IVANA0123 IVANA0123 komentáře u knih

Klekánice Klekánice Tereza Bartošová

Tato autorka opravdu umí psát. Napětí, které vás připoutá do křesla a nedovolí knihu odložit, je opravdu nervy drásající a já jsem ji dala v podstatě na jeden zátah. Vyhovovalo mi, že v knize nejsou žádná hluchá místa a vše se soustředí čistě na rychlé rozuzlení. Musím přiznat, že některé "drobnosti" byly nepravděpodobné, přesto to celkově knize asi příliš neublížilo, což je z hodnocení vidět. Kdo je za vše odpovědný, jsem odhadla, ale jakým způsobem mě dostalo. Na naše poměry hodně drsný a šokující závěr a doufejme i málo pravděpodobný. Co na knize určitě upoutá je úžasná obálka a název z Kytice mi příjde také zajímavý. Celkem jsem spokojená, ale rozhodně teď sáhnu po jemnějším žánru. 4*
(4/24)

07.04.2024 4 z 5

Polednice Polednice Jiří Březina

Kniha se mi líbila. Vyšetřování celkem svižně plynulo a myslím, že se vše hodně blížilo realitě. Hlavně systém, kdo vše odpracoval a kdo slíznul smetanu. Dvojice byla možná nesourodá, ale mně sympatická. A četla se mi díky krátkým kapitolám dobře. Za mě 4*
(10/23)

06.10.2023 4 z 5

S hlavou v oblacích (pejru) S hlavou v oblacích (pejru) Kateřina Petrusová

Mírně potrhlá letní kniha. Sice úplně mimo žánry, které běžně čtu, ale občas je fajn udělat změnu. A i když i po přečtení své priority nezměním a i když skončila přesně podle očekávání, nevadí. Bylo to milé, odlehčené, místy vtipné a občas vážně trhlé... 4*
(9/23)

04.09.2023 4 z 5

Josefíně všichni lžou Josefíně všichni lžou Kateřina Pantovič

Tak toto se mi hodně líbilo. Po dlouhé době si chci koupit knihu, přestože jsem ji právě dočetla. Chtěla bych ji mít doma a kdykoli se vrátit a znovu se začíst. Autorčin styl mi tak trochu uhranul. Žádný závratný děj, jen běžné starosti jedné běžné rodiny a přesto se mi od knihy nechtělo. I vážné téma dokáže autorka podat s nadhledem a každou chvíli se usmějete nad nějakou mimopoznámkou. A hlavně jsem si zamilovala Josefínu. Ta mile naivní postavička se mi vtiskla do srdce. Možná to bude tím, že Josefína je jako koprovka a já koprovku miluju.... Doporučuji. 5*
(4/23)

28.04.2023 5 z 5

O zahradě O zahradě Pavel Čech

Potřebovala jsem zklidnit a zpomalit a knihy Pavla Čecha jsou na to ideální. Jeho knihy nečtete, do nich se ponoříte, vypnete hlavu a hledáte v jeho obrázcích, co vše je v nich ukryto. Vykreslený je každý list, lampa, odloupnutá omítka, ptačí hnízdo v koruně stromu...A mnohem mnohem víc objevíte, když si s otáčením stránek dáte na čas. Nebo se touláte křivými uličkami a nekonečnými schodišti starého města s malým Františkem a snažíte se spolu najít dvířka do tajemné zahrady. Prostě se necháte unášet krásnými obrázky a milým příběhem.
Myslím, že je škoda, že jsou tyto knihy v dětských odděleních a často tak utečou dospělým čtenářům, protože těm mají taky rozhodně co říct. Já je miluju a jsou mojí srdcovkou. Doporučuji, jako vždy 5*.
(1/23)

07.01.2023 5 z 5

Ztracené střípky Ztracené střípky Tim Weaver

Pro mě úplně nový autor, na kterého jsem slyšela samé superlativy, tak jsem byla hodně zvědavá. A musím říct, že první polovinu, skoro celých 250 stran jsem měla problém, abych knihu neodložila a dočetla a dalších 250 problém, že jsem ji skoro odložit nedokázala. Prostě, když se vše propojilo začalo to být super, jen to chtělo výdrž. Takže se na další autorovy knihy nakonec těším, jen doufám, že úvod do děje nebude příště tak zdlouhavý. 4*
(9/22)

11.09.2022 4 z 5

Knihovnice z Troublesome Creeku Knihovnice z Troublesome Creeku Kim Michele Richardson

Kniha byla zajímavá, přestože vzhledem k množství témat mohla být rozsáhlejší a jít více do hloubky. Dlouho jsem nevěděla, co vlastně od knihy očekávat. Historickou knihu, milostný román... Nakonec v ní bylo od všeho něco, a jak už jsem psala, možná až moc. Drsné prostředí Kentucky, obrovská chudoba a hladovějící obyvatelé hor, drsné pracovní podmínky horníků a tvrdé potlačení jakéhokoli vzpoury jsou jen jedny z mála popisovaných problémů na pozadí vlastního životního příběhu Cussy Mary, posledního článku tzv. modrých lidí. Vydědění ze společnosti bílých, opovržení a nesnášenlivost všeho odlišného musela snášet po celý život stejně jako všichni "barevní". Díky své práci knihovnice však dokázala toto své prokletí částečně překonat a stát se pro řadu lidí důležitou. I přesto však pro mnohé zůstává vyděděncem... Pro mě nejzajímavějším tématem ale zůstává Cussyina práce knihovnice. Vycházela z dochovaných historických pramenů a kniha je dokonce doplněna o fotografickou část zobrazující skutečné knižní ženy a jejich náročnou práci, která často obyvatelům hor zaručovala jedinou možnost vzdělávání. Velice mě zaujala výroba tzv. výstřižkových knih. Styl knihy mi úplně nesednul, ale rozhodně jsem se dozvěděla mnoho zajímavého a jsem ráda, že jsem si knihu přečetla. 4*
(7/22)

23.07.2022 4 z 5

Vánoce mám rád Vánoce mám rád František Nepil

Patřím ke stejně závislým jako pan Nepil. To období svíček, adventních věnců a stromečku miluju. Loni mi ta atmosféra nějak chyběla, a tak jsem si to letos chtěla pojistit a sáhla po vánoční knize a lépe jsem si snad ani vybrat nemohla. To vánoční kouzlo, které z povídek pana Nepila dýchá je nakažlivé. Obzvláště příběhy jeho dětství mají tu krasnou pohodovou atmosféru, která z nás alespoň na tu chvíli dělá lepší a milejší. Za nejhezčí bych vybrala medvěda Krumlíka a zimní příhodu Františka v overálku, ale víc prozrazovat nebudu. A teď už mi nezbývá, než se těšit a doufat, že i pod mým stromečkem bude Dárek dárků. Určitě víte o čem mluvím.... 4.5*
(12/21)

19.12.2021 5 z 5

Poutník pod hvězdami Poutník pod hvězdami Ilona Borská

Ta knížka byla skvělá. A je mi celkem jedno, jestli některé údaje byly trochu autorkou domyšleny, aby mohl vzniknout tento úžasný "životopis". Moc se mi líbil autorčin styl, kdy příběh občas doplnily jen kratičké poznámky a zajímavosti, které děj na chvilku přerušily a neuvěřitelně oživily. Nikdy jsem netušila, že byl Josef Čapek tak zajímavý člověk. Nejen malíř, novinář a spisovatel, ale jak jsem po přečtení této knihy zjistila, i neuvěřitelný bojovník s často nepříznivým osudem už od dětství. A že jeho velkou rolí, možná nejdůležitější v životě - bylo být starším bratrem. Ale pro mě i tak bude vždy hlavně autorem jedné z nejmilejších knížek...o chytré kočičce a trochu tvrdohlavém pejskovi. Knihu doporučuji. 5*
(11/21)

13.11.2021 5 z 5

5 mrtvých starých dam 5 mrtvých starých dam Hans Gruhl

Kniha na styl Agathy Christie, kde zápletka vzniká nenápadně, ale postupně začne být celý případ hodně napínavý. A rozuzlení mě překvapilo, pachatele jsem rozhodně neodhadla. Ale nejvíc mě bavil styl knihy a jemný autorův humor. Za mě tedy příjemná oddechovka. Jen by asi chtělo trochu upravit místní anotaci, kde je zbytečně vyzrazena zápletka. 4,5*
(10/21)

23.10.2021 4 z 5

Oběť bez tváře Oběť bez tváře Stefan Ahnhem

Knížka mě bavila a ani při skoro 600stech stránkách jsem se nenudila. Za prvé se kniha dobře čte. Za druhé je to klasická severská detektivka, tak jak je mám ráda - drsná a napínavá a za třetí je to v některých ohledech netradiční severská detektivka. Fabian Riska je opět velice chytrý a nadaný policista, jako mnoho jiných detektivů, ale na rozdíl od nich není vždy bezchybný a neví všechno nejlíp. Velkým bonusem je kolektiv jeho nových kolegů, kteří se mi možná líbili i víc, než samotný hlavní hrdina. Hodně mě bavila i část knihy odehrávající se v Dánsku. Ale nejpřekvapivější pro mě bylo rozuzlení s deníkem, víc prozrazovat nebudu. Jsem ráda, že jsem tohoto autora objevila a na jeho další díly se těším. 4,5*
(3/21)

14.03.2021 4 z 5

Jasno lepo podstín zhyna Jasno lepo podstín zhyna Sara Baume

Ray byl sám, a pak poznal Jednooko a už na ten svět, ve kterém je nikdo nechtěl a nepotřeboval, byli dva.........Kniha o poutu, které může vzniknout jen mezi psem a jeho člověkem. O bezpodmínečné lásce zvířete, o potřebě mít někoho svého. Taky o tom co je důležité a co ne, ale i o strachu a samotě a taky velkém smutku.
A styl psaní autorky je neuvěřitelný. Je to jako by nepsala, ale malovala - což je vlastně také její profese a snad proto má dar tak krásně vyprávět. Knížka je krásná a zároveň zvláštní a i když jsem ji už dočetla, tak ji mám stejně pořád v hlavě.

"A teď si věci třídím v hlavě do dvou sloupců. Napravo je To, na čem nezáleží. Nalevo je To, na čem záleží......................Na levé straně mám tebe. Samozřejmě že tam mám tebe."
(10/18)

18.10.2018 5 z 5

Muž jménem Ove Muž jménem Ove Fredrik Backman

Jedna z nejlepších knížek, které jsem kdy četla a kdyby to šlo, tak dám 10*. Je to úžasná knížka o krásném vztahu, podivínském Oovi, který pomáhá i štve své okolí a starém vypelichaném kocourovi. Nevím jestli jsem už četla někdy knížku, která by mě tak často dohnala k slzám smutku ale i smíchu. Knížka, ke které se budu určitě vracet. Doporučuji.

"Nepochopil, proč si ho vybrala. Milovala samé abstraktní věci: hudbu, knížky a divná slova. Ove byl muž konkrétního. Měl rád šroubováky a filtry na olej. Kráčel životem s rukama zastrčenýma v kapsách. Ona tančila."
(7/17)

04.07.2017 5 z 5

Fimfárum Fimfárum Jan Werich

Dát do čtenářské výzvy knihu pohádek byl skvělý nápad a my jsme si Fimfárum se synem před spaním užili díky panu Werichovi nadmíru. Nevím jestli i dítě dokáže v pohádkách zachytit každé spisovatelovo moudro - kterých je v nich nepřeberně, ale jisté je, že se pohádky líbili oběma. A vyhrála samozřejmě Lakomá Barka, kterou miluju nejvíc namluvenou přímo panem Werichem. Pro mě je to srdeční záležitost a připomínka dětství - mně ji na gramofonu pouštěla moje maminka.
(3/17)

23.03.2017 5 z 5

Stopařův průvodce Galaxií Stopařův průvodce Galaxií Douglas Adams

Absurdní, bláznivé, chvílemi mimo tak, že mi to hlava nebrala a přesto jsem se bavila a kniha se mi líbila. A nejdůležitější info - až budu stopovat, tak ručník s sebou.. 4*
(11/23)

18.11.2023 4 z 5

Kdysi Kdysi Morris Gleitzman

Konec knížky jsem obrečela. Kniha je určena dětem a je vyprávěna skvělým stylem a zlé věci jsou ze začátku vyprávěny jen náznakem. Přesto je v textu celá hrůza tehdejší doby cítit. Ke konci už pravá tvář války nejde ničím zastřít a i děckému čtenáři je vše ukázáno syrové a drsné. Možná pro mě jako dospělou, je to celé o to horší, že hlavními postavami jsou děti a to co je zde jen lehce naznačeno, si dospělý domyslí v celé té hrůze. Vím, že má příběh pokračování, ale jestli se do nich dokážu pustit si jistá nejsem. Přesto knihu velmi oceňuji. 5*
(8/23)

20.08.2023 5 z 5

Básnik Básnik Dominik Dán

Opět drsné, neuvěřitelně čtivé a napínavé. Závěr jsem odhadla, ale i tak jsem z něj měla husí kůži. Problém těchto knih je, že člověk taky musí pracovat, odložit je, je skoro nemožné. Jediná výtka - těžko věřit, že by tohle všechno Krauzovi prošlo. Ale bylo to super, tak to ráda přehlédnu. 4,5*
(1/21)

19.01.2021 4 z 5

Inspektor s velkým ptákem Inspektor s velkým ptákem František Niedl

Tak už podruhé jsem se bavila u detektivky Františka Niedla a bavila jsem se dobře a asi ještě víc než u prvního dílu. Humor v těchto knihách je takový specifický, možná místy až švejkovský. I ta vlastní detektivní linka je taková jiná, kdy pátrání spíš na osobu detektiva často "padá", než by on sám byl nějak moc iniciativní. Beru to jako oddechovku od drsnějších knih tohoto žánru, i když popravdě v tomto díle bylo těch mrtvol požehnaně. Ale vznikaly tak nějak mimochodem a občas skoro komicky. Prévit je prostě hodně svůj a mně se tento styl líbí. 4,8*
(5/24)

24.05.2024 5 z 5

Mortina Mortina Barbara Cantini

Tak knihy této autorky mě vyloženě nadchly. Milé, humorné a malinko strašidelné - přesně tak, aby byly přímo na míru věkové kategorii, pro kterou jsou určeny. Ale ani dospělí čtenáři se nebudou nudit. Autorka myslela i na ně, a tak se občas v textu objeví poznámky a hlavně drobnosti na obrázcích, které asi dítě nepochopí, ale dospělé pobaví. Takže hledejte. A nej nej jsou v knize hlavně ilustrace. Knihy jsou prostě krásné. Zásluhu má jistě i překladatelka, která si vyhrála se jmény a tak ve vile Rozvalince kromě Mortiny potkáte i tetu Neboženku, psa Truchlíka, prastrýce Zlověstila nebo dědečka Katafalka ve druhém díle. Za mě prostě jedna velká jednička, takže na databázi 5*. Doporučuji.
(8/23)

17.08.2023 5 z 5

Introvertka v hlučném světě Introvertka v hlučném světě Deborah Tung

Autorku jsem si oblíbila už od první knížky. Ta první mi sice byla malinko bližší, ale i tato je skvělá. Debbie se se svým životem pere a snaží se zapadnout, což se jí často nedaří nebo ji to stojí neúměrné množství sil. Nakonec ale zjistí, že se jenom prostě snaží vpasovat do role, která jí není vlastní. A když konečně přijme, že je prostě taková jaká je, začne si život konečně užívat.. Myslím, že kromě toho, že je kniha krásně nakreslená a napsaná, tak může pomoct v tomto uspěchaném světě pár ztraceným duším, které tato extroverní doba válcuje. Krásná komiksová kniha, jejíž autorka už patří mezi mé oblíbené. Těším se na další. 5*
(4/23)

02.04.2023 5 z 5