ivetdos ivetdos komentáře u knih

Hospůdka v Praze Hospůdka v Praze Julie Caplin

Na Hospůdku v Praze jsem se neuvěřitelně těšila, už ta obálka je naprosto skvělá a ani obsah nezklamal.

Upřímně jsem tedy čekala, že to autorka pojme trošku jinak, pivo je sice pro Česko typické, ale příběh Lea a Anny pro mě nebyl úplně uvěřitelný, hlavně tedy skrz kurz Pivovarnictví a jejich spolubydlení :-) I tak jsem si ale čtení moc užila. Také oslovování Jane a Michaelo znělo v překladu trochu krkolomně, přecejen málokdo si takto nechá říkat, ale při čtení mě to nerušilo.
Dělalo mi radost, že můžu od autorky číst něco z prostředí, které znám, dokonce bylo několikrát zmiňované i mé rodné Brno.

Za mě jsou Romantické útěky spíš průměrné, odpočinkové čtení, ale i tak jsem vždycky po dočtení spokojená a vím, že si další “Caplinku zase pořídím. Určitě si ani tento díl nenechte ujít!

02.02.2025 4 z 5

Myšlenky za volantem 2 Myšlenky za volantem 2 Marek Eben

Dočetla jsem poměrně náhodně tuhle knihu fejetonů/myšlenek Marka Ebena. Jen jsem do ní nahlédla a nemohla jsem přestat číst. Mám ráda Markův inteligentní humor a nejednou jsem se smála nahlas. Slupnete ji za jeden večer a rozhodně to není čtení pro věkovou skupinu 50+ jak jsem si mylně myslela :-) I já, ve svých 28 letech jsem se moc bavila.
Bylo mi řečeno, že první díl není tak dobrý jako dvojka, ale stejně se chci časem přesvědčit sama. Pokud se chcete pobavit a zároveň si dát něco lehkého. Vřele doporučuju!

02.02.2025 4.5 z 5

Pan Spencer Pan Spencer T. L. Swan

Na Spencera jsem se těšila už z předchozího dílu, a i když mě nezaujal tolik jako Pan Masters, i čtení jsem si užila – tak jako vždycky u knih T.L.Swan.

Hlavní hrdinka Lottie byla na mě až moc průhledná a naivní, taky jsem čekala v průběhu čtení více zápletek, děje, i když konec tomu teda dal pořádnou tečku :-) Je těžké psát recenzi, abych něco nevyzradila, můžu ale říct, že erotických scén tu bylo opět habaděj. Bohatá, nezkušená dívka, co má ochranitelského bratra a známý proutník Spencer... co vám budu povídat, asi je vám alespoň z části jasné, jak se bude děj odehrávat. Tak jako obvykle, opět tu potkáváme staré známé postavy z předchozího dílu Brielle a Juliana, které jsem si zamilovala a zase se nám poodkrylo, kam jejich vztah dál směřoval.

I když je kniha opět bichlička, máte ji přečtenou během chvilky, autorka má skvělý vypravěčský talent. I když první díl byl pro mě lepší, rozhodně stojí za to si i tento díl přečíst, určitě nebudete zklamaní. Na další díl s Panem Garciou se těším moc!

12.01.2025 4 z 5

Štěpán Kozub: Klaun se zamáčknutou slzou Štěpán Kozub: Klaun se zamáčknutou slzou Zuzana Burešová

Humor Štěpána Kozuba mě vždycky dostane. Nejen, že má obrovský dar bavit lidi, což dokazuje dvakrát vyprodaná O2 aréna, ale je i výborný herec. Poprvé jsem ho zaznamenala v Případech 1. oddělení, kde naprosto exceloval. Od té doby vyhledávám rozhovory a představení, kde se Štěpán objevuje. Baví mě jeho pohled na svět, jeho vnímání a názory, se kterými sice ne vždy souzním, ale je pro mě velmi zajímavý člověk. Když jsem zaznamenala, že mu má vyjít kniha, věděla jsem, že si ji musím přečíst.

O Štěpánovi jsem už před knihou věděla hodně, i tak jsem ale díky ní nahlédla zase o kus dál. Najdeme tam hodně z jeho práce, což mě tolik neoslovilo, ale to, jak se rozpovídal o svém tatínkovi a dětství, mi vehnalo slzy do očí. Čekala jsem možná, že se dozvím trochu více informací o něm, z jeho soukromí nebo více zážitků a názorů. Některé zajímavé části jeho života byly jen naťuknuté. Kniha je čtivá, ale obsahovala části, kde jsem se trochu nudila a přeskakovala, a pak části, kde jsem hltala jednu stránku za druhou, což není chyba Štěpána, ale spíš jak byl veden rozhovor. Možná bych ocenila, kdyby byly otázky lépe rozvrstvené a některé informace se neopakovaly.

Štěpán je citlivý, vnímavý člověk, který si chrání soukromí, neměl lehký život a obdivuju ho za to jak je uvědomělý a silný, že to všechno ustál. Mám ale po do čtení takový ztrápený pocit, jako by to vzdával, obětoval se. Název je naprosto vystihující.

12.01.2025 4.5 z 5

Modrá planeta Modrá planeta Alena Mornštajnová

Tentokrát jde o knihu pro děti 6+ a vyzkoušeno, že pro menší děti úplně není :-) My dospělí se toho tentokrát příliš nového nedozvíme - i když slovo nanuk v grónštině mě překvapil. Dětem ale kniha přiblíží jak se dělí jednotlivé roční období, co je časový posun, světadíly, co je pro dané země typické a jak se dětem z jednotlivých kontinentů žije. Najdete tu i krásné ilustrace.

Myslím, že je to perfektní kniha nejen pro děti, které rády cestují, ale i pro ty, co se rády dozvídají nové věci. Škoda, že za mého dětství nic podobného nebylo, určitě bych ji chtěla mít ve své knihovně

29.12.2024 4 z 5

Paříme - Komiksová historie videoher Paříme - Komiksová historie videoher Edward Ross

Tahle kniha je určená všem hráčům, ať už jste náruživý player, anebo si občas zahrajete The Sims a zajímá vás historie a etapy vývoje her. Od Homo Sapiens až po Virtuální realitu. Právě vykreslení jednotlivých etap, od kamínků a kostí až po dnešní herní konzole, mi přišlo zajímavé nejvíce. Také nás autor seznámil s tím, jak začínala velká vydavatelství jako Atari a Nintendo, nezapomnělo se ani na herní automaty, deskové hry a příslušenství. Fascinovalo mě, jak velkou pozornost dávali vývojáři tomu, jak vtáhnout hráče do her pomocí různých speciálních funkcí ovladačů, kláves, zbraní a podobně. Je to věda a nic není jen tak :-)

Rozhodně jsem nebyla zklamaná, kniha mi dala přesně to, co jsem očekávala.

29.12.2024 5 z 5

Zvrhlý král Zvrhlý král Rina Kent

Tak tohle… proč jsem s ní tak dlouho otálela? Docela dost drsné, zvrácené a toxické čtení. Malinko mi připomínala Corrupt od Douglas, za den a půl jsem ji měla přečtenou. Takže jsem si ihned po dočtení musela pořídit alespoň eknihu dalšího dílu, protože jsem okamžitě potřebovala vědět, jak příběh bude pokračovat.

Stejně jako autorka upozorňuje na začátku knihy, rozhodně je to čtení pro zralé ženy, nikoliv mladé slečny, protože na vztahu hlavní hrdinů není NIC dobře a NIC normální :-) Úplně vás ta chemie ale pohltí.

Rina Kent píše tak čtivě, že její knihy přečtete jedním dechem. Zkrátka každý má nějaké to svoje guilty pleasure. Pokud máte rádi knihy Penelope Douglas, tahle série vám určitě sedne taky.

28.12.2024 4 z 5

Záhadná oběť Záhadná oběť Robert Bryndza

Na knihu jsem se hodně těšila i přes to, že mám raději sérii s Erikou Fosterovou. Očekávání jsem měla ale veliká a kniha je rozhodně nadmíru naplnila!

Byla velmi čtivá, což je prostě každá knížka od Bryndzy :-) a ani napětí nechybělo, přestože ho tentokrát nebylo tolik. Od začátku bylo jasné, že hlavní hrdinové vyřeší i 30 let starý případ, ale nečekejte, že odhadnete konec. Je tady několik zvratů a samozřejmě to dopadne jinak, než si myslíte. První polovina se rozvíjela pomaleji, než bych očekávala, občas jsem se zamotala ve jménech jednotlivých postav, ale v druhé polovině už si to všechno sedlo a začalo do sebe zapadat. Bylo tady pár situací, kdy se mi doslova obracel žaludek, ale jinak to bylo příjemné čtení.

Bryndza je zkrátka sázka na jistotu, u něj vedle nešlápnete

17.12.2024 4 z 5

Krvavá spása Krvavá spása Lisa Regan

Další skvělý díl od Lisy Regan s hlavní hrdinkou Josie a jejím týmem. Tento díl řadím mezi jeden z nejpovedenějších z celé série. Děj mi teda dával občas dost zabrat, prolíná se tady hodně jmen, přeskakování z minulosti do současnosti, není to úplně oddychové čtení, ale zase je ideální do zimního počasí.

Krvavá spása vás chytne a nepustí, skvělá zápletka, neskutečně čtivé, o zvraty je postaráno až do konce. Linka z minulosti pak dodá celému příběhu ucelený obrázek. Co se týče vraha, tak jsem klasicky byla celou dobu vedle jak ta jedle :-)

Možná to bylo občas trošku překombinované, ale já byla spokojená a těším se na další díl.

17.12.2024 4 z 5

Alergie a my: Naše podrážděná těla v měnícím se světě Alergie a my: Naše podrážděná těla v měnícím se světě Theresa MacPhail

Alergie v dnešní době už není nic neznámého a výjimečného, minimálně v mém okolí ji má skoro každý druhý a bere se to jako norma. Je až děsivé, jak se v posledních letech zvýšil počet lidí, který jimi trpí. Kniha mě zaujala právě proto, že jsem chtěla porozumět tomu, jak to celé funguje, a proč je to tak rozšířený civilizační problém. Sice jsem nenašla přímé řešení, ale zase jsem o chlup chytřejší :-)

Autorka nevaří z vody, informace čerpá z odborných studií, sama je vědkyně a alergiemi se zabývá mnoho let. Jednoduchou, čtivou, nenásilnou, avšak odbornou formou čtenáře zasvěcuje do problematiky alergií, jakou roli hraje dědičnost nebo životní prostředí a do jaké míry si za to vlastně můžeme sami. Bylo to fascinující čtení, dozvěděla jsem se mnoho nových informací a ke konci mi bylo vlastně trochu úzko. Proč, si ale přečtěte sami. Rozhodně stojí za pozornost a zamyšlení!

15.12.2024 5 z 5

Knihkupectví v Dublinu Knihkupectví v Dublinu Evie Woods

Taky vás tak moc zaujala obálka? Kombinace knih a Irska, okamžitě jsem věděla, že si tuhle knihu potřebuju přečíst. Ačkoliv jsem čekala něco malinko jiného, určitě jsem nebyla zklamaná.
Zážitek z této knihy se mi těžko popisuje. V průběhu čtení se mi vystřídaly snad všechny emoce. Najdete tu všechno – těžká témata, lásku, přátelství, drama i dojetí, kapku nadpřirozena a hlavně knihy! Mé knihomolské já se tetelilo štěstím. Příběh je velmi čtivý a přestože je to vcelku bichlička, četla se svižně a osudy postav mě pohltily.
Nejsem fanoušek několika časových linek, tahle kniha mě ale pohladila po duši a donutila přemýšlet. Určitě stojí za přečtení.

04.12.2024 4 z 5

Božští rivalové Božští rivalové Rebecca Ross

Opět jdu proti davu. Měla jsem obrovská očekávání, a přestože kniha vůbec nebyla špatná, nadšení se u mě bohužel nekonalo. Kniha je velmi čtivá, vcelku originální, vnímala jsem, že se v nás autorka snaží vyvolat emoce, ale ke mně zkrátka nějak nedoputovaly a s postavami a jejich příběhem jsem se nezosobnila. Mohlo to být er-formou, překladem, nedostatečným popsáním emocí v daných situacích nebo někdy až poetickým jazykem, který jsem nebyla schopná docenit. I tak jsem ale knihu nebyla schopná odložit, stále jsem potřebovala číst dál a dál :-) Kniha mě začala opravdu bavit až od půlky a konec mě víc chytil za srdíčko než zbytek knihy. Vývoj vztahu mezi Iris a Romanem pro mě nebyl úplně uvěřitelný, na začátku mě štval Roman na konci zase spíš Iris :-). Hmatatelné jiskření ani žádnou dechberoucí romantiku tady spíš nečekejte, je to takové lehké pošťuchování, než „enemies to lovers“ tak jak ji běžně v knihách vídáme.

Je to milé, pro hodně z vás dojemné, čtení protknuté fantasy tak, že vás nebude rušit, ale zároveň osvěží příběh a dodá na originalitě. Kromě toho ta obálka a ořízka jsou nádherné, celé zpracování knihy se moc povedlo.

10.11.2024 4 z 5

Vlci: Skutečné příběhy Vlci: Skutečné příběhy Michał Figura

Vlci jsou skvělý edukativní komiks pro dospělé i pro děti. Tady se opravdu vše potkalo. Nečekejte pohádku, komiks je nabitý informacemi, které jsou velmi příjemnou formou příběhu podávány čtenářům. Je doplněn o mapy, zajímavosti, fotky, zkrátka všechno, co by vás mohlo zajímat.

Už rozeznám stopy vlčí od psích, dozvěděla jsem se co rozhodně nedělat, když potkám vlčí mládě, jak moc nebezpečný vlk je, jak fungují vlčí smečky, jak velké mají teritoria anebo jak fungují fotopasti a co je telemetrie. No je toho spousta, kniha rozhodně stojí za vaši pozornost, protože se určitě dozvíte plno věcí, které jste ještě nevěděli.

07.11.2024 5 z 5

Corrupt: Skazení Corrupt: Skazení Penelope Douglas

Tak tohle byla divoká jízda a jedním slovem woow. Jde o autorčin nejodvážnější kousek, řekla bych. Penelope je moje oblíbenkyně a pisatelka extrémních romancí, nic nedělá na půl a tahle dark romance byla dark v pravém slova smyslu :-) měla všechno a na můj vkus možná až moc. Lehce to překombinovala, ale i tak mě čtení neskutečně bavilo. Douglas atmošku prostě umí.

Bylo to drsné, zvrácené, někdy zlé, ale plné chemie a akce. Rozhodně se s tím autorka nepárala. Nevím, jestli mám odvahu ji někomu doporučit, možná vám, co jste zvyklí na autorčinu tvorbu, ale já si to užila :-) Určitě se chci pustit do dalších dílů.

05.11.2024 5 z 5

Gothikana Gothikana RuNyx

Gothikana je pro mě jedním z překvapení roku. Nebudu lhát, zaujala mě hlavně kvůli nádherné ořízce. Málokdy se mi stane, že přečtu knihu za jeden den nebo během pár hodin. Gothikana mě naprosto pohltila, jak příběhem, atmosférou, tak i chemií mezi postavami. Kniha pro mě byla velmi originální a držela mě celou dobu napnutou, získala si mou plnou pozornost a i v práci jsem nad ní přemýšlela :-)

Nečekejte žádný gotický horor nebo vyšperkované fantasy. Nebála jsem se ani trochu, fantasy to také úplně není a má plno much, které by vám mohly vadit. Já je ale autorce odpouštím, protože ten zážitek, který jsem dostala, je všechny maže :-) Nedokážu přesně vysvětlit proč, ale dostala mě. Konec bych tedy změnila, byl zbytečně moc sladký a ke zbytku příběhu se nehodil. Hodnotím ale plným počtem hvězd čistě pro ten zážitek, byť se může zdát pro některé nedokonalý.

Pokud máte rádi příběhy plné záhad, mizení lidí, tajemna a erotiky, mohla by se vám kniha líbit.

28.10.2024 5 z 5

Bylo nebylo jedno zlomené srdce Bylo nebylo jedno zlomené srdce Stephanie Garber

Tak tohle bylo velké překvapení, jen jsem do ní nahlédla a už jsem ji musela dočíst. Konec mě naštval, ale okamžitě potřebuji další díl.

Po celou dobu čtení jsem nevěděla, jestli se mi kniha líbí. Je to čistokrevná fantasy pohádka, což úplně nemusím, ale moje zvědavost mi nedala na výběr. Štvalo mě, kolik věcí je nedovysvětlených, nedává logiku a ty názvy? Nevím jestli za to mohl překlad, nebo je to fakt tak blbě vymyšlené. Byla ale neskutečně nepředvídatelná, čtivá, trochu překombinovaná, ale vlastně mě uhranula a musela jsem číst dál. Takže čekám na další díl, i když stále nevím jestli se mi líbila.

28.10.2024 4 z 5

Pojízdné knihkupectví šťastných konců Pojízdné knihkupectví šťastných konců Rebecca Raisin

Od této knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Milou, místy vtipnou, oddechovku, která v sobě skrývala nejen tematiku knih a cestování, ale i sílu kamarádství, životní rozcestí a hledání sebe sama. Je to trochu naivní a pohádkové čtení, ale i na to mám občas chuť a tahle mi zrovna padla do nálady. Romantiky tu ovšem příliš nečekejte, kniha má spíš pomalejší tempo, které upřímně v knihách úplně nevyhledávám, ale napsaná je velmi čtivě, takže jsem ji měla přečtenou vcelku rychle. Konec byl možná trochu na sílu, romantiky bych tu brala o něco víc v průběhu čtení, ale i tak jsem si čtení užila. Obálka se moc povedla a ráda si od autorky znova něco přečtu. Hodnotím 3,5*

24.10.2024 3 z 5

Sladká nevědomost Sladká nevědomost Danielle Lori

Začátek byl slibný, plný chemie mezi hlavními hrdiny, mafiánské prostředí plné nebezpečí, vášeň ale přibližně od půlky knihy to začalo lehce upadat. Pokud by si příběh udržel tempo a napětí jako na začátku, dala bych lepší hodnocení. I tak jsem si knihu ale moc užila.

13.10.2024 4 z 5

Útočiště Útočiště Karen Lynch

Druhý díl byl rozhodně lepší než první. Útočiště se mi možná tolik líbilo i kvůli tomu srovnání s jedničkou :-) Ale dala jsem mu hodnocení neuvěřitelné 4. Hlavní hrdinka už nepůsobila tak hloupoučce, nebyla tak extrémně otravná (otravná byla stále, jen ne tak moc :-)) a líbila se mi romantická linka. I děj na mě působil uvěřitelněji a byl nabitý akcí. Tentokrát mě ale bily do očí (za to určitě může překlad) věty typu: “toho bohdá nebude nebo “darovanému koni na zuby nehleď - kdo z mladých takhle mluví? Taky bych ocenila kratší kapitoly, čtivost si ovšem drží na jedničku. Dvojka příjemně překvapila a dávám tedy šanci ještě třetímu dílu.

11.10.2024 4 z 5

Dům v olivovém háji Dům v olivovém háji Emma Cowell

Oddechové čtení s krásnou obálkou, které je ideální pro podzimní večery. Kniha pojednává o životě tří žen, které se sejdou v kuchařské škole, jenž vede jedna z nich. Každá má své vlastní problémy a povahově se odlišují, ale láska k jídlu všechny spojuje.

První polovina knihy se věnuje kromě poznávání Řecka také bližšímu představení hlavních hrdinek a typickému řeckému jídlu. Ve druhé polovině se dostáváme k rozklíčování jednotlivých tajemství, autorka se tu více věnuje emocím. Možná až trochu moc :-) Opakují se tu myšlenky a může to být trochu otravné. Je tu hodně témat k přemýšlení, občas už příběh působil jako lehce přitažený za vlasy, ale celkově se kniha četla hezky, i když je místy smutná.

Knížku bych doporučila těm, kteří si chtějí u čtení odpočinout. Přestože to tu nejiskří sexuálním napětím a divokým sexem :-) jde o čtení plné lásky, sebepřijetí, naděje a sounáležitosti, ze kterého vám po dočtení bude dobře.

11.10.2024 3 z 5