LucieT. | Komentáře u knih | Databáze knih

LucieT. LucieT. komentáře u knih

Sparsholtova aféra Sparsholtova aféra Alan Hollinghurst

Osudy tří generací přátel, lidská touha, vášeň a pošetilost, předsudky, umění a hlavně skvělý portrét změn a měnících se postojů britské společnosti vůči komunitě gayů. Román, který překlenuje několik desetiletí a který neodpovídá na to, co čtenář nejvíce očekává, celá aféra se táhne napříč časem a její hlavní aktér je důležitý hlavně pro svůj dopad na ostatní. Čtivé, trochu melancholické, ale i nadějné a humorné.

05.02.2020 4 z 5

Mlčení Mlčení Šúsaku Endó

"A Bůh mlčí jako to moře. Stále mlčí".

"Tahle země je jak močál. Brzy to poznáte sám. Tahle země je hroznější bažina, než si dokážete představit. Ať se do ní zasadí jakýkoli výhonek, hned začne od kořene uhnívat. Listy zežloutnou a uschnou. A my jsme do toho močálu snažili zasadit výhonek zvaný křesťanství."

Vnitřní proměna lidské duše, tajemství božího mlčení a nečinnosti tváří v tvář lidskému utrpení. Proč Bůh mlčí, zatímco jsou jeho následovníci vystaveni utrpení? Těžký, hloubavý román o hledání víry a vlastní duše na pozadí pronásledování křesťanů ve feudálním Japonsku.
A je vůbec přijatelné vnášet odlišnou kulturu a náboženství do společnosti, které je to naprosto cizí?

11.11.2019 4 z 5

Neviditelný Neviditelný Jaroslav Havlíček

Geniální. Hutná, místy až děsivá atmosféra, velice působivý psychologický román, z kterého doslova až mrazí. Doporučuji!

08.02.2019 5 z 5

Doba z druhé ruky: Konec rudého člověka Doba z druhé ruky: Konec rudého člověka Světlana Alexijevič (p)

Střípky z života socialistického člověka aneb tragédie a absurdita ruských dějin. Neuvěřitelné i docela uvěřitelné příběhy různých lidí posbírané na různých místech, velice zajímavě zpracovaný dokument o tom, co zformovalo ruskou mentalitu, jaký byl život v tehdejším SSSR a jak se žije Rusům dnes - po pádu totalitního režimu a nástupu kapitalismu. Jakou cenu může mít lidský život? Co si lidé skutečně myslí? Celkem smutné, ale rozhodně zajímavé čtení, doporučuji.

27.04.2016 5 z 5

Ohně na planinách Ohně na planinách Šóhei Óoka

Skvělá ukázka toho, jak extrémní situace ovlivňují naše chování. Vnitřní boj mezi přirozeným instinktem (za každou cenu přežít) a úpadkem morálních hodnot (kanibalismus). Dokonalé vykreslení duše hlavního hrdiny, který se při osamoceném putování filipínskou džunglí ocitá na pokraji šílenství a smrtí hladem. Izolace, hlad, výčitky, promluvy s Bohem, ztráta víry. Tamura, hladem umírající blázen...

18.04.2016 4 z 5

Čína v deseti slovech Čína v deseti slovech Jü Chua

Deset slov k charakterizaci moderní Číny, země s prastarou kulturou, bezohledným kapitalismem a jeho počátcích v kulturní revoluci. Mimořádně čtivá sbírka esejů, zahrnujících autobiografické vzpomínky na dětství a mládí v maoistické Číně, bystrý společenský komentář i reflexi celého národa. A celé to čínské trápení Jü Chua krásně zjemňuje vtipem, satirou a humornými anekdotami. Je těžké této zemi porozumět, ale pokud se o to chcete pokusit, toto je ta správná kniha.

14.03.2021 5 z 5

Plavec ve tmě Plavec ve tmě Tomasz Jedrowski

Zakázaná láska za železnou oponou. Milostný dopis psaný ve druhé osobě. A především skvěle vykreslená atmosféra reálného socialismu, komunistické Polsko osmdesátých let, kdy stranická příslušnost a ty správné konexe ovlivňovaly téměř vše. Nejistota, strach, přijetí vlastní identity, láska, touha a ztráta. Čtivý, podmanivý příběh a velmi povedený debutový román.

21.01.2021 4 z 5

Patrick Melrose II. Patrick Melrose II. Edward St. Aubyn

Nekonečná melancholie. Patrick Melrose nadále bojuje se svými traumaty a démony, tentokrát především se svou matkou. Dokonalé jazykové mistrovství, brilantní vtip, ironie, sarkasmus, velmi povedená série knih, doporučuji.

08.12.2020 5 z 5

Bezcitnost Bezcitnost Martyna Bunda

Bezcitnost. Nebo naopak citlivost zabalená ve skořápce chladu, tvrdosti a lhostejnosti.
Malá polská vesnice v poválečném období, jeden dům a čtyři ženy, z nichž každá nese své vlastní břímě. Bezcitnost jako způsob přežití.

24.06.2020 5 z 5

Jak tvrdí Pereira Jak tvrdí Pereira Antonio Tabucchi

I zdánlivě malé gesto nevýznamného člověka může přispět k velkým změnám. Možná že každý z nás je tak trošku jako Pereira a kéž by každý z nás byl stejný i v odvaze jednat.
Bylo úžasné sledovat přeměnu toho sympatického tlouštíka (a jeho dominantního já) během popíjení citronády, pojídání bylinkových omelet a psaní nekrologů nemrtvých autorů. A rafinované použití oné opakované formulky dává celému příběhů další rozměr.

09.01.2020 4 z 5

Sto devětadevadesát schodů Sto devětadevadesát schodů Michel Faber

Dvě samostatné novely, které ovšem mají cosi společného. Ženy, které se něčeho obávají, psychická traumata, minulost pronásledující přítomnost. Atmosférické, znepokojivé a poutavě psané.

06.12.2019 4 z 5

Za sklem Za sklem Sajaka Murata

Co znamená být normální? Základní poselství tohoto románu. Originální příběh o hledání vlastní identity a smyslu života ve společnosti, kde žádná odlišnost není tolerována. Neobvyklé a podivně krásné.

22.10.2019 4 z 5

Macanudo 2 Macanudo 2 Liniers (p)

Skvělá stripová série plná zvláštních postaviček jako ztřeštěných tučňáků, záhadných veselých trpaslíků, nezapomenutelného kocoura Felliniho, přecitlivělého robota a nebohého Olivera Olivy, který chudák skoro vždy skončí v nálevu :) Stripy, které rozesmějí nebo nutí přemýšlet. Jemný melancholický nádech, velká sentimentální zátěž, hravé, promyšlené, rozkošné.

12.04.2019

Kronika vtáčika na kľúčik I. Straka zlodejka Kronika vtáčika na kľúčik I. Straka zlodejka Haruki Murakami

Jedna z mých nejoblíbenějších, i na podruhé skvělá kniha. Tentokrát velmi povedené slovenské vydání ve výborném překladu Dany Hashimoto. Číst Murakamiho v krásné jemné slovenštině je snad ještě lepší! Skvělý víceúrovňový příběh v typickém autorově stylu, originální, tajemné, magické.

03.04.2019

Děti půlnoci Děti půlnoci Salman Rushdie

Fantazie, magie, kouzla, sny. Historie, náboženství, politika. Láska, nenávist, strach a naděje. Neuvěřitelně nápaditá kniha, rozsáhlá rodinná sága sledující historické a politické události Indie a Pákistánu okořeněná jedinečným humorem fantastického Salmana Rushdieho.

17.02.2019 5 z 5

Pestré vrstvy Pestré vrstvy Ivan Landsmann

Čtivý autobiografický příběh plný hornického slangu, jadrných slov a drsného humoru, který ale zcela zapadá do prostředí ze života horníků na Ostravsku. Skvělý popis těžké práce v hlubinném dole za bývalého režimu, kdy si nikdo moc nelámal hlavu s nějakou bezpečností. Druhá část knihy je zaměřena na úskalí emigrace - beznaděj a ztracenost v neznámém světě bez znalosti jazyka. Zajímavá kniha, doporučuji.

14.01.2019 4 z 5

Rozhoupaný dech Rozhoupaný dech Herta Müller

Vynikající hra se slovy, velice zajímavě pojatý způsob vyprávění, Radka Denemarková jako překladatelka nejlepší možnou volbou. Příběh sedmnáctiletého chlapce Lea, který je na sklonku 2. světové války deportován do sovětského lágru na nucené práce, aby jako ostatní odsunutí Němci vyrovnal dluh za Hitlerovy zločiny. Kniha, kde nejde ani tak o příběh, ale o vnitřní svět hlavního hrdiny. Detailní popisy každodenního života v táboře se prolínají se vzpomínkami na domov, celou knihou se táhne všudypřítomný hlad...

15.04.2016 5 z 5

V polévce miso V polévce miso Rjú Murakami

Šokující, drsné, místy až nechutné, ale jen o tom tahle kniha rozhodně není. Psychologická sonda do myšlení a vnímání hlavního hrdiny a zároveň velmi čtivý napínavý příběh, který skvěle vykresluje temnou atmosféru nočního Tokia a jeho vykřičených čtvrtí. Opravdu jiný pohled na současnou japonskou společnost, pro mě příjemné překvapení.

29.03.2016 4 z 5

Umělohmotný třípokoj Umělohmotný třípokoj Petra Hůlová

Celkem odvážný experiment Petry Hůlové. Tělo jako nástroj obživy, monolog třicetileté prostitutky, která líčí svůj profesní život a sexuální praktiky. Kniha, ve které nehledejte žádnou valnou dějovou linku, hlavní roli tu totiž hrají především genitálie :) Připravte se na výrazy jako "rašple, zandavák, kundaúbor, maminkomrdník, buchtoprdka...", v textu neustále něco "odkapává, vyměšuje, exploduje nebo hobluje", provokativní tok myšlenek, výsmech, ironie. V závěru už opravdu příliš monotónní, ale neurazilo, pobavilo, autorka je prostě svá a klobouk dolů za odvahu :)

25.03.2016 3 z 5

K moři K moři Petra Soukupová

Plný počet za knihu, která vás doslova rozseká? Petra Soukupová to prostě umí :) Naprosto jednoduchý příběh naprosto obyčejných lidí a lidské drama zároveň. Pocity beznaděje, stísněnosti, přetvářka, egoismus, závist, sobectví, lhostejnost a sebelítost, to vše v této knize najdete. A ten jazyk a styl, ten mnozí čtenáři prostě nerozdýchají :) Pro mě rozhodně zajímavá a originální kniha, která vyvolá emoce, ať už jsou jakékoliv.

18.03.2016 5 z 5