Leena87 Leena87 komentáře u knih

Vlaštovky z Černobylu Vlaštovky z Černobylu Morgan Audic

Skvělá ponurá detektivka! Prostředí zamořené zóny Černobylu mě fascinuje. Knize dodává správnou atmosféru a autor vystihl vše perfektně! Příběh je napínavý a bylo i několik nečekaných zvratů. Něco jsem předpokládala správně a v něčem jsem se úplně mýlila. Knihu jsem přečetla skoro jedním dechem, krátké kapitoly tomu také napomohly. Konec jsem si tedy představovala jinak, ale jiný by do příběhu a atmosféry tak nezapadl.

20.01.2024 5 z 5

Kroniky prachu Kroniky prachu Lin Rina

To byl tak krásný příběh! Nejdříve mě zarazila tloušťka knihy, ale stránky mi pod rukou ubíhaly jedna za druhou. Příběh je velmi čtivý, kapitoly krátké a děj zasazený do starého Londýna, plného plesů, krásných šatů, korzetů, drožek. Animant si mě hned omotala kolem prstu - inteligentní, zvídavá, mladá žena, která vybočuje z jasně dané role, kterou jí společenská vrstva přisuzuje. A navíc moc ráda čte. A Thomas, klasický mrzout, který od sebe všechny odhání. Jejich rozhovory a slovní přestřelky mě moc bavily! Příběh je předvídatelný, ale to vůbec nevadí! Pokud chcete něžný příběh, u kterého se budete uculovat a pochechtávat, určitě doporučuji!

22.04.2024 5 z 5

Obojek Obojek Rosana Zvelebilová

M-I-L-U-J-U Rosanu! Téhle knize nemám co vytknout. Jak grafické zpracování (každý příběh má jinou barvu stránek a v knize jsou boží ilustrace) tak příběh(y) mě neskutečně bavily! Četla jsem už od autorky Bedny a s touto knihou příběh trochu prolíná. Autorka má neuvěřitelnou představivost a skvěle to umí se slovy - např. KATalog (kdo četl chápe). Je to bizár, je to místy nechutné, je to naprosto úžasná kniha! Dějové linky s Blbečkem a s Ešim mě ze začátku bavily více než ta s Emoušem. Ale jakmile linka s Emoušem dostala ke konci knihy více prostoru, tak mě hodně bavila i ta. No a závěr a vysvětlení? Skvělé jak se všechny linky spojily! Nutně potřebuji další autorčiny knihy :-)

09.02.2024 5 z 5

Mlčící fontány Mlčící fontány Ruta Sepetys

Tohle byla moje první kniha od autorky a určitě ne poslední! Je to velmi silný příběh, krásně vyprávěný. Dva lidé, každý z úplně jiného prostředí, může mezi nimi vzniknout a pokračovat nějaký vztah?
Daniel mi byl hodně sympatický. Měl silný charakter, pevné zásady a byl velmi empatický. Ana byla obětí režimu. Život měla velmi těžký a i přesto se nevzdávala. Francův diktátorsky režim jim ale moc nepřál. Nějaké povědomí o tom co se v poválečném Španělsku dělo jsem měla, ale překvapilo mě co všechno se tam dělo.. Kniha je skvěle napsaná, plná různých emocí, člověk se velmi rychle začte a nemůže knihu odložit. Autorka si navíc dala velkou práci se sháněním podkladů a příběh je doplněn úryvky z reálných rozhovorů.
Knihu můžu určitě doporučit, za přečtení každopádně stojí!

01.12.2024 5 z 5

neexistence neexistence Eva Pospíšilová

Když jsem četla anotaci a přemýšlela jestli knihu číst, řekla jsem si no co - žádnou knihu s gay tématikou jsem ještě nečetla, tak si rozšířím obzory. Čekala jsem takovou tu klasiku kdy si bad boy nebude chtít připustit, že se mu hodnej kluk líbí, bude s tím vnitřně bojovat, pak budou svůj vztah tajit,.. Ale víc jsem se mýlit nemohla a hned při prvních stránkách mě čekalo velké překvapení Tahle kniha totiž není o popírání. Takhle kniha je o tom, že i něco tak krásného jako je láska může být toxické, zničující, může z vás vytáhnout to nejlepší, ale taky vás může poslat do horoucích pekel.. Co jsem trochu čekala, tak že bad boy Elias bude mít svůj svérázný pohled na svět a dost hluboké myšlenky. Několikrát jsem se ale překvapeně pozastavila nad jeho názory. Mile překvapeně A Eliasova a Kennethova debata o vlaku na kolejích a výhybce mi změnila názor a dlouho ve mě zůstane

29.12.2023 5 z 5

Program Nosferatu Program Nosferatu Miroslav Pech

Moje první Zrnko temnoty a já jsem nadšená! Že to bude skvělá kniha jsem tušila už od první stránky kdy dcera vysvětlovala proč se jmenuje Kristýna. První část, kdy se seznamujeme s Goblinem mi přišla trochu zdlouhavá, ale pochopitelná pro příběh. Perfektně vykreslil povahu Goblina. Jakmile Goblin umřel příběh dostal ten správný náboj a já četla s otevřenou pusou. Hodně mě bavily narážky na existující knihy a určitě bych si ráda přečetla Goblinova díla. Příběh oživují vsuvky z rozhovoru s Goblinem a různé Kristýniny poznámky. No a ten konec - úžasný!

01.04.2024 4 z 5

Nikdy se nepřestala usmívat Nikdy se nepřestala usmívat Martin Štefko

Tak u téhle knihy mě vytáhl do děje hned prolog. Takový ostrý start jsem nečekala. Knihu jsem přečetla za dva dny, nešla odložit! Je skvěle, hodně čtivě napsaná. Od začátku jsem s Alexandrou cítila, bylo mi jasné, že za těmi jejími vraždami bude něco víc. Tipovala jsem rozdvojenou osobnost, ale takové vysvětlení mě dost překvapilo. A pak jsem se ani nedivila, že chtěla takový konec svého života. Rozhodně sáhnu i po dalších autorových knihách, protože tohle byla bomba!

30.01.2024 5 z 5

Tajemství zamčené knihovny Tajemství zamčené knihovny Frida Skybäck

Krásný příběh, přesně takový jaký Frida umí. Mám ráda knihy kde jsou dvě časové roviny a jedna je z 2SV. V této knize mě linka z minulosti bavila víc než ta z přítomnosti. S Annou jsem prožívala tu marnost něco změnit ve svém životě a napětí jestli se Luca vrátí. Příběh z přítomnosti byl taky pěkný, jen tedy vztah mezi Rebeckou a Arvidem mi nepřišel moc uvěřitelný. Seznámení bylo fajn, ale pak to šlo tak nějak zvláštně, že mě vlastně Arvid ani neoslovil. Každopádně kniha stojí za přečtení!

06.11.2024 4 z 5

Botanik Botanik M. W. Craven

Po prvním díle se mi tento díl líbil nejvíc! Nejdříve jsem byla trošku rozmrzelá, že Poe bude vyšetřovat dva případy, takže to bude taková slátanina a nebudeme pořádně vědět co se v jakém případu děje. Ale opak je pravdou. Vše si pěkně sedne a zapadne do sebe. Případ byl skvěle promyšlený, děj napínavý a hromada zajímavých a nečekaných událostí. Příběh skvěle doplňuje špičkování Tilly a Poe, moc mě tihle dva baví! Doufám, že bude brzo pokračování, ti dva mi budou chybět.

17.09.2024 5 z 5

Mrchožrout Mrchožrout Jack Heath

Tohle byla skvělá kniha! Ano, místy nechutná, ale to se dalo očekávat dle anotace, která zmiňuje kanibalismus. Timothy mi vlezl pod kůži, hodně inteligentní kanibal se svědomím a vědomím, že to co dělá není dobré. Ale ten jeho hlad..! Zápletka byla skvělá, musím dát za pravdu, že místy to bylo už překombinované, ale i tak mě to bavilo, nevěděla jsem co mě čeká v další kapitole a takové rozuzlení jsem vubec nečekala! A ta jemná romantická linka mě potěšila a moc jsem si přála, aby i přes všechny Timothyho problémy, to klaplo.. Hádanky na začátku každé kapitoly parádně dokreslovaly atmosféru.

02.03.2024 5 z 5

Severka Severka Nina Špitálníková

Styl psaní mi v téhle knize moc nesedl.. Bylo to vyprávění nebo interview..? Nevím, asi od každého něco.. Ale k téhle knize jsem si šla pro fakta o životě jedné z vyšší vrstvy společnosti v KLDR a ty jsem dostala. Nečekala jsem, že se dozvím nějaké víc šokující věci než co jsem četla ve Svědectví o životě v KLDR. Ale dozvěděla.. Po přečtení trochu více chápu, proč lidé věří všemu co jim Kimové předloží. Vymývají jim mozek už od malička. Nic jiného neznají.. Nezpochybňují, nepřemýšlí, berou vše jako holá fakta..

Udávání je něco jako národní sport. Udají i sebe ze strachu, že je někdo viděl..

Udala svého vlastního tátu, kterého měla opravdu ráda.. A ještě z toho měla radost..

O táborech v KLDR jsem věděla, ale že jsou úplně stejné jako koncentrační za 2SV, to jsem si nemyslela.. Násilí na ženách naprosto normální.. No ale co když některá otěhotní? To nejhorší co vás napadne bude nejspíše pravda.. A do tábora se kde kdo dostal třeba jen za uplé kalhoty..

A jižní Korea jako zachránce utečenců? Taky trošku přikreslený obrázek. Utečence hodiny, dny i týdny vyslýchají a jeho příběh upraví a společnosti představí tak aby seděl do jejich propagandy.

Opravdu jsem ráda, že jsem se narodila zde!

24.01.2024 4 z 5

Námi to začíná Námi to začíná Colleen Hoover

Knihu jsem četla po shlédnutí prvního dílu v kině (první díl jsem nečetla). Potřebovala jsem ale vědět, jak to mezi Lily a Atlasem dopadne. Oproti prvnímu dílu, kde bylo nějaké drama, byl tohle takový pohodový romantický příběh. Čekala jsem víc vypjatých situaci s Rylem.. I když na to vše autorka na začátku upozorňovala.

10.10.2024 4 z 5

Čtenářský kroužek na konci světa Čtenářský kroužek na konci světa Frida Skybäck

Takové milé, klidné čtení. Neurazí, nenadchne a jako oddychove čtení ideální. Většinu knihy se nic moc neděje, ale bavilo mě číst o vztazích mezi jednotlivými postavami, bavilo mě prostředí, bavilo mě prolínání dvou časových rovin. Všechno důležité a veškeré napětí je ale až na konci knížky.

15.07.2024 4 z 5

Virální životy Virální životy Felix I. D. Dimaro

Krátký, super horor, který mě bavil každou stránku. Atmosféra budována hned od začátku. I když si to všechno Simon zasloužil, cítila jsem s ním tu bezmoc, když si jeho telefon dělal co chtěl.. Opravdu skvělá povídka, která vás vtáhne a nepustí! Jen bych dodala - karma je zdarma!

22.06.2024 4 z 5

Zahrada dávných tajemství Zahrada dávných tajemství Kelly Bowen

Asi nebudu v hodnocení úplně objektivní, protože tohle je prostě moje krevní skupina - dvě dějové linky, jedna z 2SV a druhá z přítomnosti a příběh silné ženy. Navíc když se autorka inspirovala skutečnými postavami a událostmi! Takové knihy mě velmi baví a Kelly Bowen už v předešlé knize dokázala, že umí psát velmi poutavě. Příběh z minulosti byl skvělý, oba hrdinové mi přirostli k srdci. Po určitých událostí si oba myslí, že ten druhý je mrtvý a tak dělají nebezpečné věci - Nicolas se přidá k vojákům a Stasia se stane obávanou Šípkovou Růženkou. Držela jsem jim palce, aby vše dobře dopadlo. Příběh z přítomnosti by si zasloužil více prostoru. Čekala jsem, že sestry při renovaci zámku najdou daleko více věcí z minulosti a také se dopátrají pravdy, proto ta jedna hvězdička dolů. I tak jsem z knihy nadšená, přes 400 stran příběhu uteklo ani nevím jak a tak doporučuji knihu přečíst :-)

28.12.2023 4 z 5

Vánoce na skotském hradě Vánoce na skotském hradě Donna Ashcroft

Tohle byl takový jemný, něžný příběh.. Čekala jsem větší zápletku, víc dramatu, nějaké velké zvraty, ale nic.. Příběh poklidně plyne, nic moc extra se neděje.. Postavy mi nepřišly moc uvěřitelné, hlavně Bella, která by se pro každého rozdala.. Moc mě bavila ale Edina!
Kniha se ale četla pěkně. Je to takové hodně odpočinkové čtení.

19.11.2024 3 z 5

Severní den Severní den Ondřej Blaho

Wau.. Tahle kniha byla pro mě jedno velké wau!

Narazila jsem na ni na instagramu díky soutěži, kterou pořádal přímo autor. Tento žánr zrovna moc nečtu, skoro vůbec. Ale autorova propagace knihy mě tak zaujala, že jsem si knihu musela koupit. A nelituji!

Je to první díl trilogie, takže se děj teprve rozjíždí.

Příběh je vyprávěn z pohledu více postav a ze začátku se střídá vyprávění v přítomnosti a v minulosti. Za mě to vůbec nebylo na škodu. Neztrácela jsem se a věděla jsem čí příběh zrovna čtu. Toto střídání mě tak akorát udržovalo v pozornosti, víc mě to připoutalo ke knize a drželo v napětí, co se odehraje v další kapitole. Každá postava má výrazný charakter, je konzistentní a pořád svá. Nemůžu říct, že se mi některá líbila víc a některá míň. Protože i ten zdánlivě největší záporák Severin má něco do sebe a neodsoudíte ho na první dobrou.

Celý svět Nordtagu jsem si zamilovala. Mám trochu slabost pro steampunk, takže v artefaktech, konstruktech a popisech světa jsem si libovala. Do detailu promyšlený, skvěle vymyšlený a hlavně uvěřitelný svět!

Čtení jsem si užila od první do poslední stránky, celý příběh byl skvělý a nic mi v něm nechybělo.

Ještě musím zmínit obalku knihy - je neskutečně povedená! Pořád s ní musím na světle otáčet a pozorovat ty měděné odlesky.

Jen co bych trošku vylepšila tak mapu ostrova. Některá místa zmíněná v knize jsem marně hledala..

Prosím, prosím, potřebuji už druhý díl!

31.10.2024 5 z 5

Rytíř Rytíř Devney Perry

Tento druhý díl se mi líbil více než první. Možná je to tím, že už jsem věděla do čeho jdu a že to žádná dark romance není. Isaiah byla taková smutná duše a pravý rytíř, hodně jsem s touto postavou symaptizovala. A Genevieve taky nebyla špatná, silná ve správných situacích, ale ukázala i ženskou křehkost. Konečně jsme se dozvěděli kdo zavraždil matku Genevieve a to mě opravdu překvapilo. Knihu jsem přečetla za chvíli, příběh mě hodně vtáhl.

02.09.2024 4 z 5

Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech Okřídlení tvorové v bouřkových mračnech Karin Novotná

Tohle byla skvělá hororová jednohubka! Joo, trošku fantasy, trochu ve stylu seriálu Stranger Things, žádné hektolitry krve, vulgarismy, ale kdo to potřebuje? Knihu jsem přečetla za jeden den, nejen proto, že je útlá, ale i proto, že je skvěle napsaná! Vtáhne vás do děje a nepustí, chcete vědět, jak to bude dál. S Rebekou jsem moc sympatizovala, díky Nele budu v takových lidech jako ona hledat to něco navíc a Petr byl správný klaďas. Ale co bylo nejvíc, tak ta atmosféra, když se naplno objevili okřídlení tvorové - bylo to jako bych byla v příběhu, úplně mě to pohltilo, tajil se mi dech, měla jsem husinu a ke konci i slzu v oku.. Normálně nejsem takovej měkejš, ale tohle je opravdu skvěle napsaný příběh. Na Zrnka jsem narazila koncem minulého roku a zaplatila si předplatné na tento rok. Ale vidím to tak, že budu muset dokoupit loňská Zrnka.

19.08.2024 5 z 5

V jejím srdci svět se tříští V jejím srdci svět se tříští Jonathan Dylan Barker

Na tuto knihu jsem se moc těšila. Jednu dobu jsem viděla doporučení všude, takže jsem měla velká očekávání a kniha mě nezklamala! Je to skvělý příběh. Hodně čtivý, díky krátkým kapitolám čtení rychle ubíhá a otáčíte stránku za stránkou. Líbilo se mi střídání osob, který příběh vypráví. Jack mi byl hned sympatický, svým přístupem k tetě i k práci. A vlastně i Stella, taková chladná princezna. No a Kazatel je kapitola sama pro sebe a moc mě překvapilo vysvětlení na konci, kdo vlastně Kazatel je. 640 stran uteklo ani nevím jak, příběh mě vtáhnul a měla jsem problém knihu odložit. Takže opravdu doporučuji, skvělá knížka!

05.08.2024 5 z 5