iva23

Příběh dívky Idy, která pochází z německého pohraničí. Ida je v rámci poválečného vyrovnávání poslána na nucené práce k hospodáři Františkovi. Výborně napsaná krátká próza o každodenní dřině, nespravedlnosti, nenávisti, ale i naději a lidskosti. Krásně strávená hodina s Idou.

Historická část je dobrá, část ze současnosti je přeslazená červená knihovna plná klišé.

Hodně dobrých hlášek, kdo zná reálie druhé světové války určitě se pobaví.

A pokud by se někdo během čtení divil jako já, proč se o tomto ví tak málo, když o hrůzách nacismu víme tolik a zpracoval ho nespočet spisovatelů i scénáristů, a Německu je opakovaně předhazována vina atd. atd., odpověď najde na konci třetího dílu (str.314-315). (Kousek cituji: "... Tak takhle to zůstalo. Zůstalo to jako za Stalina, jak to bylo po celá ta léta, o nichž se píše v této knize....Je tu zeď. A její cihly jsou stmeleny maltou lži... Zákon není"). Knihu pan Solženicyn dokončil v r. 1968. Je rok 2015 ..čím to bude, že toto téma pořád není široké veřejnosti obecně známé? Že by odpověď byla taky na str. 314-315?

Přečteno s mojí prvňačkou za jeden den, hezky na střídačku - jeden příběh ona, jeden já, a nemohly jsme přestat, dokud jsme nepřečetly celé.

Milé čtení, krásně napsaný životní příběh. Po všech těch knihách, ve kterých se nemůžu dočkat toho, jak to dopadne a čtu nedočkavě a rychle, bylo toto čtení jako pohlazení. A ještě jsem se mockrát nasmála! Doporučuji všem.

Jak píše p. Peňás: "Nami připomíná Nabarvené ptáče".
Takový lehčí odvar, ale to vůbec nevadí, možná tím líp, čte se hezky, za víkend máte přečteno a mrazit vás bude minimálně další dva dny.

Tohle je ekniha zdarma!? Nechápu... Dobře napsané, má to spád, je to napínavé, akční, přitom je tam všude lidskost, odvaha a láska. Doporučuji.

Krásný průřez dějinami, strhující životní příběh, odvaha, láska, odhodlanost, boj za svobodu, ale taky strach, ubohost, ponižování. Hezky napsané, co nebylo napsané, vnímavý čtenář najde mezi řádky.

Hodně zajímavé téma, hezky a poutavě napsáno. Klidně mohla být knížka delší, ráda bych se dozvěděla o Anně víc.

Polopatické, naivní. Mám raději, když je myšlenka ukrytá v příběhu, než když mi ji někdo takto naservíruje. Celé je to takové hrr, hlavní hrdina chce poslouchat svého učitele, ale hned druhý den "stávkuje", ale za pár dní procitne a už ví.. Jedna hvězda za úkol "nasbírej 5 x ne" a druhá za to, že věřím, že někoho tento příběh může nakopnout a začít se dívat na svět jinak. Literární dojem bohužel žádný.

Vždycky jsem jim fandila a nechápala, že někdo fandí druhé straně. Po přečtení jim fandím ještě víc. Odvážní kluci, ale u nás v ČR se ta odvaha moc necení. My oceňujeme spíš přizpůsobivost.

Velké zklamání, knihu jsem četla na doporučení, v Databázi má taky vysoké hodnocení, takže jsem se těšila. Asi do strany 220 jsem pořád doufala, že mě to chytí. Nechytilo, takže zbytek knihy jsem dočetla letmo. Příběh mi přišel takový plochý, hrdinka akorát pořád porušovala pravidla, nevěřila si, dialogy nudné..

Jako dítě jsem pořád dokola četla pověst o Egle a říkala si, že je to hrůza takhle se proměnit ve strom!

Stejná bída jak Tatér z Osvětimi.
Pro náročnější čtenáře, nebo pro ty, co už mají nějaký ten román s tématikou koncentračních táborů za sebou, ztráta času.

Beru jako oddechovou knížku, nějaké nesrovnalosti mi nezkazily zážitek, hezky se četlo, zasmála jsem se i zamyslela, prostě fajn čtení.

Knihy pana Kundery jsou moje srdcovky, takže já při čtení tohoto krásného překladu zažívala opojnou nesnesitelnou lehkost bytí.

Velice slabé, ploché, plné frází, nevěrohodné. Zrovna jsem dočetla Mengeleho životopis, takže jeho postava v tomto "románu" je úsměvná, nevěřím jí ani trochu.