LussyP

Audiokniha
- Svět měl zuby a mohl vás jimi kdykoli pokousat. -
Očekávala jsem, jelikož je to kniha od Kinga, že se budu bát, naprosto souzním se ztracenou Trishou a budu čekat, co vše se nebohé holčičce v rukách autora stane. No... A ono nic. Nudila jsem se, opravdu. Jediný děs, co jsem zažila při čtení bylo několik částí s vosami (mám z nich hrůzu a autor očividně posedlost). Tato krátká kniha by mohla být mnohem kratší... Kdybych vyškrtla všechno sledování baseballu, tak už máme polovinu a mě baseball nic neříká, takže poslouchat zápasy pro mě opravdu nebylo. A teda ještě mi bylo zle, když holčička vypila vodu z potoka, možná skoro stejně jako jí. Bohužel, chování Trishy dle mého absolutně neodpovídalo devítileté holčičce.
Pokud bych měla shrnout, holčička se ztratila v lese a to je vše.
IG: ctenislaskou

Asi jsem očekávala trochu něco jiného, nevím, jestli jsem knihu četla ve špatném rozpoložení, ale přišlo mi, že se vlastně celou dobu nic extra neděje. Takové nemastné, neslané, bohužel.

No já tedy nevím... Pokud by se zde vyškrtala slova, co se v jedné větě (která je klidně na celou stránku) opakují, kniha by měla max dvacet stránek. Přišlo mi to nastavované, nezáživné a podprůměrná závěrečná práce na jakékoliv univerzitě má větší slohové kvality.
Co se týká příběhu, jedním slovem nezáživné. Pro mě první a poslední kniha od autora.

Bohužel, čekala jsem více. Když už v názvu je dr. Mengele, čekala jsem víc o něm, víc o jeho práci, nesedl mi příliš styl psaní, nerozumím ani tomu, proč bylo tolik vykřičníků, skoro v každém odstavci. Svědectví je to ovšem zajímavé, z jiného pohledu.

Knížka je velmi krátká, příběhy jednotlivých žen vypráví zvláštním stylem, nezúčastněně, až bych řekla surově. Za přečtení určitě stojí, ale také jsem čekala něco víc. Ilustrace jsou krásné.

Přesto, že jsem čekala něco jiného, přesto, že romány nečtu, přesto, že jsem věděla, jak to dopadne... Tak jsem si to neskutečně užila, někdy jsem si pobrečela, někdy se od srdce zasmála. I zvraty zde byly. Příběh je o velmi silném přátelství, o tom, jak se vyrovnat s bolestí, také ale o tom, že si každý zaslouží své štěstí, nejen se smířit s tím, co je dobré. Užila jsem si to, opravdu, už jen ten název. Budu doporučovat všude, knížka se čte sama.

Velmi čtivá knížka, takhle si představuji psychologický thriller. Od autorky si určitě přečtu i další.
Jediné, co mi opravdu vadilo, byla Grace a hlavně tedy počátek, důvod, proč se dostala, kam se dostala. Příšerná naivita, skoro až neuvěřitelná.
Konec jsem předvídala, ale i tak super. Hezké 4 hvězdičky.

Kniha byla čtivá, uvítala bych i vyprávění Davida. Úplné psycho to nebylo, tedy až na ten závěr, za který hvězdičku strhávám. Tohle není věc, kterou bych brala jako konec u thrilleru nebo románu.

Svojí reálností kniha předčila mnoho jiných postapo, navíc je velmi čtivá. Ovšem mně osobně příliš nesedělo, že je to spojení s YA, proto hodnotím jen 4/5. V knize je ovšem hodně zajímavých myšlenek, zastoupení různých charakterů lidí. Určitě doporučuji.

Velmi popisný jazyk (přirovnala bych s nadsázkou k Hobitovi).
Young adult příběh zasazený do fantasy světa, který je krásný a rozmanitý. Je v něm spousta problémů i ze světa lidí jako třeba rasismus, pohrdání, pomstychtivost, ale také láska.
Velmi praktický je seznam postav uvedený vzadu, pokud nemáte eknihu jako já :).

Už dlouho jsem nebyla z knížky tak zklamaná. Tak silné a kontroverzní téma a takhle ho odbýt...
Všechno je popsáno ledabyle, žádné detaily, napětí a ani zhnusení se nekonalo.
3 hvězdy dávám za téma a lehké překvapení posledních pár desítek stran a to, že se nečetla špatně.

Černý humor, čtivost a hlavní postava, u které nemohu posoudit, jestli je kladná nebo záporná, asi obojí. Tak bych shrnula tuhle knihu, nemůžu se dočkat dalšího dílu. Pachatele jsem neodhalila, což je taky klad. Za mě velmi povedené a netradiční dílo, hlavní postava mi trochu připomínala Patricka Jane z Mentalisty.

"Kde je život, tam je i naděje."
Velmi čtivá knížka, mohla by být i delší, hlavně tedy začátek. I když se zápletky mohou zdát jako klišé, vlastně jsem do poslední chvíle nevěděla kdo to udělal a co se tehdy stalo. Pak to začalo vše dávat smysl, konec byl jak z filmu.
Další myšlenka, co mě napadla při čtení je, jak stále soudíme lidi podle toho, z jaké jsou rodiny a jak pomluvy zničí život.

Knížka byla skvělá, velmi čtivá od začátku do konce, sympatické hlavní postavy, konec se mi taky líbil. Mohla by být delší.
Je v ní obsaženo hodně zajímavých (a reálných) myšlenek.

Čteno v angličtině.
Naprosto krásná kniha, plná bolesti, odvahy. Je často srovnávána s Květy slunce, tu jsem také četla a ani z daleka se téhle nevyrovnala. Přečetla jsem ji jedním dechem za jeden večer a určitě se k ní budu vracet.

Nejdřív jsem váhala, jestli 4 nebo 5 hvězd. Ovšem ten konec mě vyloženě donutil k 5 hvězdičkám. To jsem opravdu nečekala, celou dobu jsem si myslela, že všechno už vím a přitom autorka mě jen tahala za nos. Takže odpouštím i poněkud jednoduché věty, které jsou v knize, moc květnatých souvětí tam nebylo. Ovšem vzhledem k délce knihy a její čtivosti se dá zhltnout. Skvěle vykreslené postavy, vše uvěřitelné. Super, přečtu si i další knihy autorky.

Skvělé postapo.
Psaní formou blogu/deníku bylo fajn, knížka byla velice čtivá a už se těším na další díl.
Nesouhlasím s některými uživateli, hlavní postava mi přišla sympatická a sprostá slova mi nevadila. Spíš to dodávalo autentičnost. Ani vztah hlavní postavy s kocourem mi nepřišel posedlý nebo divný, já bych toho svého taky zachránila, navíc jsem se s tím ještě v knize nesetkala.

- Rozmazlení mileniálové nevydrží bez sladkostí ani v době národní krize. -
Podívejte se kolem sebe, na svou rodinu, na své blízké, na svého partnera, na své přátele, na své kolegy v práci... A teď si představte, že všichni zemřou. Každý muž, kterého jste znala či milovala zemře a vy nebudete moc udělat vůbec nic, jen se dívat. O tom je celá tahle kniha.
Začátek knihy byl naprosto skvělý, kniha se mi výborně četla a stránky ubíhaly.
Musím říct, že některé příběhy mě opravdu dojaly k slzám a emoce v nich popsané na mě působily velice silně. Celkově se kniha snažila hrát více na emoce, než na popis apokalypsy. Není to klasické postapo, nic podobného jsem ještě nečetla, je to jako číst deníky žen poté, co "mor" zabil skoro celou mužskou populaci.
Vyprávění šlo hezky chronologicky a bylo z pohledu mnoha postav z různých koutů světa, různých profesí, názorů a také rodiných situací. Některé postavy se objevily jen jednou, aby vám ukázaly jiný pohled na věc, kolikrát jsem se úplně zasekla a říkala si, jak to, že mě to vlastně vůbec nenapadlo.
Přesto, že se mi knížka opravdu líbila, nemohu dát plný počet. Jedním z důvodů je to, že mi přišlo, že ke konci už knize docházel dech, poslední cca čtvrtina už byla dost mdlá. Dalším bodem je to, že pořád je to apokalypsa a její průběh mi vlastně přišel jako procházka růžovým sadem. Katastrofa a její dopad byl v příběhu prostě odsunut na vedlejší kolej, ale pro mě bylo pro scifi knížku postavení pouze na emocích příliš málo.
A pokud bych si měla vybrat jeden jediný příběh, byl by to ten Catherine.

Audiokniha
- Mám za to, že by se pro to mělo najít uspokojivější vysvětlení. Zdá se mi nepravděpodobné, že byste mě "sestrojili" vy. -
Tvůrcem a otcem celé robotické etiky je právě americký spisovatel Isaac Asimov. Ve sbírce Já, robot nacházíme jedny z nejlepších povídek, které na toto téma byly napsány a nejzajímavější na tom je, že to bylo v roce 1950.
Musím říct, že tohle byla velice povedená sbírka, příběhy se spolu nenápadně proplétají. Je také zajímavé pozorovat autorovi představy o tom, jak by svět zhruba v naší době mohl vypadat. V knize vidíme, jak dnes těžíme suroviny na jiných planetách, další osidlujeme, ale když se v jedné povídce robot ztratil, tak už byl prostě k nenalezení. Všechno se počítalo ručně a na papírech. Při poslouchání jsem si všimla, že si často promítám různé PC hry, filmy, seriály, ta shoda byla obrovská a musím říct, že Asimov byl opravdu nadčasový autor.
V povídkách se setkáváme s nejčastějšími chybami, kterých se dá dopustit, jako například hraní si se zákony robotiky nebo čas, kdy robotům dojde, že jsou vlastně ve všem mnohem lepší, než lidé. Sledujeme také výjimečný vztah malé holčičky s jejím kamarádem robotem, co ze všeho nejradši říká pohádky, nebo s robotem, kterého nebaví matematika a má radši romány pro ženy. Byl to skvělý zážitek a od autora to nebyla moje poslední kniha.

Čteno v angličtině.
- Burn whoever tries to burn you. -
Přesto, že mi osobně sedla více první sbírka (Princezna), hlavně v tom, že mi byla bližší témata i tato si zaslouží čestné místo v knihovně. Musím říct, že mě překvapilo, že i text v knize je psán červeně, ale při čtení to nijak nerušilo. Autorka zde otvírá trošku pandořinu skříňku a to se mi na sbírce líbí nejvíc, nebojí se toho. Otvírá témata nejen sebelásky, jak jsem se všude dočítala, ale hlavně přístup k mnoha nepříjemnostem, které si mnoho žen zažilo a vsadím se, že každá si zažila minimálně jednu. Nebojí se dotknout témat zneužívání, anorexie, znásilnění... Ničeho. Na mě z knihy sálá podpora, že všechno zvládneme překonat a nenecháme se upálit. Ničím a nikým.