rejka79 komentáře u knih
Zvláštní a neklidný komorní příběh mladé ženy. Únik do světa bylin, kde Anna nalézá klid a řád, který ji chrání před bolestí světa, ale zároveň izoluje od ostatních lidí. Je to citové, imaginativní, zneklidňující a originální.
Vlastně mě docela šokuje, kolik lidí tuto knihu oslavuje. Je to ve stylu časáku "Pravdivé příběhy čtenářů". Jenom výpis a sled událostí... čtivé, ale prázdné. Za mě je spisovatelka Mornštajnova někdo, kdo "neumí"psát a presto je slavná a nejoblíbenější...hmmm, to už je povaha světa všeobecně.
Jednoduché a príma čtivo, oddechovka, pro náročnějšího čtenáře nic zajímavého. Nenadchne, neurazí.
Jsem nekritický obdivovatel této nádherné knihy. Vyvolala ve mně takové množství emocí a dojmů, že ani nevím jak to uchopit, aby to popsalo plnost, lyričnost, poetiku a krasu této knihy. Samozřejmě to nemusí sednout všem, ale byla by škoda to nezkusit. Vřele doporučuji
Ta utopická vize světa mě zcela vtáhla. Má to silnou atmosféru.
Kniha, která oslavuje lidský důvtip , nezdolnost, optimismus, hodnotu pomoci a přátelství...a to potřebujeme slyšet, proto doporučuji.
Kniha je spíše "technická", o tom jak hlavní hrdina vyřešil technický problém, jakymi udelatky si pomohl...coz vyzaduje par znalosti gymplacke chemie a fyziky..na me uz to bylo moc složité. Obsahuje 5% emoci, jak to Martan vlastne prožívá a to zas bylo pro mě málo. Kniha je urcite dobrá, záleží jaky jste typ a ja zas tak technický typ nejsem,takze sem ráda, ze sem to dala do konce.
4 hvězdičky za to s jakou lehkostí a vtipem, je kniha napsaná. Díky tomu ji lze odpustit mnohé. Spíš bych ji doporučila mladým čtenářům do 30let. Kdo trochu víc proniká do charakterů a povah lidí, tak ty postavy si neustále protiřečí a vykazují nelogičnost v typologii. Vypadá to, jak když autorka chce sdělit nějaké moudro( nebo příhodu), tak ho soupne nekomu do pusy bez toho, aby to sedelo k povaze daneho charakteru. Nekdy se zdá, ze jen píše o sobě a zapomina, ze k postavě se to nehodi. Takže v blogu to funguje skvěle, v knize uz stejny přístup pokulhává. Pusobi to jak rychlo psana knizka na kolene, kterou uz podruhé nikdo nečetl. Ale ta rychlost ji i dava již zmíněné kouzlo lehkosti....Na druhou stranu putovani vnucky a babičky se mi libilo o poznani vic, protože to, co se jim dělo cestou bylo pro mě naprosto uvěřitelné. To potvrzuji jako cestovatel dobrodruh :D....
Ps: Dlouho me i odrazovala ta obálka, za mě hrozná ( nojo, pardon..., sežerte mě).
Hezké lyrické čtení, trochu smutné, tragické... Za psychologii hlavní postavy ubiram hvězdičku, byla pro me svym rozhodováním a chovanim nepochopitelná.
Jsem v půlce knihy, začátek byl velmi slibný, pak už je to příliš mnoho popisů cesty a málo úvah, pocitů a myšlenek. Škoda...
A co tu nikdo v recenzích nezmiňuje, tak mě hrozně rozčiluje to jejich fakt hloupé hospodaření s penězi. Mohli by jíst kvalitněji a levněji...ale misto toho poslední peníze utratí za hranolky nebo tyčinky mars a pak fňukají jak jsou slabí a hladoví..... Nejspíš ty drobné konzumní ústupky představují vstupenku do normálního světa běžných občanů.
S odstupem času hodnotím lépe a lépe, příběh je autentický, upřímný a nezapomenutelný. Druhý dil je ještě lepší, vic niterný a je tam přesně to, co mi chybělo zde. Autorka se rozepsala a píše jak Bůh. Doporučuji všemi deseti.
Krásně se to četlo, příběh vás vtáhne... dialogy a chovani postav bylo zralé a uvěřitelné. Autorka má dobrý vhled do lidí, jejich chování a pocitů...za mě jedna z nejlepších knížek, co jsem za poslední rok četla.
Ano,zápletka je dobře vystavěná a od 2.části se to četlo trochu lépe než zdlouhavá 1.část. Ale úplně mě to nenadchlo. Knihu nedělá jen zápletka, ale i uvěřitelnost charakterů,postřehy zralého autora ze života, nadhled, vtip, moudrost, atmosféra ...to mi tam chybí. Takže, jste sice zvědaví jak to dopadne, ale těch "nesrovnalostí" je tam více plus poměrně nezáživný styl psaní. Ale chápu, ze jako odpocinkové cteni to stačí.
Nedocteno, nebavilo, neco se tam sice porad deje, ale žádna hloubka, uvědomění, moudrost ci poznatky o životě, která by tam autorka implantovala, tam nejsou...Je to jak kdyz krafaji dve jednodušší kamosky u vina, co se komu v okoli stalo...me tohle krafani nikdy nebavilo.
Tak prekombinovane...a jak vsechny okolnosti hraly vrahovi do not,hmmmm, to tedy bylo krapet neuvěřitelné. Ale joooo, čtivé ano, ale asi bych to úplně nedoporučila jako vrchol tvorby.
Básnický jazyk vytváří umně pocity a náladu knihy... někdy mi všechny ty metafory a opisné věty trochu rušily kontinuitu děje a snižovaly napětí, ale musím uznat, že je to skvěle napsáno.
Asi nedokážu napsat nic lepšího nez co uz vystihli mnozí trefně prede mnou..budu se trochu jinými slovy opakovat: minimalisticka a zdánlivě prostá knížka ukrývá poetiku všedního života a jakousi zralou moudrost, která se nabízí nenápadně.
Vynikající,....pokud jste ve svém životě už někam došli. Verim, ze ve 20ti bych plně nechápala jak je tahle kniha moudrá a kolik je v ní životní pravdy a postřehů o lidech. Věřím, ze hloubaví lidé se sebereflexí jí budou milovat a najdou si v ní své. Podobně píšícího psychoterapeuta Irvina Yaloma také moc doporučuji, pokud vás to bavilo.
Naprosto "must read" pro člověka, který o sobě přemýšlí, či ho zajímá psychologie. Četla jsem znovu po deseti letech a oslovila mě ještě více nez předtím. Čtivé, hluboké, autentické.
Ano, "vsechno"tam bylo, jak správně namixovany hollywoodský doják, přesto to bylo prázdné. Takový scénář k filmu. Ja už si nic dalšího od Karin nepřečtu, nechytlo mě to, neoslovilo.
Přesně to vystihl uživatel Regom:
"Není to tak strašné, jak jsem čekal, ale pořád je to takové to naivní rádoby spisovatelství... nenáročné čtenáře to neurazí, beru to jako knižní ekvivalent Ordinace."
Tak tohle bylo opravdu vtipné! Musela sem se ujistit, že to nebyla autobiografie, jak to bylo přesvědčivé...Spisovatelka musí být fajn ženská
Těšila sem se, ale mnoho kapitol mi přišlo jako umělá výplň knihy. Často ani děj nikam neposouvaly. Hlavni hrdinka krapet neuvěřitelná svým chováním.