ivetdos ivetdos komentáře u knih

Záhadná oběť Záhadná oběť Robert Bryndza

Na knihu jsem se hodně těšila i přes to, že mám raději sérii s Erikou Fosterovou. Očekávání jsem měla ale veliká a kniha je rozhodně nadmíru naplnila!

Byla velmi čtivá, což je prostě každá knížka od Bryndzy :-) a ani napětí nechybělo, přestože ho tentokrát nebylo tolik. Od začátku bylo jasné, že hlavní hrdinové vyřeší i 30 let starý případ, ale nečekejte, že odhadnete konec. Je tady několik zvratů a samozřejmě to dopadne jinak, než si myslíte. První polovina se rozvíjela pomaleji, než bych očekávala, občas jsem se zamotala ve jménech jednotlivých postav, ale v druhé polovině už si to všechno sedlo a začalo do sebe zapadat. Bylo tady pár situací, kdy se mi doslova obracel žaludek, ale jinak to bylo příjemné čtení.

Bryndza je zkrátka sázka na jistotu, u něj vedle nešlápnete

17.12.2024 4 z 5

Krvavá spása Krvavá spása Lisa Regan

Další skvělý díl od Lisy Regan s hlavní hrdinkou Josie a jejím týmem. Tento díl řadím mezi jeden z nejpovedenějších z celé série. Děj mi teda dával občas dost zabrat, prolíná se tady hodně jmen, přeskakování z minulosti do současnosti, není to úplně oddychové čtení, ale zase je ideální do zimního počasí.

Krvavá spása vás chytne a nepustí, skvělá zápletka, neskutečně čtivé, o zvraty je postaráno až do konce. Linka z minulosti pak dodá celému příběhu ucelený obrázek. Co se týče vraha, tak jsem klasicky byla celou dobu vedle jak ta jedle :-)

Možná to bylo občas trošku překombinované, ale já byla spokojená a těším se na další díl.

17.12.2024 4 z 5

Alergie a my: Naše podrážděná těla v měnícím se světě Alergie a my: Naše podrážděná těla v měnícím se světě Theresa MacPhail

Alergie v dnešní době už není nic neznámého a výjimečného, minimálně v mém okolí ji má skoro každý druhý a bere se to jako norma. Je až děsivé, jak se v posledních letech zvýšil počet lidí, který jimi trpí. Kniha mě zaujala právě proto, že jsem chtěla porozumět tomu, jak to celé funguje, a proč je to tak rozšířený civilizační problém. Sice jsem nenašla přímé řešení, ale zase jsem o chlup chytřejší :-)

Autorka nevaří z vody, informace čerpá z odborných studií, sama je vědkyně a alergiemi se zabývá mnoho let. Jednoduchou, čtivou, nenásilnou, avšak odbornou formou čtenáře zasvěcuje do problematiky alergií, jakou roli hraje dědičnost nebo životní prostředí a do jaké míry si za to vlastně můžeme sami. Bylo to fascinující čtení, dozvěděla jsem se mnoho nových informací a ke konci mi bylo vlastně trochu úzko. Proč, si ale přečtěte sami. Rozhodně stojí za pozornost a zamyšlení!

15.12.2024 5 z 5

Knihkupectví v Dublinu Knihkupectví v Dublinu Evie Woods

Taky vás tak moc zaujala obálka? Kombinace knih a Irska, okamžitě jsem věděla, že si tuhle knihu potřebuju přečíst. Ačkoliv jsem čekala něco malinko jiného, určitě jsem nebyla zklamaná.
Zážitek z této knihy se mi těžko popisuje. V průběhu čtení se mi vystřídaly snad všechny emoce. Najdete tu všechno – těžká témata, lásku, přátelství, drama i dojetí, kapku nadpřirozena a hlavně knihy! Mé knihomolské já se tetelilo štěstím. Příběh je velmi čtivý a přestože je to vcelku bichlička, četla se svižně a osudy postav mě pohltily.
Nejsem fanoušek několika časových linek, tahle kniha mě ale pohladila po duši a donutila přemýšlet. Určitě stojí za přečtení.

04.12.2024 4 z 5

Božští rivalové Božští rivalové Rebecca Ross

Opět jdu proti davu. Měla jsem obrovská očekávání, a přestože kniha vůbec nebyla špatná, nadšení se u mě bohužel nekonalo. Kniha je velmi čtivá, vcelku originální, vnímala jsem, že se v nás autorka snaží vyvolat emoce, ale ke mně zkrátka nějak nedoputovaly a s postavami a jejich příběhem jsem se nezosobnila. Mohlo to být er-formou, překladem, nedostatečným popsáním emocí v daných situacích nebo někdy až poetickým jazykem, který jsem nebyla schopná docenit. I tak jsem ale knihu nebyla schopná odložit, stále jsem potřebovala číst dál a dál :-) Kniha mě začala opravdu bavit až od půlky a konec mě víc chytil za srdíčko než zbytek knihy. Vývoj vztahu mezi Iris a Romanem pro mě nebyl úplně uvěřitelný, na začátku mě štval Roman na konci zase spíš Iris :-). Hmatatelné jiskření ani žádnou dechberoucí romantiku tady spíš nečekejte, je to takové lehké pošťuchování, než „enemies to lovers“ tak jak ji běžně v knihách vídáme.

Je to milé, pro hodně z vás dojemné, čtení protknuté fantasy tak, že vás nebude rušit, ale zároveň osvěží příběh a dodá na originalitě. Kromě toho ta obálka a ořízka jsou nádherné, celé zpracování knihy se moc povedlo.

10.11.2024 4 z 5

Vlci: Skutečné příběhy Vlci: Skutečné příběhy Michał Figura

Vlci jsou skvělý edukativní komiks pro dospělé i pro děti. Tady se opravdu vše potkalo. Nečekejte pohádku, komiks je nabitý informacemi, které jsou velmi příjemnou formou příběhu podávány čtenářům. Je doplněn o mapy, zajímavosti, fotky, zkrátka všechno, co by vás mohlo zajímat.

Už rozeznám stopy vlčí od psích, dozvěděla jsem se co rozhodně nedělat, když potkám vlčí mládě, jak moc nebezpečný vlk je, jak fungují vlčí smečky, jak velké mají teritoria anebo jak fungují fotopasti a co je telemetrie. No je toho spousta, kniha rozhodně stojí za vaši pozornost, protože se určitě dozvíte plno věcí, které jste ještě nevěděli.

07.11.2024 5 z 5

Corrupt: Skazení Corrupt: Skazení Penelope Douglas

Tak tohle byla divoká jízda a jedním slovem woow. Jde o autorčin nejodvážnější kousek, řekla bych. Penelope je moje oblíbenkyně a pisatelka extrémních romancí, nic nedělá na půl a tahle dark romance byla dark v pravém slova smyslu :-) měla všechno a na můj vkus možná až moc. Lehce to překombinovala, ale i tak mě čtení neskutečně bavilo. Douglas atmošku prostě umí.

Bylo to drsné, zvrácené, někdy zlé, ale plné chemie a akce. Rozhodně se s tím autorka nepárala. Nevím, jestli mám odvahu ji někomu doporučit, možná vám, co jste zvyklí na autorčinu tvorbu, ale já si to užila :-) Určitě se chci pustit do dalších dílů.

05.11.2024 5 z 5

Gothikana Gothikana RuNyx

Gothikana je pro mě jedním z překvapení roku. Nebudu lhát, zaujala mě hlavně kvůli nádherné ořízce. Málokdy se mi stane, že přečtu knihu za jeden den nebo během pár hodin. Gothikana mě naprosto pohltila, jak příběhem, atmosférou, tak i chemií mezi postavami. Kniha pro mě byla velmi originální a držela mě celou dobu napnutou, získala si mou plnou pozornost a i v práci jsem nad ní přemýšlela :-)

Nečekejte žádný gotický horor nebo vyšperkované fantasy. Nebála jsem se ani trochu, fantasy to také úplně není a má plno much, které by vám mohly vadit. Já je ale autorce odpouštím, protože ten zážitek, který jsem dostala, je všechny maže :-) Nedokážu přesně vysvětlit proč, ale dostala mě. Konec bych tedy změnila, byl zbytečně moc sladký a ke zbytku příběhu se nehodil. Hodnotím ale plným počtem hvězd čistě pro ten zážitek, byť se může zdát pro některé nedokonalý.

Pokud máte rádi příběhy plné záhad, mizení lidí, tajemna a erotiky, mohla by se vám kniha líbit.

28.10.2024 5 z 5

Bylo nebylo jedno zlomené srdce Bylo nebylo jedno zlomené srdce Stephanie Garber

Tak tohle bylo velké překvapení, jen jsem do ní nahlédla a už jsem ji musela dočíst. Konec mě naštval, ale okamžitě potřebuji další díl.

Po celou dobu čtení jsem nevěděla, jestli se mi kniha líbí. Je to čistokrevná fantasy pohádka, což úplně nemusím, ale moje zvědavost mi nedala na výběr. Štvalo mě, kolik věcí je nedovysvětlených, nedává logiku a ty názvy? Nevím jestli za to mohl překlad, nebo je to fakt tak blbě vymyšlené. Byla ale neskutečně nepředvídatelná, čtivá, trochu překombinovaná, ale vlastně mě uhranula a musela jsem číst dál. Takže čekám na další díl, i když stále nevím jestli se mi líbila.

28.10.2024 4 z 5

Pojízdné knihkupectví šťastných konců Pojízdné knihkupectví šťastných konců Rebecca Raisin

Od této knihy jsem dostala přesně to, co jsem očekávala. Milou, místy vtipnou, oddechovku, která v sobě skrývala nejen tematiku knih a cestování, ale i sílu kamarádství, životní rozcestí a hledání sebe sama. Je to trochu naivní a pohádkové čtení, ale i na to mám občas chuť a tahle mi zrovna padla do nálady. Romantiky tu ovšem příliš nečekejte, kniha má spíš pomalejší tempo, které upřímně v knihách úplně nevyhledávám, ale napsaná je velmi čtivě, takže jsem ji měla přečtenou vcelku rychle. Konec byl možná trochu na sílu, romantiky bych tu brala o něco víc v průběhu čtení, ale i tak jsem si čtení užila. Obálka se moc povedla a ráda si od autorky znova něco přečtu. Hodnotím 3,5*

24.10.2024 3 z 5

Sladká nevědomost Sladká nevědomost Danielle Lori

Začátek byl slibný, plný chemie mezi hlavními hrdiny, mafiánské prostředí plné nebezpečí, vášeň ale přibližně od půlky knihy to začalo lehce upadat. Pokud by si příběh udržel tempo a napětí jako na začátku, dala bych lepší hodnocení. I tak jsem si knihu ale moc užila.

13.10.2024 4 z 5

Útočiště Útočiště Karen Lynch

Druhý díl byl rozhodně lepší než první. Útočiště se mi možná tolik líbilo i kvůli tomu srovnání s jedničkou :-) Ale dala jsem mu hodnocení neuvěřitelné 4. Hlavní hrdinka už nepůsobila tak hloupoučce, nebyla tak extrémně otravná (otravná byla stále, jen ne tak moc :-)) a líbila se mi romantická linka. I děj na mě působil uvěřitelněji a byl nabitý akcí. Tentokrát mě ale bily do očí (za to určitě může překlad) věty typu: “toho bohdá nebude nebo “darovanému koni na zuby nehleď - kdo z mladých takhle mluví? Taky bych ocenila kratší kapitoly, čtivost si ovšem drží na jedničku. Dvojka příjemně překvapila a dávám tedy šanci ještě třetímu dílu.

11.10.2024 4 z 5

Dům v olivovém háji Dům v olivovém háji Emma Cowell

Oddechové čtení s krásnou obálkou, které je ideální pro podzimní večery. Kniha pojednává o životě tří žen, které se sejdou v kuchařské škole, jenž vede jedna z nich. Každá má své vlastní problémy a povahově se odlišují, ale láska k jídlu všechny spojuje.

První polovina knihy se věnuje kromě poznávání Řecka také bližšímu představení hlavních hrdinek a typickému řeckému jídlu. Ve druhé polovině se dostáváme k rozklíčování jednotlivých tajemství, autorka se tu více věnuje emocím. Možná až trochu moc :-) Opakují se tu myšlenky a může to být trochu otravné. Je tu hodně témat k přemýšlení, občas už příběh působil jako lehce přitažený za vlasy, ale celkově se kniha četla hezky, i když je místy smutná.

Knížku bych doporučila těm, kteří si chtějí u čtení odpočinout. Přestože to tu nejiskří sexuálním napětím a divokým sexem :-) jde o čtení plné lásky, sebepřijetí, naděje a sounáležitosti, ze kterého vám po dočtení bude dobře.

11.10.2024 3 z 5

Roztříštěná láska Roztříštěná láska Stacey Marie Brown

Roztříštěná láska nemá nic společného s Divokou říší, tedy kromě autorky a výrazné hlavní hrdinky, která projde velkým přerodem. Opět mě chytila za srdce, opět to bylo skvělé, a kromě obálky, mě nic nezklamalo. I když ta ořízka je dokonalá, pochopíte ji až po dočtení knihy.

Miluju autorčin styl psaní a humor, který se tu opět objevuje. V průběhu čtení jsem měla různé pocity, a přestože tu bylo hodně klišé, i tak byla autorka velmi originální a v poslední třetině knihy mě dostala. Je to čtení pro mladé a s tím by do toho čtenář měl jít, témata tu však nejsou banální, ale mají hloubku. Oba hlavní hrdiny jsem si zamilovala a po dočtení knihy jsem měla chuť je obejmout. Linka „enemies to lovers“ tu byla pojata zase úplně jinak, a i když to byla hodně soft verze, náboj a vášeň tu nechyběli.

Plný počet nedávám jen proto, že mám od autorky radši sérii Divoká říše, která mi sedla o fous víc, působila na mě dospěleji, ale i tak jsem si čtení neskutečně užila.

22.09.2024 4 z 5

Láska za mizerných dní Láska za mizerných dní Ewald Arenz

Nějak se nemůžu dostat z nadšení po knize Staré odrůdy a každou další autorovu knihu s ní musím srovnávat. Nevím, jestli jde čistě o vzpomínkový optimismus, nebo mají u nás vydávané knihy sestupnou tendenci, ale tahle se mi z nich líbila nejméně.

Je stále velmi krásně napsaná, tak jako všechny autorovy knihy, miluju jeho jazyk a popisy nejen přírody, opět tleskám překladu. Jen tentokrát mi opravdu dlouho trvalo se do knihy začíst. Neoslovili mě hlavní hrdinové a jejich příběh, přestože jsem se několikrát u čtení zamyslela, čekala jsem víc. Určitě knihu více ocení zralejší čtenáři, protože autor naťukává témata, která více zarezonují u těch, kteří si už něco prožili.

Jako u všech autorových knih – je o lásce, přátelství, rodině, nelehkých životních situacích a překážkách. Je tu něco z předchozích knih, ale přesto je tento kousek v mnoha směrech jiný. Přestože jde za mě o průměrnější kousek, nevzdávám to a těším se na další autorův počin.

17.09.2024 3 z 5

Cinder & Ella Cinder & Ella Kelly Oram

Tak tenhle kousek mě opravdu překvapil, snad 6 let mi ležela v knihovně a přečtenou jsem ji pak měla za dva dny. Svých 89 % si rozhodně zaslouží. Jasně, musíme ji číst s tím, že je určená teenagerům, je to taková sladká tragi-pohádka, ale neskutečně mi sedla do nálady. Ačkoliv anotace nějaké drama naznačuje, nečekala jsem, že půjde o tak vážnou věc, která bude protknutá celým dějem knihy. Je to vlastně velmi smutné čtení… obalené v cukrové vatě. Zamilovala jsem si oba hlavní hrdiny, jejich rozhovory, vrátila jsem se do doby, kdy mi bylo 12 a pořád dokola jsem sjížděla na videokazetě Moderní popelku. Tohle je tak trochu jiná popelka, ale velmi originální.

Pokud stejně jako já milujete zmiňovaný film a zároveň chcete silný příběh s hromadou romantiky, až vás budou trnout zuby, něco, u čeho si oddychnete, určitě po knize mrkněte. Jen mě mrzí ta šílená obálka.

28.08.2024 5 z 5

Vila Vila Ruth Kelly

Tahle novinka mě příjemně překvapila. Nečtu psychologické thrillery moc často a většina mě spíš nenadchne, ale Vila mi sedla neskutečně. Přečetla jsem ji velmi rychle (za dva dny) a asi to bude tím námětem, seznamovací reality shows to je moje :-)

Oceníte ji právě vy, co stejně jako já rádi sledujete Love is blind, Perfect match, Too Hot to handle a podobné seznamovací reality show. Tahle je jim svým tempem a zvraty velmi podobná, proto jsem si vše dokázala živě představit a do určité fáze pro mě byla kniha velmi uvěřitelná.

Kniha je protkaná lehkým napětím, nečekejte ale potoky krve. Styl psaní autorky mi perfektně sedl, kniha se lehce četla a neměla rušivé nebo zbytečně natahované pasáže. Vlastně mi tu nic zásadního nechybělo. Na někoho tu asi bude málo napětí a vražd, pro mě to bylo akorát, nerada se nervuju :-)

Najdeme tu i přesah, který autorka skryla do pozadí příběhu, nad kterým bychom se jako společnost měli zamyslet. Zejména my, co se tímhle žánrem bavíme :-) Sama autorka se podílela na nejednom projektu i jako redaktorka, takže proto kniha byla v mnohém tak autentická a originální.

Čtení jsem si moc užila a doporučuji všem, kteří máte rádi soft thrillery a trochu té reality show.

26.08.2024 5 z 5

Zakázané uvolnění Zakázané uvolnění Bal Khabra

Další hokejová romantika a odvážím se tvrdit, že asi ta nejlepší. To se nám to s nimi letos roztrhl pytel, že? :-) Tento kousek je za mě ale nejpovedenější a určitě stojí za přečtení.

Sebevědomá, ambiciozní hlavní hrdinka, která si jde za svým a mně velmi sympatický hlavní hrdina, který byl konečně podle mého gusta, měl v sobě od každého trochu. Líbila se mi chemie mezi nimi, jak se špičkovali, tentokrát ovšem nešlo o nenávist na smrt a vcelku brzy jim došlo jak na tom jsou.

Byla to příjemná, čtivá oddychovka, od které se mi nechtělo odcházet, kde mi sedli hlavní hrdinové a několikrát mi vykouzlila úsměv. Nebyla hloupá a i přes už celkem vyčerpané téma měla některé originální zápletky. Těším se na další díly z této série.

25.08.2024 5 z 5

Pan Masters Pan Masters T. L. Swan

Od autorky jsem četla vše co u nás vyšlo a myslela jsem si, že svou oblíbenou knihu jsem už našla, dokud nepřišla tahle novinka. Trochu prvoplánová obálka, která může odradit, ale příběh rozhodně stojí za to.

Máme tu sebevědomou, drzou hlavní hrdinku Brielle, která dostane práci chůvy u ovdovělého, bohatého, o něco staršího, ale krásného soudce se dvěma dětmi. Zní to jako povrchní příběh vystřižený z porna, že? :-) ale není tomu úplně tak (i když jak se to vezme). Najdeme tu různé spletité životní příběhy, u kterých se určitě nebudete nudit. Tentokrát tu tedy máme více sexu a sexuálního napětí, ale Christiana Greye nečekejte. Je to sice peprnější, než na co jsme od autorky zvyklí, ale stále ne nic extra zvráceného.

Kniha se četla i přes pomalejší rozjezd velmi svižně, vyvolala ve mně emoce, rozesmála mě (hlavně scéna s golfovým vozíkem :-)) a i když nebyla prudce originální, neskutečně mě bavila. Pokud máte rádi autorčinu tvorbu a nebojíte se trošku erotičtějšího zpracování, určitě by vám ani tato kniha neměla uniknout. Ideální čtení pro kohokoliv, kdo má rád erotické romantiky, které nejsou povrchní a zároveň se nebojí prostorově rozměrnějšího čtiva.

22.08.2024 5 z 5

Nezdolná Nezdolná Karen Lynch

První díl série Nezdolná pro mě byl spíše zklamáním. Možná to bylo tím, že už nejsem cílovka, nebo mi zkrátka nesedla hlavní hrdinka. Vím, že kniha je určena pro YA, ale přece i mladí vnímají, když je hlavní hrdinka otravná nebo malinko natvrdlá.

Máme tu fůru nových bytostí, se kterými jsem se do teď v knihách nesetkala, svižný děj a akční scény, které autorka umí popsat na jedničku, ovšem vadila mi až do očí bijící podobnost se Stmíváním, Upířími deníky a jinými upírskými fenomény. Chvílemi to bylo až trapné jak stejné to bylo, díky tomu čtenáři věci docvaknou ještě dřív, než se stanou. Kromě toho, hlavní hrdinka mě neskutečně vytáčela tím jak jí nic nedocházelo, bylo to až do očí bijící. Ocenila bych i kratší kapitoly

Pokud by mi bylo 13 a nikdy bych neviděla a nečetla Stmívání, tak by se mi kniha líbila mnohem víc.

19.08.2024 3 z 5