iva23 iva23 komentáře u knih

Ida Ida Helena Černohorská

Příběh dívky Idy, která pochází z německého pohraničí. Ida je v rámci poválečného vyrovnávání poslána na nucené práce k hospodáři Františkovi. Výborně napsaná krátká próza o každodenní dřině, nespravedlnosti, nenávisti, ale i naději a lidskosti. Krásně strávená hodina s Idou.

13.12.2022 5 z 5

Zabiják Zabiják Émile Zola

Po letech znovu přečteno.. nádhera.

31.01.2022 5 z 5

Dívka, která psala na hedvábí Dívka, která psala na hedvábí Kelli Estes

Historická část je dobrá, část ze současnosti je přeslazená červená knihovna plná klišé.

06.03.2020 2 z 5

Už je tady zas Už je tady zas Timur Vermes

Hodně dobrých hlášek, kdo zná reálie druhé světové války určitě se pobaví.

14.08.2019 4 z 5

Souostroví Gulag - 1. díl Souostroví Gulag - 1. díl Alexandr Isajevič Solženicyn

A pokud by se někdo během čtení divil jako já, proč se o tomto ví tak málo, když o hrůzách nacismu víme tolik a zpracoval ho nespočet spisovatelů i scénáristů, a Německu je opakovaně předhazována vina atd. atd., odpověď najde na konci třetího dílu (str.314-315). (Kousek cituji: "... Tak takhle to zůstalo. Zůstalo to jako za Stalina, jak to bylo po celá ta léta, o nichž se píše v této knize....Je tu zeď. A její cihly jsou stmeleny maltou lži... Zákon není"). Knihu pan Solženicyn dokončil v r. 1968. Je rok 2015 ..čím to bude, že toto téma pořád není široké veřejnosti obecně známé? Že by odpověď byla taky na str. 314-315?

20.05.2015 5 z 5

Kvak a Žbluňk jsou kamarádi Kvak a Žbluňk jsou kamarádi Arnold Lobel

Přečteno s mojí prvňačkou za jeden den, hezky na střídačku - jeden příběh ona, jeden já, a nemohly jsme přestat, dokud jsme nepřečetly celé.

24.11.2014 5 z 5

Kronika mého života Kronika mého života Josef Lada

Milé čtení, krásně napsaný životní příběh. Po všech těch knihách, ve kterých se nemůžu dočkat toho, jak to dopadne a čtu nedočkavě a rychle, bylo toto čtení jako pohlazení. A ještě jsem se mockrát nasmála! Doporučuji všem.

05.05.2014 5 z 5

Jezero Jezero Bianca Bellová

Jak píše p. Peňás: "Nami připomíná Nabarvené ptáče".
Takový lehčí odvar, ale to vůbec nevadí, možná tím líp, čte se hezky, za víkend máte přečteno a mrazit vás bude minimálně další dva dny.

02.06.2020 4 z 5

Návrat Krále Šumavy Návrat Krále Šumavy David Jan Žák

Tohle je ekniha zdarma!? Nechápu... Dobře napsané, má to spád, je to napínavé, akční, přitom je tam všude lidskost, odvaha a láska. Doporučuji.

02.06.2020 5 z 5

Trestankyně: Příběh Růženy Vackové Trestankyně: Příběh Růženy Vackové Milena Štráfeldová

Krásný průřez dějinami, strhující životní příběh, odvaha, láska, odhodlanost, boj za svobodu, ale taky strach, ubohost, ponižování. Hezky napsané, co nebylo napsané, vnímavý čtenář najde mezi řádky.

28.01.2020 5 z 5

Do tmy Do tmy Anna Bolavá (p)

Hodně zajímavé téma, hezky a poutavě napsáno. Klidně mohla být knížka delší, ráda bych se dozvěděla o Anně víc.

27.02.2017 4 z 5

Muž, který chtěl být šťastný Muž, který chtěl být šťastný Laurent Gounelle

Polopatické, naivní. Mám raději, když je myšlenka ukrytá v příběhu, než když mi ji někdo takto naservíruje. Celé je to takové hrr, hlavní hrdina chce poslouchat svého učitele, ale hned druhý den "stávkuje", ale za pár dní procitne a už ví.. Jedna hvězda za úkol "nasbírej 5 x ne" a druhá za to, že věřím, že někoho tento příběh může nakopnout a začít se dívat na svět jinak. Literární dojem bohužel žádný.

17.10.2016 2 z 5

Cesta na severozápad Cesta na severozápad Ctirad Mašín

Vždycky jsem jim fandila a nechápala, že někdo fandí druhé straně. Po přečtení jim fandím ještě víc. Odvážní kluci, ale u nás v ČR se ta odvaha moc necení. My oceňujeme spíš přizpůsobivost.

02.11.2015 5 z 5

Dívka, která spadla z nebe Dívka, která spadla z nebe Simon Mawer

Velké zklamání, knihu jsem četla na doporučení, v Databázi má taky vysoké hodnocení, takže jsem se těšila. Asi do strany 220 jsem pořád doufala, že mě to chytí. Nechytilo, takže zbytek knihy jsem dočetla letmo. Příběh mi přišel takový plochý, hrdinka akorát pořád porušovala pravidla, nevěřila si, dialogy nudné..

13.06.2014 1 z 5

Diamantová sekera: Baltské pohádky Diamantová sekera: Baltské pohádky Jaroslav Tichý

Jako dítě jsem pořád dokola četla pověst o Egle a říkala si, že je to hrůza takhle se proměnit ve strom!

26.02.2014 5 z 5

Neděle odpoledne Neděle odpoledne Viktorie Hanišová

Skvělé. Od začátku do konce.

29.04.2024 5 z 5

Elizino tajemství Elizino tajemství Dominik W. Rettinger

Stejná bída jak Tatér z Osvětimi.
Pro náročnější čtenáře, nebo pro ty, co už mají nějaký ten román s tématikou koncentračních táborů za sebou, ztráta času.

01.04.2021

Panda v nesnázích Panda v nesnázích Markéta Lukášková

Beru jako oddechovou knížku, nějaké nesrovnalosti mi nezkazily zážitek, hezky se četlo, zasmála jsem se i zamyslela, prostě fajn čtení.

24.03.2021 4 z 5

Slavnost bezvýznamnosti Slavnost bezvýznamnosti Milan Kundera

Knihy pana Kundery jsou moje srdcovky, takže já při čtení tohoto krásného překladu zažívala opojnou nesnesitelnou lehkost bytí.

19.02.2021 4 z 5

Osvětimská ukolébavka Osvětimská ukolébavka Mario Escobar

Velice slabé, ploché, plné frází, nevěrohodné. Zrovna jsem dočetla Mengeleho životopis, takže jeho postava v tomto "románu" je úsměvná, nevěřím jí ani trochu.

09.06.2020 1 z 5