JaneKatty JaneKatty komentáře u knih

Sestra: Pozoruhodný příběh Kim Jodžong, nejmocnější ženy Severní Koreje Sestra: Pozoruhodný příběh Kim Jodžong, nejmocnější ženy Severní Koreje Sung-Yoon Lee

Abych po knize sáhla, stačil mi na to jediný důvod - je o Severní Koreji. A rozhodně nelituji toho, že jsem ji přečetla.
Kniha samotná se čte poměrně dlouho a těžce. Nejedná se o text, který slupnete jako malinu, ale o odborně napsaný hustý text, který je navíc doslova zprzněný českým překladem jmen. Právě překlad je na knize to největší, co bych jí vytkla. Nejednal se jen vlastních jmen, ale i spousty vět, které byli přeložené poněkud těžkopádně.
Další věc, kterou bych knize vytkla je to, že se často opakuje. A teď tím nemyslím slova, ale autor opakuje i informace, které v knize již předtím zmínil.
Současně bych také chtěla upozornit na to, že kniha nejede úplně chronologicky, ale často přeskakuje z roku do roku.
Pokud ale přežijete strašný překlad a trochu těžkopádnosti, dostanete na konci poměrně ucelený příběh sestry Kim Jong-una. A nejenom to. Kniha zachycuje i minulost Severní Koreji jako takové a i to, jak jsou prezentováni první dva vůdci.
Pokud se však o Severní Koreu zajímáte již nějakou dobu, některé informace vás samozřejmě příliš nepřekvapí. Současně bych ale knihu nedoporučila jako tu úplně první k tomuto tématu.

19.11.2024 4 z 5

Teorie lásky Teorie lásky Ali Hazelwood

Teorie lásky. Kniha, která vám dá přesně to co slibuje. Ale možná trošku jinak, než čekáte.
Dostali jsme zde další romantiku v poměrně netradičním prostředí, zejména pro tento žánr. Knize to ale přidává na atraktivitě.
Sledujeme zde Elsie, teoretickou fyzičku, jež se snaží prosadit ve vědeckém prostředí. Osobně jsem si na Elsie musela chvíli zvykat. Přišla mi trochu moc potrhlá, hodně tvrdohlavá, neschopná kompromisu a celkově na mě ze začátku působila dost nesympaticky. Postupem času jsem ji však pochopila a oblíbila si to, jak je to osobitá hrdinka.
Druhého hlavního hrdinu knihy Jacka jsem ze začátku úplně chápala. A pak jsem si ho velice oblíbila. I když je to zase takový ten typický boy takových knih, tedy hora svalů, dva metry, vypadá drsně, ale v podstatě je to plyšáček.
Vedlejší postavy jsou v tomto příběhu velmi upozaděny a ani se jich tu nevyskytuje takové velké množství jako v jiných autorčiných knihách. Nebo alespoň ne takových, které si zapamatujete. Ty co ale poznáte jsou fajnové charaktery, u kterých vás bude mrzet, že o nich nevíte víc. A také zde máme malé cameo Adam a Olive z Hypotézy lásky, což je jednoznačné plus.
Co se příběhu týče, čte se rychle, je přehledný a poměrně přímočarý. Romantická linka je předvídatelná, ale má přesně ten vibe, že i když tušíte jak to skončí, musíte to dočíst až do konce. Ostatní linky v příběhu spíše nejsou, výjimkou je možná to, jak Elsie hledá sama sebe, která je ale téměř paralelní právě s romantickou linkou.
Pokud tedy hledáte milou romantiku z neokoukaného prostředí, plnou fajn postav s uvěřitelným charakterovým posunem hlavní postavy, Teorii lásky nedokážete odložit.

11.11.2024 5 z 5

Železný plamen Železný plamen Rebecca Yarros

Tak toto bylo wau. Čtvrté křídlo jsem si zamilovala asi až po sto stranách, ale Železný plamen, ten mě bavil od začátku do konce. Teda skoro do konce.
Kniha je stejně jako jednička vizuálně vymazlená nejen nádhernou obálkou, ale i vkusnou ořízkou.
Co se příběhu týče, jedná se o poměrně slušnou horskou dráhu. Jednak se hodně řeší vztah Violet a Xadena, o který se celý příběh vlastně opírá. Pak se zde také vyvýjí válka a naplno se rozjíždí i "revoluce". Ze začátku z toho možná budete mít trochu mišmaš, ale si to časem všechno krásně sedne.
Jinak příběh od jedničky neztrácí na čtivosti. Své oblíbené postavy si také oblíbíte ještě více. Dostaneme sice i spoustu nových postav, ale upřímně musím říct, že ty mě příliš nezaujaly. Osobně si taky myslím, že smrt některých postav v knize byla až zbytečná.
A pak se dostáváme k samotnému závěru knihy, který mě úplně nepřekvapil (protože reels), ale hlavně mě teda konec zklamal. Dle mě byli děj a události na konci úplně zbytečné a v knize to působí nedotaženě, pro mě až trapně.
Když ale toto pominu, Železný plamen se mi líbil více, než Čtvrté křídlo. Bylo tam víc tajemství, intriky, více přátelství, sourozenecké lásky, ale je škoda, že tam nebylo ještě více draků.

02.11.2024 5 z 5

Hra na vraždu Hra na vraždu Holly Jackson

Prequel k oblíbené sérii v subžánru YA thriller Návod na vraždu pro hodné holky, aneb jak Pipu napadlo řešit vraždu Andie Bellové. Přesně tohle vám slibuje anotace knihy a přesně to také dostanete.
Jedná se o hodně krátkou knížku, která počítá s tím, že jste už alespoň první díl série četli. Nedostanete zde totiž úplné představení charakterů, ani prostředí, kde Pipa a její přátelé bydlí. Dostanete totiž pouze popis jednoho večera, kde Pipa s přáteli hrají hru, při níž mají za úkol vyřešit fiktivní vraždu.
Jak už jsem zmínila výše, je to jednoduchý příběh, který budete mít za hodinku přečtený. A dá vám to, co očekáváte. Mě osobně trochu zklamal konec knihy a jak celkově hra dopadla. Také jsem byla v rozpacích z toho, jak Pipa na nápad vyšetřovat případ Andie přišla.
Celkově mě však knížečka bavila. Minimálně dostanete Pipu s jejím geniálním mozkem a taky tak trochu nápad na to, co si zahrát o silvestrovském večeru. Pokud jste však nečetli, alespoň první díl série, s přečtením Hry na vraždu ještě počkejte.

02.11.2024 4 z 5

Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače Adam Dolník: Svět elitního vyjednavače Martin Moravec

Konečně vyšel další rozhovor Martina Moravce, tentokrát s vyjednavačem Adamem Dolníkem. Což samo o sobě působí jako lákadlo, protože kolik toho víte o vyjednavačích?
Kniha jako taková je stejně jako předchozí knihy v "sérii" psaná formou rozhovoru. Díky tomu se kniha čte velice rychle. Navíc se dozvíte zajímavé informace hned, bez omáčky, kterou často obsahuje kniha psaná souvislým textem.
Co se obsahu týče, jednoznačně se dozvíte hromadu zajímavých informací. Nejen o samotné práci vyjednavače, ale i o únosech jako takových, jak se při nich postupuje a jak dlouho můžou trvat. Jedna celá kapitola je pak věnována jen terorismu, jelikož pan Dolník se právě tímto tématem profesně zabýval předtím, než se stal vyjednavačem. Hodně se toho dozvíte o nejrůznější světově známých únosech, například moskevského divadla, nebo o 11. září.
Přidanou hodnotou knihy je to, že se dozvíte jak se chovat, kdyby člověka unesli. Ono se to v našich zeměpisných šířkách příliš nestává, ale jak bylo v knize několikrát zmíněno, štěstí přeje připraveným.
Knihu bych doporučila všem, bez rozdílu věku či čtenářských preferencí. Ale rozhodně, pokud máte rádi true crime, měla by přistát na vašem TBR listu.

19.10.2024 5 z 5

Ohař & liška Ohař & liška Frost Kay

Po Ohaři a lišce jsem pokukovala od chvíle, kdy jsem spatřila tu nádhernou obálku od Adély Stopky. Když se k tomu přidala ještě výborná hodnocení od českých bookstagramerů a na Databázi knih, stala se pro mě kniha jasnou volbou. A byla jsem zklamaná? Určitě ne. Obrovské nadšení to ale taky nebylo.
Kniha je hodně jednoduše napsaná. Čte se díky tomu sice lehce, ale občas má člověk pocit, že čte amatérský příběh. Stejně tak příběh, který je přímočarý, jednoduchý a bez nějakých šokujících zvratů. Vlastně pokud už máte něco načteno, zápletku poměrně brzy uhádnete.
Podobné je to s postavami. Jsou jednoduché a poměrně ploché. Hlavní hrdinka Tempest je fajn, neurazí vás, ale ani nenadchne. Možná bych čekala, že ačkoli je celkem mladá, bude se chovat trochu dospěleji, vzhledem k prostředí, kde vyrůstala. Co se Lišáka týče, toho jsem si poměrně oblíbila. Stejně bych ale čekala, že se bude chovat trochu temněji, vzhledem k tomu, jak je ze začátku vykreslován. Ostatní postavy se v knize více méně jen mihnou a vy si za nějakou dobu možná vzpomenete akorát na slizkého krále Destina.
Svět jako takový je rozhodně originálně vymyšlený a určitě odpovídá tomu, že kniha má být inspirovaná pohádkou.
Pokud vás však příběh svou jednoduchostí neodradí, dostanete milou oddechovku z hezkého fantasy prostředí, nebudete ochuzeni o milé postavy a dostanete i nějaké to špičkování a vzájemnou přitažlivost mezi hlavními postavami.

12.10.2024 4 z 5

Miluju tě. Já vím Miluju tě. Já vím Nofreeusernames (p)

"Miluju tě. Já vím." hláška ze Star wars, kterou jsem do přečtení knihy vůbec neznala. Na rozdíl od ostatních knih z této volně navazující série, se ve fandomu, který miluje hrdinka této knihy, vůbec neorientuju. Pro pochopení děje a příjemnému zážitku z knihy to ale vůbec nevadí.
Příběhově je kniha typická youngadultovka, má však chytlavý začátek, příjemný spád a sympatickou hlavní hrdinku. Celkově postava Avy byla asi tím nejlepším na této knize. Neřekla bych, že je to totiž úplně typická YA hrdinka. Je upřímná, sarkastická, trochu šílená a všechno hodně prožívá a to se mi na ní právě líbilo nejvíce.
Co se týče druhého hlavního hrdiny, ten mě zase příliš nezaujal. Je to takový ten typický YA hezounek. Neurazí, nenadchne.
I proto první polovinu knihy hodnotím jako tu lepší část, Ava tam řeší spoustu věcí s přáteli, s cosplayem a podobně. Navíc, druhý hlavní hrdina je v této části příběhu ještě poměrně neznámí (i když to asi všichni tuší) a to je dobře. Je tam totiž to tajemství, hledání pana neznámého a špičkování mezi nimi. Což v druhé polovině knihy postupně vymizí a řeší se hlavně jejich vztah a podobně. A to jsme zpět u klasického tématu pro tento žánr.
Co se grafického zpracování týče, je kniha vymazlená do posledního detailu. Hezkou barevnou obálku, která k příběhu pěkně sedí, doplňují drobné ilustrace uvnitř knihy, jež jsou ve stejném malovaném stylu. Navíc jsou tam barevné chaty, fotky a na konci knihy i QR kódy na Aviny playlisty. Celkově je kniha, jak tématy, tak zpracováním, moderně pojatá, a myslím, že je to skvělý začátek pro dívky-nečtenářky. Zároveň to ale může být i příjemná oddechovka pro kohokoli, kdo zrovna nemá chuť přemýšlet a jen si užít jednoduchý příběh.

03.10.2024 5 z 5

Všemi smysly Všemi smysly Rebecca Yarros

Naprosto upřímně na začátku musím říct, že knihu jsem si koupila hlavně kvůli tomu, jak vypadá. Po vizuální stránce kniha nemá konkurenci. Má vkusnou barevnou ořízku a když knihu správně pod světlem natočíte, tak se dokonce i třpytí. Pokud tedy hledáte ozdobu knihovny, je tohle jasná volba.
A teď k samotnému obsahu knihy. Jedná se poměrně o přímočarý příběh, na jehož začátku je rodina hlavní hrdinky Ember, zasažena tragédií, kterou by asi nechtěl zažít nikdo z nás. Tato příbehová linie, kdy se postavy vyrovnávají se ztrátou někoho blízkého se mi na knize líbila asi nejvíce. Je to zpracované citlivě, ale zároveň velmi uvěřitelně a opravdově. Ze začátku spolu s Ember pocítíte bolest, ale postupně si projdete nejrůznějšími fázemi takového prožitku až ke smíření na konci knihy, u kterého prostě nejde neslzet.
Co se týká romantické linky, za mě je to jeden z těch slabších aspektů příběhu. Josh mě příliš nezaujal, nebylo na něm nic moc zvláštního ani překvapivého. Prostě jen další sexy borec, kterých je v tomto žánru nepočítaně. A celá ta romantika mezi ním a Ember byla strašně uspěchaná a přišlo mi, že je to mezi nimi hlavně hodně o se*u a ničem moc jiném. Moc spolu nemluvili a to přišla strašná škoda. Klidně by kniha mohla být trochu delší a mít opravdovější vývoj, co se romantiky týče.
A co s vedlejšími postavami příběhu? Asi vám nebudou vadit, ale taky je nejspíš rychle zapomenete. Já osobně jsem si oblíbila hlavně Embeřina mladšího bráchu Guse, který příběhu dodával jistý šmrnc. Ostatní postavy byly vesměs sympatické, ale zároveň si na ně za rok určitě nevzpomenu.
Suma sumárum, kniha se vám bude líbit, pokud máte rádi dojáky a nevadí vám jednoduše podaná romantika. Užijete si i nějaké ty lechtivé scény, ale nejdená se tady o žádné p*rno na papíře. Pokud však hledáte propracované příběhy s uvěřitelnou romantickou linkou, této knize se spíše vyhněte.

23.09.2024 3 z 5

Šest vran Šest vran Leigh Bardugo

Šest vran zná asi každý, kdo se alespoň trochu zajímá o knihy a hlavně o young adult. A vy co autorku neznáte, kde jste celou dobu byli??
Šest vran je prvním dílem duologie, jež volně navazuje na trilogii Griša. První díl se ale dá pochopit i bez znalosti předcházející série.
Knize bych vytkla pouze až příliš dlouhý prolog, který plyne opravdu pomalu na to, že se jedná pouze o uvedení do děje. Příběh samotný má pak ale mnohem rychlejší spád, díky kterému vás kniha chytí do svých spárů a už nepustí.
Hlavních postav tu máme logicky celkem šest. Každá má svůj jedinečný charakter, své přednosti a slabiny i vlastní minulost, podle které v knize jednají. Často asi budete mít pocit předčasné dospělosti u hlavních postav, ale když si přečtete jejich jednotlivé příběhy, pochopíte jejich jednání. A potom si je všechny zamilujete, protože charaktery jsou podle mě velkou předností této knihy.
Další výhodou knihy je i svět, ve kterém se odehrává. Ten už někteří znají z Griši, ale tam to bylo přece o trochu jiné. Šest vran se odehrává sice v tom samém světě, ale na naprosto odlišné úrovni života. A myslím, že mnohé čtenáře může tato surovější a tajemnější část Grishaversu okouzlit ještě více, než svět v původní trilogii.
Příběh samotný je velice zajímavě podaný a bude vám utíkat pod rukama jedna báseň. Navíc, opravdu vás bude zajímat, jak každá událost v knize dopadne a někdy si i budete říkat: To bych teda nevymyslel/a.

23.09.2024 5 z 5

Harry Potter a Kámen mudrců Harry Potter a Kámen mudrců J. K. Rowling (p)

Harryho Pottera asi všichni známe. A nejspíš i v tomto novém vydání (které je mimochodem mnohem hezčí než to staré).
Teď ale k recenzi. Určitě se někteří z vás zarazí nad tak nízkým hodnocením. Ano je nízké, ale já si za ním stojím. Možná to bylo tím, že ten svět a příběh docela znám a taky tím, že jsem jej četla ve věku, kdy už MG knížky nečtu, ale kniha mě ničím neuchvátila. Příběh samotný se docela táhl a do první poloviny knihy jsem se vyloženě nutila. Hlavní hrdinové mě taky zvlášť nechytli za srdce a některé vedlejší postavy byli v knize dle mě trochu zbytečné.
Taky nemůžu říct, že by u mě kniha vyvolala jakékoli emoce a myslím, že kdyby tady nebyl film (který se knize poměrně hodně podobá), tak za rok nebudu vědět o čem kniha byla.
Aby ale nedošlo k mílce, já mám ráda svět Harryho Pottera. Je zajímavý a velmi rozsáhlý. Kniha samotná mě ale neuchvátila. Možná za to mohla moje přehnaná očekávání, možná ta mediální masáž s tím, že Harry Potter je něco výjimečného.
Můj názor ale je, že pokud máte rádi Harry Pottera, nečetli jste knížky a všichni do vás hučí, že to nejste pravej potterhead, tak po přečtení prvního dílu můžete zažít trochu hořké zklamání z toho, že to není, co jste čekali.

19.09.2024

Šach a mat Šach a mat Ali Hazelwood

Knihy Ali Hazelwood mám velmi ráda, jsou to oddechové romantiky se silnými hlavními hrdinkami a naprosto snovými boyfriendy. Není žádný tedy žádný div, že o ní chci psát.
Kniha má na první pohled nádhernou obálku, která poměrně sedí i na příběh. Stejně tak je sladěná ořízka, která ale dle mého působí trochu dětinsky a nemyslím si, že byla u knihy nutná.
Příběh samotný je čtivý a oddechový, ale zároveň je v něm spousta hlubších myšlenek. Malory jako hlavní hrdinka mi poměrně sedla a oblíbila jsem se i její rodinu, ačkoli Sabrina se chovala jako rozmazlený fracek. I přesto mohli mít všechny o trochu víc prostoru. Stejně tak trenérka Defne, kterou si absolutně zamilujete, je to určitě nejlepší vedlejší postava v knize.
Samozřejmě se musím zmínit i o Nolanovi. Ten mě teda upřímně za srdce moc nechytil, působil na mě trochu odtažitě a zvláštně. A řekla bych, že je to hodně podobný archetyp jako Adam z Hypotézy lásky.
Kniha ale není jen o lásce a vztazích, ale ústředním středovodem života hlavních hrdinů jsou šachy. Šachová linka je knize rozvinutá tak, že i absolutní neznalec se v tom neztratí a ještě se během čtení dozvíte několik zajímavostí.
Suma sumárum, knihu bych doporučila milovníkům slow burn romancí nebo případně i těm, kteří vyhledávají sportovní prostředí (protože ano, šachy jsou sport). Pokud však hledáte vášeň a žhavé postelové scény, asi byste měli sáhnout po jiné knize.

19.09.2024 5 z 5

Návod na vraždu pro hodné holky Návod na vraždu pro hodné holky Holly Jackson

(SPOILER) Po knize jsem sáhla hlavně kvůli jejímu názvu, kterým mě okamžitě zaujala. A vůbec toho nelituju. Téměř okamžitě jsem se ponořila do děje a spolu s Pipou odhalovala tajemství obyvatel jejího městečka. Autorce se mi jiné povedlo zakomponovat do příběhu problémy společnosti, spojené zejména s rasismem a také s prodejem drog. Kniha je díky tomu mnohem uvěřtelnější.
Moc se mi také líbilo, jak se v příběhu střídali příběhové části a Pipiny pracovní dokumenty. Celé knize to dodalo na čtivosti a nápaditosti.

19.04.2024

Čtvrté křídlo Čtvrté křídlo Rebecca Yarros

Upřímně, trochu jsem se bála knihu rozečíst, jelikož poslední vyhypovaná kniha, kterou jsem přečetla, zas tak dobrá nebyla. Nakonec jsem ji ale otevřela a jsem za to neskutečně ráda. I když se mi ze začátku kniha trochu vlekla, později nabrala spád a stránky tak jednoduše proudili pod rukama. Violet mi jako hlavní hrdinka sedla a i díky tomu jsem s ní vše dokázala prožít. Napětí mezi ní a Xadenem bylo v knize dobře vylíčeno a já jsem si jejich vzájemné interakce nesmírně užívala. Nejvíce mě ale bavili scény odehrávající mezi Violet a Tairnem, kterých v knize klidně mohlo být i o něco více. Bavila mě i většina vedlejších postav. Každá z nich byla výjimečná a jejich vzájemné interakce taktéž. Svět, ve kterém se příběh odehrává, jsem si také dokázala docela dobře představit. Konec knihy byl sice trochu předvídatelný, ale já jsem si ho dokázala i přes to užít a teď jen netrpělivě čekám, až vyjde další díl.

10.04.2024 5 z 5

Zmije a křídla noci Zmije a křídla noci Carissa Broadbent

Po knize jsem sáhla hlavně z důvodu, že na mě několik dní vyskakovala na instagramu. I proto jsem do ní šla s nějakým očekáváním, které ale kniha úplně nenaplnila. Příběh měl poměrně rychlí spád a svět je originálně vymyšlený. Ale jinak mě na knize nic moc nenadchlo. Nejvíce mě na knize zklamala romantická linka, která je taková neslaná nemastná. Čtivá byla kniha zejména v prvních dvouch třetinách, asi právě proto, že tam té romantiky nebylo příliš. Konec knihy mě zklamal.

08.04.2024 2 z 5

Brána pekel Brána pekel Leigh Bardugo

(SPOILER) MI-LU-JU! Kniha je stejně jako první díl naprosto perfektní. Čekala jsem sice, že kniha se nebude odehrávat rok po tom, co vlastně začala první kniha, ale později jsem se s tím docela smířila. Alex se zase jako vždy vrhá do všech záhad a trablů docela po hlavě, ale tentokrát jí Dawesová poměrně zdatně sekunduje. Zase mě hodně bavili interakce mezi Alex a Turnerem a oblíbila jsem si i nevinnou, ale odvážnou Mercy. A pak je tu samozřejmě Darlington. Miluju, když se příběh částečně odehrává i z jeho pohledu a doufám v nějaký ten posun ve vztahu mezi ním a Alex v dalším díle.

21.03.2024 5 z 5

Legendy & latéčka Legendy & latéčka Travis Baldree

Knihu jsem si nesmírně užila. Nebylo to úplně typické fanatsy, ale vlastně to bylo na tom docela osvěžující. Bylo to miloučké, slaďoučké a neobvyklé. Často jsem měla při čtení pocit jako bych sledovala nějakou hru ve stylu Dračí doupě nebo podobné rpg. A protože jsem fanoušek těchto věcí, kniha se mi moc líbila. Musím však autorovi vytknout některé pasáže, jejichž čtení bylo poněkud složitější a často se tak jinde odsýpající děj natahoval. Přesto knihu hodnotím kladně a doporučuji ji všem, kdo milují fantasy rpg hry.

21.03.2024 4 z 5

Devátý spolek Devátý spolek Leigh Bardugo

Po knize jsem sáhla hlavně z důvodu, že jsem dříve propadla autorčiným dřívějším knihám (zejména Šesti vranám). Od knihy jsem proto měla velká očekávání a trochu jsem se bála, že mi je nenaplní. Ale bála jsem se zbytečně. Kniha mě vtáhla do děje téměř hned a mě bavilo rozkrývat její tajemství. Galaxy "Alex" Sternová je podle mě perfektní. Snaží se udržet na Yale, ale zároveň v sobě nezapře tu problémovou holku jíž bývala. Bavilo mě i střídání pohledů do minulosti a současnosti. To zejména kvůli Darligtonovi. Nejvíce jsem si ale stejně užívala interakce Alex s Turnerem, který do knihy vnášel jiný pohled na věc.
Samotné pojetí magie zde je velice nápadité a originální. Sice by mi nevadilo kdyby jí am bylo o trošičku více, ale to je jen detail.
Líbil se mi i konec knihy. Ačkoli samotného vraha jsem tušila zhruba od poslední třetiny knihy, o jeho motivech jsem neměla tušení. No a ten zbytek? Překvapení až do samého konce.

07.03.2024 5 z 5

Zvon Zvon Neal Shusterman

Z celé trilogie se mi tento díl líbil asi nejméně. První polovina knihy se dost vlekla a v rámci celé knihy jsem měla chuť některé pasáže přeskakovat. Některé části ale byli tak čtivé, že doslova utíkali pod rukama. Zejména ty s Citrou a Rowanem, kterých v knize bylo na můj vkus docela málo.
Příběh mi v některých ohledech přišel pak trochu překombinovaný a poněkud nerealistický. Také z konce jsem byla malinko zklamaná, protože mám pocit, že série si zasloužila trochu víc.
Naproti tomu většina postav byla perfektně vylíčena, člověk s nimi dokázal soucítit a spoustu z nich si člověk oblíbil.
Série jako celek se jistě zařadí mezi mé oblíbenější, ale nejsem si jistá, zda budu mít touhu tento díl si znovu přečíst.

06.03.2024 3 z 5

Nimbus Nimbus Neal Shusterman

(SPOILER) Kniha se mi četla lépe než první díl. Bylo tady ale také více postav a víc dějivých linek, které se vzájemně proplétali. Ze začátku jsem byla z děje trochu zmatená, ale jak jsem se do něj víc začetla, bylo najednou poměrně jednoduché děj sledovat. Akorát teda ten konec mě naprosto dostal, smrtka Curiová byla moje asi nejoblíbenější postava celé série.

29.02.2024 5 z 5

Balada mrtvého světa Balada mrtvého světa Alžběta Bílková

(SPOILER) Upřímně, knihu jsem si koupila spíš tak z nudy. Od autorky jsem žádné předchozí knihy nečetla a do knihy jsem šla skoro s nulovým očekáváním. A o to víc mě ale kniha překvapila.
Svět, který je zde představen je nápaditý a originální. Bylo velmi zábavné ho společně s Kaiem skrze Robin poznávat. Hlavní postavy se mi velice líbily a postupem příběhu jsem s nimi sympatizovala čím dál více. Samotný příběh je čtivě napsaný a čtení příjemně odsýpá. Jediné co je takové ne úplně čtivé je prolog, u kterého vlastně až na konci zjistíme, proč v knize byl. Kromě tohoto však nemám knize co vytknout.
PS. Nutně potřebuji další díl

20.10.2023 5 z 5