rejka79 rejka79 komentáře u knih

Ukradené dětství Ukradené dětství Kateřina Janouchová

Velice dobře popsaný vhled do pocitů malé dívky, co zažívala, citila, nad čím přemýšlela... Příběh traumatu z odjezdu a následné vykořeněnosti, pocity odmítání okolím, osamělost v trápení...pro mě smutné čtení, bylo mi holčičky líto, ale jako vhled výborné.

16.11.2024 4 z 5

Kryštof ÁDéHáDě Kryštof ÁDéHáDě Pavlína Brzáková

Knížku jsem si přečetla, abych lépe rozumněla dětem, kterym budu někdy průvodcem. Je to spíš deník mámy, dojmy, myšlenky, příhody, pocity, které s dítětem zažívala. Spíš mě to naplnilo obavou, ze s takovým dítětem bych si neporadila misto toho, abych byla klidnější , že vím víc díky knize...a že to vlastně zvládlo jen pár super nadlidí. Uf uf uf, Pavlína je taky nadčlověk... jsem zvědavá jak je na tom teď...v knize bylo obdobi cca 6-8 let a nyní má Kryštof 14. Hlavni myšlenky ale byly: být přijímající, umožnit odpočinek, přestávky, nevytvářet tlak, umožnit učení skrze dotyky, hmat. Pozitivni motivace. Tolerantní přístup k motorickému neklidu, umožnit pohyb.

10.11.2024 4 z 5

Po stezkách Po stezkách Raynor Winn

V 3.díle svádí spisovatelka boj s vidinou smrti svého muže..., lyrický popis přírody se prolíná s pochybnostmi, smutkem, ale také s nadějí. Knihou zaznívají i různá společenská témata, zamyšlení nad naší dobou, tíživá témata a myšlenky jsou vyvážená popisem okolní krajiny a ve vás tak těžké zmínky mohou doznít. Rytmus knihy je pro mě jako báseň..., hluboká, niterná a místy okouzlující díky obrazům přírody.

21.10.2024 5 z 5

Moderní kurandera: Cesta za voláním srdce Moderní kurandera: Cesta za voláním srdce Lucie Chaya (p)

Přečetla jsem obě její knížky a mně se četly krásně. Obě knihy mě vtáhly, témata mi byla blízká. Závidím jí silného tátu ochránce, který ji podrží, kdykoliv to potřebuje. Řekla bych, ze s takovým pilířem v zádech se člověku riskuje a vydává za voláním srdce snadněji než těm nemilovaným.

13.10.2024 4 z 5

Divočina Divočina Cheryl Strayed

Námět je dobrý...jak se skrze putování vyrovnat s traumatem. Ale literárně to nějak pokulhává, nedokážu definovat čím, možná jen, že to psala jako první knihu, psala to mladá..., tak mě ten příběh nedokázal zcela pohltit a vlastně mě to i trošku nudilo. Ale mladším čtenářům rozhodně doporučuji.tak 3,5 hvězdiček

03.10.2024 4 z 5

Boží hora Boží hora Erri De Luca

Asi nedokážu napsat nic lepšího nez co uz vystihli mnozí trefně prede mnou..budu se trochu jinými slovy opakovat: minimalisticka a zdánlivě prostá knížka ukrývá poetiku všedního života a jakousi zralou moudrost, která se nabízí nenápadně.

21.09.2024 4 z 5

V sibiřských lesích V sibiřských lesích Sylvain Tesson

Nějak mi to nesedlo, cteni je dost intelektuální, ve smyslu: zaznamenán každou myšlenku, co mě napadla a už padim k jinemu tématu. Chybí mi tam určitý vývoj a hloubka myšlení, sebereflexe. Neklidnou štebetavou mysl si vzal až na Ural a co jako?? Taková dálka a nic z toho. Myšlenky ma občas zajímavé, ale je jich takove množství, ze to z hlavy rychle vyvane a nezanecha žádný trvalý otisk. Věřím, ze nekomu to sedne, hloupé to určitě není.

14.09.2024 3 z 5

Moderní kurandera II: Nemožné lásky Moderní kurandera II: Nemožné lásky Lucie Chaya (p)

Autobiografické vyprávění, které mě oslovilo svou upřímností a hloubkou. Nacházím tam i paralely s mým životem, způsob jakým autorka přemýšlí o životě a vztazích. Je i v mnoha ohledech zajímavá a objevná díky novinářskému duchu spisovatelky. Za mě krásný a zasahující příběh...ze života.

08.09.2024 4 z 5

Bouřlivé ticho Bouřlivé ticho Raynor Winn

Nádherně napsaná kniha, libila se mi mnohem více než první díl..., v této knize jsem našla vše, co mi chybělo v prvnim díle. Mnohem více niternych pocitů, myšlenek a vzpomínek... upřímná a silná kniha. Autorka se rozepsala a píše jako Bůh. Těším se na 3.díl.

10.08.2024 5 z 5

Božidara Božidara Veronika Hájek Hurdová

4 hvězdičky za to s jakou lehkostí a vtipem, je kniha napsaná. Díky tomu ji lze odpustit mnohé. Spíš bych ji doporučila mladým čtenářům do 30let. Kdo trochu víc proniká do charakterů a povah lidí, tak ty postavy si neustále protiřečí a vykazují nelogičnost v typologii. Vypadá to, jak když autorka chce sdělit nějaké moudro( nebo příhodu), tak ho soupne nekomu do pusy bez toho, aby to sedelo k povaze daneho charakteru. Nekdy se zdá, ze jen píše o sobě a zapomina, ze k postavě se to nehodi. Takže v blogu to funguje skvěle, v knize uz stejny přístup pokulhává. Pusobi to jak rychlo psana knizka na kolene, kterou uz podruhé nikdo nečetl. Ale ta rychlost ji i dava již zmíněné kouzlo lehkosti....Na druhou stranu putovani vnucky a babičky se mi libilo o poznani vic, protože to, co se jim dělo cestou bylo pro mě naprosto uvěřitelné. To potvrzuji jako cestovatel dobrodruh :D....
Ps: Dlouho me i odrazovala ta obálka, za mě hrozná ( nojo, pardon..., sežerte mě).

10.08.2024 4 z 5

Chlapec, pták a truhlář Chlapec, pták a truhlář Matilda Woods

Mám ráda podobny typ poetickych knížek, magický realismus, ale tato mi prijde trochu detinska a nedomyšlená. Nějaký spisovatelský talent tomu chybí. Pro deti hezké čtivo. 3,5 hvězdičky.

21.07.2024 3 z 5

Měla by sis s někým promluvit Měla by sis s někým promluvit Lori Gottlieb

Vynikající,....pokud jste ve svém životě už někam došli. Verim, ze ve 20ti bych plně nechápala jak je tahle kniha moudrá a kolik je v ní životní pravdy a postřehů o lidech. Věřím, ze hloubaví lidé se sebereflexí jí budou milovat a najdou si v ní své. Podobně píšícího psychoterapeuta Irvina Yaloma také moc doporučuji, pokud vás to bavilo.

02.07.2024 5 z 5

Citlivka Citlivka Alena Wehle

Skvělá ve všech směrech, líbí se mi i kratší a k podstatě směřující kapitolky, nechceme být zahlcení, žejo. :) Žádná složitá teorie, pouze praktické info vhodné do života.

31.05.2024 5 z 5

Mezi krásou a ošklivostí Mezi krásou a ošklivostí Bryn Greenwood

Četla se hezky, dobre napsany příběh...ale priznejme si, ze je to spíš pohadka pro dospělé. Vite, ze autorka take vyrostla s tatou dealerem? Možná i ona si prala a vysnila sveho Kellena. Bohužel,tak to ale v reálném světě nechodí, zvlášť ve vztahu a hlubokych citech se z vas zacne vyplavovat vsechna bolest dětství...u lidi s blbym destvim plnym traumat a nasili, je tohle opravdu tezka pohádka....

15.05.2024 4 z 5

Buď jako řeka Buď jako řeka Shelley Read

Hezké lyrické čtení, trochu smutné, tragické... Za psychologii hlavní postavy ubiram hvězdičku, byla pro me svym rozhodováním a chovanim nepochopitelná.

29.04.2024 4 z 5

Svatava Svatava Jolanta Trojak

Ja stále nevím, co si o tom myslet. Už se trápím 2 měsíce a stale to nemůžu dočíst. Omlouvam se evidentně inteligentní autorce, ale 150 cizích výrazů na stránce dela z četby intelektuální onanii. Prekombinovana přirovnání, příliš květnaté složité věty. Postavy jsou spis karikatury, které cosi dramaticky pronášejí, přesto me vůbec nezajímají. Baví mě historické zminky založené na pravdě, všechny ty opravdové osobnosti esoterické scény...baví mě i to téma, ale je to oděné do nesnesitelné čtecí podoby(pro mě), zkuste sami, treba budete nadšeni. Možná by jí víc sedla podoba slovniku, tohle pokulhává po emocionální a lidské stránce. I nactena audio podoba byla pro me nesnesitelna(afektovaný přednes).

29.04.2024 3 z 5

Jsem ráda, že moje matka zemřela Jsem ráda, že moje matka zemřela Jennette McCurdy

Tohle je upřímná zpověď o tom, jak autorka svou maminku miluje...a ne jak je ráda, ze zemřela. Jednotlive kapitoly v čase přesně vystihují podstatu dění nebo problému a nic tam není zbytečné. Spisovatelsky moc zdařilé. Navíc tím fenoménem vidět své rodiče a dětství lepší než bylo, trpí asi většina z nás, doporučuji přečíst.

25.03.2024 5 z 5

Láska a její kat Láska a její kat Irvin D. Yalom

Naprosto "must read" pro člověka, který o sobě přemýšlí, či ho zajímá psychologie. Četla jsem znovu po deseti letech a oslovila mě ještě více nez předtím. Čtivé, hluboké, autentické.

06.03.2024 5 z 5

Postel u okna Postel u okna M. Scott Peck

Je to takový trochu bizár..., ty postavy jak jsou posedlé nejakou sexuální uchylkou včetně starých žen, do toho furt Bůh a podivná psychologie postav...no, autor to ma v šišuli asi dost pomotane... Bůh/duchovno x sexualita, potřeboval by trochu méně chodit do kostela a vic k psychoterapeutovi. ...Ufff a to vyústění jakože ďáblem posedlý pachatel, který se snaží zničit světlo v duchovně pokročilém jedinci...no, bizár, ani mě to 2x literárně nechytlo.

01.03.2024 3 z 5

Divoký kluk Divoký kluk Paolo Cognetti

Hezká a kvalitní kniha, určitě doporučuji. Ale čekala jsem od ní víc. Sama jsem strávila dětství v horach a 14let zila v malem zahradnim domku bez vody,takze k tomuto životnímu stylu mám velmi blízko. Ale zdálo se mi, ze moudro plyne hlavně z citací jinych autorů a ze je kniha málo niterná,co zjistil o sobě,jak se vůbec změnil??..,"pouze" popisuje tu ptáčky, tu přibíhající pejsky,kolik sněhu přibylo a kam šel na výlet. Ale věřím, ze pro běžného civilizovaného cloveka je to velká výprava za hranice jejich bubliny.

20.02.2024 4 z 5