lencin lencin komentáře u knih

Jonathan Strange & pan Norrell Jonathan Strange & pan Norrell Susanna Clarke

800 stránkový román plný magie v Anglii 19.století.
Krásná, čtivá a propracovaná fantasy. Nic není černé, nic není bílé. Vtáhla mě do děje tak, až mi bylo líto, že skončila.
A výborný překlad Viktora Janiše.

03.05.2019 4 z 5

Tíživá láska Tíživá láska Elena Ferrante

Mně se Tíživá láska líbila. Není tak propracovaná ani obsáhlá jako Geniální přítelkyně, ale je to zajímavá sonda do duše a vnitřností Neapole. A hloubka, ta je vzhledem ke krátkosti až obdivuhodná. Líbilo.

02.11.2018 4 z 5

Neopouštěj mě Neopouštěj mě Kazuo Ishiguro

Výborný dystopický příběh. Ta jemnost a smysl pro detail. Hluboce procítěný silný román. Derailní líčení afolescentní psychologie. Nic se neděje a přesto je přítomna velká dávka napětí. Kathy, Ruth a Tommy jsou dárci orgánů.
Ishiguro je mistr detailu. Veliké se odehrává přes malé....

22.08.2018 5 z 5

Švédské holínky Švédské holínky Henning Mankell

Líbilo. Moc. V některých částech ještě pomalejší než Italské boty, ale místy zase svižné. Bilancování v závěru života a zároveň i snaha o změnu, je-li ještě možná...

26.03.2018 5 z 5

Geniální přítelkyně Geniální přítelkyně Elena Ferrante

Líbila se mi. Úplně jiný vesmír, a přitom celá čtvrť je spíše mikrokosmem. Strašlivý don Achillo. Geniálnost přítelkyň a jejich spojitost. Hned jsem se musela pustit do druhého dílu...

03.03.2018 4 z 5

Pomněnkové matky Pomněnkové matky Lenka Chalupová

Zajímavé téma, celkem dobře zpracované. Příběhy matek, které přišly o děti, chytnou za srdce.

08.02.2018 4 z 5

Andělí vejce Andělí vejce Petr Stančík

Pro mě - kniha zjevení. Neznala jsem autora a jsem zcela okouzlena. Nejvíc asi kombinací něhy a cynismu. Určitě si přečtu i další jeho knihy. Doporučuju.

24.01.2017 5 z 5

Dešťová hůl Dešťová hůl Jiří Hájíček

Výborná kniha. Hájíček prostě umí psát. Doporučuju.

03.01.2017 5 z 5

Kniha zvláštních nových věcí Kniha zvláštních nových věcí Michel Faber

Krásná kniha o manželství-velké a silné lásce a následně i o krizi této lásky. Takový román v dopisech. Popis Oázanů byl vynikající a klidně bych zvládla i další detaily ze života těchto zajímavých bytostí. Opět výborný překlad Viktora Janiše.

05.11.2016 5 z 5

Zloději zelených koní Zloději zelených koní Jiří Hájíček

Krásná novela plná pocitů a dojmů. Devadesátá léta. Hájíček opět nezklamal. Doporučuju.

17.10.2016 4 z 5

Celý život. Výbor z deníků 1948–1984 Celý život. Výbor z deníků 1948–1984 Jan Zábrana

Neuvěřitelně silné a zároveň depresivní.

20.08.2016 5 z 5

Podivný případ se psem Podivný případ se psem Mark Haddon

Krásná sonda do života autistického chlapce. Náš svět je pro něho nepochopitelný a my zase jen stěží pochopíme ten jeho. Pozoruhodné.

14.08.2016 5 z 5

Sítě Sítě Petra Dvořáková

Tři výborné sondy do duší tří různých žen. Na knihu i po čase stále myslím.

12.08.2016 4 z 5

Šachové figurky Šachové figurky Peter May

Hezké,ale nějak nám na tom ostrově téměř bez vražd přituhlo.

24.01.2016 4 z 5

Muž z ostrova Lewis Muž z ostrova Lewis Peter May

Opravdu dobře napsaný příběh.

24.01.2016 4 z 5

Srdcovka Srdcovka Štěpánka Jislová

Krásná a silná kniha. A to vše s minimem slov a maximem obrázků. Příběh hledání (se) ve vztazích a také hluboká osobní zpověď. Oslovilo mě...

02.11.2024 5 z 5

Těžké duše Těžké duše Iva Hadj Moussa

Bylo to dobré. Metalista (50 let) se snaží žít dobře svůj život a napravit některé své přešlapy.

26.06.2024 4 z 5

Mateřské mléko Mateřské mléko Nora Ikstena

Příběh tří generací žen v socialistickém Lotyšsku. Každá se se sovětským režimem pere po svém. Útlá, ale silná kniha.

27.04.2024 4 z 5

Moskva-hranice Moskva-hranice Jiří Weil

Kniha k mnoha zamyšlením. Čeští a další evropští levicoví intelektuálové se na začátku 30.let 20.století stěhovali do sovětské Moskvy a pomáhali budovat světlé zítřky.
Přichází však éra drsných stalinských čistek.
Ri a Jan Fischer, oba původem z Československa, prožívají a popisují své všední dny.
Na knize mě fascinuje, že míra nadšení pro socialismus zcela potlačila pud sebezáchovy. Tedy že i pokud se jednalo o blízké okolí, tak lidé věřili straně a jeho odsoudili jako hříšníka.
Fascinující je, že

20.02.2024 4 z 5

Internát Internát Serhij Žadan

Válkou zmítaná východní Ukrajina, rok 2015. Učitel Paška se vydává vyzvednout synovce Sašku z internátu. Fronta se neustále pohybuje a oni cestou potkávají techniku, vojáky, raněné i mrtvé. A všude jsou toulaví psi......

09.02.2024 5 z 5