pani.tau pani.tau komentáře u knih

☰ menu

Život Vernona Subutexe 3 Život Vernona Subutexe 3 Virginie Despentes

Tento díl je nejslabší, trochu mi zkazil jinak výjimečný zážitek z prvního (zejména) a druhého dílu. V knize přibyly nové postavy a kupa politických úvah, hlavně v souvislosti s útoky na Charlie Hebdo a Bataclanem. Komunitu zformovanou kolem Vernona a jejich slavné "konvergence" jsem autorce tak nějak nežrala, ale budiž.... chvílemi v textu stále byla ta svižnost, dramatičnost, trefné zachycení dnešní doby a nálad ve společnosti..Vše to, co jsem si oblíbila v prvních dílech. Přišlo mi ale, že kniha chytla dech až někde za půlkou, kdy se děj stočil zpátky k Dopaletovi. Konec úplně marný, to nemuselo být. (MALÝ SPOILER) Autorka mi přišla bezradná, když tuto celkem realistickou sérii zakončila na (téměř) sci-fi notu, dočetla jsem jen s nechutí. Jsem zvědavá na další komentáře..:)

05.06.2024 3 z 5


Píseň L. Píseň L. Veronika Opatřilová

Oproti knize Počkej na moře v textu ubylo všudypřítomných otázek vypravěče ke čtenáři, čímž se text zklidnil. Lyriky na mě občas bylo až příliš, pokrácení či vynechání jistých (repetitivních) pasáží by knihu odlehčilo. Prolínání dvou příběhů vzdalených od sebe několik staletí vytváří celkem příjemnou dynamiku a kontrast, přestože si příběhy nejsou rovnocenné, mnohem větší prostor je věnován historické lince. Knihu bych doporučila pro její atmosféru, má to jisté rozervané, ale něžné kouzlo. Na své si přijdou i eso nadšenci a milovníci romantických pasáží, umím si ale představit, že konzervativněji laděné čtenáře queer tematika úplně za srdce nechytne :)

15.03.2024 4 z 5


Kdepak jsi, krásný světe Kdepak jsi, krásný světe Sally Rooney

Bez atmosféry, bez přesahu, dvě hlavní protagonistky, sebestředné zmatené pipiny libující si v planém rozebírání svých niter a světa kolem, mě akorát vytáčely.., možná je to kniha pro mladší (15-25..?). Nenacházím bohužel žádná pozitiva kromě celkem povedených sexuálních scén :)

27.04.2023 2 z 5


Nejvyšší karta Nejvyšší karta Petra Hůlová

Sžíravé, ironické, chytré, smutné, vtipné. Taky krátké, přečteno raz dva, podle mě tématem sedne spíše starším ročníkům, které již mají zkušenost s rodičovstvím , s prvními náznaky stárnutí a uvědomění si generačních rozdílů. Linku "me too" chápu, že je aktuální, já bych se bez ní i obešla, dostatečně bohaté mi přijde to téma boje s vlastním stárnutím, poklesem atraktivity u mužů a zasazení tohoto (přirozeného) jevu do problematiky feminismu.

17.04.2023 4 z 5


Všechny řeky Všechny řeky Dorit Rabinjan

Love story Izraelky a Palestince, dynamické prostředí New Yorku, stesk po jejich znepřátelených domovinách, politický konflikt promítající se ovšem i do jejich milostného vztahu, který má automaticky nastavené datum expirace. Věrohodně napsané, kvalitní počtení plné uvěřitelných emocí, které nenudí, sympatický Hilmí, lehce zbabělá Liat, fandila jsem jim.

02.04.2023 4 z 5


Smrt v rodině Smrt v rodině Karl Ove Knausgård

Někdo si možná říká, proč číst pět set stran o životě nějakého obyčejného Nora. Nenechte se zmást, je to o formě. Ten chlápek ví, co dělá, a psát umí. Nejsou to chronologické deníkové záznamy, to by v případě Knausgardova poměrně konvenčního života nejspíš neobstálo, je to spíš dobře namíchaná směs vzpomínek, pocitů, úvah. Knihu dopředu nežene děj, akce, ani napětí, spíš pocit ponoru do čehosi hlubokého. Doporučuju všem, kdo vyhledávají spíše pomalejší knihy, které mají více vrstev, než jako jednohubku k ukrácení dlouhé chvíle.

06.02.2023 5 z 5


Sedm věží Sedm věží Sara Baume

Text (chvílemi připomínající poezii) má své kvality, o to nic. Ale! Kniha nás téměř až lyrickým, každopádně lehce monotónním způsobem dokonale informuje o fauně a flóře irského pobřeží, stejně tak sledujeme změny ročních dob a vývoj krajiny. Dva hlavní hrdinové ovšem mlčí, v knize nenajdeme přímou řeč, doufala jsem, že se dozvím, co vede dva samotáře k tomu, odstěhovat se na pastoušku pod nějakou horu a tam x let vegetovat, chybělo mi něco trochu osobnějšího, co by mi hrdiny přiblížilo, než jen výčet toho, jaký odpad generují, jak chodí nakupovat a jak se jim chajda nad hlavou rozpadá a jim je vlastně celkem fuk, protože si spokojeně žijí v izolaci, o kterou usilovali (proč?). Nebavilo moc, očekávání byla větší.

09.01.2023 3 z 5


Símka Símka Lucie Hušková

Rozumím tomu tématu - obětavá dcera, která se stará o matku na úkor svého - zejména psychického - zdraví a pohody. Čtení utíká, chvílemi si říkám, jestli nečtu spíš román pro dívky, žádná velká psychologie postav, o matce se nedozvíme nic, kromě toho, že to je nesnestitelná, nevděčná a nevyrovnaná osoba, až to připomíná karikaturu. Takové těžké téma se určitě dalo vzít víc do hloubky, kniha mi přišla celkem dobře napsaná, ale trochu plochá. Lehce mě iritovalo míchání nespisovné a spisovné češtiny, nepůsobilo to autenticky.

02.01.2023 3 z 5


Nikdo není sám Nikdo není sám Petra Soukupová

Román o matce, která je ale zároveň stále něčí dcerou, spousta témat, kterým se Soukupová doposud nevěnovala (stáří, volná výchova), hlavní hrdinka tentokrát ve funkčním manželství (příjemná změna). Fanoušky Soukupové tato kniha jistě neurazí, mě to ale tentokrát přišlo jakési plytké, pořád jsem čekala, že to půjde víc do hloubky, což se nestalo. Měla jsem dojem, že jen sleduju ženu středního věku ve stresu, která neví, co dřív, ale kolik nás takových je?, chyběl mi zkrátka hlubší ponor. Možná tu hloubku měly představovat vnitřní dialogy s matkou, ty mě ale spíš rozčilovaly.

16.12.2022 3 z 5


Křehkost Křehkost Jan Váňa

Kniha jako by neví, čím by chtěla být a co by chtěla říct. Chce to být sonda do vztahu dvou lidí, chce mluvit o genderových stereotypech a z toho pramenících zmatcích, chce popsat, jaká je dnešní doba fluidní a mladí lidé zmatení.., proč ne, témat je ale přehršel, dohromady to úplně nefunguje, v lepších momentech to připomíná odvar z Němce a jeho Možností milostného románu, v horších momentech kniha neudrží čtenářovu pozornost, protože je podivně nesoudružná, nevyvážená a postavy vykazují podivné skoky (jednu chvíli jsou v pohodě, na následující stránce dochází téměř k rozchodu), scény emočního zmatku hlavního hrdiny působí nedůvěryhodně až směsně. Body plus za to, jak se autorovi podařilo vystihnout životní styl mnohých mladých žijících ve městě, jejich neukotvenost v životě - mají ambice, v životě všechno, ale nejsou spokojení, neudrží vztah atd. Jako oddechovka dobré, nemůžu říct, že by mě to nebavilo, začátek dobrý, pak ale sestupná tendence.

24.10.2022


S večerem přichází tíseň S večerem přichází tíseň Marieke Lucas Rijneveld

Kniha mi dala zabrat. Nakonec jsem se ale všemi těmi chmurami, traumaty, zvrácenostmi a hnusem úspěšně prosekala, byť jsem měla pocit, že moje mačeta je příliš tupá. Asi mi scházela empatie k tomuto (mimochodem skvěle napsanému) syrovému, smutnému příběhu, kde je absolutní nedostatek lásky, děti si nemají jak vytvořit normální vzorce chování a kde víra v Boha je akorát dalším zdrojem frustrace, nikoli útěchou. Prostředí farmy zajímavé, bohužel mě krávy občas zajímaly víc než hlavní postavy, které působily dojmem, že už to mají spočítané. Přesto jsem knihu nemohla nedočíst, atmosféru to mělo, jak název napovídá, tísnivou. Otázkou zůstává, jak se taková bezútěšná záležitost může stát bestsellerem (jak stojí na obálce), rozhodně to není pro každého.

16.04.2022 3 z 5


Vyšlapaná čára Vyšlapaná čára Sara Baume

Kniha by mohla mít 100 stran, nebo taky 1000, nic by se neměnilo, je téměř prostá jakéhokoliv děje. Četla jsem ji dlouho, měla jsem z ní pocit, jako by to byla moje kamarádka, ke které se vracím, a svým způsobem je jedno, jestli se vidíme dvakrát týdně, či jednou za rok, prostě někdo, s kým je vám dobře. Pocity, vzpomínky hlavní postavy jsou prokládané popisy různých performancí a uměleckých děl, občas opravdu zajímavých. Čte se to dobře, pokud má na takovou pomalou knihu člověk náturu. Napsané samozřejmě brilantně, o kvalitě psaní S.Baume není třeba pochybovat.

17.03.2022 4 z 5


Kontinuita parku Kontinuita parku Petr Šesták

Kniha osloví každého, kdo vyrůstal na maloměstě se všemi jeho radostmi i strastmi, posléze jej opustil, aby se do něj více či méně rád vracel. Bystrá kniha plná zajímavých postřehů, styl psaní netradiční, ale nepůsobilo to rušivě. Snad to nebude moc velký spoiler, když napíšu, že jsem hlavní postavě - ano, hlavnímu hrdinovi, protože chtít se vracet "domů" a měnit ten (mikro)svět, to je odvaha - celkem fandila, ale bylo jasné, že moc šancí nabourat ty staré struktůůůry nemá.

14.03.2022 5 z 5


Zlodějka mýho táty Zlodějka mýho táty Petra Hůlová

Velká dramata, radosti pomálu. Těžce ze života, bohužel. Odpovídá to teorii, že co se týká rozchodů a rozvodů, pro děti je nejzranitelnější věk 9-12 let. Proto neváhejte a rozejděte se zavčas :) (blbý vtip a snaha odlehčit toto neskutečně těžké téma knihy, které pojednává o tom, kde jsou hranice práva rodičů na vlastní svobodu a spokojenost.)

14.03.2022 4 z 5


Lapači prachu Lapači prachu Lucie Faulerová

Text příliš vyšinutý na to, aby se dalo s vypravěčkou sympatizovat; ostrá, syrová kniha, kterou si sice budu pamatovat, ale uff..., posílám o dům dál. Nevím, komu doporučit, osobám se sklonem k depresím možná přinese úlevu v podobě ujištění, že jsou na tom lidé i daleko hůř; lidem, kteří psychické problémy nezažili, bude asi kniha připadat ustřelená. Technicky psaní není moc co vytknout.

14.03.2022 3 z 5


Planina Planina Steinar Bragi (p)

Velký špatný. Kniha nesoudružná, nedrželo to pohromadě, hlavní hrdinové zmatení, přehršel motivů, ale vše poměrně nedotažené, celé mi to přišlo jaksi podivně šroubované, bez života, nudné, podezírala jsem překlad, ale problém bude asi v samotné knize. Konec byl opravdu průser, nedalo se to dočíst, přeplácaná slátanina, díky které jsem litovala, že jsem u knihy vůbec vydržela. Z témat mi nejzajímavější přišly snad pouze vztahy mezi postavami a občasná vnořená severská "strašidelná historka". Prostředí Islandu nabízelo daleko více potenciálu.

31.01.2022 odpad!


Ony Ony Helle Helle (p)

Neurazí, nenadchne, posílám dál. Jednohubka. Občas pro mě osobně nesrozumitelný styl vyprávění, přestože hodně minimalistický, stylisticky mi to vůbec nesedlo a ani nevím, co by mi tato kniha měla dát, kromě pocitu, jak si pěkně dcera s matkou žijí, a nějakého vjemu, jak se žilo v Dánsku v 80.letech, co se tam vařilo a co dělala místní mládež na večírku. O pocitech hlavních postav se nedozvíme nic. Působily spíše rezignovaně. Body plus za lehce nostalgickou atmosféru.

12.01.2022 2 z 5


Jasno lepo podstín zhyna Jasno lepo podstín zhyna Sara Baume

Hlavní hrdinové - polodivoký jednooký pes, asociální sympoš/vyděděnec na pokraji společnosti, moře, melancholie a bilancování nad (nepříliš šťastným, ale ne nutně nešťastným) životem. Pokud moc nemusíte psy, stejně jako já, může se vám stát, že po přečtení knihy budete mít taky chuť podívat se do místního útulku a jednoho si dovézt domů. Krásná kniha, na kterou nezapomenu, klenot.

12.01.2022 5 z 5


Leonard a Hladový Paul Leonard a Hladový Paul Rónán Hession

Letní kniha či spíše knížečka, odlehčené čtení na pláž, prosté jakýchkoliv negativních pocitů či konfliktů. Lehké, přitom ne povrchní čtení, ale bohatě by mi stačilo zakoupit někde z druhé ruky, je to jedna z těch knih, které jsou příjemné na čtení a bystře napsané, ale nic moc po ní v hlavě nezůstane. 349 Kč bych za tuto knihu již znovu nedala :)

16.07.2021 3 z 5