Ivetaa komentáře u knih
Jak málo stačilo k tomu, aby byl zničen život mladého kluka, který byl odsouzený kvůli banalitě a zlovůlí tehdejších "mocných". Hodně smutné čtení. Vyhledala jsem si poté info o tamější věznici, to je fakt síla, co tam bylo známých osobností. Doporučuji přečíst každému, kdo nevěří, co se dělo.
Napínavé až do konce a jak píše v příspěvku Tvurce001 - za mě též výborná a čtivá sonda do pekel oněch dnů...
Píši komentář až po přečtení posledního dílu trilogie. Všechny tři knihy a smutné osudy se mi dostaly "hluboko pod kůži". Byly přečteny za pouhé tři dlouhé večery - nemohla jsem od nich prostě jen tak odejít. V doslovu autorka píše, že v době, kdy je antisemitismus opět na vzestupu, nesmíme zapomenout, co se dělo. S tímto názorem se plně ztotožňuji a přeji paní spisovatelce pevnou ruku při psání dalších krásných knih.
Krásný historický román mě seznámil s dalšími fakty, která v době normalizace nebyla v učebních osnovách... Díky za doplnění znalostí.
Kniha mohla být poloviční, občas jsem se až ztrácela v ději, který se také prolínal několika časovými obdobími. Dočtení celé knihy bylo vyčerpávající, na druhou stranu jsem se dozvěděla mnoho zajímavého.
Čtivý román podle skutečných událostí. Doporučuji přečíst, protože kvalitních příběhů o statečných ženách není mnoho. Ono vůbec význam žen na pozadí dvou sv. válek je zlehčován a často přehlížený.
Nedočteno. Nebavilo. Text jako z dětské knížky a tak určený pro malé děti. Až nereálný děj hraničící s drzosti malé holky, která se na svůj věk chová občas dospěle a občas jako fracek.
Po cca 50 stranách odloženo. Kniha má určitě své příznivce, ale tady jsem já osobně šlápla hodně vedle. Nebavilo, vůbec se nedařilo začíst a hlavně
nesympatická hlavní postava.
Neskutečně smutný příběh a přesto bohužel pravdivý. Budu dlouho "vstřebávat" a doporučuji přečíst každému, kdo se zajímá nejen o židovskou otázku. Doslov od samotné protagonistky přináší další informace o životě po válce.
Pro mě je to kniha roku. Přesně vylíčená historie, zejména z období velké hospodářské krize, kdy autorka strávila nad materiály z knihoven, archivů, univerzity v Kentucky tisíce hodin. Sama to v životě neměla lehké - jak je uvedeno na závěr knihy v doslovu - vyrůstala v sirotčinci, poté u pěstounů a nakonec skončila ve 14 letech na ulici. Smekám nad její statečností a odvahou, že to dotáhla bez pomoci tak daleko. "Chudoba a přehlížení nejsou ani tak ekonomickou, politickou nebo sociální záležitostí, ale především lidskou. Poznání jediného malého kousku tohoto světa nám pomůže pochopit utrpení i radost všech ostatních."
Mám ráda ságy a životní příběhy třech hlavních protagonistek se pěkně prolínaly.
Druhý díl je věnovaný hlavně Mary, která se vlastní pílí a trochou štěstí dostala k vysněné práci chůvy, ač pochází z chudé dělnické rodiny. Hurá na třetí díl.
Autorka - jak je napsáno již v anotaci - perfektně popsala prostředí té doby. Těším se na druhý díl a další osudy hlavních protagonistek.
Tolik událostí. Každá jedna z nich hrozná. A přesto je tu vždy naděje, že bude líp.
Hezký příběh, pokud tedy hledáte něco na oddych a nemáte žádnou odpovědnost, nemusíte platit daně, sociální, zdravotní, atd. Jen tak se sbalíte a letíte do neznáma, kde chcete začít podnikat... Kterak naivní hrdinka k rozumu? a lásce přišla. Přesto je to fakt čtivé a pěkné.
Souhlasím s komentářem od Lidusaaa - nejdříve mi "nesedla" Emmie - hlavně se svojí plánovací aplikací a téměř maniakálním skupováním všeho vánočního. Později děj a sympatický Sam změnil můj názor a vlastně i ta Emmie byla nakonec skvělá holka. Každý chce přece trochu toho štěstíčka v životě.
První kniha od autora a určitě není poslední. Tak jak vylíčil postavy i prostředí, to je až neskutečné, přesto reálné a věřím každému slovu.
Neurazí, ani nenadchne - zdlouhavé čtení a líčení pocitů, osobních ztrát a nálezů. Kniha mohla mít o polovinu stránek méně, pak by se děj tak strááášně netáhl.
Odkládám nerada nedočtené, ale ani po cca 60 stranách jsem se bohužel nic nedozvěděla. Chaotický styl psaní mně nevyhovuje.