Krabat13 Krabat13 komentáře u knih

☰ menu

Vraždi všímavě Vraždi všímavě Karsten Dusse

Ale jo. Byla by chyba čekat seriózní detektivní román, některé věci by mimo absurdní setting knihy těžko fungovaly a v tom, jak je v knize podáváno mindfulness, by se taky šlo vrtat... Ale pokud vás přitahuje černý humor založený na kombinaci tipů pro seberozvoj a brutálních vražd, je to pro vás ideální kniha.

04.09.2024 4 z 5


Chřestýš Callahan Chřestýš Callahan Juraj Červenák

(SPOILER) Fajn oddechový fantasy western, pro mě jsou všechny tři příběhy jen trochu moc napsané podle jednoho mustru.

Využití reálných a Mayových postav milé, škoda, že jsme se nedočkali další povídky o tom, jak slavná dvojice Chřestýše stopuje. Ale vzhledem k žánru chápu, že autor jim chtěl dopřát Bolivian army ending. :)

13.08.2024 3 z 5


Černočerné srdce Černočerné srdce Robert Galbraith (p)

Napínavé, v detektivních příbězích neokoukané prostředí toxických fandomů a sociálních sítí (předpokládám, že autorka hodně čerpá z vlastní zkušenosti).

Škoda nějakých chybek v překladu a zejména... Jejda, proč zas to klišé se dvěma do sebe zamilovanými kolegy, kteří se nedokáží vyslovit... V téhle sérii už je to pro mě fakt nudné.

08.08.2024 4 z 5


Čarodějův učeň Čarodějův učeň Otfried Preussler

Skvělé převyprávění mé zamilované pohádky. :)

Mimochodem, přijde mi zajímavé nahlížet na příběh o Černém mlýnu a službě u Mlynáře, propadlého peklu, v kontextu toho, co autor prožil během světové války. O to silnější pro mě závěr knihy je.

01.08.2024 5 z 5


Dybuk a ďábel Dybuk a ďábel David Jan Novotný

Příjemná sbírka příběhů, které se i na smrt umí dívat s humorem a laskavostí.

Doporučuji nečíst všechny povídky na jeden zátah, pak ztrácejí kvůli své podobnosti na síle.

01.08.2024 4 z 5


Zakletý klášter Zakletý klášter Juraj Červenák

(SPOILER) Ano, prosím, tohle je koktejl, který můžu. :)

Western ze Slovenska, vybroušená historická exkurze do krajiny i podniků pochybné pověsti, napětí, atmosféra. Co se akce týče, přijde mi, že u autora je poznat jeho oblíbený opakující se vzorec, podle kterého záporáci hrdiny dostávají do úzkých a pak je s nimi zúčtováno... Ale pořád mě to baví. Pro pistolnické souboje mám holt slabost, a to, že se neodehrávají za oceánem, jim vůbec neubírá.

Vzhledem ke konci jsem zvědavý, jak moc půjdou další díly do fantasy.

01.08.2024


Tesla noir Tesla noir Lukáš Vavrečka

(SPOILER) Začátek slibný, příjemná noirová atmosféra, ale s ubíhajícími stránkami se příběh rozplizne a závěrečná konfrontace na mě už spíš působila jako parodie.

Postavy sympatické, škoda, že se objevuje klasický neduh "chemie mezi ústřední mužskou a ženskou postavou spíš není, vyspí se spolu na konci příběhu, protože ho spolu přežili".

31.07.2024 3 z 5


Ignis fatuus Ignis fatuus Petra Klabouchová

(SPOILER) Napínavé a popisy Šumavy nádherné, nicméně mi chyběla ingredience, kterou mám u hororů rád - šance, třeba jen zdánlivá, pro protagonisty, že se z toho mohou dostat. Baví mě, když má zlo v hororech nějaká pravidla. Tady to na mě působilo tak, že autorka splácala dohromady všechny strašidelné historky od šumavských ohnišť... Bludičky, krvelačná zvířata, pokusy StB, nemrtví... Příběh pro mě nedržel pohromadě a k žádné z postav jsem si neuměl vytvořit vztah. Ale atmosféru to mělo parádní, to ano.

29.07.2024 2 z 5