jsem ji zvládla přečíst zhruba za měsíc.
Kromě neuvěřitelného příběhu, který krásně plyne a bombově navazuje, se v knize objevují i totálně topové ilustrace, které jsou prostě eňo ňuňo. Trochu jsem se bála toho, že je kniha psaná z pohledu vyprávění, ale nakonec jsem zjistila, že mi to celkem vyhovuje, protože bylo fajn se zabývat nějakými poznámkami okolo a tím, jak byl Jean-Francois hrozně nedočkavý (asi jako já).
S čím je ale počítat u knih od Jaye Kristoffa, tak to je to, že budete mít fakt zlomený srdce. Říkala jsem to u Nikdynoci, řeknu to i tady, on se s tím prostě nemaže a jakmile si někoho oblíbíte, tak o něj během několika stran přijdete…
Dobrá zpráva pro nás všechny je ta, že druhý díl je již dopsaný, tak snad se na něj v průběhu příštího roku budeme moct těšit. Navíc ty ilustrace, ach! To byla lahoda!

Dalsi krasny pribeh z Green Valley. Neni co vytknout, Lilly Lucas me zkratka opravdu moc bavi.

Nedocetla jsem, nebavilo me to, styl psani mi nebyl vubec sympaticky.

Hodne jsem se na tuto knihu (celkove serii) tesila, ale abych rekla pravdu, tak me to zas tak moc nezaujalo. Zacatek byl fajn, hlavne se mi moc libilo prostredi Italie a vyuziti italskych slovicek (Italie je totiz moje srdcovka), ale pak to zacalo trochu drhnout?
Chvilemi mi to prislo hrozne unahlene, prilis jednoduche a nevysvetlene, celkove i nelogicke.
Zatim jsem se jeste nerozhodla, jestli se pustim i do pokracovani, tak uviidme, az se mi to trochu rozlezi.
2,5 bodu

(SPOILER) Popravde netusim, kde uplne zacit… Prvni teda, co se mi libilo - obalka (lol, ale je fakt bozi :D). Kezbych si delala srandu, ale to je bohuzel tak nejak vsechno.
Postavy byly doslova debilni (pardon za ten vyraz, ale jinak to fakt nedokazu popsat), Abriella totalne hloupa hrdinka, ktera chvili delala, ze je desne drsna a prohnana a v dalsi chvili jakoby ani neumela napocitat do peti a ostatni za ni museli rozhodovat. Sebastiana nekomentuju, takhle otravnou, nechutnou a uchylnou postavu jsem uz dlouho “nepotkala”. Napad… no dejme tomu, ale zadna slava.
Co me ale vysiralo fakt do nebeskych vysin, tak to byla naprosta ignorace vzajemnych souvislosti a celkovych okolnosti. Bez jakehokoliv vysvetleni nejake veci se jelo dal a Abrielle treba vubec neprislo divny, ze narazila na Sebastiana v zemi vil a prislo ji to proste v pohode. Nemela ani nejmensi chut se zamyslet nad tim, ze je to hodne sketchy.
PS: Osloveni “princezno” me totalne zabijelo, protoze snad neni mozny, aby se to tolikrat opakovalo.

Ruby i James jsou oba priserne nedospeli, vecne rozhadani a nedokazi si nic vysvetlit jako normalni dospeli lide.
Oslovovani maminka a tatinek jsem mela po peti strankach tak po krk, ze jsem mela chut prekladatele povesit.
Slabych 2,5 hvezdy.

Konecne jsem tuhle zrudnost docetla a celou zpropadenou serii uzavrela. Absolutne nechapu, jak mohla autorka vytvorit nekoho tak nechutnyho, sobeckyho a rozmazlenyho jako je Hardin. A jeste vic nechapu, ze se nekomu tenhle typek fakt libi.

Libilo se mi, ze jsme meli moznost nakouknout i do zivota ostatnich (kapitoly z jejich pohledu), ackoliv jich bylo fakt malo. Chtela bych ale vedet vic o Azrielovi, protoze Azriel je proste laska a je mi lito, ze mu neni venovano vic prostoru.
Jinak to ale byla celkem nuda. Feyre me vys.... takovym zpusobem, ze to snad neni ani mozny a je dil od dilu otravnejsi.
Tesim se na pokracovani, ktere se bude snad vic venovat Neste a Cassianovi a ne preotravny druzce.

Druhý díl ze série detektiva Cormorana Strike je za mě o dost lepší než Volání kukačky. Zápletka, ač byla nechutná, mi přišla cool a na tu dobu hodně nezvyklá a šokující. Ačkoliv se v knize stále hodně mluví a je plná dialogů, tak mě bavila než první díl. I když pořád nevím, jak na to všechno Cormoran přijde, tak se mi líbí, že autor(ka) dokáže šokovat.